Technicka příprava výroby

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
majso
Kontaktovat uživatele:

Re: Technicka příprava výroby

Příspěvek od majso »

fuuh, mám 2005 CZ a mierka v pravom dolnom rohu sa mi nedá nastaviť :D

edit:
ok už to mám, spravil so mto po svojom a myslím že jednoduhšie :)
spravil som si obdlžníky rozmeru A4 a naskladal na výkres a podľa toho tlačil pomocou funkcie "window"

aj tak díky za obsiahle vysvetlenie :]
Přílohy
3d12.jpg
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

A vyšlo to přesně?

Jinak měřítko jde nastavit jen v módu modelspace, v aktivním viewportu.
majso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od majso »

Hej vyšlo, premeriaval som to na papieri a sedí to.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Na slovíčko, v oddělení TPV :idea: :?:
Poznámka k zamyšlení:
Kytaráři si usnadňují práci se šablonami a vědí dobře proč: Šablona se lehce "rozmnožuje" a je trvanlivější než papír (nebo HD v PC). A je to jako generálka v divadle, před premierou, kde už musí všechno "sedět".
Zhotovení šablony korpusu
Šablona korpusu je dvojdílná. Horní část je s delším rohem a spodní s kratším rohem má navíc obrys dutin pro elektrosoučástky a oválný výřez pro jacka kabelu. Obě podélné hrany polovin leží na „center line“ těla a krku. Šablona by mohla být samozřejmě z jednoho kusu, ale její poloviny jsou takto přístupnější pro lupenkovou pilku, dekupírku nebo stojanovou vrtačku s vrtákem blízko sloupu.
guitar body template
guitar body template
Začněme s horní polovinou. K opracování obrysu je více možností. Nejběžnějším nářadím je
lupénkova pilka. S elektrickou dekupírkou je práce rychlejší. Pásová pila nebo přímočarka jsou vhodné pro větší oblouky.
Další metoda je vhodná pro stojanovou vrtačku, ale i přímo ruční vrtačkou lze docílit potřebnou přesnost:
Vrtákem Ø 3 – 4 mm odvrtáme Ø těsně zevně podél obrysu řadu děr a pak odpad opatrně odlomíme a zubatý obrys pilníkem zarovnáme a dočistíme brusným papírem tak, aby obrys byl i hmatově bezvadný, přesně podle linie.
drilling guitar body template
drilling guitar body template
Po opracování se obě poloviny sklíží nebo slepí nejlépe Epoxy 1200.
Pozor, lože krku (čárkovaně) zůstává.
Pro frézování lože se musí zhotovit dílčí šablona nebo se frézuje podle vodících lišt a dorazu.
-kcr-
pokračování příště :wink:
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Ardy

Příspěvek od Ardy »

Zdarec lidičky,

Kreslím v MicroStation od fm. Bentley. Dlouhá léta :D .Bohužel je tento produkt nutno luxusně zaplatit. Jedinnou možností je 30-ti denní verze kdy běží bez jakých-koli omezení,šikovným postačí a o dalších možnostech se zmiňovat nebudu :D .Po 30ti dnech už nejde spustit vůbec pokud nebude zaregistrován.

Tento soft výborně zvládá spousty formátů.Importuje velkou škálu obrázků který se dají efektně velikostně upravovat na předem přesně nakreslenou menzuru,polohu kobylky atd..Velmi jednoduché zadávání souřadnic.Kreslí se v 1:1 a tiskové ulohy už jdou libovolně v měřítku.3D není problém.Lze kreslit i v tomto rozměru.Odkojenci AutoCadu asi spokojeni nebudou.V ledasčem je to jiný.Ovšem *.dwg čte tento soft velmi dobře a je schopen v tomto formátu i velmi dobře pracovat.Není nutno měnit formát výkresu.

