BadDrake píše:
není pravda že sem nehledal hledal sem to 3 hodiny ale nikde nebyl přesný popis toho o co mi jde

co se týče tohohle fora prošel sem prvních deset stránek to je pravda

Tak mi to mÓc promiň!!!!!!!! Nezlob se!
To jsou dotazy, které se opravdu stále opakují.

Ještě je občas věčný dotaz, zda dotyčný nemůže natáhnout na ukulele kov. A samozřejmě, jestli může sopránový nástroj naladit jako kytaru.
Ale dost, nejsme tady pro rozmíšky a žabomyší vojny!
Už se nebudu rozčilovat.
Chceme především hrát a tak budu zase odpovídat, pokud budu vědět.
Opět tedy přepisuji přehled nástrojů, ale vybírat si musí každý sám, co se mu líbí a hodí do ruky:
Sopránové, koncertní ukulele a tenorové jsou prakticky stejně laděny.
Liší se menzurou, což je vzdálenost nultého pražce od kobylky a tím, že soprán, koncertní ukulele mají spodní strunu (podle ladění struna G, nebo A) laděnou o oktávu výše(Re-string).
Tenor má spodní strunu nejhlubší (Většinou, ale nemusí to tak být! Stejně jako koncertní nemusí mít Re strunu), tedy normálně od nejhlubší po nejvyšší, jak je tomu na kytaře.
Nejvíce používaná ladění pro soprán, koncertní ukulele a tenor jsou :
„C“ (G,C,E,A) – Ladění originál havajské, tedy jako 4 nejtenčí struny na kytaře stisknuté v 5. poli (+Re-struna o oktávu výše). Nejvíce materiálů na internetu (noty a taby) je právě v „C“.
resp.“D“(A,D,Fis,H) – používá Kanada, částečně Německo a Skandinávie, tedy jako 4 nejtenčí struny na kytaře stisknuté v 7. poli (+Re-struna o oktávu výše). Někdo říká že se lepší hraje v tomto ladění s kytarou, ale podle mne to je jedno.
Do jazzu se někdy používá Es ladění.
Menzura:
Soprán cca 30-35cm
Koncertní cca 35-40cm
Tenor cca 40-45cm
Barytonové ukulele je laděno v „G“ (D,G,H,E) jako 4 nejtenčí struny na kytaře, přičemž spodní struna bývá (většinou a nemusí být) laděna o oktávu výše. Já tomu říkám ukulele pro líné kytaristy ( aby se nemuseli tolik přeučovat). Ale je z těchto drobečků největší.
Přehled základních druhů ukulele: (ve srovnání s PET lahví a kytarou):
http://jusserand.pagesperso-orange.fr/i ... es_uke.jpg