Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Re: Ukulele

Příspěvek od kiki2 »

SUK píše:kiki: snimac je vhodny spis cvaknout nekde okolo kobylky nebo na desku. Na hlavu mi to prijde dost nevhodny (i kdyz pro hospodsky ucely staci)...
To jsem zkoušel. http://kytary.cz/korg-kontaktni-mikrofon/HN084133/ Z kobylky to padá a má to ostřejší zvuk.
Do otvoru se to dává těžce(nadzvednout struny - rozladění,možnost škrábancú desky...) a potom mi vadí kabel. To abych to přilepil izolepou. Na tom krku to má kulatější a malinko zastřenější zvuk. Mě se líbí. a hlavně to tam drží.
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Kubik777

Příspěvek od Kubik777 »

Bre odpoledne preju. Tak s mym prckem delame "prvni kroky" a je to docela fajn. Resim jen jednu vec. Sice se tu omila furt dokola ale nikde jsem se nedocetl odpovedi, ktera by me uplne uspokojila. Co se ladeni tyce pouziva se s kytarou spise D jen proto ze akordy ktere se casteji vyskytuji v pisnich co hraje kytara se lepe mackaji v tomto ladeni nez v C nebo to ma jeste nejaky skryty vyhody ktere teda nejak nevidim? Ja mam naladeno do C a i s kytarou mi to neprislo nijak disharmonicke. Je fakt ze namackat 3 prsty do jednoho prazce v akordu E je pro my prsty docela horor ale nejak se to snad zvladne
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Proč by to bylo disharmonické? :D Akord, pokud máš správně naladěno, je pořád stejný akord. Může být v jiném obratu (pořadí tónů akordu) a případně v jiné oktávě, či s jiným počtem stejně znějících strun.
Ladění je opravdu jen a jen na tobě.
Akord E mě v C ladění také dělal problémy v držení. Už si zvykám. Hrál jsem proto raději hrál E7 (což nejde použít všude a vždy :roll: ) a nebo alternativu akordu v poloze.
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Kubik777

Příspěvek od Kubik777 »

Super. Presne to jsem potreboval vedet. Byl jsem si tim co rikas temer jisty (neco malo z nauky si jeste pamatuju) ale zarazelo me jak vsichni prosazuji to ladeni D, tak jsem se chtel 100% ujistit. Joo to Ecko je take ten samy pripad E7 v dost pisnich nezni tak jak bych si predstavoval a hrat E jako D posunute o 2 prazce je sice jednoduchy ale v nekterych pisnickach dost vysoky.. holt budu muset nasadit prstum odtucnovaci kuru a zvykat si na lehce krecovitou polohu
Hans Wydle

Příspěvek od Hans Wydle »

Mám další dotaz 8)

Nevím čím to je, ale příjde mi, že mi nějak neladí struny, když po nich přejedu shora dolů. Jsem levák, takže hraju opačně, ale ikdyž jsem zkoušel hrát jako pravák, zvuk mi nepříšel dost "hawaiový". Základní akordy nezní ani zdaleka tak, jako v různých tutoriálech na YT. A jsem si celkem jistý, že ho mám dobře naladěné. Je to strunama nebo jsem hluchý?! Tady je nahrávka pro vykreslení situace. První hra začína Ačkem a druhá Gčkem.

http://soundcloud.com/averzus/1-1

Případně to může být špatnou hrou, zatím jsem totiž nevychytal techniku a tak mi nezbývá než do toho všelijak plácat prsty. ta nahrávka je trsátkem, kvůli hlasitosti...
Temné ukulele v dáli zní...
Kubik777

Příspěvek od Kubik777 »

