Překombinovaně zapojená výbava/degradace zvuku

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Překombinovaně zapojená výbava/degradace zvuku

Příspěvek od Rainmaker »

Velmi zvláštní dotaz

pojmenoval jsem to asi divně kdyžtak to moderatoři přejmenuji

Jedná se mě o to že:
spousta profi kytaristů používá různé preampy hlavy modulace typu Axe Fx (Petrucci), který mají propojené do pedalboardu s midi funkcema na podium kde si můžou šlapat jak chtějí a mají vždy ten onen super zvuk
všechny tyhle serepetičky mají v jedné bedně např.
Obrázek

nezdá se Vám to překombinovaný ?
když si vemu různý undergroundový kapely kde kytarista má nějaký kombo nebo hlavu a reprobox ke kterýmu zvukař dá mikrák aby snímalo zvuk a vpodstatě zachycuje "živej" zvuk při hraní a je slyšet ta syrovost

tyhle ty bedny s "překvapením" musí ten zvuk podle mě kazit.Nebo spíše ho dělají umělým.
Před lety se nadávalo (a občas se ještě ted nadává) na digitální multiefekty ale jakej je rozdíl mezi touhle bednou viz obrazek a třeba multakem za 5000 Kč kde si mužu nastavit taky 10 různých zvuku a přepínat si mezi nima a nebude mě to stát pul milionu jako vybavení do bedny viz obrazek.
proč se tohle vůbec začlo používat ?
Dneska snad všichni kytaristi co hrají ve známějších kapelách používají tyhle preampy a různý digitální vychytávky .To už nikdo nepoužívá klasický analogový krabky ? co jsem viděl ruzný videa tak Satriani má na svým pedalboardu spoustu krabek ale taky má tu "super bednu" kde má různý preampy a ampy a já nevím co ještě

taky by mě zajímalo jak to všechno může společně fungovat ? :-D takový propojení a nastavení správnýho zvuku musí trvat snad měsíc ne li dýl

budu rád když mě tu vy zkušenější kytaristi kteří mají podobný bedny objasní tuto pro mě záhadu

Up the Iron
Už nehraju, pouze poslouchám ...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Překombinovaně zapojená výbava/degradace zvuku

Příspěvek od Bummer »

Ty v dnešní době rozeznáš poslechem digitál od analogu (nemyslím teď specifické věci jako je třeba delay)? Navíc ty kravinky v racku vůbec nemusí být čistě digitální a jako bonus - je běžné mít v racku i nějak dálkově ovládané obyčejné krabičky, o kterých jsi mluvil.
Dál si dovedu představit situaci, že tam bude jen jeden AD a jeden DA převodník a vše mezi tím se bude odehrávat digitálně, čímž odpadá šum a jiné nepříjemné vlastnosti analogových obvodů a výsledkem bude kvalitnější zvuk než bys dostal z nejvíc boutique krabiček.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
DexterBzuk

Příspěvek od DexterBzuk »

S jídlem roste chuť.

Neříkej mi, že kdybys byl profesionální kytarista a vydělával miliony, že bys to taky nevyzkoušel. A s těmi nepřebernými možnostmi by se z tebe stal perfekcionista a tak dále. Ten zvuk ve finále asi o tolik horší není. Je to jenom o možnostech.
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

che :)
samozřejmě evoluci/revoluci nezastavím a určitě pokud bych byl profi kytarista a měl ty možnosti tak bych opravdu chtěl vyzkoušet "všechno" k docílení dokonalého zvuku(ale třeba bych pak zjistil že v jednoduchosti je síla) a že tyhle věci jsou zbytečný

ale tak nějak nepochopím jak tohle všechno může mezi sebou fungovat všechny ty převodníky preampy atd.
jak se třeba da propojit analogova krabka např. Ibanez TS 9 s nějakym digitalnim efektem resp. jak dostanu ten analogovej ts9 zvuk přes ten digital do toho midi pedalboardu?