V současné době mám dost rozpracovanou dokumentaci k Les Paul.Komplet v souřadnicích. :wink: :wink:
Narážím ovšem na nedostatek informací a tak trochu laboruji:)

pro zájemce odkázek na info:

http://www.bentley.com/cs-CZ/Products/MicroStation/
Kytara: PRS SE Santana, Akustika celomasiv VKV Jumbo
Kombo: VOX VT40+
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Ardy píše: ....Kreslím v MicroStation od fm. Bentley. Dlouhá léta :D .Bohužel je tento produkt nutno luxusně zaplatit. Jedinnou možností je 30-ti denní verze kdy běží bez jakých-koli omezení,šikovným postačí a o dalších možnostech se zmiňovat nebudu :D .Po 30ti dnech už nejde spustit vůbec pokud nebude zaregistrován.
Tento soft výborně zvládá spousty formátů.Importuje velkou škálu obrázků který se dají efektně velikostně upravovat na předem přesně nakreslenou menzuru,polohu kobylky atd..Velmi jednoduché zadávání souřadnic.Kreslí se v 1:1 a tiskové ulohy už jdou libovolně v měřítku.3D není problém.Lze kreslit i v tomto rozměru.Odkojenci AutoCadu asi spokojeni nebudou.V ledasčem je to jiný.Ovšem *.dwg čte tento soft velmi dobře a je schopen v tomto formátu i velmi dobře pracovat.Není nutno měnit formát výkresu.
Totéž platí i pro TurboCAD, i když jsem jeho 3D verzi zatím pro konstrukci kytar nepotřeboval a nemám o tom páru. Mám sice Google Sketchup 8, ale ještě jsem neměl dost času se do toho pořádně zahloubat.
K Turbo CADu je v němčině solidní a obšírná PDF-Handbuch:
http://turbocad.cad.de/PDF/TC6Handbuch.pdf
Nevím, jestli je něco podobného v češtině? Možná by něco měli zde:
http://www.spinar.cz/produkt/demo.php?productId=187
Já pracuji s verzí 15 / 2D za 15 EUR od http://www.pearl.de bez časového omezení.
V současné době mám dost rozpracovanou dokumentaci k Les Paul.Komplet v souřadnicích. :wink: :wink:
Narážím ovšem na nedostatek informací a tak trochu laboruji:)
Tak trochu poreferuj :idea: :?: :?:
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Ardy

Příspěvek od Ardy »

Sem děsnej detailista a pokud někde nenajdu alespoň kóty sem z toho nervózní. A odměřovat z *.pdf - toho moc zastáncem nejsem

Nikde jsem nenašel kótu kolik má být uložen krk na LP.Taky to může být jedno.To ale nevím :)
Pak jsem vybral tyto kousky:

Gibson 498T
Gipson 490R

Ovšem nechci do nich investovat dříve než budu mít šablony.Ale zasejc chápu,že před tvorbou šablon by měl bejt hardware doma :(
Pro snímače ovšem musím navrhnout díry do korpusu.Tj. chci mít v cajku šablonu.Osově to je daný, to mám.A zase stejný problém.Stačili by kóty,rádius,případně souřadnice.Zase jsem nikde nic nenašel.A odměřovat zase nechci.

S kobylkou je to to samé.Souřadniciově to mám vynešený.Ale tady se domnívám že Tune matic jsou stejný co se roztečí týče.

