Použitelný to samozřejmě je a při "live" kšeftech to samozřejmě nijak nelimituje ani solidní bubeníky. I levnější bubny dnes už mají úderovou dynamiku, mnohdy i vícezónové pady a zvukové moduly se solidní databankou samplů či generovanmi zvuky, také nejsou drahé....Dante píše:Nazdar, a já bych se jen tak pro zajímavost zeptal (Nejsem bubeník a asi ani nikdy nebudu jen mě to tak zaujalo kdysi jsem o tom přemýšlel ale chtělo to moc pěněz, místa a hlavně to nemělo poťák volume) ty sady od rolanda kolem dvacítky je to použitelný? A jak jsou na tom elektronický bicí jako celek při živým hraní je to vůbec použitelný nebo by to slušnýho bubeníka ani nenapadlo. předem dík za odpověď
Otázka použitelnosti pak je hlavně o stylu muziky. Běžně vídáme v záznamech koncertů třeba popíkových hězd, hru na el.bicí, zatímco naopak velmi těžko si představím Iron Maiden nebo třeba jiné tvrdé rockové a metalové bubeníky za sadou "placek"
Tam se akustické bubny vždy uplatní, ovšem mnohdy je bubeník opatří snímači (triggery) a jejich signálem spouští zvuky z modulu, které následně posílá do lidí, případně je v určitém poměru přimíchává zvukař do zvuku akustických bbnů. principem je to tedy stejné jako el.placky, ale lépe to vypadá. Tohle je praxe u mnohých soudobých metalových bubeníků. např i "Doksa" z Arakainu takhle řeší své kopáky...
Co se týká hry na placky a na akustiku, je to trošku jiná technika, ale není problém to zvládnout a i solidní hra na elektrické bubny vyžaduje znalost a zručnost, je to stejně náročné jako akustiky
Já hraji na obě soupravy, i když na kšefty vozím bezvýhrady jen akustiku, zatímco s elktrikou jen zkouším..