dyt na co vůbec mají kytaristi za sebou ty marshallový hlavy a reproboxy ? to už tam je jen na okrasu (Petrucii to tak má :-D )?
dneska si asi každej hudebník vybírá hlavu/reprobox podle čistýho zvuku protože pak tam nasere tyhle "super věci" který mu dělají efekty (delay ,zkresleni,wahwah atd.) viz Satriani
podle mě je to krok zpátky :(
krasty

Příspěvek od krasty »

Já v ničem nevidím problém. Třeba na přiloženém obrázku je jen přijímač od vysílačky, lampový preamp, efektový procesor, koncový zesilovač. To vše je zdvojeno, protože když je kytarista někde na šnůře, těžko zastaví show na pódiu a zajede do servisu :D Přepne na druhou větev a dohraje se stejným zvukem, nastavení efektů, hlasitostí, apod.
Navíc je tam další preamp s jiným zvukem a "distribuce" a "řízení" od Cornische.

Víc efektů kytaristé mají hlavně proto, že některé zvuky se dají dostat jen z toho určitého efektu, preampu ..., ale vždy je v signálové cestě zapojen jen právě používaný efekt.
Dnešní digitální multiefekty jsou velmi kvalitní, signál neničí, nebo jen minimálně, ale taky jsou drahý. Kvalitní převodníky, procesing a algoritmy si výrobci nechají zaplatit. Můžeš si udělat 10 zvuků na mulťáku za bůra, ale cena odpovídá kvalitě, možnostem a výslednému zvuku.
Další věcí je přepínání. Kdo chce v rámci show poskakovat po všech řadách efektů a přepínačů, poskakuje. Kdo chce mít vše přepnuté jedním šlápnutím, investuje a má plný racky :D
Skiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skiner »

Všechny tady ty technický věci jsou krásný. Ale jinak více méně souhlasím s autorem - poslední dobou mám rád jednoduchost a syrovost. A jak všichni víme, muzika / kapela / koncert / deska není jen o tom, co slyšíš ušima :)
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

já třeba chápu tyhle bedny se super věcma u progresivních kapel jako je Dream Theater nebo Pink Floyd kde nahrávání ve studiu je už tak komplikovaný protože někdy je potřeba opravdu vytvořit delikátní zvuk a bez těhle věcí to asi nejde stejně tak to pak zahrát na živým koncertu

ale nechápu to třeba u Iron Maiden :-D nebo Metallicy

kamarád hraje v kapele na lampu Marshall(DSL 100 nebo TSL100 s klasickým marshallovským reproboxem) a používá jen toto na čistej a zkreslenej zvuk, hrajou cover věci od Ac/Dc, GunsRoses , Dickinsona a o proti originalu jsem v tom neslyšel rozdíl (fakt je že on je kurevskej kytarista) a umí to zahrát opravdu skvěle
Kai

Příspěvek od Kai »

Boze toto je zase topic...

Zrovna profici na nejakou extra vybavu vzdycky s***u. (ne jak nadseni amateri kteri zahraji velke hnede ale na pedalboardu musi mit vsechno eno nuno)

To co vidis bezne v racku u skupin je z ciste praktickeho hlediska (ktere tobe ocividne nedochazi) a ne nejake super veci. Kristepane.

Ano jednam podrazdene, ale nechapu tyhle kecy o degradaci zvuku, kdyz obvykle vyse jmenovane kapely maji za zady takove lidi, kteri maji 2x vetsi prehled o zvuku a zvukove technice
jak my vsichni tady na foru dohromady :roll:

Topic vznikly z absolutni nevedomosti a jen k tomu aby autor si nechal potvrdit svuj stupidni nazor od ostatnich.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
krasty

Příspěvek od krasty »

Kai: zase špatnej den :wink:

Každej tu prostě nemá takový znalosti jako ty.
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