PS: Dle Tvýho jinýho trejdu: Platí - spoustě chyb se vyvaruješ přesnou dokumentací a tvorbou šablon.s tím nezbývá nic neč souhlasit.
PS1: Tisk šablon pro mě není problém.Sice už u plotru přímo nejsem,ale možnosti mám vlastně furt stejný.
Kytara: PRS SE Santana, Akustika celomasiv VKV Jumbo
Kombo: VOX VT40+
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Sem děsnej detailista a pokud někde nenajdu alespoň kóty sem z toho nervózní. A odměřovat z *.pdf - toho moc zastáncem nejsem
Odměřovat pokud možno z nástroje, který máme k dispozici. Škoda, že si málokdo dá práci, změřit aspoň základní rozměry svých kytar a podělit se o ně.
Nikde jsem nenašel kótu kolik má být uložen krk na LP.Taky to může být jedno.To ale nevím :)
K tomu asi jen jedna kóta nestačí. I bez investice do plánu za nějakých 20 dolarů, stačí si "pohrát" s detaily, které jsou ohraničeny MENZUROU, počtem pražců, tlouštkou korpusu a profilem krku, jakož i roztečí strun e1-E 6 na kobylce a ořechu. Pro Les Paul to přímo není, ale SG je podobný případ:
http://www.yitars.de/anleitung-mensur62 ... 1e38d.html
Pro snímače ovšem musím navrhnout díry do korpusu.Tj. chci mít v cajku šablonu.Osově to je daný, to mám.A zase stejný problém.Stačili by kóty,rádius,případně souřadnice.Zase jsem nikde nic nenašel.A odměřovat zase nechci.
Prozatím, bez souřadnic:
Obrázek
S kobylkou je to to samé.Souřadniciově to mám vynešený.Ale tady se domnívám že Tune matic jsou stejný co se roztečí týče.
52,5 mm jako např. GOTOH:
Obrázek
PS: Dle Tvýho jinýho trejdu: Platí - spoustě chyb se vyvaruješ přesnou dokumentací a tvorbou šablon.s tím nezbývá nic neč souhlasit.
8) :wink:
ošťa

Příspěvek od ošťa »

Tak já si vytisknul z 1:1 PDF plánku tělo na telátko. To jsem pak překreslil na pevné PVC. Jen obrys těla. A na to teď odměřuju zbylé rozměry (kam půjde kobylka, snímače atd.).
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Jak plánovat a v jakém pořadí jednotlivých úkonů připravit materiál, nářadí, stroje a přípravky :?:
Perfektní názorná dokumentace amatérské výroby repliky PRS - Mira. :!:
http://www.zisoft.de/e-gitarren/mira2.html
Plan je ke stažení zde:
http://www.zisoft.de/e-gitarren/mira2/bauplan.html
Obrázek
Mario Zimmermann postavil a podobně dokumentoval výrobu Telecastra, Les Pauly a jeho předchozí Miry:
http://www.zisoft.de/e-gitarren.html
Současně popisuje stavbu a komentuje (pochvalné) připomínky ve fóru GitarrenBassBau:
http://www.gitarrebassbau.de/viewtopic.php?f=61&t=2089
-kcr-
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

tak to je opravdu parádní, krásná práce a moc hezká fotodokumentace :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

dávám si dohromady plány na telátko. mám postahováno X výkresů v pdf (hlavně díky Kocourovým linkům)a taky nějaká CAD data. teď, jak se v tom vrtám, tak jsem narazil na jednu věc, která mi nesedí. jak je možné, že kameny v kobylce vycházejí blíž než je menzura(červená čára za prostředním kamenem)? struna by přeci měla vždycky vycházet delší než menzura ne? to by znamenalo, posunout kameny skoro nad upevňovací šrouby, ale jak prohlížím fotky telat, tak kameny jsou nastaveny víceméně podobně, jako na tom obrazku. všechny rozměry sedí a odpovídají výkresům v PDF, když to přepočítám z palcových měr. rozměr 0.-12. pražec sedí - lehce víc než polovina menzury. co je tedy špatně?
Obrázek
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Výkresy v PDF jsou velmi praktické, ale nikdy se nespoléhám na jejich přesnost. A už vůbec, pokud jde o menzurovou délku.
Další chyby se vloudí při přepočítávání palců na mm a hlavně při kombinování detailů z různých předloh.
Na Tvém obr. Je vzájemná poloha kamenu správná, ale menzurová linie musí ležet před středem kamenu e1--h2
Tele bridge scale
Tele bridge scale
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

