Univerzální kombo

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
hatrson

Univerzální kombo

Příspěvek od hatrson »

Zdravím ve spolek!
Chtěl jsem se zeptat, jestli náhodou nevíte o nějakým „univerzálním kytarovém kombu“. Představuju si pod tím kombo, ze kterého se dá vytáhnout pěkný zvuk jak z elektrické kytary, tak z kytary akustické. Zejména mi ale jde o tu akustickou kytaru. Prostě něco, abych nemusel tahat dva aparáty. :)

Jediné, o čem vím, je Crate Taxi, který mě docela zaujal, ale zajímalo by mě, jestli se zněho line takový zvuk akustické kytary jako z čistě akustického komba.

Další možnost, která mě napadla, by bylo použití PA, resp. mixAmpu místo komba. Akustika má předzesilovač, takže by šel do PAčka už předem zesílenej zvuk, a elektrika by do PAčka posílala zvuk zesílenej zkreslovací krabičkou.

Co myslíte?

Předem dík za jakékoliv postřehy ;)
Latam
Kontaktovat uživatele:

Re: Univerzální kombo

Příspěvek od Latam »

V případě hraní do PA bys potřeboval krabičku se simulací kytarového repráku. Jinak ti to bude hrát dost mizerně. Jediné o kterých vím jsou krabice digitech. Další volbou, která simulaci repráku obsahuje je 98% multiefektů.
hatrson

Příspěvek od hatrson »

Aha. A já žil pod domněnkou, že z PA leze to samé, co jde do něj, jen je to zesílené...
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

O potřebě krabičky simulující zvuk repráku slyším poprvé, normálně se dává di box kvůli ztrátám signálu z dlouhého kabelu ale hlavně vyrobí z nesymetrického vstupu symetrický výstup. Střídání akustiky s elektrikou je vždycky problém, počítej že na akustiku se uslyšíš hůř (předpokládám že hraješ s kapelou) Nejideálnější se mi jeví dvě komba ale je to asi nejdražší řešení. Pak ještě existují acoustic simulátory pro elektrické kytary (krabička simuluje zvuk ak. kytary ale hraješ na elektrickou,s tím nemám zkušenosti a ani nejsem přítel těchto řešení) A pak ještě existují piezo snímače pro el. kytary ale je třeba nějaká aktivní elektronika a mírný zásah do nástroje a cenově se to nevyplatí. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

džetro píše:A pak ještě existují piezo snímače pro el. kytary ale je třeba nějaká aktivní elektronika a mírný zásah do nástroje a cenově se to nevyplatí. :D
Ano, ale to logicky nezni jako akustika. Ja bych zkusil treba kombo od mmjuze..
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

...EDGE... píše:
džetro píše:A pak ještě existují piezo snímače pro el. kytary ale je třeba nějaká aktivní elektronika a mírný zásah do nástroje a cenově se to nevyplatí. :D
Ano, ale to logicky nezni jako akustika. Ja bych zkusil treba kombo od mmjuze..
To byla samozřejmě doplňková doporučení, simulátor ani piezo v el. kytaře samozřejmě už nezní jako ak. kytara, spíš je to jen slabá náhražka. :D
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
hatrson

Příspěvek od hatrson »

džetro píše:Pak ještě existují acoustic simulátory pro elektrické kytary...
džetro píše:A pak ještě existují piezo snímače pro el. kytary...
Já právě mám i akustiku a tak bych ji taky rád využil ;) Jak psal EDGE, akustická kytara se nedá nahradit :)

A co ten Crate Taxi? Nezkoušeli jste někdo?

Na mmjuz-ovo výrobky jsem koukal. Vypadají zajímavě. On staví na zakázku? Teď spíš kolik za to bude chtít. Zkusím mu napsat SZ.

