Jak nastvat zvukare?
Pravidla fóra
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak nastvat zvukare?
zzbar: konkretni oddeleny rady tam nenapsal, ale vzit se z toho taky da neco, ackoliv mam divnej pocit, ze tohle mi nekdo v budoucnu, kdo ten koncert navstivi teprve napise 
Hodně budem někde...
Mám dojem, že tě timy1123 spíš postrašil. A to není třeba
Vždyť nejde o život...
Vždyť nejde o život...
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
jeeje..já nechtěl nikoho postraši ta vůbec sem neměl v plánu Suka stresovat...
jen jsem doplnil co mi ještě jentak humornýho napadlo po přečtení těch hořejších příspěvků...
A pár rad...no co bych z vlastní zkušenosti moh plácnout...
Když něco zkazíš hlavně hraj dál lidi to stejnak nepoznaj (pokud to není profláklá převzatá věc
)
zní to blbě ale je to tak...je fakt že každá chybka mrzí samotnýho hráče protože ten přesně ví jak to mělo bejt ale opravdu když to na sobě nedáš znát tak to nikdo nepozná...
humorná horká chvilka nastane když někdo začne třeba místo sloky hrát refrén a po půl kole si to uvědomí...ale zbytek kapely ve snaze o záchranu se k němu zrovna v tu chvíli přidá a von se v tu samou chvíli vrátí zpátky do tý sloky...
to většinou zafunguje tenhle kolotoč tak dvakrát a pak se to celý rozsype..to je náramná lekrace ..ale to jsou pak ty nejlepší momenty na který nejradši vzpomínáš ....a kdykoliv je házíš k dobru ...

Nutno podotknout že když se kapela časem vyhraje a sehraje tak se naučí tyhle krize (když k nim vubec dojde) většinou docela dobře zvládat ..to už pak víš hnedle že se něco děje a stačí letmej pohled a ostatní jen počkaj o jedno kolečko (nikam za nim nepřejížděj) až se ta hvězda zase přidá a jede se dál ....
- a co se týče zvučení já si třeba dycky řeknu aby mi bubeník zahrál naplno a podle toho si nastavím hlasitost komba, ale to je asi standartní postup teda pokud nemáš zesík přímo u hlavy nebo postranách v malejch klubech aby to nešlo tolik do lidí a nepřeřvalo to zvuk ven....
-a pak je taky hodně důležitý poslouchat co hrajou ostatní..ale chápu že v začátcích to jde těžko páč má člověk co dělat sámsesebou
- a naprosto nutný by mělo bejt bubeník by měl mít napsaný tempa všech songů a po ruce metronom..třeba jen s blikající diodou
a dycky si to tempo nakliknout...a pěkně ho vodklepat třeba jen potichu na paličky...
protože klasika dohraješ rychlou pecku a když další song má bejt pomalej a ty třeba začínáš na kytaru sám tak to 100% vypálíš rychle a všechno se pak honí jak nadmutá koza..
kurňa to sem toho zase nakecal..
jen jsem doplnil co mi ještě jentak humornýho napadlo po přečtení těch hořejších příspěvků...
A pár rad...no co bych z vlastní zkušenosti moh plácnout...
Když něco zkazíš hlavně hraj dál lidi to stejnak nepoznaj (pokud to není profláklá převzatá věc
zní to blbě ale je to tak...je fakt že každá chybka mrzí samotnýho hráče protože ten přesně ví jak to mělo bejt ale opravdu když to na sobě nedáš znát tak to nikdo nepozná...
humorná horká chvilka nastane když někdo začne třeba místo sloky hrát refrén a po půl kole si to uvědomí...ale zbytek kapely ve snaze o záchranu se k němu zrovna v tu chvíli přidá a von se v tu samou chvíli vrátí zpátky do tý sloky...
to většinou zafunguje tenhle kolotoč tak dvakrát a pak se to celý rozsype..to je náramná lekrace ..ale to jsou pak ty nejlepší momenty na který nejradši vzpomínáš ....a kdykoliv je házíš k dobru ...
Nutno podotknout že když se kapela časem vyhraje a sehraje tak se naučí tyhle krize (když k nim vubec dojde) většinou docela dobře zvládat ..to už pak víš hnedle že se něco děje a stačí letmej pohled a ostatní jen počkaj o jedno kolečko (nikam za nim nepřejížděj) až se ta hvězda zase přidá a jede se dál ....
- a co se týče zvučení já si třeba dycky řeknu aby mi bubeník zahrál naplno a podle toho si nastavím hlasitost komba, ale to je asi standartní postup teda pokud nemáš zesík přímo u hlavy nebo postranách v malejch klubech aby to nešlo tolik do lidí a nepřeřvalo to zvuk ven....
