Návrh a stavba tranzistorového komba s 10" repro

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Mikefux

Návrh a stavba tranzistorového komba s 10" repro

Příspěvek od Mikefux »

Ahoj, zravím všechny příznivce muziky a kytar zvláště.

Asi před týdnem jsem dostal nápad postabit si vlastnoručně vyrobené kombo. Musím vás předem upozornit, že se nejedná o finanční tíseň, kombo totiž kupovat nehodlám, jde mi pouze o to si ho vyrobit.

Baví mě elektronika (proto jí také studuji) a stavbou bych si rád zozšířil obzory.

Mám kompletně proštudovanétéma založene Synedou (doufám, že ho jmenuji správně), ale přeci jen bych chtěl určitě něco pozměnit a nechat si od vás zkušenějších poradit.

Kombo bych stavěl s reproduktorem Celestion TUBE 10 ( http://kytary.cz/celestion-tube-10/HN082466 hlavně k vůli jeho příznivé ceně a celkem pozitivním ohlasům. Výkon koncového zesilovače bych si představoval maximálně do 30W.

Présím vás navrhněte mi nějaké schéma dobrého tranzistorového zesilovače, které by však nebylo moc náročné na stavbu. Pokud si myslíte, že je to kravina podvolím se i nějakému integráči) Co se týká preampu nevím si také moc rady, uvedený sans amp někdo tituloval pouze krabičkou nikoliv před preampem přímo do komba a také bych řekl, že je zbytečně moc složitý.

Co použít jako zkreslený a čistý kanál bych zatím nechal spát. Zrovna tak bych ještě odložil návrh zdroje, to až asi podle použitého zasilovače :)

Tak předem díky za vaše rady a omlouvám se za tak vlký příspěvek.
Kytary:
Akustika - MANUEL RODRIGUEZ C8
Elektrika - WASHBURN RX10MB
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Re: Návrh a stavba tranzistorového komba s 10" repro

Příspěvek od vrablc.v »

čus, já na tvém místě bych jako preamp použil modulaci nějakého zesíku, já mám třeba JCM800 emulátor, je to vpodstatě efekt, ale jako předzes slouží dobře. Zde máš také širokou škálu zvukových možností. Jako Clean nějaký jednoduchý booster, drive si vyber podle požadovaného zvuku, korekce klidně zvlášť. Do konce bych posadil nějaké TDA, ale to je na tobě. Poslal bych ti i nějaké linky ale nedávno jsem se toho zbavoval. :roll: 8)
Poslechněte si mou kapelu na http://annoyingdust.com
Mikefux

Příspěvek od Mikefux »

Tak jestli to správně chápu tak stačej ty korekce co jsou v tom preampu ne?(v tom JCM). K tomu konci, to TDA by bylo asi nejjednoduší, ale jaký? Aby to za něco stálo. A pokud vím měl syneda nějaký problém s tou výslednou hlasitostí bude tento preamp vhodnej?
Kytary:
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

jen samotný korekce ti stačit nebudou , sou t jen 3 potenciometry a pár kondíků a odporů. ještě to bude chtít nějakej obvod co ti upraví a zesílí signál . Syneda měl problem s kdečim :D ale ta hlasitost to bylo bud tim že mu preamp dostatečně nevubudil koncobej stupeň nebo ten konec moc nehrál . Ten Preamp/efekt co má Vrablc.v je tůto http://www.4shared.com/document/dMmZAYG ... Fet_-.html můžeš to klidně zkusit postavit...
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Mikefux

Příspěvek od Mikefux »

Jo, ja už jsem to stahoval. Ale takže ty řikáš že mi preamp(JCM800), konec a nějaký kreslítko a clean booster nestačí???? co tam teda budu jestě muset nacpat? Pokud si vzpomínam tak Syneda měl jen preamp a konec ne??
Kytary:
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

omlouvam se za dezinformaci špatně sem si to přečet a myslel sem že si se ptal jestli ti budou sračit samotný korekce . :oops: Takže Ano bude ti stačit jen ta simulace JCM800 s korekcema na OD kanál a na clean nějakej boost a tam ty korekce můžeš přidělat taky . a pak to rovnou už rovnou připoj na koncovej stupeň
Obrázek
Mikefux

Příspěvek od Mikefux »

Co je OD? Ale druhý korekce na cleanu už mít nemusim ne? stačej ty na tom JCM800 ne?

takže to zatím rekapituluju jako preamp JCM800, jako konec nějaký to TDA ale jaký? když jste mi teda rozmluvili ten s těmi tranzistory. Potom teda musim navrhnou taky nějakej ten zdroj - symetrickej?.
Kytary:
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

OD je OverDrive .
druhý korekce mít nemusíš (já mam taky jen jedny ale společný pro ob kanály)
TDA použij takový podle toho jakou máš představu o výkonu . a zdroj navrhuj podle požadavků koncovýho stupně (napětí , proud , symetrický nebo normální napájení )
Kdo ti rozmluvil postavit konec z jednotlivejch tranzistorů ?
Obrázek
Mikefux

Příspěvek od Mikefux »

