Překombinovaně zapojená výbava/degradace zvuku

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Re: Překombinovaně zapojená výbava/degradace zvuku

Příspěvek od Rainmaker »

ten rozhovor s Pavlíčkem je naprosto boží !!! díky za tip :)

ani nevím jak už do totohle tématu přispět každopádně díky za reakce/ názory

zajímali mě názory na tyto nové věci případně zkušenosti snimi
rozhodně nic takovýho neplánuju v budoucnu pořizovat už jen z finančních důvodu a dále abosulutní nepotřebnosti (snad jen ten multak kolem 5K ) :)

a určitě to nechci nějak odsuzovat (jestli to tak vyznělo nevím)
to že profi kytaristi chtějí mít svoje poholí a jen si přepnout a mít svůj super ton na sola/riffy za pomoci digitalnich efektu je jejich věc :)

jen teda jedna ukázka super zvuku :) Tom Morrelo a jeho helikoptera :)
Už nehraju, pouze poslouchám ...
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Rainmaker píše: zajímali mě názory na tyto nové věci případně zkušenosti snimi
rozhodně nic takovýho neplánuju v budoucnu pořizovat už jen z finančních důvodu a dále abosulutní nepotřebnosti (snad jen ten multak kolem 5K ) :)
No zas tak nový postup to není... Kupovat si mulťák za 5 tisíc - ne děkuji.
Rainmaker píše:a určitě to nechci nějak odsuzovat (jestli to tak vyznělo nevím)
to že profi kytaristi chtějí mít svoje poholí a jen si přepnout a mít svůj super ton na sola/riffy za pomoci digitalnich efektu je jejich věc :)
Rack se nerovná vždy digitální efekt. V racku můžeš a i viděl jsem Boss krabičky, které jsou prostě zapojeny do té kompletní signálové linky.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Myslím, že to Rainmaker stejně úplně nepochopil, co mu tady na 2 stranách vysvětlujete. Zřejmě se mu pletou pojmy digitální (pro delaye a modulační efekty) - MIDI (pro pouhý signálový routing) - digitální (amp i jiný) modeling (COSM, REMS, VAMS, RSM ...), analogový amp modeling (Tech21 SansAmp ...).
Ale jinak chápu, kam možná míří. Já to slyším nejvíc, když porovnávám nahrávky z 60.-70. let s těmi z pozdních 80. a novějších. A nemusí to být jen o rozdílném hudebním stylu a vybavení. Dnes se spousta interpretů pyšní tím, že při nahrávání hráli na originál nástroje a zesilovače z 50., 60., 70. let, a stejně je to zvukově úplně jinde. Může za to nejspíš moc dokonalá studiová technika, teď nemyslím ani tak rozdíl mezi analogovým a digitálním recordingem, ale spíš to příliš velké množství možností, které dnes zvukař ve studiu má. Je to asi, jako když pejsek a kočička pekli dort. Samé dobré věci do něj dali ...
PS: Třeba Kuře v hodinkách se prý nahrávalo na 4(!)-stopém magnetofonu ...
jastud

Příspěvek od jastud »

Fořt píše: PS: Třeba Kuře v hodinkách se prý nahrávalo na 4(!)-stopém magnetofonu ...
Je to tak: http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-ser ... rpen~2006/
A přitom zvuk jak víno.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
dr.MENGELE

Příspěvek od dr.MENGELE »

PETRUCCIHO A SATRIANIHO ATD zvuk je sice ,,chemický" ale nie preto žeby im to kazili multiefekty ale pretože to zrejme tak chcú mat.tažko si predstavit žeby ich gitarový technici boli tak hlúpy žeby to nevedeli nastavit ako ac/dc.ja osobne tiež nechapem co vedie ludí a hladat na aparatoch s roku 2011 zvuk z roku 1965 ale budiž.ináč ked vidíme nejakeho toho slávneho gitaristu s kombíčkom vox alebo marshallom na podiu to neznamená že zvuk ide len s toho.tie rackové elektrárne v zakulisí vidiet nie sú ale večšinou ich tam technici majú.čo myslíte taký inovátor ako hendrix keby sa dožil dneška furt by hral na tych fuzzoch a vybrátach co ich tak oslavujeme?
preamp rocktron m axe,mesa bogie studio preamp,rocktron intelifex,marshall9100,2boxy roctron,1randall,korg pandora ,wah rocktron black cat,všetko to cez midi ovladane zoom 4040,gitary hohner a jedna zakazkova volná mutacia sgtomi iommy jay dee.atd
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

dr.MENGELE píše:čo myslíte taký inovátor ako hendrix keby sa dožil dneška furt by hral na tych fuzzoch a vybrátach co ich tak oslavujeme?

