Co je to za stupnici?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Loyd

Re: Co je to za stupnici?

Příspěvek od Loyd »

zdravim, zacinam se ucit pentatoniku a nejak mi neni jasny. jakou pentatoniku bych mel hrat napr v F ci H dur tonine. Pentatonika ty tony neobsahuje. Dik moc za odpovedi.
Amid

Příspěvek od Amid »

Loyd píše:Pentatonika ty tony neobsahuje
???

V Fdur tonine budes hrat F dur pentatoniku (F, G, A, C, D), v H dur zas H dur pentatoniku (H, Cis, Dis, Fis, Gis)...
Loyd

Příspěvek od Loyd »

myslel jsem, ze obsahuje tony a, c. d, e, g jenom...ucil jsem se c dur/a moll pentatoniku...mel sem za to, ze se to pak jen soupe po hmatniku ale ty tony ze sou furt stejny...
minibb

Příspěvek od minibb »

nějak ti nerozumim... Ta figura je pořád stejná, ale ty tóny se měněj, protože to šoupeš.
Ibanez roadstar II RG530WP (Seymour Duncan+DiMarzio)
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
Amid

Příspěvek od Amid »

Loyd píše:myslel jsem, ze obsahuje tony a, c. d, e, g jenom...ucil jsem se c dur/a moll pentatoniku...mel sem za to, ze se to pak jen soupe po hmatniku ale ty tony ze sou furt stejny...
ano, pentatonika cdur/amoll obsahuje tony a, c, d, e, g. pokud bys vsak chtel hrat v jine tonine nez je cdur/amoll, musis pouzit take i jine tony nez sou acdeg. Mas v tom este trochu gulas, mel by sis nastudovat trochu hudebni teorie.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Loyd píše:myslel jsem, ze obsahuje tony a, c. d, e, g jenom...ucil jsem se c dur/a moll pentatoniku...mel sem za to, ze se to pak jen soupe po hmatniku ale ty tony ze sou furt stejny...
Sám vidíš, že tyhle tóny jsou pouze C / ami pentatonika. Stupnici ti charakterizuje počet tónů, intervaly mezi nimi a výška daných tónů. Pokud dané pentatonické boxy pouze posuneš, změní se ti jen jejich výška, počet a intervaly zůstanou stejné. Tím pádem uděláš z téhle C / ami pentatoniky posunem o dva pražce výš D / hmi pentatoniku, posunem o dva pražce níž naopak B / gmi pentatoniku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Loyd

Příspěvek od Loyd »

jo...a jak prijdu na to, ze c dur je vlastne stejne jako a moll, d dur jako h moll atd?? takze vlastne kdyz je pisen c dur, je to jakoby i v a moll? Asi hloupej dotaz, ale potrebuju si v tom udelat jasno...Dik moc.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

C dur obsahuje stejne tony jako a moll, je jejim modem (stejné tony ale zacina na jinem tonu).
John M. William

Příspěvek od John M. William »

A nebylo by vhodné upřesnit od jakého? :wink:

Na šestém stupni durové stupnice začíná její paralelní stupnice molová (či jak to říct, zní to trochu kostrbatě). U C dur je šestý stupeň A. (naopak to funguje, že na 3. stupni molové stupnice začíná durová). Vysvětlení taky můžeš najít v modální harmonii.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Že by C dur od C a a moll od A? :wink:
John M. William

Příspěvek od John M. William »

woro90-1 píše:Že by C dur od C a a moll od A? :wink:
Ale není to z toho tak jasné.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Ale je..
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Loyd píše:jo...a jak prijdu na to, ze c dur je vlastne stejne jako a moll, d dur jako h moll atd?? takze vlastne kdyz je pisen c dur, je to jakoby i v a moll? Asi hloupej dotaz, ale potrebuju si v tom udelat jasno...Dik moc.
hrani-na-kytaru-tabulatury/neco-o-hudeb ... t7261.html

Čti. Není to tu jen tak pro srandu králíkům.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Loyd

Příspěvek od Loyd »

takze kdyz hraju song v a mollu, muzu do nej hrat jak a moll pentatoniku, tak i c dur? oboji jde?
Amid

Příspěvek od Amid »

Prostě to do podkladu musí sedět. Žádná pravidla, která se striktně musí dodržovat, vlastně ani neexistují.
Těžko se to vysvětluje... musíš znát tóny, na kterých se můžeš pohybovat, pak už je to imho jenom o citu.

Já tohle třeba nikdy moc neřešil - mně vždy stačilo vědět, v jaké tónině podklad je a pak jsem už jsem tam hrál tóny, které do dané tóniny patřily. Určitě záleží i na samotném podkladu, který určuje, do jakého konkretního míste se hodí zahrát ten a onen tón, frázi atp. Moc bych to nerozpitvával a snažil bych se spíš soutředit na cit. Spoléhat jen na teorii taky není moc dobré...Toť můj názor.