No spíš mi nikdo neporadil vhodný schéma, v tohmhle se moc nevyzná co by bylo vhodné. Jistě mě, ale pochopíš když si to co budu stavět chci ujasnit předem(pokud možno s vaší pomocí), nechci aby to dopadlo jak u Synedy, že bych začal stavět a vpůlce se teprve rozhodoval co tam dám za konec.
Kytary:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Použij tento konec: http://www.aldax.cz/index.php?tab=1&show=sps50
Pro výkon do 30W max. Ti postačí napájení cca +/- 25V. U kytarového aparátu nemusí být moc tvrdý zdroj, postačí Ti bohatě trafo okolo 80VA a elyty cca 2200 uF v každé větvi.
Mikefux

Příspěvek od Mikefux »

Uf, tohle je opravdu drahý jen ten zdroj s toroidnim trafem 60VA vyjde asi na 550 a stavebnice je za 450 to je opravdu hodně, něco méně energeticky náročného by nebylo??
Kytary:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Mikefux píše: Musím vás předem upozornit, že se nejedná o finanční tíseň, kombo totiž kupovat nehodlám, jde mi pouze o to si ho vyrobit.
Nechápu Tě...
Každopádně tohle bude fungovat.
Mikefux

Příspěvek od Mikefux »

To nemusíš, ti kteří o tom tady na fóru psali to pochopí. Jinak jsem to myslel tak, že to kombo nechci stavět proto, že bych něměl na kombo z obchodu, ale že si ho chci prostě postavim a nabrat nějaké zkušenosti.
Kytary:
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrablc.v »

Ještě k těm preampům, ten JCM800 ti zahraje od cleanu až po střední zkreslení, takže jestli nepotřebuješ hustokruté zkreslení ten jcm ti bude sloužit dobře, korekce tam taky pěkně fungují, nemám co vytknout, jen občas bych chtěl ještě víc otočit gain. K většímu zkreslení bych potom použil asi krabičku :wink:
Konce si už nějak vyber sám podle možností a požadavků
BTW. K tomu repráku, já jsem za 5kil koupil na bazaru rovnou 12tku a jsem maximálně spokojený, přecijenom 30W přes 10tku nebude to pravé 8)
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrablc.v »

mmjuz píše:
Mikefux píše: Musím vás předem upozornit, že se nejedná o finanční tíseň, kombo totiž kupovat nehodlám, jde mi pouze o to si ho vyrobit.
Nechápu Tě...
Každopádně tohle bude fungovat.
Já jsem to pochopil tak, že není v tísni na koupi komba (tudíž že stavba nebude jediným řešením jak hrát, jako to bylo u mě :D ) a ne že by chtěl moc investovat do stavby :lol:
Mikefux

Příspěvek od Mikefux »

No já hraju spíš věci jako je Orlík a v tom tvrdšim třeba Pilsner Oiquell jestli znáte někdo, takže bych do toho nějaký kreslítko zařadil, ale nevim jaký. CO se týká cleanu tak pokud řikáš že to s tim hraje slušně tak bych se asi na ten booster vykašlal.

Konec sem našel tento:
http://elkonst.sweb.cz/zes3tr/zes3t20w.htm

Autor však uvádí trafo minimálně 80VA ale myslím, že by stačilo trafo 40VA
třeba toto: http://www.ges.cz/cz/ts-40-124-10-GES07507154.html

řekně te mi váš názor na ten konec, v záloze mám pak TDA2040
Kytary:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Já jsem to pochopil tak, že to nechce dělat proto, že by neměl na to, si koupit kombo, že má na co hrát, ale chce si něco postavit. Což se dá pochopit dvěma způsoby - že není svázán požadavkem, aby to stálo méně než tovární výrobek, nebo že to může znít naprosto hrozně, jen když bude schopen to levně vyrobit na koleně.

Mikefux: Víš vůbec co je zač JCM800, kterou to má simulovat? Další kreslítko rozhodně potřebovat nebudeš, ale budeš potřebovat něco, co ti zesílí signál z kytary tak, aby dostatečně vybudil vstup koncáku. Koncák bych dal klidně integrovaný, na Orlíky není potřeba nic pro audiofily. Trafo by ale mělo být aspoň trochu solidní, i když se stejně většina zvuku bude odehrávat ve středech, takže může být maličko poddimenzované.
Mikefux

Příspěvek od Mikefux »

No vrazit do toho chci max 2000, ale spíš míň.

Jo JCM800 celolamba od Marshallu, ale já to chtěl jako předzesik ne jako kreslítko. Takže pokud tohle funguje jen jako kreslítko tak co použít jako ten předzesik, kterej ten konec opravdu vybudí.

Tak teda pokud TDA2040 víte o nějakém spolehlivém zapojení?? nechci stavět jen z katalogu.
Kytary:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Nevím kolik z toho leze a jakou to má výstupní impedanci, ale jsou dvě možnosti - buď to bude samo stačit, takže mezi to a koncák nebudeš muset dávat nic a budeš řešit jen čistý kanál, nebo to stačit nebude a dáš za to ještě jeden zesilovací stupeň, který bude pevně přidrátovaný ke koncáku a přepínání kanálů se bude odehrávat před ním. Preamp pro čistý kanál bych řešil minimálně jedním JFETovým stupněm v zapojení jako v JCM800emu, aby ten čistý zvuk měl trochu šťávu.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Vsadím se s Tebou o cokoliv, že se ke zdárnému konci nedostaneš. Už teď je mi to z Tvých příspěvků jasné.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“