Vaše kutilské sny

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
woro90-1

Re: Vaše kutilské sny

Příspěvek od woro90-1 »

Basslab to dělá na ztraceném kopytě? :shock: Čekal bych že používají nějakou sofistikovanější metodu, třeba dvoudílné formy, ne to, co je kolikrát i leteckým modelářům tak trochu blbé...

Rocky, pokud bys náhodou chtěl laminátové tělo a šroubovaný krk, něco ve stylu valcovských res-o-glas kytar ale s moderními prvky, můžu ti to navrhnout, rozkreslit a podrobně rozepsat výrobní postup a materiály, takže by sis jen podle šablon vybrousil kopyto, vylaminoval formu, navakuoval poloviny, vyloupnul je a sešrouboval to do podoby kytary. Mě tahle technologie hrozně láká, ale mám toho rozjetého moc, není čas, nejsou peníze a navíc bych pro další kytaru neměl kloudné využití.
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Woro, díky moc za ochotu, ale to je jenom nápad, který zřejmě nebudu ani realizovat, pokud ovšem v budoucnu nebudu vědět co s časem a s prachama ( nehrozí :lol: ). Každopádně díky za ochotu, možná tě někdy využiju.
Ale budu rád, když někdy vůbec postavím toho Stratolesa, nebo vůbec něco.
johnyluthier

Příspěvek od johnyluthier »

joo... kdyby bylo vic penez tak zacnu nakupovat vsechno naradi na stewmacu a prestanu myslet alternativne... :D no, ale muj sen je dostat po vysoky nejakej super flek u Taylor Guitars a budu si uzivat pekne v kalifornii :D
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

joo... kdyby bylo vic penez tak zacnu nakupovat vsechno naradi na stewmacu a prestanu myslet alternativne... :D
Jeden můj sen z katalogu Stewmac jsem dostal k vánocům a konečně můžu srovnávat prohnutí krku přesně na setiny milimetru:
Obrázek
Další sen by byl "vozit dříví do lesa" a tak si ho asi brzy splním "home made":
Obrázek
To znamená, že myslím alternativně :?:
.....no, ale muj sen je dostat po vysoky nejakej super flek u Taylor Guitars a budu si uzivat pekne v kalifornii
Mezitím tam možná bude zemětřesení, nebo pořád pršet :wink:
-kcr-
PS: Jak dalece jsi tady? http://violinschool.eu/index.html
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
johnyluthier

jo... na ten krkomikrometr sem taky koukal :) no... na tohle by bylo alternativni reseni mikrometrickej budik na soustruznicky vychyleniny ze sometu a nejaka drevena rampa ala obrazek :D jo, homemade s hlubokou kapsou znamena alternativne a clovek si pak aspon pripada produktivnejsi :D dneska sem napriklad dosil rolovaci kapsicku na jehlovy pilniky ala japonsko
http://imageshack.us/photo/my-images/40 ... 11697.jpg/
a na kolene mam ted zrovna rozdelany neco na podobnej zpusob na dlata :)
no a ve skole sem ted ve druhaku, dodelavam prvni kytaru a doma pripravuju vsechno jako sablonky, stroje co jeste nemam, formu, lis a tak podobne na vyrobu sopranovyho ukulele s vlastnim navrhem (cely letni prazdniny sem prosedel nad rysovacim prknem :D )
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Promiň že ti do toho kecám když už je hotovo, ale příští udělej s velkým přesahem který zahneš dovnitř proti vypadávání nástrojů. Navíc je to drží na obou koncích, což se u pilníčků bez rukojetí rozhodně hodí. A skvělý materiál na podobné věci jsou staré džíny. Já jsem si z nich ušil třeba několik pouzder na foukací harmoniky s různým uchycením na pásek, na krk, na batoh... Pokud má někdo z příbuzných či přátel šicí stroj, je to rozhodně plus.
johnyluthier

diky woro... no, napadlo me to taky, ale ty pilnicky sou ruzne dlouhy a kdybych to udelal, tak bud ty nejmensi tam nedosahnou nebo ty nejdelsi tam nenacpu... az budu delat neco se stejnema delkama tak si na tebe urcite vzpomenu... a ve starejch dzinach pracuju, nosim je doma nebo do lesa :D ty uz upotrebeni maji :D ale nejaka dzinovina se tu nekde taky mozna vali... chce to prohledat supliky :D a ona tadyta husta jutovina taky pekne drzi kdyz se nejak tak aby se nereklo zaposije aby se neparala, tak si neni na co stezovat... :) a mamka ma sici stroj, ale ja mam docela strach ze si tam prisiju prsty... a i kdyz mi nabizela ze mi to zasije sama, tak sem rekl ze ne... ja mam totiz rad ten pocit, ze sem to udelal cely sam, i kdyz ze stroje by to vypadalo o hodne lip, nez z mejch pazouru :D
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Prsty si nepřišiješ, rovné švy jdou snadno; když to děláš správně, nemáš vlastně ani kudy dostat prsty do nebezpečné situace :wink: Věř mi, šil jsem si v noci před odjezdem na fesťák fungl nový obal na stan, spotřeboval jsem na to snad kilometr nitě. Kulaté konce, mohutný mosazný zip, výztuhy z popruhu, popruhy na nošení, madélka za zipem - a všechny švy dvakrát jištěné, aby to mohlo dvakrát prdnout a kompletně se rozpárat a pořád to šlo donést. Tuhá, nepropustná, oplastovaná batohovina. Dokázal jsem to já, dokážeš to taky :wink:

