4. poloha u Stratu hraje nevýrazně

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Koxík
Kontaktovat uživatele:

4. poloha u Stratu hraje nevýrazně

Příspěvek od Koxík »

Ahoj,
mám problém u Fat Strata, je to Fedner MIM a jelikož jsem chtěl vyzoušet, co s ním udělá výměna snímačů, zatím jsem vyměnil jen jeden, a to krkový stock SC za Dimarzio Area 58, které je teda 4-žilové.
Krková poloha hraje pěkně, i když mě překvapilo, že oproti všem očekáváním, po přečtení různých recenzí, kde lidi psali, že to Dimarzio má silnější výstup než stock MIM singly, musí být blíž ke strunám oproti středovému původnímu singlu i než byl původní krkový, aby se ty hlasitosti nějak vyrovnaly - ty stockové se mi zkrátka zdají silnější. Takže to je jen takový možný "symptom" toho, že něco nemusí být v pořádku.

Nicméně hlavní problém je, že mezipoloha middle SC a toho krkového 4-žilového hraje výrazně potišeji a celkově hodně divně. Zrovna mezipoloha mě i u těch stockových bavila nejvíc, a teď je skoro nepoužitelná.

Při výměně snímače jsem se řídil instrukcemi ze stránek Dimarzia a jen jsem zem nového snímače připájel na plášť poťáku, kde byl připájenej dřív ten SC a "hot" zase na ten kontakt potenciometru místo původního SC.

Proč to nehraje tak jak by mělo, mě napadly takové myšlenky, že u 5. polohy se ruší brum díky 2 cívkám toho Dimarzia, ale jinak se signál ze strun víceméně sčítá, kdežto u 4. polohy, kde, pokud se nepletu, je připojen středový SC paralelně k celému krkovému který je v sérii (tak to měli na stránkách u Dimarzia), se část "užitečného signálu" nějak vyruší tím, že jsou ty cívky celkem 3. Je teda řešení jen takové, že vyměním i středový SC za nějaký 4-žilový a zapojím zase jako ten krkový, a už to bude v klidu? Kdybych ho měnit neplánoval, dá se to nějak vyřešit už teď?

Díky za odpovědi ;)
"Dnes nejsem ve své kůži" - Thomas Hewitt :-D
Koxík
Kontaktovat uživatele:

Re: 4. poloha u Stratu hraje nevýrazně

Příspěvek od Koxík »

Teď mě napadla jedna věc:
U Stratů se prostřední singl dává s opačnou orientací? Tzn, buď se koupí singl který je už namotaný tak, že pasuje doprostřed a připájí se, co se týče barev drátků, stejně jako třeba krkový, anebo se koupí nějaký univerzální singl vhodný do všech pozic, jako je to moje Dimarzio a musí se teoreticky teda otočit? Tzn., že by mohlo pomoct, kdybych přepóloval ten krkový Dimarzio a v 5. poloze by hrál pořád a v té mezipoloze už by se ty signály neodečítaly?

Nevím, jestli je ta úvaha správná nebo ne :)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Jak to popisuješ, vypadá to spíš na zapojení v protifázi. Nemohl jsi poplést vodiče? Jinak otočení snímače o 180 stupňů by se mělo snad projevit jen rozdílným brumem(?).
Tady máš nějaké počtení, je tam i barevné značení vodičů u různých výrobců:
http://www.deaf-eddie.net/drawings/drawings.html
Pokud bys chtěl zachovat zvuk v mezipoloze, tj. 2 singly paralelně, bylo ny lepší zapojit v mezipoloze jen jednu cívku z HB, podobně jako např. tady (ovšem tady je to pro snímač u kobylky):
http://www.rmpickups.cz/soubory/schema_ ... _split.gif
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Podle toho co jsi napsal mi to příde na přehození fáze, pokud tomu to tak je, nejjednodušší řešení je přepájet dráty singlu(měly by být dva), na druhou stranu si tím posereš polohu druhou :D, takže pokud jsi to popsal správně, prohoď zelenej a "hot" drát a mělo by se to vyřešit.
Pokud Ti příde, že má DM nižší výstupní signál, máš ho asi moc daleko od strun. Jinak bych dával bacha, aby, pokud tam máš ty 2 kabely volný(nevím co se s nima běžně dělá, pájel jsem jen singly) se s ničim nedotýkaly, pochopitelně, ale to bys asi přišel o celej signál...

edit:
Fořt: otočení snímače by se nijak projevit nemělo(kromě blbý výšky pólových nástavců :D ) . Jinak máš pravdu, nedošlo mi, že autor směřoval v mezipoloze za S-S zvukem, nikoliv HB-S, takže bych užil asi tohle schémě...
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Koxík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koxík »

Díky za odpovědi :)
No u toho DM singlu mám černý a bílý spojený a zabalený do takovýtý gumy, aby právě se to nemohlo s ničím dotknout.

K tomu, že by v klasické mezipoloze měly být jen 2 cívky paralelně, to si myslím taky, ale vyřešil bych to jen, kdybych pořídil nějaký rozpínací poťák nebo ne? V tomhle případě zase nevím, kterou z těch 2 cívek toho DM použít. V PDFku k tomu snímači jednu označují jako Top coil a druhou jako Bottom Coil. Takže se používá spíš ta Top? Takže ta Bottom je tam jen na to odrušení brumu?

Vzdálenost od strun, jasně, tím jsem ty hlasitosti vyrovnal, ale překvapilo mě, že navzdory recenzím jsem to DM musel dát ke strunám blíž než byl původně stockový snímač, aby to bylo + - stejné :)

...Zkusím přepólovat to DM. :)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Z pohledu kytara tělo na zemi, hlava nejvýše je Top ta cívka blíže ke krku, Bottom Coil blíže k prostřednímu snímači ake kobylce. Aspoň tak by to bylo logické. K zapojení jen jedné cívky v mezipoloze nepotřebuješ žádný přepínač navíc, stačí to zapojit tak, jak na tom schématu z RM Pickups, co jsem ti hodil (jen je to pro kobylkový snímač).
Edit1: Možná to ale chápu blbě - ty máš HB velikosti singlu? Pak by top coil byla ta vrchní, blíž strunám, a bottom ta pod ní. Při zapojení jen jedné cívky bych zapojil tu horní. Co je to za konkrétně za snímač? Přece musí být výrobcem uvedeno, zda je to HB nebo SC s pomocnou cívkou pro odstranění brumu, ne?
Edit2: Sorry, píšeš hned na začátku, že je to Area 58, tedy HB s pomocnou cívkou. Tak tam nevím, ale na webu DiMarzia je spousta diagramů zapojení, tak to snad najdeš.
Mj. se tam píše:
If you install this pickup in a guitar with other pickups and find the
pickups to be out of phase when they are played together, solder
the RED wire to ground, and the GREEN wire to hot.
Parallel Wiring
Because of the way these models are constructed, parallel (dual
sound) wiring is not a useful option and is not recommended.
Single-Coil Switching (Coil Splitting)
Single-coil mode will produce a slightly brighter and louder sound
than series hum canceling mode, as long as the coil closest to
the strings (the one with red and black wires) remains on. Singlecoil
mode is not hum canceling. We do not recommend using the
bottom coil by itself under any circumstances, because the sound
will be extremely weak.
Koxík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koxík »

Jo vidíš, toho jsem si nevšiml tohohle odstavce. :)
Takže jo, prohodil jsem to a hraje to už jak má. :)

Ještě jednou díky všem, vyřešeno ;)
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“