-a pak je taky hodně důležitý poslouchat co hrajou ostatní..ale chápu že v začátcích to jde těžko páč má člověk co dělat sámsesebou
- a naprosto nutný by mělo bejt bubeník by měl mít napsaný tempa všech songů a po ruce metronom..třeba jen s blikající diodou
a dycky si to tempo nakliknout...a pěkně ho vodklepat třeba jen potichu na paličky...
protože klasika dohraješ rychlou pecku a když další song má bejt pomalej a ty třeba začínáš na kytaru sám tak to 100% vypálíš rychle a všechno se pak honí jak nadmutá koza..
kurňa to sem toho zase nakecal..
-
John M. William
Já bych se spíš vyvaroval tomu, aby hráči (zejména kytaristé) nemachrovali s tím, co se doma naučili, na zvukové zkoušce.. To je ten nejlepší způsob, jak zvukaře nasrat (ze zkušenosti, kámoše docela sjel). 

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?
Tabulatury hudbě škodlivé.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
A muzu hrat to, co jsem se naucil na koleji? Pripadne venku, u kamosu, v hospode od kamahla?
Hodně budem někde...
Projev před lidma je především vaše vizitka, tak dělejte, co uznáte za vhodné...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Presne tak.pavel2 píše:Projev před lidma je především vaše vizitka, tak dělejte, co uznáte za vhodné...
Jinak uprimne tohle tema moc nechapu. Staci nedelat k**** a poslouchat zvukare. Pokud nevis, klidne se ho zeptej - pokud se ho nebudes ptat na neco kazdych 5 minut, tak bude jiste rad, ze taky existuji kapely, ktery chteji spolupracovat a nejedou si to svoje.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Wohma: toho zvukare neznam zejo, radeji se pro jistotu informuju tady, kdyby to byl nejaky nerudny typek 
Hodně budem někde...
Pokud to tak bude (a pres vsechnu moji obhajobu zvukaru jasne rikam, ze je spousta zvukaru, kteri jsou neschopni, nekomunikativni a nikdo by je k tomu uz nemel poustet), tak s tim bohuzel nenadelas v podstate nicSUK píše:Wohma: toho zvukare neznam zejo, radeji se pro jistotu informuju tady, kdyby to byl nejaky nerudny typek
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Alebo sa na to po nespočetných rokoch snahy a blbých skúseností vyprdneš a začneš si zvuk na koncertoch riešiť sám.
Momentálne bez kapely, stále hľadám
Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ...
Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ...
To už je dost off-topic, to SUKovi moc nepomůže.Predator píše:Alebo sa na to po nespočetných rokoch snahy a blbých skúseností vyprdneš a začneš si zvuk na koncertoch riešiť sám.
A zvuk řešíš sám jenom když hraješ za malý honorář pro malý počet lidí. Nevím, jak bys chtěl řešit sám smysluplně velkej sál, halu, openair. Všeho z mírou. I tvoje řešení je pouze pro tvoje aplikace, nikoliv obecně OK. Mnohem lepší by bylo, kdyby vám dávali 5x větší honorář (nevím, za kolik jezdíte) a ty bys objednal dobrýho zvukaře. Neříkej, že ne...
No pro Predatora je fakt výhodou, že se zvučí sám. Počet muzikantů a akce, které hraje k tomu přímo vybízí.
Pro SUKA bych to viděl jinak (do budoucna). Pokud bude dost kšeftů, sežeňte si vlastního zvukaře. Stane se rázem plnohodnotným členem kapely. Bude znát dokonale vaše požadavky a vy jeho... Ale to už jsem asi hodně předběhl..
Pro SUKA bych to viděl jinak (do budoucna). Pokud bude dost kšeftů, sežeňte si vlastního zvukaře. Stane se rázem plnohodnotným členem kapely. Bude znát dokonale vaše požadavky a vy jeho... Ale to už jsem asi hodně předběhl..
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
a spousta No name...
a spousta No name...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Pro Predatora to je určitě výhoda, ale aspoň co si vybavuju, o čem psal, tak se v jeho případě nedá mluvit o běžné (např. rockové) kapele.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jo první koncert je prostě stres, ta spolupráce se zvukařem je prostě důležitá. Já bych se zaměřil na to, že si musíš rozmyslet co chceš slyšet z monitorů více a co méně, nebo jestli vše nějak vyrovnaně. Já třeba málokdy používal svůj aparát přes monitor, protože jsem měl vždy aparát ve své blízkosti a na pódiu jel vlastně přímo z jeho zvuku.