Jsem si skoro jisty ze to spravne naladene nemas. Alespon vetsina strun rozhodne neladi se spravnym naladenim a dost se to lisi od toho jak mam naladeno ja. Neco je blizici se spravnemu tonu neco je dost mimo. Nevim zda mas ladicku, pokud ne da se stahnout do pc a pomoci mikrofonu naladit. Je jich asi vic, ja znam AP guitar (lze pouzit i pro jine nastroje). Take jde o to jake tam mas struny. Se strunama co byli na uke pri koupi jsem byl dost zoufaly, ac se daly naladit, temer zadny akord neladil. S koupi jinych strun se to dost zlepsilo, takze toto je dalsi moznost. Ale zacal bych u toho ladeni. Ta tva nahravka zni trochu desive
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Hans Wydle píše:Mám další dotaz 8)
Nevím čím to je, ale příjde mi, že mi nějak neladí struny,
Chápu, že každý nemůže naladit nástroj podle sluchu, ale tohle je dost rozladěné (C je skoro půl tónu mimo). Zkus to s ladičkou , na které ti ručička ukáže, když je to dobré.
Nebo jestli to dokážeš sám, tak podle nějakého ukulele tuneru na internetu.
Například tady http://www.onlinetunermetronome.com/pre ... rd-c6.html
TheKub4s

Příspěvek od TheKub4s »

Zdravím všechny našel jsem si na aukru tohle http://aukro.cz/ukulele-natural-lipa-ob ... 65800.html ukulele jako dárek pro svého malého synovce a v popisu je že se ladí do H, Fis, D, A, ale pokud vím tak ukulele se ladí do G,C,E,A, jen se pro jistotu ptám, jestli přeladění nebude problémové např. že by popraskali všechny struny nebo něco takového, nebo se dá ladit "jak se mi zachce" aneb do GCEA, předem díky za odpověď
Krist
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krist »

A,D,Fis,H je "D" ladění. Ukulele má vícero možností, gugluj. Každopádně ten bazmek na aukru nekupuj, to je šmejd, škoda kazit sluch i chluchému synovci. Jestli chceš aby to za něco stálo, koukej od 1.000,- (např. ověřený Lanikai).
Kubik777

Příspěvek od Kubik777 »

Staci poridit struny na ladeni C a problem by byt podle me nemel :-)
Hans Wydle

Hele, a co mi můžete poradit za techniku k hraní, zatím jsem ještě nevymakal nic určitého. Teda, největší problém mi dělá, když jezdím zdola nahorů, skoro vždycky přiberu nějakou strunu. Prostě ani nevím, kterým prstem hrát, aby hlasitost při hraní dolů a nahorů byla stejná. Díky za odpověď...
Pepe.killer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepe.killer »

Ahoj, po ukulele koukám už delší dobu, chci ho spíš ale tak ze srandy. Nejdříve jsem pokukoval o tom Lanikai za tisícovku, ale delší dobu nebylo k dispozici (teď už je a jsem nerozhodný, tak proto píšu). A dnes jsem objevil, že od pondělí bude v Lidlu tohle:

http://www.lidl.cz/cps/rde/xchg/SID-A66 ... _21770.htm

Nemáte s ním někdo zkušenost? O kolik může být horší než to Hohner (lanikai) ? Rád bych ho k Vánocům a líbí se mi, že k němu dostanu i pouzdro a jakousi příručku, i když o tu mi až tak nejde.
Obrázek
Obrázek
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Ukulele z Lidlu
Opět se před vánočními nákupy objevil set se sopránovým ukulele v obchodním řetězci LIDL.
http://www.lidl.cz/cps/rde/xchg/SID-94E ... _21770.htm
Nejsem zrovna ochotný nakupovač zboží (mimo potraviny)v supermarketech, ale to, co jsem loni koupil jako dárek je slušné a dá se na to i dobře hrát. Je z lipového dřeva. Palisandr hmatník. Seřizoval jsem šroubovákem ladící mechaniku a vyměnil struny. Toť všechny mé zásahy ku vylepšení. :lol:
Škola, nó... tak základní akordy a trochu malinko kolem toho, aby se neřeklo...
Futrál, takový ten nejtenčí z černé umělohmotné tkaniny, co se brzy prodře. Jó abych nezapoměl... 1 trsátko! (nevím k čemu tvrdé :D )
Cena 599,-Kč.
Má na soprán neobvykle pražců - 17. A hlavně ladí.
Možná, že jsem měl jen veliké štěstí :D :-) ,ale šmejdy mohou být i mezi renomovanými značkami.