To je to samé, jako bys napsal, že by dneska Hendrix v žádném případě nehrál na strata s 3 X singl, ale na digitální Line 6 s 16932 presety. Protože tuhle kytaru už kdosi sesmolil v 50.letech a je absolutně zastaralá a nemoderní. Jak to, kurwa, můžeš vědět?
Občas mám pocit, že tohle fórum navštěvují vesměs chovanci Bohnické léčebny a podobných zařízení. A všichni mají ve všem jasno. Dokonce i v tom, co mají hvězdy schované za revuálkou a na co by hrál božský Jimi, kdyby se dožil dnešních skvělých dnů. Jinak to prostě nejde a přes to nejede šalina.
Obléct uniformu a hurá do řady! Doba si to žádá. A jak nemáš skříň plnou blikajících displayů a pestrobarevných fousů, nemůžeš na veřejnost, nejsi in.
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

chtěl bych se zeptat na rackove modulace wah wah pedálů :oops:
Kirk Hammett je používá u svýho wah wah , Petruci má wah wah přímo ve svým pedalboadu a výslednej zvuk mu dělá asi nějaká digitalni modulace/rack věc
viz
http://www.musiciansfriend.com/guitars/ ... y-rack-wah

má dneska cenu si kupovat wah wah s tím že (teď budu opět za debila) že na něj hraje muj oblíbený kytarista? (tzn dunlop cry baby clasic, original popř.signature Satrianiho nebo Kirka)

nebo ty wah wah pedaly vpodstatě už v zapojení s midi pedalboardem a přes všechny ty modulace nemají ten původní zvuk jako kdybych je zapojil kytara wah wah kombo/zesílovač ?
Fořt

Příspěvek od Fořt »

K...a Rainmaker, to už je snad nějaká obsese či co ... Proč do toho zase taháš MIDI a digitál. Proč by na tom rackovém wahu mělo být něco digitálního? Prostě se jen dají štelovat parametry, které bys jinak musel štelovat výměnou diskrétních, "analogových" součástek, případně mechanickou úpravou kroku pedálu.
Pokud ten zvuk przní nějaká modulace (pokud pod tím pojmem ovšem rozumíš chorusy, flangery atp.) a ambientní efekty (delaye, reverby) ať už digitální či analogové, tak ty jdou vždy až za wahem. Pokud nějaké prasácké (třebas i digitálně modelované) zkreslení, to jde většinou taky až za wahem, i když ne vždy. Který wah se víc hodí ke zkreslení a který na čistý, to je věc osobního vkusu, o tom se možná diskutuovalo i tady na fóru.
Kdo nemůže žít bez autentickýho nádobíčka svýho hudebního miláčka a guru a má na to, ať si klidně ten rackovej wah pořídí ...
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Rainmaker:
Dívej, musíš si ujasnit pojmy :) Na tom, že tomu nerozumíš nic zvláštního není - nikdo učený z nebe nespadl ;)
Hele, oni mají racky, kde klidně můžou být analogové klasické efekty a já nevím co všechno spojené s digitálem. My to ale zjednodušíme a řekneme si, že tam mají jen samé analogové efekty. Tohle všechno si v racku propoj kabely a nemají v cestě jediný digitální prvek. Potom tam ale nastane situace, kdy potřebuješ přepnout třeba z naprosto čistého zvuku na zkreslený s kompresorem, delayem, zvednutou hlasitostí a wahem. Ty to potřebuješ přepnout během okamžiku a nestíhal bys tohle všechno přepnout nohama, takže přichází na řadu MIDI zařízení. Tohle zařízení nemá se zvukem nic společného. Nejde přes něj audio signál, ale data. Všechny ty rackové předzesilovače, koncové zesilovače atd (klidně i klasické krabičky, které se upevní do rackového šuplíku) se napojí na MIDI (zjednodušeně) a to MIDI dělá jen to, že ty efekty zapíná/vypíná, nebo popřípadě přenastavuje. Jako kdyby tam někdo v racku seděl a během sekundy potočil s potenciometry na zesilovači, na delayi atd. Je to jen jiný druh přepínání.
Třeba takový Mesa Triaxis je klasický lampový předzesilovač, který je ovládaný přes MIDI, což znamená, že si nastavíš jako na multiefektu různá zkreslení a uložíš si je do paměti. Pak už jen MIDI kontroler, který máš na podlaze a šlapeš na něj, přepíná mezi těmi uloženými zvuky, ale nijak digitálně je neovlivňuje. On jen vydá příkaz k přepnutí a součástky v Triaxisu přepnou zvuky a "potočí" s potenciometry.
Trošku něco podobného je, jestli jsi někdy viděl digitální mix - přijde předkapela, nazvučí se a zvukař si vše uloží do paměti mixu. Přijde hlavní kapela a nazvučí se taky a zvukař opět vše uloží. Potom při začátku koncertu když přijde předkapela/hlavní kapela jen klikne a všechny potenciometry a posuvníky na tom mixu se samy otočí nebo vyjedou na to uložené místo.