Takže:
1) rozmyslet si co je pro tebe důležité slyšet, abys neměl problémy
2) být všichni při zvučení na pódiu u svých nástrojů aparátů atd. je to i o komunikaci mezi členy kapely + zvukař. Tím, že máte jednoho zkušenějšího, tak máte velkou výhodu
3) neotálet a postavit si (a nažhavit) svůj aparát. Stalo se mi, že jsem zvučil jednou jak kytaru, tak jsem stavěl basový aparát a zvučil basu
4) neblbnout při zvukové zkoušce
Negativa z praxe:
Jednou jsme hráli a uprostřed koncertu nám zvukař všem stáhl monitory a odešel ven na cigaretu.
Jednou jsem rozčilil mladé zvukaře, když jsem odmítl si nechat brát zesilovač linkou a vyžadoval jsem zvučení mikrofonem od reproboxu (dostal jsem snad ten nejhorší mikrofon a moc se se mnou nemazali kluci
)
Špatný technický stav aparátu rozhodí snad každého muzikanta - já měl párkrát problémy s kabely.
Když hrajete na nic, děláte špatné stopky a chyby, tak za to nemůže zvukař.
Základní pravidlo:
Nikdy nepřestat hrát! Chybu posluchač většinou nepostřehne, ale když muzikant přidá výraz zoufalství, nebo přestane hrát, tak je to na nic. Opět jsem zažil, že po bubeníkově chybě přestali hrát všichni spolumuzikanti až na mě. Nakonec se podle kytary všichni dochytali a dohráli jsme tu píseň.
Takže:
1) rozmyslet si co je pro tebe důležité slyšet, abys neměl problémy
2) být všichni při zvučení na pódiu u svých nástrojů aparátů atd. je to i o komunikaci mezi členy kapely + zvukař. Tím, že máte jednoho zkušenějšího, tak máte velkou výhodu
3) neotálet a postavit si (a nažhavit) svůj aparát. Stalo se mi, že jsem zvučil jednou jak kytaru, tak jsem stavěl basový aparát a zvučil basu
4) neblbnout při zvukové zkoušce
Negativa z praxe:
Jednou jsme hráli a uprostřed koncertu nám zvukař všem stáhl monitory a odešel ven na cigaretu.
Jednou jsem rozčilil mladé zvukaře, když jsem odmítl si nechat brát zesilovač linkou a vyžadoval jsem zvučení mikrofonem od reproboxu (dostal jsem snad ten nejhorší mikrofon a moc se se mnou nemazali kluci
Špatný technický stav aparátu rozhodí snad každého muzikanta - já měl párkrát problémy s kabely.
Když hrajete na nic, děláte špatné stopky a chyby, tak za to nemůže zvukař.
Základní pravidlo:
Nikdy nepřestat hrát! Chybu posluchač většinou nepostřehne, ale když muzikant přidá výraz zoufalství, nebo přestane hrát, tak je to na nic. Opět jsem zažil, že po bubeníkově chybě přestali hrát všichni spolumuzikanti až na mě. Nakonec se podle kytary všichni dochytali a dohráli jsme tu píseň.
"MOJO" kills modern music...
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
http://www.7daysgallery.com
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
Jen trosku zpresnim, i kdyz si myslim, ze presne tohle mel Bull na mysli:Red Bull píše:1) rozmyslet si co je pro tebe důležité slyšet, abys neměl problémy
Rozmyslet si, co je to minimum, ktery clovek potrebuje slyset, aby se chytal. Mne osobne zpravidla staci snare (pokud jej neslysim primo z podia) a zbytek slysim z aparatu, odposlechu nebo primo z podia. Bavime se samozrejme o vystupovani v klubu, velke haly nebo open-airy jsou jiny.
a pridam jeste jedno: Pripravit se, ze vzdycky budou na koncerte chvile, kdy clovek neuslysi ani prd a bude se muset spolehnout na svuj vnitrni metronom, intuici nebo treba chytat rytmus opticky - divanim se na bubenika (taky uz jsem to parkrat musel delat).
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
obecně to je vždy o zkušenostech....
