Alternativa k 12AX7

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
subroofer

Alternativa k 12AX7

Příspěvek od subroofer »

Jak je to s BIASEM u preampu? Používám ve Fender Dleuxe ve V1 12ay7 namísto uřvaný hnusný 12ax7, která to kombo podle mě posílá do háje (too loud, too drivy). Je mi ale jasný, že ta preamp sekce je asi z výroby biasovaná na 12ax7, mj. sem strčil 12at7 do PI a hralo to opravdu špatně... Tyhle typy flašek jsem si nevymyslel, koukal jsem, co se do Fendru rvalo 40 let zpátky...

Jsou potřeba vyměnit asi nějaké součástky, kondíky, odpory??? Nebo sem najivní a hloupej?
12ay7 mi tam dělá doboru službu, ale cítím, že to je tak trochu sex s gumou :)
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: BIAS

Příspěvek od Bummer »

Do PI se musí dávat elektronky se "spárovanými" triodami. V obchodech jsou značené jako "balanced". Je možné, žes tam vrazil nějakou špatně vyváženou.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Jsem googlil a četl, že u dnešních výrobků je dost tolerance...
You don't need a balanced PI tube, but for a couple bucks it isn't going to hurt. Most of the common amps use a long tailed phase inverter circuit which is self balancing. The circuit is also deliberately skewed to help make up for the imbalance in the output transformer winding.
Jerry

Samozřejmě, kdybych to věděl a něco takovýho měli na prodejně, tak to koupím, ale spíš si myslím, že tam je jinej problém :)
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

no, ono to může být tím, že ty elektronky maj různý zesílení, což asi víš: http://cydathria.com/fdm/12AX7_sub.html a třeba tam zrovna potřebuješ o něco větší zesílení než dává ta kombinace co tam máš aby to hrálo tak jak si přestavuješ, ale tohle poznáš jedině vyzkoušením
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Stanley06 píše:no, ono to může být tím, že ty elektronky maj různý zesílení, což asi víš: http://cydathria.com/fdm/12AX7_sub.html a třeba tam zrovna potřebuješ o něco větší zesílení než dává ta kombinace co tam máš aby to hrálo tak jak si přestavuješ, ale tohle poznáš jedině vyzkoušením
Tak to samozřejmě vím, větší zesílení vážně nepotřebuju, důvod proč 12ay7 byl přesně opačnej. S "y" mi kvákadlo nekreslí a zvuk je ještě jakž takž čistej, kdeždo "x" je špinavá bestie.

Jde mi čistě jen o to, jak vyřešit tu kosmetiku kolem a zajistit pro "y" správnej pracovní režim, i za cenu modifikace preampu. pokud má někdo nějakou cennou radu... :wink:
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Subroofer: Tak pak by bylo fajn vědět, jestli máš ten "dnešní" výrobek, nebo jestli se Fender drží zaběhnutého schématu. Věřím, že nám to tu nějaký odborník objasní...

Jinak ty preampovky se údajně dost liší ekvalizací - každý výrobce to má jinak. Na TubeTown jsem viděl takový pěkný schémátko pomáhající s výběrem vhodné lampy. Odkaz nechť někdo doplní, píšu z vlaku z mobilu.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Bummer píše:Subroofer: Tak pak by bylo fajn vědět, jestli máš ten "dnešní" výrobek, nebo jestli se Fender drží zaběhnutého schématu. Věřím, že nám to tu nějaký odborník objasní...

Jinak ty preampovky se údajně dost liší ekvalizací - každý výrobce to má jinak. Na TubeTown jsem viděl takový pěkný schémátko pomáhající s výběrem vhodné lampy. Odkaz nechť někdo doplní, píšu z vlaku z mobilu.
Díkas, ale ten PI není primární věcí zájmu, je tam zpátky původní elektronka z výroby, chtěl jsme to jen zkusit.
A ano 12ay7 mají více výšek, koupil jsem jednu NOS RCA z 60/70 let a jednu dnešní Harmonix. RCA chybí trochu basy, ale má moc pěknou barvu, Harmonix má víc definice v tom lowendu, 12ax7 ještě více, ale zvuk je plochej a fakt straště na steroidech už od začátku volume. Více do toho již investovat nebudu, zkoušel jsem ještě jiný 12ax7, ale je to hodně podobný. Pokud to nepujde nějak vyřešit, tak hol budu muset změnit aparát za něco jako Super Sonic nebo vysněný Vibrolux atd...
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Na místo 12ax7 sedí 12ay7 a nebo 5751, 12at7 má jinou specifikaci. Z mým zkušeností je 12ay7 na pozici pro 12ax7 dost zdechlá, víc se mi líbila 5751. Kdyžtak mi napiš SZ, myslím, že jsi z Moravy a měl bych pro tebe pár tipů ohledně těch 5751.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