No a jestli se dá hrát C dur pent. do a moll podlkadu? Co já vím... Asi nebude košér cpát do moll podkladu dur melodii. Vyzkoušej sám a uvidíš... Proč se ptát někoho, když se můžeš "zeptat" vlastních uší?
arguit

Příspěvek od arguit »

Naposledy upravil(a) arguit dne 5.10.2012 10:07, celkem upraveno 1 x.
Godin A6 Ultra Koa
Godin Exit 22
Godin 5th Avenue Black
PRS SE Semi-Hollow
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Amid píše:Prostě to do podkladu musí sedět. Žádná pravidla, která se striktně musí dodržovat, vlastně ani neexistují.
Těžko se to vysvětluje... musíš znát tóny, na kterých se můžeš pohybovat, pak už je to imho jenom o citu.

Já tohle třeba nikdy moc neřešil - mně vždy stačilo vědět, v jaké tónině podklad je a pak jsem už jsem tam hrál tóny, které do dané tóniny patřily.

No a jestli se dá hrát C dur pent. do a moll podlkadu? Co já vím... Asi nebude košér cpát do moll podkladu dur melodii.
Ad 1: Ta pravidla existují - že nejsou a že je to o citu jen výmluvou těch, kdo je neznají a nebo jsou líní je pochopit.

Ad 2: Tóny, které patří k tónině, jsou právě jedno z těch "pravidel" :wink:

Ad 3: Kdybys tušil něco o teorii, věděl bys, že je to úplně jedno, pokud jsou dané moll a dur stupnice enharmonicky záměnitelné. Což Cdur a amoll je. A běžně se to využívá.

PetrPeter 1975 - 2008
Amid

Příspěvek od Amid »

Ad 1. Existují, to taky nepopírám, ale uveď mi nějaké pravidlo, které se musí striktně dodržovat. Já si klidně budu stát za svým. Není na škodu teorii rozumět, ale nevidím důvod ji rozpitvávat úplně do detailů. Stejnak sluch je důležitější než znalost hudební teorie :P

Ad 3. Moc sem to teda nepochopil. Já vždycky měl za to, že enharmonická záměna je cis/des apod. :lol: . Ale v té teorii se teda dost slovičkaří (až zbytečně moc), to se teda musí uznat. Pokud si to myslel tak, že C dur je paralelní tónina k a moll, z čehož plyne že obsahuje stejné tóny, tak budiž. Já to totiž myslel tak, že asi nebude ideální cpát do mollové akordové progrese durovou melodii.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Do mollových akordů klidně hraj durovou melodii. Na tom není vůbec nic špatného. Jde jen o zvukové barvy, kterých chceš dosáhnout.

Striktně dodržované pravidlo? Třeba používání diatonické stupnice, kde se oktáva dělí na 12 půltónů, z nich 7 je používáno v rámci jedné tóniny? Nebo třeba způsob tvorby akordů? Bez toho se moc neobejdeš a moc to alternovat nejde.

Ani sluch, ani teorie nejsou důležitější. Jsou to jen jiné cesty dobrání se k podobnému výsledku, přičemž nejlepší je používat oboje.

Stůj si každopádně, za čím chceš, mě to nějak moc netrápí :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Amid

Příspěvek od Amid »

Striktně dodržované pravidlo? Třeba používání diatonické stupnice, kde se oktáva dělí na 12 půltónů, z nich 7 je používáno v rámci jedné tóniny? Nebo třeba způsob tvorby akordů? Bez toho se moc neobejdeš a moc to alternovat nejde.
No a co ti zakazuje zahrát sem tam tón, který do tóniny nepatří? Celkem běžně se to dělá. Pravidla se stejnak odvíjela od toho, co dříve lidé v hudbě upřednostnovali. To, že někomu se líbí všeobecně nelibozvučná věc ještě neznamená, že je to špatně. Každý není většina.
Ani sluch, ani teorie nejsou důležitější. Jsou to jen jiné cesty dobrání se k podobnému výsledku, přičemž nejlepší je používat oboje.
Sluch je je dle mého názoru důležitější. Právě díky sluchu se rozvinula taková hudební teorie, jakou ji známe v dnešní podobě. Teoretická díla vznikala na základě sluchových preferencí, ne naopak.

A ještě podotýkám, že nejsem žádný odpůrce hudebí teorie, akorát se zastávám názoru, že člověk by se měl více spoléhat na sluch než na znalosti hudební teorie.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“