Teď se přesuneme k digitálu.
Když máš opravdu kvalitní digitální efekty, tak opravdu většina lidí nemá šanci poznat, jestli je to digitál nebo analog. Nemyslím teď studiové nahrávky, ale koncerty. U studia není co řešit. Když jdeš nahrávat, nepotřebuješ praktičnost, protože máš času dost. Na živáku nemáš šanci nic poznat. Teď nemluvím o nějakém Digitechu RP50, který kurví zvuk už jen ze své podstaty :D Jak jsem psal výše, když jsem zapojil G-Major do zesilovače, tak jsem se lekl, že zvuk je jiný, ořezaný. Jenže jsem zjistil, že nemám vše nastaveno správně. Nastavil jsem a zvuk je stejný jako kdyby tam nic nebylo. Nejde poznat, že by žral signál nebo tak něco. Hlavně teď mám pohodlí a jen přes MIDI přepínám rovnou celé, hotové, uložené zvuky i s kanlály zesilovače.
Doufám, že jsem ti to nějak osvětlil a nezmátl jsem tě ještě více :D
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
dr.MENGELE

presne tak
preamp rocktron m axe,mesa bogie studio preamp,rocktron intelifex,marshall9100,2boxy roctron,1randall,korg pandora ,wah rocktron black cat,všetko to cez midi ovladane zoom 4040,gitary hohner a jedna zakazkova volná mutacia sgtomi iommy jay dee.atd
dr.MENGELE

mmjuz píše:
dr.MENGELE píše:čo myslíte taký inovátor ako hendrix keby sa dožil dneška furt by hral na tych fuzzoch a vybrátach co ich tak oslavujeme?

To je to samé, jako bys napsal, že by dneska Hendrix v žádném případě nehrál na strata s 3 X singl, ale na digitální Line 6 s 16932 presety. Protože tuhle kytaru už kdosi sesmolil v 50.letech a je absolutně zastaralá a nemoderní. Jak to, kurwa, můžeš vědět?
Občas mám pocit, že tohle fórum navštěvují vesměs chovanci Bohnické léčebny a podobných zařízení. A všichni mají ve všem jasno. Dokonce i v tom, co mají hvězdy schované za revuálkou a na co by hrál božský Jimi, kdyby se dožil dnešních skvělých dnů. Jinak to prostě nejde a přes to nejede šalina.
Obléct uniformu a hurá do řady! Doba si to žádá. A jak nemáš skříň plnou blikajících displayů a pestrobarevných fousů, nemůžeš na veřejnost, nejsi in.
to určite nie žeby som zatracoval jednoduché zapojenie komba a gitary len mi príde po krabičkovom obdobi práve ten rack jednoduchšie zapojenie.predstav si zakladné efekty chorus,delay,p schifter,eq,-5kablov,10jackov,5kablov napajania-20potencialnych zdrojov problemov.rack-1midikabel.nikomu nevnucujem svoj názor ale je to praktickejšie pre mna podotýkam nie obecne pre všetkych.ak si čital v muzikuse serial podiove sestavy slavnych od v.štefla tam si videl občas elektrárne..
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozhovor s Pavlíčkem

