Rainmaker:
Dívej, musíš si ujasnit pojmy

Na tom, že tomu nerozumíš nic zvláštního není - nikdo učený z nebe nespadl
Hele, oni mají racky, kde klidně můžou být analogové klasické efekty a já nevím co všechno spojené s digitálem. My to ale zjednodušíme a řekneme si, že tam mají jen samé analogové efekty. Tohle všechno si v racku propoj kabely a nemají v cestě jediný digitální prvek. Potom tam ale nastane situace, kdy potřebuješ přepnout třeba z naprosto čistého zvuku na zkreslený s kompresorem, delayem, zvednutou hlasitostí a wahem. Ty to potřebuješ přepnout během okamžiku a nestíhal bys tohle všechno přepnout nohama, takže přichází na řadu MIDI zařízení. Tohle zařízení nemá se zvukem nic společného. Nejde přes něj audio signál, ale data. Všechny ty rackové předzesilovače, koncové zesilovače atd (klidně i klasické krabičky, které se upevní do rackového šuplíku) se napojí na MIDI (zjednodušeně) a to MIDI dělá
jen to, že ty efekty zapíná/vypíná, nebo popřípadě přenastavuje. Jako kdyby tam někdo v racku seděl a během sekundy potočil s potenciometry na zesilovači, na delayi atd. Je to jen jiný druh přepínání.
Třeba takový Mesa Triaxis je klasický lampový předzesilovač, který je ovládaný přes MIDI, což znamená, že si nastavíš jako na multiefektu různá zkreslení a uložíš si je do paměti. Pak už jen MIDI kontroler, který máš na podlaze a šlapeš na něj, přepíná mezi těmi uloženými zvuky, ale nijak digitálně je neovlivňuje. On jen vydá příkaz k přepnutí a součástky v Triaxisu přepnou zvuky a "potočí" s potenciometry.
Trošku něco podobného je, jestli jsi někdy viděl digitální mix - přijde předkapela, nazvučí se a zvukař si vše uloží do paměti mixu. Přijde hlavní kapela a nazvučí se taky a zvukař opět vše uloží. Potom při začátku koncertu když přijde předkapela/hlavní kapela jen klikne a všechny potenciometry a posuvníky na tom mixu se samy otočí nebo vyjedou na to uložené místo.
Teď se přesuneme k digitálu.
Když máš opravdu kvalitní digitální efekty, tak opravdu většina lidí nemá šanci poznat, jestli je to digitál nebo analog. Nemyslím teď studiové nahrávky, ale koncerty. U studia není co řešit. Když jdeš nahrávat, nepotřebuješ praktičnost, protože máš času dost. Na živáku nemáš šanci nic poznat. Teď nemluvím o nějakém Digitechu RP50, který kurví zvuk už jen ze své podstaty

Jak jsem psal výše, když jsem zapojil G-Major do zesilovače, tak jsem se lekl, že zvuk je jiný, ořezaný. Jenže jsem zjistil, že nemám vše nastaveno správně. Nastavil jsem a zvuk je stejný jako kdyby tam nic nebylo. Nejde poznat, že by žral signál nebo tak něco. Hlavně teď mám pohodlí a jen přes MIDI přepínám rovnou celé, hotové, uložené zvuky i s kanlály zesilovače.
Doufám, že jsem ti to nějak osvětlil a nezmátl jsem tě ještě více