Kai píše: Topic vznikly z absolutni nevedomosti a jen k tomu aby autor si nechal potvrdit svuj stupidni nazor od ostatnich.
o nevědomosti ano, ale o stupidním názoru ne.Ať si každej hraje na co chce je mě to jedno

jen jsem se chtěl pozeptat na tyhle "bedny" který teď tvoří zvuk o proti v minulosti jednoduším zapojení kombo/hlava+repro snímanej mikrákem rovnou do PA systému

takže fock off :)
a rozhodně tady není záměr rozjíždět nějakej flejm
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Rainmaker píše:
o nevědomosti ano, ale o stupidním názoru ne.Ať si každej hraje na co chce je mě to jedno

jen jsem se chtěl pozeptat na tyhle "bedny" který teď tvoří zvuk o proti v minulosti jednoduším zapojení kombo/hlava+repro snímanej mikrákem rovnou do PA systému
Když je ti to jedno, proč to teda řešíš???
Zrovna tento konkrétní rack je Janicka Gerse z Iron Maiden a jednodušší už snad ani být nemůže - vysílačka - preamp - efektový procesor - koncový zesilovač a to všecko krát dvě pro sichr. http://www.premierguitar.com/Magazine/I ... 1&#gallery
Někdo rád kombo, někdo hlavu a box, někdo krabičky, někdo rackové komponenty atd. - amatéři i profíci...Profíci naprosto běžně používají gear z uplně běžné seriové produkce jak bylo psáno výše a jak se můžeš v bezpočtu odkazů třeba na pedalboardy přesvědčit. Kapely které jezdí světová turné mají obvykle třeba čtyři (i víc) kompletní aparatury - vždy jedna plus jedna záložní a další sestava(y) putuje napřed po světě, protože už se chystá jiné podium na druhém konci světadílu (jak jinak by to asi stíhali, že...) Vypadá to složitě ale není v tom žádné woodoo. Hodně profíků používá (hlavně přepínací) systémy vypracované na míru třeba od Pete Cornishe http://www.petecornish.co.uk/index2.html včetně toho výše uvedeného racku. Že ty v tom vidíš něco tajemného a nekalého je tvoje neznalost a že z toho děláš problém je opravdu tvoje blbost...
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

to je vsechno o nature cloveka co na to hraje, ja se treba Xkrat setkal s nazorem ze cim je jednodussi zesilovac (mnozstvi kanalu, hejblatek, smycek etc) tim lepe hraje :) coz mi prijde s prominutim jako picovina. zalezi vzdy na konkretni situaci. ac sam hraju jen na jeden zkresleny kanal (protoze je to pro me pohodlnejsi a vetsinou se mi ten zvuk takhle libi) tak zpravidla pouzivam vicekanalove zesilovace :)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

2 Rainmaker : Ty máš v plánu něco takového stavit ?
Kdyby to těm dotyčným muzikantům nefungovalo, tak by to asi nepoužívali. Tady ty věci si většinou nechávají dělat na zakázku /např. zmiňovaný P. Cornish/
2 Kinx : tak třeba Mark V nebo VHT SigX....to nemůže hrát dobře, protože to není mojo vintage :lol: :lol: :lol:
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

to neni ani tak o mojo vintage, ale spis o nejakym pravidlu kterymu sem nikdy neporozumel. jakoze cim mene soucastek, tim "pravdivejsi", lepsi zvuk? vzdyt je to prece jedno jestli hraju na vintage jednokanal s jednim potakem, rackovy midi monstrum, kostku cukru nebo treba kvetinac. dulezity je vysledek.
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Hele rainmaker, třeba Judas používaj preampy a koncáky skoro jako na fotce, tedy JMP-1 a 9200 od Jimiho, ale jen pro živáky ve studiu na to netočej. Ve studiu používají normální jednokanálový marshallský hlavy a krabice, ale na pódiu jim snížení kvality nevadí, protože se to podle nich podstatně líp ovládá. Notabene je to všechno v racku a při dobré konstrukci lépe chráněno. Máš hotovou a zafixovanou kabeláž, máš redundanci pro případ poruchy. Prostě profi touring rig. Snadno se to zapojuje, snadno se to stěhuje (bedňákům). Ale stěhovat i mýho racka s dvojitým marshallským koncem po schodech do malýho klubu je problém. Pokud pojedeš velký scény, už to nevadí. A hlavně je pohoda mít vysílačky i celé vybavení v jednom racku, připojíš pouze bednu a MIDI kontrolér a hraješ. Navíc ti to po MIDI může ovládat z dalšího kontroléru i někdo jiný... Když jsme hráli třeba s INXS, tak kytarista ani ovladač nepoužíval - jeho technik ho měl vedle pódia a přepínal presety jeho obrovskýho a nesmírně drahýho racka místo něho...
Btw. snížení kvality - při použití třeba zmíněnýho JMP u Judas ano, ale nemusí to být pravidlem. Záleží na tom, z čeho a proč to postavíš.
Obrázek
haas12345
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haas12345 »