Závěr: Pokud si vyberete dobré, tak se na to hrát dá.
gwyn

Příspěvek od gwyn »

rád bych poděkoval všem co napsali že jim nejde mačkat základní verze E akordu při C ladění:D hrozně jsem se bál že jsem sám :D

TheKub4s : jsem sice začátečník, ale tohle bych fakt nedoporučoval, to ukulele z aukra, buď lanikai nebo já jsem sehnal Tenson basic ukulele (na kytary.cz za 1500,- v Praze na Štefánikově za 1000,-) a pořídil k němu struny ghs (white nilon), které jsou úžasně měkké a krásně zní.. a pak je jedno jak ladíš, jestli D nebo C..

Hans Wydle: mohu poradit to co píše O. Šárek - cvičit každý den, třeba jen deset minut, ono to přijde samo..

Z lidlu si kupoval ukulele i známej a hraje mu krásně.. tak jestli je možnost si to vyzkoušet tak proč né.. dobrá volba za slušný prachy..
tenson basic ukulele, lanikai elektoakustické, roland micro cube
Hans Wydle

Já osobně bych si to asi nekoupil, ale jde o to, vidět to naživo a vyzkoušet si to.

Jinak tu hru už jsem nějak vymakal, nejvíce se mi zamlouvá hra ukazovákem. Už ani nezadrhávám o struny, takže parádní.

A do budoucna bych si koupil nové struny a hodil bych je opačně(jsem levák). Jsou tyhle dostačující? http://www.muzikant.cz/kytary-6/dalsi-s ... -62999.php
BadDrake

Příspěvek od BadDrake »

Tak především bych chtěl pozdravit všechny, kteří si daj tu práci a přečtou si to.
Řekl jsem si, že ukulele je docela zajmavý nástroj pro zpestření, tak sem se o něm rozhodl něco zjistit a podle toho se rozhodnout zdali si ho pořídím nebo ne... Každopádně jak sem pochopil hraje se na nej jako na kytaru (akordy, taby, rytmus) v tom bych tedy jako lamak kitarista problém neviděl. Ale spousta lidí tu popisuje problém, že neví jaké si mají vybrat ladění.
1) „g“ ladění e,h,g,d
2) „d“ ladění h,f#,d,a
3) „c“ ladění a,e,c,g
Svým dotazem možná řadu lidí pobavím, ale zeptat se musím.
Zajimá mě, jak se to ladí. Normálně odposlechem? Poslechnu si z netu zvuk a doladím? Normální kytarová ladička mi reaguje, ale tam sou pouze struny E, A, D, G, B, E. Jak se teda řeší fis ton, a C? Všem moc díky za odpověď a promiňte že se možná blbě ptám, ale na kytaru sem se učil hrát sám a jako takový samouk žádné obecné znalosti nemám...
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Ale, ale, zase se mi zdá, že lidi když něco chtějí, tak nehledají a raději se hned ptají a chtějí to mít předkousané (Chraň pánbu, to k dotyčnému BadDrake nemyslím ve zlém!!! A předem se omlouvám.)
Co se týče výběru a ladění a druhů, stačí se podívat o několik stránek tohoto fóra zpět a je to tam i s dotazy snad tisíckrát. :shock: Už mě to nebaví stále se opakovat a snad to ostatní pochopí. Budu asi muset udělat web se speciálně nejčastějšími dotazy a potom jenom vždy hodit odkaz! :D