Příspěvek od rain »

Trochu off topic, ale vrátil bych se rád ještě k tomo rozhovoru s Michalem Pavlíčkem. Předesílám, že Pavlíčka uznávám jako kytaristu i skladatele. Je tam jistě pár hodnotných informací - i když profláknutých ("... Ano, vlastní tón máš, zahraješ sám sebe na jakýkoliv nástroj, rukopis ti zůstane. Emoce tvého feelingu, princip tvé podstaty, ten přeneseš na jakoukoliv kytaru i aparát.... ") a pak spousta alibistických plků (...Měl jsem období, kdy jsem zvuk kytary neměl za prioritní a šlo mi jen o obsah...). Jako by někoho, kdo poslouchal v roce 86 Stromboli, nějak zvlášť zajímal jeho zvuk. Jednoznačně tam bylo nejdůležitější to sdělení a ne zvuk kytary... Je to až dojemné jak majstr na staré kolena došel osvícení... a aby to završil, pořídil si aparát značky Lampa 8)
lunchie

Příspěvek od lunchie »

ad aparat lampa - The Valve je italska firma, co dela lampovy zesilovace.

me spise prekvapilo, jak tady par lidi co odsuzuje 'midi' jako prekombinovanost, jasali nad clankem a pri tom i sam Pavlicek pouziva midi kontroller na prepinani efektu ... a primo to v tom rozhovoru rika, ze s tim ma problemy s brumem ...
grock

Příspěvek od grock »

nějak mi nepřišlo,že ten článek je o MIDI . Já v něm četl o zvuku, hledání, aparátech a Ibanez 8)
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

no ja se pokousel najit souvislost mezi clankem a tim co se resi v tomhle vlaknu ... ja nerikal, ze pointa rozhovoru je v midi prepinaci nebo snad jo?

EDIT: covece, ty mas nejaky problem s kytarama ibanez? ze to tu porad motas dokola ...
grock

Příspěvek od grock »

lunchie píše:no ja se pokousel najit souvislost mezi clankem a tim co se resi v tomhle vlaknu ... ja nerikal, ze pointa rozhovoru je v midi prepinaci nebo snad jo?

EDIT: covece, ty mas nejaky problem s kytarama ibanez? ze to tu porad motas dokola ...
Já žádný problém s Ibanez nemám,žádnou už asi 15 let nevlastním :D a 10 let už nemám ani nic s FR. Tuhle značku jsem tu zmínil 2x a to pouze v odpovědi na názory lidí,co Ibanez vlastní a musím se smát,jak si z článku s Pavlíčkem vždy vyberou téma MIDI a nikdy (NIKDY!) to hlavní- že základ je kvalitní kytara a aparát. Mám to považovat za náhodu?? A že používáním hory řetězců efektů se kvality obou komponentů úplně ztratí. A ztratí se v tom hráč i muzikantsky. Vlastní způsob přepínání je opravdu podružný. Právě proto myslím,že není důvod ho tady řešit. That´s all !
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

Fade mě to vysvětlil zcela jasně a dobře :)
díky :)

pro zatím nemám dalších otázek
pravě to midi mě poněkud mátlo nevěděl jsem že to je vpodstatě zjednodušení , že díky midi přepínači se dá přepnout zvuk ve kterým už je nastaveno xyz efektu(právě v těch elektrárnách jak jim říkáte) na místo aby se přepínali jednotlivě /naráz analogový krabky na pedalboardu

už jsem zase o něco chytřejší a o to mě šlo :oops:
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“