:arrow: EDIT: Tak jsem narazil ještě na tohle (na Thomannovi kolem 5000,-)... Prej pro elektriku i akustiku a klávesy. Značku neznám, něco málo jsem si tu zjistil na fóru... Co si o tom myslíte?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

I když najdeš nějaké kombo, co papírově zvládá všechno, počítej s tím, že to bude hrozný kompromis. Aparát, co umí hrát dobře s akustikou, nemůže hrát dobře s elektrikou. Nebo minimálně o žádném takovém nevím. Konstrukčně se natolik liší, že to je problém.

Kombo od mmjuze nemusí být nejlepší řešení, protože přece jen lampový aparát na akustickou kytaru nemusí sednout. Plus je otázka, jaký zvuk se vlastně hledá pro elektrickou kytaru.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
hatrson

Příspěvek od hatrson »

To, že je to problém, neslyším, resp. nečtu poprvé a musím uznat, že je to (bohužel) pravda :( No, tak asi nezbývá než tahat dvě komba. Tady jde opravdu asi spíš o mou lenost, ale i tak jsem si říkal, že by to bylo zajímavé - 2in1. Koukal jsem na video s tím Crate Taxi a ten zvuk elektriky se mi zdá takový divný, přehuštěný, zahuhlaný... Aspoň mně se nelíbí.

A co to PA? Tam by asi taky byl problém s elektrickou kytarou, že?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Nejlepší řešení by bylo mít normální aparát pro elektrickou kytaru a pak tahat DI box, do kterého bys píchnul akustiku a signál pak poslal přímo do PA.

Kdybys chtěl hrát jen přes PA, tak bys pro elektrickou kytaru potřeboval něco, co bude simulovat "elektrickou" kytarovou aparaturu (zesilovač a reproduktor), což zase nebude úplně dělané pro akustiku, nicméně to bude použitelné (použít nějaký clean aparát a vypnout simulaci repra). Na o poslouží většina multiefektů. Kvalita zvuku pak je odvislá podle úrovně (a ceny) multáku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
hatrson

Příspěvek od hatrson »

No... Koukám, že to bude složitější. Asi zůstanu u dvou komb. Každopádně moc děkuju za Vaše rady ;)
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Já mluvil o hraní do PA s el. kytarou.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Nero píše: Aparát, co umí hrát dobře s akustikou, nemůže hrát dobře s elektrikou. Nebo minimálně o žádném takovém nevím. Konstrukčně se natolik liší, že to je problém.
Nero, tohle je úplný nesmysl. To, že taková komba nejsou běžně v supermarketech a e-shopech neznamená, že nexistují. Prostě se to výrobcům nevyplácí, tak se moc nedělají. Např. skutečná AC 30 od Jenningse je vynikajicí jak na elektriku, tak na akustiku. Samozřejmě na metal asi moc ne...
Poslechni si nahrávky z 60. let, v té době se hrály akustiky na úplně stejné aparáty jako elektrické kytary. Často se přes ta samá komba hnaly i Hammondky, Fender piana a pod. Rozhodně neexistovaly digitálněpolovodičové vynálezy, o kterých dnes reklamy tvrdí, že jsou to pravé ořechové a bez nich to s akustikou nahlas nejde. Pokud mi dokážeš vysvětlit podrobně jak to s těmi tak výraznými odlišnostmi konstrukcí je, rád si to přečtu a pak se pokusím Ti to vyvrátit.

Ještě doplním. Před pár dny tu někde Jazzman psal, že si pořídil k akustice Laney AC15R, což je ( poměrně vydařené ) kombo na elektrickou kytaru. Když jsem se s tímhle kombem asi před šesti, sedmi lety setkal, dost mě překvapilo. Zdálo se mi asi o dvě třídy lepší, než ta hrůza VC 30. Snažil jsem se získat origoš výstupák a zkoušel to přes jeden servis s prosbou přímo k výrobci. Nikdy jsme ho z nich nevytáhli. Dnes už po něm tak neprahnu. Nicméně, je docela možné, ač jsem to sám s akustikou na vlastní uši neslyšel, že tohle je levné univerzální kombo pro sedmnáctiletého začátečníka jak vyšité. Určitě by stálo za vyzkoušení.
hatrson