Co se týče vlastního ladění nástroje a struny C (v C ladění), jestli myslíš tu elektronickou ladičku, co se připíná na hlavu krku, tak ta by to měla umět. A jestli máš jenom foukací, tak se to naučit odvozovat když ne sluchem (naučit se pamatovat jak zní struny nástroje v intervalech), tak alespoň stiskem určitého pražce vedlejší struny - např. na struně G v pátém poli, ale budeš muset ladit vlastní strunu C o oktávu níž než zní zmačknutá struna G!
Ale to bys jako kytarista mohl zvládnout, ne?
BadDrake

Příspěvek od BadDrake »

:-D není pravda že sem nehledal hledal sem to 3 hodiny ale nikde nebyl přesný popis toho o co mi jde :-D co se týče tohohle fora prošel sem prvních deset stránek to je pravda :-D
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

BadDrake píše::-D není pravda že sem nehledal hledal sem to 3 hodiny ale nikde nebyl přesný popis toho o co mi jde :-D co se týče tohohle fora prošel sem prvních deset stránek to je pravda :-D
Tak mi to mÓc promiň!!!!!!!! Nezlob se!
To jsou dotazy, které se opravdu stále opakují.
:D Ještě je občas věčný dotaz, zda dotyčný nemůže natáhnout na ukulele kov. A samozřejmě, jestli může sopránový nástroj naladit jako kytaru. :D
Ale dost, nejsme tady pro rozmíšky a žabomyší vojny!
Už se nebudu rozčilovat. :oops:
Chceme především hrát a tak budu zase odpovídat, pokud budu vědět.

Opět tedy přepisuji přehled nástrojů, ale vybírat si musí každý sám, co se mu líbí a hodí do ruky:
Sopránové, koncertní ukulele a tenorové jsou prakticky stejně laděny.
Liší se menzurou, což je vzdálenost nultého pražce od kobylky a tím, že soprán, koncertní ukulele mají spodní strunu (podle ladění struna G, nebo A) laděnou o oktávu výše(Re-string).
Tenor má spodní strunu nejhlubší (Většinou, ale nemusí to tak být! Stejně jako koncertní nemusí mít Re strunu), tedy normálně od nejhlubší po nejvyšší, jak je tomu na kytaře.

Nejvíce používaná ladění pro soprán, koncertní ukulele a tenor jsou :
„C“ (G,C,E,A) – Ladění originál havajské, tedy jako 4 nejtenčí struny na kytaře stisknuté v 5. poli (+Re-struna o oktávu výše). Nejvíce materiálů na internetu (noty a taby) je právě v „C“.

resp.“D“(A,D,Fis,H) – používá Kanada, částečně Německo a Skandinávie, tedy jako 4 nejtenčí struny na kytaře stisknuté v 7. poli (+Re-struna o oktávu výše). Někdo říká že se lepší hraje v tomto ladění s kytarou, ale podle mne to je jedno.

Do jazzu se někdy používá Es ladění.

Menzura:
Soprán cca 30-35cm
Koncertní cca 35-40cm
Tenor cca 40-45cm

Barytonové ukulele je laděno v „G“ (D,G,H,E) jako 4 nejtenčí struny na kytaře, přičemž spodní struna bývá (většinou a nemusí být) laděna o oktávu výše. Já tomu říkám ukulele pro líné kytaristy ( aby se nemuseli tolik přeučovat). Ale je z těchto drobečků největší.

Přehled základních druhů ukulele: (ve srovnání s PET lahví a kytarou):
http://jusserand.pagesperso-orange.fr/i ... es_uke.jpg
BadDrake

Příspěvek od BadDrake »

jjj to sem tu viděl... O co mi šlo, bylo, jestli je možno naladit ukulele pomocí normální klasické ladičky (ne te vibrační) protože jistě chápeš, že "ne každý dokáže naladit sluchem"... Popřípadě jestli je k tomu vyloženě program. Byl tu zmiňovaný nějaký AP guitar či co, ale ten mi z nějakeho duvodu nejde nainstalovat... A omlouvám se ti jestli sem tě naštval, vážně sem tu hledal, ale možná sem prostě jenoom nechápavý...
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“