qwer píše:Na místo 12ax7 sedí 12ay7 a nebo 5751, .
Takto paušálně se to vyjádřit nedá. Vždy záleží na tom, jak je elka použita. Je-li třeba na vstupu zesíku, má zpravidla největší zesílení v celém řetězci a nejvhodnější na tuto pozici je právě 12AX7, či její klony ( ECC83, ECC803S, E83CC, 7025, 6681, B759, nebo i ECC808, či 6N2P, které mají trochu jinak zapojené piny ). Faktor zesílení nominálně 100. Nejblíže svými vlastnostmi pak je 5751 ( faktor zesílení 70 ), případně ECC81 a její klony (12AT7, 6201, 6679, ECC801S, B739, E81CC ) se zesílením 60.
12AY7 už má sotva poloviční zesílení než 12AX7, záleží na přesném nastavení v tom kterém zesilovači, ale osobně bych ji třeba na vstup vůbec nedával. Co se týče invertoru, tak tam je asi zdaleka nejvhodnější ECC81, má dostatečné zesílení a snese až 10 mA ( 12AX7 má pak doporučený max. odběr 1,2 mA, proto ve výkonějších zesilovačích na této pozici docela trpí a má kratší životnsot ). Dá se použít i třeba ECC82, nebo 6N1P, které snesou také poměrně velké proudy, ale už mají malé zesílení, takže záleží opět na konstrukci, do které bychom ji použili. Jistým kompromisem by bylo použití 12AY7 se zesílením 40 a s možností odběru proudu 3 mA. Ovšem třeba ECC81 je na tom podstatně lépe.
Co se týče 5751, tak je to dost mizerná elka. Má menší zesílení než ECC83 a ještě snese méně proudu. Do invertoru je naprosto nevhodá a použití na vstup zesilovače pak nevidím nijak výhodné.
Napěťově jsou na tom všechny výše zmíněné elky celkem podobně.
Zajímavé je pak osazení posledního stupně v předzesilovači s katodovým sledovačem. Na to je optimální dvojitá trioda ve které je jeden systém ECC83 a druhý ECC82. Taková elka se vyrábí pod označením ECC832, případně 12DW7. Ovšem dost nepochopitelně se prakticky vůbec v komerčních zesíkách neobjevuje.
Na buzení péra, do vibráta a ke smyčce pak stačí jakákoli trioda. Tam není nutné ani velké zesílení, ani nejsou tyto pozice nějak zvláště proudově namáhány. Často bývají nahrazeny polovodičem.
Než začnu různě zkoušet elky a měnit kdejaké typy, co mi přijdou do rukou, je dobré se nad jejich funkcí trochu zamyslet a obstarat si potřebné informace o jejich vlastnostech.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Díky Milane, včera jsem zkoušel tu starou JAN Philips 5751 co mi poslal kamarád, ale bohužel je buď už na pokraji smrti nebo je vysoce mikrofonnická (prostě nahoukává, případně píská nebo následuje totální rachot). Zkrátka mi to připomíná mrtvou elektronku, čili spíše vadný kousek...

Začínám namísto lampiček shánět vhodný provaz k oběšení :roll:
PS: Díky moc za komentář, zkusím se ty poohlédnout po těch alternativách resp. klonech 12ax7.
A díky taky qwerovi.
Naposledy upravil(a) subroofer dne 15.11.2011 9:15, celkem upraveno 1 x.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Tubestore.com:

JAN-Philips 5751 - Now here's a surprise, and a good one at that. The 5751 is typically referred to as the lower gain 12AX7. The fact is they are just dual triodes with the same pin-out as others in the 12AX7 family. This particular batch of NOS 5751 fails to perform as most 5751 tubes. It's not lower gain, it's not darker. These JAN-Philips 5751 tubes are one of the best dual triode tubes I've ever heard. They have nearly 12AX7 gain, extremely low noise, and frequency response that covers any audio application. They sound good in everything I've tried them in but particularly shine in single ended, simple amp circuits. Good examples would be a Fender Champ, tweed Princeton, Gibson GA-5 or any amp that has a preamp, power tube and rectifier. One of the best deals available in an NOS 12AX7, is actually a 5751!
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Milane, já jsem to spíš myslel na tu 12at7 - ta si žije trochu jiný život než třeba 5751 a nebo 12ay7, které jsou k 12ax7 myslím blíže. Ty budeš samozřejmě vědět víc, ale jedná se tam myslím hlavně o to, že 12at7 žere o hodně víc proudu než třeba 12ax7 a je na ní pak daleko menší napětí než na 12ax7 a zvuk je úplně jiný než pán designer toho obvodu původně zamýšlel.

Subroofere - doporučuju zkusit tu 5751 od Horkého, pokud bude vadná, tak ti ji jistě vymění a nebo vrátí peníze. A myslím, že jsem to popletl a že jsem u něj nekupoval Jan Ge, ale Jan Philips - čili tu lampu, o které jsi tady postnul to psaní v angličtině. Ta lampa neměla určitě zisk klasické 12ax7, teda alespoň podle poslechu. V porovnání s 12ax7 od RCA, EHX, TungSol RI a Shuguang byla ta 5751 vždy tišší a ve zvuku bylo míň zkreslení, ta 5751 byla NOS.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Pan Horký mi už psal, JAN Philips 5751 za 800 Kč (Milanovi se otevírá kudla v kapse :twisted: ). Teď na to nemám, možná, když prodám tu 12ay7. Zkusím aspoň chytit charakter ty nemocný co mám doma. Pak už budu hledat jen varianty 12ax7 a dám pokoj :wink:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Je to fakt. Já to přeci jen beru spíš z pohledu konstruktéra, který si na patřičnou elku zapojení odladí. Proto ani nejsem moc zastáncem těchto výměn. Snad ještě v tom invertoru.
Kluci, ony nákupy NOS elektronek nejsou tak úplně jednoduché. Těžko se dá uvěřit, že se každý týden najde někde ve skladu zastrčená bedna se 1000ks elek od slavné firmy z 50.let. V Číně dnes ve velkém frčí výroba "NOS" elektronek. Jsou to kopie se starými daty výroby a v krabičkách a s popisy v autentickém stylu. Piny se stříknou nějakým agresivním bordelem aby zoxidovaly, obaly se zapráší, popisky trošku setřou a frrr do Evropy, či Ameriky. Pak se může stát, že s taková elktronka chová, jak popisuje Lukáš. Své o tom ví Tomáš Matoušek, který podobných mrch nakoupil až až a teď mu to leží někde ve skříni, nebo šly rovnou do koše. Ne každý má možnost si změřit svody mezi elektrodami, mřížkové proudy, strmost, závěrný bod, síť charakteristik, šum, mikrofoničnost, průnik brumu ze žhavení, mezielektrodové kapacity, teplotní drifty parametrů... Prakticky veškeré důležité vlastnosti. A prodávat tzv. NOS elku za X set Kč,- s tím, že pokud bude vadná, prodejce ji vymění, je hodně podezřelé. Při nákupu takovéto drahé elky bych trval na protokolu měření. Pakliže mi ho prodejce není schopen dodat, ať si ji nechá. Takže když už, asi bych nakupoval pouze u Matouška a také tak činím a ostatním mohu jen doporučit. Elky jsou 100% měřené a žádné možné výměny nefunkčních kusů nehrozí.

Samozřejmě existuje spousta variant 12AX7, a jejich zesílení ( o které asi teď jde ) se dost mění. Tohle by byla schůdná cesta. Ale opět je třeba vybírat měřením a porovnávat parametry a pak teprve kupovat a zkoušet.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Prosim nejakeho moderatora, jestli by ty prizpevky ode mne nemohl presunout do jineho topicu. Nazvat ho treba ALTERNATIVA 12ax7 v preampu nebo podobně.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Alternativa k 12AX7

Příspěvek od Nero »

Odděleno :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“