Příspěvek od hatrson »

mmjuz píše:(...)
Ještě doplním. Před pár dny tu někde Jazzman psal, že si pořídil k akustice Laney AC15R, což je ( poměrně vydařené ) kombo na elektrickou kytaru...
Předpokládám, že máš na mysli LC15R. O tom jsem moc nehledal právě kvůli tomu, že je pro elektriku. Ale zkusím se zeptat Jazzmana, třeba to fakt nezní zle...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Jasně, LC15... Omlouvám se za zmatení.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

mmjuz píše:
Nero píše: Aparát, co umí hrát dobře s akustikou, nemůže hrát dobře s elektrikou. Nebo minimálně o žádném takovém nevím. Konstrukčně se natolik liší, že to je problém.
Nero, tohle je úplný nesmysl. To, že taková komba nejsou běžně v supermarketech a e-shopech neznamená, že nexistují. Prostě se to výrobcům nevyplácí, tak se moc nedělají. Např. skutečná AC 30 od Jenningse je vynikajicí jak na elektriku, tak na akustiku. Samozřejmě na metal asi moc ne...
Poslechni si nahrávky z 60. let, v té době se hrály akustiky na úplně stejné aparáty jako elektrické kytary. Často se přes ta samá komba hnaly i Hammondky, Fender piana a pod. Rozhodně neexistovaly digitálněpolovodičové vynálezy, o kterých dnes reklamy tvrdí, že jsou to pravé ořechové a bez nich to s akustikou nahlas nejde. Pokud mi dokážeš vysvětlit podrobně jak to s těmi tak výraznými odlišnostmi konstrukcí je, rád si to přečtu a pak se pokusím Ti to vyvrátit.
Já se samozřejmě ale bavím o věcech, který běžný smrtelník může dnes koupit. Pokud mi ukážeš nějakého soudobého běžně dostupného obojetníka, rád se nechám vyvést z omylu.

Druhá věc je, co na tu akustiku a elektriku plánuješ hrát a jaký zvuk čekáš.

EDIT: Pokud si pamatuju, tak Jazzman to Laney koupil na lubovku, nikoli na akustickou kytaru.

PetrPeter 1975 - 2008
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Já LC 15 mám a na akustiku v žádném případě, pokud se to nebere jako nouzovka a není na co jiného hrát. Na elektriku se mi líbí víc než fender blues junior a stálo mě polovinu. Jinak hrní do PA se dá použít ale člověk je závislý na odposlechu a pokud nejsou kvalitní nebo je zvukař ignorant (s obojím se se :D tkávám velmi často) tak se člověk nemusí slyšet jak potřebuje. Další věc je že při každém zapnutí a vypnutí kytary musíš do mikrofonu poprosit zvukaře ať tě stáhne na mixu, jinak to hodně lupne, řešením je kabel s vypínačem. Dalším řešením je hrát do PA a nechat si poslat signál do komba na el. kytaru ale nebude to lahodit uchu na pódiu (i když ven to bude hrát pěkně) a navíc budeš muset vypojit el. kytaru a nebo mít kombo se dvěma vstupy, myslím že to stojí minimálně za vyzkoušení, nic to nestojí.
hatrson

Příspěvek od hatrson »

Co se týče zvuku, tak jde právě jak o co nejčistší akustický zvuk (nejen vybrnkávání akordů, ale i prstová hra klasickejch věcí na španělce), tak i hodně zkreslený (i věci jako Nirvana, Ozzy, Metallica, SOAD), ale taky něco mezi tím (jazzový/bluesový zvuk kytary). Prostě vidím, že bude rozumnější pořídit akustický kombo zvlášť.
Naposledy upravil(a) hatrson dne 14.02.2012 23:52, celkem upraveno 1 x.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No v takovém případně rozhodně.

PetrPeter 1975 - 2008
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Ano, na tom se asi shodnem.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“