On ten obrázek kobylky v mém předchozím příspěvku je z 2-D dat celé kytary.
PDF výkresy jsem použil jen pro kontrolu - je tam kóta od konce lože krku k upevňovacímu bodu kobylky 187,198 mm (7,370" v palcové variantě výkresu). Data a výkresy v tomto sedí úplně přesně. Ještě je možnost, že v těch 2-D datech je špatně krk. Nevím. Nenašel by se někdo, kdo by to změřil na skutečné kytaře?
Obrázek
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Na Telecasteru Diego, který mám k ruce, jsem naměřil 188 mm ± 0,2
Na tvým výkresu je 187,2 mm.
Vzhledem k rozsahu poloh kamenů na kobylce bych vzal 187,5 mm.
Ještě musím upozornit, že pro jistotu je dobré, mít kobylku a opražcovaný krk před sebou, než se začnou díry v korpusu vrtat. Hlavně brát taky ohled na polohu dutiny pro kobyl-snímač.
Rozhodující jsou definitivně těch 648 mm (647,7) k červené linii.
:wink: kcr
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Díky za pomoc. Vypadá to tedy, že výkres celkem sedí, takže je použitelný pro tvorbu šablony pro tělo. Definitivní polohu kobylky stanovím až po namontování krku.
btw. teď čekám na dřevo. Low cost Telecaster z trámků z palet asi padl, protože mám slíbený kousek z 8 let staré jasanové fošny. doufám, že to nezmrvím
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pozor, menzuru bych vyměřoval podle přední krajní polohy kamenů, tedy půl šířky kamene za konec stavěcího šroubu (poloha, kdy je plně prošroubovaný skrz kámen ale ne dál).
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

To je jasný. Asi jsem to nepopsal dost srozumitelně. Prostě jsem si do 2D dat kytary, která jsem kdesi stáhnul, dokreslil čáru, která je 648 mm od nultého pražce. Vyšlo to až za prostřední kámen, což je blbost a tak hledám, kde je chyba. Původně jsem myslel, jestli není nějaký problém s měřítkem při konverzi dat z jiného formátu + jeste navic z palců, ale míra 0. - 12. pražec sedí. Spíš to tedy bude tím, že někdo vzal díry pro struny zkrz tělo z telete s šestikamenovou kobylkou jako vztažný bod a narouboval na to barelovou kobylu.
glycerol

Příspěvek od glycerol »

kocour píše:
... v TPV, kde spíš jde o konstrukci přípravků, forem, šablon apod
Hi, hoši,
tak konečně mám účinně řezající pilku - japonskou Handiwork za 14 EUR a náhradní list za 7 EUR ze Shopu DICTUM. Ale zatím jsem jen předběžně v přípravku udělal jen 1 mm hluboké zářezy obyčejnou čepovkou, u které jsem oboustranně sbrousil rozvod z 0,9 na 0,6 mm. Nařezávám přesně kolmo, podle skalpelem narýsovaných poloh pražců. Ta sbroušená čepovka se, potvora, po 1 mm hloubky zakousne, takže prohloubení udělám pilkou Handiwork až po zabroušení radiusu hmatníku.
Slot_JIG_911_110621.jpg
Slot_Jigt_fc_912_110621.jpg
Na radius si musím také udělat zaoblený hranol, "Sanding Block". Už hledám nějaký sud nebo jiný předmět s vnějším průměrem 2x12" (610 mm), nebo i trochu více. Potom si to otisknu do epoxidu a dolepím na to dřevěný hranol. Fungovat to musí stejně jako "Sanding Blocks"
Obrázek
kcr
Otázka pre kocoura .
Ktorá s týchto japoniek pri hrúbke nožičky pražca 0.5 mm
http://www.shop.muzikus.sk/sk/slacikove ... 21-4a.html
rozmýšľal som že si objednám tú so silou 0.25 mm za 17.93 eur ,len či to nebude zase príliš úzke ...
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Ta japonská pilka, o síle plátku 0,25 mm Délka plátku 136 mm je přesně ta "Handiwork", co mám.
Zářez nechává 0,6 mm široký. Pro šířku 0,5 mm se musí opatrně zúžit rozvod zubů. Jemným plochým brouskem, z každé strany rovnoměrně obtáhnout, až se dosáhne 0,52 mm (měřeno digitální šuplérou).
Nebrousit nasucho ! (voda nebo olej)
Pražce Extra Jumbo mají nožky 0,55 mm, tam bych sbrousil jen na 0,57 mm
-kcr-
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“