Měl jsem to štěstí, že jsem zažil jako hudebník i ty velký scény (votvirak, sazavafest apod) a taky jsem měl možnost dík live záznamům mluvit během práce s lidma, který opravdu vědi a maji pod palcem obrovský koncerty a gear i pro zahraniční bandy. Funguje to jako v jakymkoliv řemesle - ti nejlepší jsou absolutně v pohodě, rádi poradí a je radost se s nima setkat
Takže se zvukařů nebát, a s těma, co jsou negativní nespolupracovat 
Měl jsem to štěstí, že jsem zažil jako hudebník i ty velký scény (votvirak, sazavafest apod) a taky jsem měl možnost dík live záznamům mluvit během práce s lidma, který opravdu vědi a maji pod palcem obrovský koncerty a gear i pro zahraniční bandy. Funguje to jako v jakymkoliv řemesle - ti nejlepší jsou absolutně v pohodě, rádi poradí a je radost se s nima setkat
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Wohma píše:Jen trosku zpresnim, i kdyz si myslim, ze presne tohle mel Bull na mysli:Red Bull píše:1) rozmyslet si co je pro tebe důležité slyšet, abys neměl problémy
Rozmyslet si, co je to minimum, ktery clovek potrebuje slyset, aby se chytal. Mne osobne zpravidla staci snare (pokud jej neslysim primo z podia) a zbytek slysim z aparatu, odposlechu nebo primo z podia. Bavime se samozrejme o vystupovani v klubu, velke haly nebo open-airy jsou jiny.
a pridam jeste jedno: Pripravit se, ze vzdycky budou na koncerte chvile, kdy clovek neuslysi ani prd a bude se muset spolehnout na svuj vnitrni metronom, intuici nebo treba chytat rytmus opticky - divanim se na bubenika (taky uz jsem to parkrat musel delat).
Ano toto jsem myslel - původně jsem se o bicích zrovna chtěl rozepsat, ale to je trošku kategorie sama pro sebe a pro každého kytaristu jiná. Já se chytám do rytmu podle čehokoliv - je mi doopravdy jedno, jestli je to zrovna hi-hat nebo kotel. Čím více toho slyším, tím více je to samozřejmě komfortní vystupování, ale zkušenost člověka doopravdy naučí a u mě je to tak, že i z minima se dá držet. Ono mam za sebou i pár doopravdy UG akcí, kde se zvučilo pouze vlastními aparáty a to už je technicky a proveditelně náročné na rozmístění, hlasitosti atp.
"MOJO" kills modern music...
budte strizlivi
dodrzujte zasady slusneho chovani
dbejte jeho pokynu
prijedte vcas
nebudte na podiu prehnane nahlas, snazte se vyuzivat odposlechu (pokud to jde) - samozrejme jedna vec je dorovnat se hlasitostne na uroven bubenika, ale predvadet na podiu decibelovou valku je peklo, s tim pak uz nejde udelat nic.
na zvukovce zvucte vzdy prave jeden nastroj (pokud nejste vyzvani k necemu jinemu). pri zvuceni nekecejte mezi sebou, vsechno je slyset - to same plati mezi pisnema (nejbrutalnejsi jsou kapelni hadky
)
nedelejte bordel na podiu
vybalte se rychle (az potom co eventualni predkapela opusti aspon z vetsiny podium) a efektivne, nedelejte na podiu bordel
dtto o baleni veci po koncerte
rozmyslete si dobre co chcete na podiu kdo jak slyset (sam s tim mam ale doposud obcas problem a pri koncerte si to reguluju, takze piju vino ale kazu vodu
)) a nehulakejte na nej pozadavky najednou, vzdy po jednom a srozumitelne
nebordelizujte podium (povazuju to za tak dulezitou vec, ze to sem davam nekolikrat)
vetsina zvukaru nema rada kdyz jim lidi vselijak stoupaj na odposlechy nebo lezou po PA
nerozhazujte zbytecna moudra o zvuceni a muzice, nikdo na to neni zvedavej
zvukovku omezte na casove minimum - tak aby to bylo dobre udelane, ale zaroven co nejkratsi. nejhorsi jsou hodinovy zvukarky, to je tortura jak posluchace tak muzikantu (nepocitaje uchyly kteri si v tom libuji - vetsinou na podiu). i svetove hvezdy jsou vetsinou nazvucene za relativne kratkou dobu.