A tou sou i kytaristi, kteří používaj takový bedny 2/3, možná i víc...
dr.MENGELE

Příspěvek od dr.MENGELE »

zrovna na tom obrázku neni nic prekombinované len ako to tu niekto písal zdvojené bud ako rezerva alebo sa to robí preto že trebars jeden preamp je lepší na čisté zvuky a iny ma lepšie skreslené.sám mám ten preamp a koncák na tom nie je nic prekombinované nemá čo kazit zvuk su mezi tým 2 kabliky.procesor je v efektovej ceste samozrejme trochu zvuk mení ale nie degeneruje spíš ho tym nakopnem.v zmysle a použitelnosti je dilema.bud sa obklopíš krabičkami čo sa ti budu každu chvílu srat a budeš si nahovárat že analogje holt analog alebo to riešiš jednym midikablom.tak punkáči to asi nevyužiju ale je to ako s cvičením hammeringov-lepšie to vedet a nepoužit ako chcet použit a nevedet.teda lepšie to mat k dispozicii a využit len 2-3efekty nie?
preamp rocktron m axe,mesa bogie studio preamp,rocktron intelifex,marshall9100,2boxy roctron,1randall,korg pandora ,wah rocktron black cat,všetko to cez midi ovladane zoom 4040,gitary hohner a jedna zakazkova volná mutacia sgtomi iommy jay dee.atd
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Rainmaker píše:
kamarád hraje v kapele na lampu Marshall(DSL 100 nebo TSL100 s klasickým marshallovským reproboxem) a používá jen toto na čistej a zkreslenej zvuk, hrajou cover věci od Ac/Dc, GunsRoses , Dickinsona a o proti originalu jsem v tom neslyšel rozdíl
:roll: Jestli v tom neslyšíš rozdíl tak jsi buď hluchý, nebo on kouzelník.
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Ten dotaz je zvláštní.

Od autora to působí, jako by si myslel, že jakmile je něco v racku, tak že je v tom schovaný růžový skřítek skákající na digitálním signálu a měnící vše hrané a zahrané.

Zrovna dnes jsem uvažoval nad využitelností vícekanálových zesilovačů a složitějších signálových cest. Realita je taková, že když člověk něco vymýšlí, nebo nahrává, tak má čas na různé party přenastavovat kombo a měnit nastavení analogových efektů na různé party. Když se ale člověk zamyslí, tak zjistí (nebo spíše z mé osobní zkušenosti vyplývá), že na koncertech se celý tento proces musí upravit. Zas neznám tolik střelců, co by po každé písni přenastavili zesilovače a několik krabiček na podlaze. Proti studiové nahrávce se prostě zvuk lokálních kapel na pódiích může trochu lišit kvůli zahratelnosti a ne takovým možnostem, která mají tělesa která vydělávají. Navíc posluchači IM čekají, že na koncertě uslyší IM, jako z placky.

Proto zcela chápu pohodlnější rack, který může nabízet mnohem větší množství nastavení a možností (podotýkám, že se tak ale nemusí vylučuvat analogový zvuk)
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Severin 852

Příspěvek od Severin 852 »

Já osobně jsem zastáncem zapojení kytara-kabel-zesilovač. Nikdy se mě nelíbil zvuk Satrianiho, Vaie, Petrucciho atd. Chybí jim totiž zmiňovaná syrovost a zvuk sprominutím mi někdy připomíná lacinou videohru z 80. let (Ano i u těchto kytaristů). Ostatně Heřman Li tady ukazuje pár efektů :D http://www.youtube.com/watch?v=rETM4vJlceE
Nechci tu ale kritizovat digitální multiefekty a další vymoženosti modení doby. Je to čistě věc názoru......
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“