pokud si playlist vsichni nepamatujou nazpamet i pozpatku, tak si ho nekam napiste. hlavne nejakej udelejte, dohadovani mezi pisnema popr. hrani dvou pisni najednou (rozumej bubenik s basakem hrajou treti, ale zpevak s kytaristou a klavesakem uz zacli ctvrtou pisen v playlistu) je hyperpeklo
jo a kdyby to nahodou byl takovej sukces ze bude pridavek tak zkuste hodit aspon neco co jste ten koncert nehrali, a hlavne nechodte na podium hned zpatky, at se lidi chvili vyrvou (kdyz se kapela vrati tri vteriny potom co odesla popr nekteri clenove na podiu jeste zustanou tak to vypada fakt divne)
)))
a samozrejme je to jako s cimkoliv jinym, existuje hromada spatnych zvukaru, pak nejaky prumer, male procento dobrych a pak je jen par excelentnich jednotlivcu. mit vlastniho zvukare v kapele je luxus, ktery je ale pro "normalni ceskou kapelu" (tj jezdime maximalne tak za cestak a parek, kolikrat ani to ne) nedostizny - musi to byt fakt nadsenec (bohuzel znam i pripady kdy to nadseny kapelni zvukar vlastne kapele na vsech koncertech kazil, protoze byl totalne hluchy)
ja mam stesti uz na druheho co s nama takhle jezdi. je to fakt lepsi, ale jen parkrat se mi za X let stalo abych mel se zvukarema nejakej problem. jinak je to jakozto povolani tezka rehole, stacilo mi abych parkrat na ruznych akcich vypomahal a uz bych to teda delat nechtel.
dodrzujte zasady slusneho chovani
dbejte jeho pokynu
prijedte vcas
nebudte na podiu prehnane nahlas, snazte se vyuzivat odposlechu (pokud to jde) - samozrejme jedna vec je dorovnat se hlasitostne na uroven bubenika, ale predvadet na podiu decibelovou valku je peklo, s tim pak uz nejde udelat nic.
na zvukovce zvucte vzdy prave jeden nastroj (pokud nejste vyzvani k necemu jinemu). pri zvuceni nekecejte mezi sebou, vsechno je slyset - to same plati mezi pisnema (nejbrutalnejsi jsou kapelni hadky
nedelejte bordel na podiu
vybalte se rychle (az potom co eventualni predkapela opusti aspon z vetsiny podium) a efektivne, nedelejte na podiu bordel
dtto o baleni veci po koncerte
rozmyslete si dobre co chcete na podiu kdo jak slyset (sam s tim mam ale doposud obcas problem a pri koncerte si to reguluju, takze piju vino ale kazu vodu
nebordelizujte podium (povazuju to za tak dulezitou vec, ze to sem davam nekolikrat)
vetsina zvukaru nema rada kdyz jim lidi vselijak stoupaj na odposlechy nebo lezou po PA
nerozhazujte zbytecna moudra o zvuceni a muzice, nikdo na to neni zvedavej
zvukovku omezte na casove minimum - tak aby to bylo dobre udelane, ale zaroven co nejkratsi. nejhorsi jsou hodinovy zvukarky, to je tortura jak posluchace tak muzikantu (nepocitaje uchyly kteri si v tom libuji - vetsinou na podiu). i svetove hvezdy jsou vetsinou nazvucene za relativne kratkou dobu.
pokud si playlist vsichni nepamatujou nazpamet i pozpatku, tak si ho nekam napiste. hlavne nejakej udelejte, dohadovani mezi pisnema popr. hrani dvou pisni najednou (rozumej bubenik s basakem hrajou treti, ale zpevak s kytaristou a klavesakem uz zacli ctvrtou pisen v playlistu) je hyperpeklo
jo a kdyby to nahodou byl takovej sukces ze bude pridavek tak zkuste hodit aspon neco co jste ten koncert nehrali, a hlavne nechodte na podium hned zpatky, at se lidi chvili vyrvou (kdyz se kapela vrati tri vteriny potom co odesla popr nekteri clenove na podiu jeste zustanou tak to vypada fakt divne)
a samozrejme je to jako s cimkoliv jinym, existuje hromada spatnych zvukaru, pak nejaky prumer, male procento dobrych a pak je jen par excelentnich jednotlivcu. mit vlastniho zvukare v kapele je luxus, ktery je ale pro "normalni ceskou kapelu" (tj jezdime maximalne tak za cestak a parek, kolikrat ani to ne) nedostizny - musi to byt fakt nadsenec (bohuzel znam i pripady kdy to nadseny kapelni zvukar vlastne kapele na vsech koncertech kazil, protoze byl totalne hluchy)
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Diky diky diky vsem co zase napsali
)
Kinxi, ty se na plese bozeny neobjevis?
Ad pridavek: pokud uz bude, tak jedine neco, co jsme hrali. Mame toho totiz velmi malo
Kinxi, ty se na plese bozeny neobjevis?
Ad pridavek: pokud uz bude, tak jedine neco, co jsme hrali. Mame toho totiz velmi malo
Hodně budem někde...
Dobré, jak naštvat zvukaře
Většinou přijede už naštvanej !
Většinou přijede už naštvanej !
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.