Různé délky nevadí, uděláš přesah o tolik, kolik je rozdíl mezi nejdelším a nejkratším pilníkem + kousek navíc a zahneš to o nejdelší. Podívej se na jakoukoli sadu klíčů :)

Vždycky se někdo zbavuje nějakých starých džín, ze kterých vytloustnul a nikomu z rodiny nejsou :idea:

Abych nebyl úplně OT, přidám co jsem zapomněl napsat - mým velikým kutilským snem je umět všechno stejně dobře jako o tom umím kecat :oops:
carver

Příspěvek od carver »

ak sa ešte niekedy rozhodnem stavať nejaký nástroj, tak to bude asi niečo ako Rickenbacker 4001 . . . a medzi gitarami je tých kutilských snov viac, od LP až po nejakú archtop lubovku podľa vzoru gretsch série 6120, ale to už je asi ozaj len sen :)
mozex

Akustické ozvěny jiných materiálů

Příspěvek od mozex »

Zdar,
dělám v leteckém průmyslu a už před časem jsem si udělal z duralu (slitina hliníku=velmi lehký materiál) Didjaridu,jelikož mě zajímalo,jak bude mít zabarvený zvuk (u dřevěných rid záleží i na druhu dřeva-každý druh přidává trochu jiné zabarvení,protože rezonuje trochu na jiné frkvenci ).Dá se s ní udělat několik zajímavějších zvuků/tónů a při přidání hrdelní rezonance se celá jednoduše řečeno rozřinčí =)...má ostřejší zvuk a vylepšený dozvuk - fyz. a mech.vlastnosti duralu umožňují rezonance na trochu jiné šířce kmitočtu a mají specifický dozvuk (materiál "zvoní") díky delšímu útlumu vlnění ,ten nám zajistí zesílení rozkladu vlnění nižších/vyšších harmonických.

Pozdej jsem udělal další dvě tyto Aluridy nebo Duralidy :) o jiných rozměrech a s ruznymy chemicko-tepelnymi dokončovacími metodami.Při dodržení určitých podmínek (sry,ty už neprozradím jen tak) se tyto akustické vlastnosti ještě více zvýrazní...

!!!!! ale aby bylo k původnímu tématu o kutilských snech taky něco řečeno,tak chystám osobní projekt a takovou sebeprověrku : VÝROBA AKUSTICKÉ KYTARY Z KOVU S FRÉZOVANÝM TĚLEM A OZVUČNICÍ :-)

Je to téměř celé technologicky zpracované,realné a možné,mám to kde udělat a na čem a to všechno svépomocí.... ale doba je taková jaká je a momentálně nejsem schopen dovolit si koupit materiál - material co má nevyraznejší akustické efekty stojí asi 700-900kč/kg a jelikož to tělo musí být vyfrézované z jednoho kusu,je třeba asi 35-45 kg plného materiálu ze kterého na konci zustane něco kolem 2-2,5 kg :-D a jako bonus bych musel ještě zaplatit za finální chemickotepelné zpracování a to by stálo nějakou tisícovku taky =)....

Kdyby měl někdo hodně peněz a chtěl by mě třeba ten materiál zafinancovat,tak já mu tu kytaru udělám.... Snem je udělat to a slyšet to hrát...je možné,že to nijak super nebude,ale kdyby jo,tak bych to rád s potenciálním investorem i patentoval a o případné zisky se s ním dělil na polovinu.. xDDDD
m.o.n.k

Příspěvek od m.o.n.k »

co zkusit tvar s přídavky na obrábění odlít? => daleko méně odpadu a forma by nemusela být extrémně drahá
homemade Jasanová :-)
Vox AmPlug - JS
viwalda
Bandzone: sklad by walda

Příspěvek od viwalda »

mím ani ne moc žhavým snem je kompletně renovovat jolanu galaxis, co mám pod postelí v krabici, vytáhl jsem jí a politoval jsem ji chuděru, ale tímpádem člověk aby snil o penězích a pak může něco dělat.
Chci jí nalakovat a vyměnit snímače, ale nevím, co platit dříve........ :(
vwld...el.kytara WASHBURN wl14+RM pickups(krk:colour sound+kobyla:custom alnico)+PRS SE 24 custom+GODIN A6 ultra+dreadnougt IBANEZ pf 20...
BOSS RC 20 looper+DIGITECH Timebender..TC ELECTRONIC corona chorus..RADIAL London Bones dist. ..HOT CAKE dual(replika Matěj Dupal)..MICHALÍK wah/volume..ROLAND cube 40XL...
SHURE PG58..TC HELICON voiceton..ZOOM H1...kabeláž:WIDARA cables xxl ,homemade aj...trsátka G. Dennis 0,88...sluchadla AKG K403...
http://bandzone.cz/skladbywalda
http://bandzone.cz/zor
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

mozex píše:....ale aby bylo k původnímu tématu o kutilských snech taky něco řečeno,tak chystám osobní projekt a takovou sebeprověrku : VÝROBA AKUSTICKÉ KYTARY Z KOVU S FRÉZOVANÝM TĚLEM A OZVUČNICÍ :-)

Je to téměř celé technologicky zpracované,realné a možné .....

Kdyby měl někdo hodně peněz a chtěl by mě třeba ten materiál zafinancovat,tak já mu tu kytaru udělám.... Snem je udělat to a slyšet to hrát...je možné, že to nijak super nebude,ale kdyby jo,tak bych to rád s potenciálním investorem i patentoval a o případné zisky se s ním dělil na polovinu.. xDDDD
Krásný sen,
ale musím tě bohužel z něho probudit, pokud jde o financování a patentovou ochranu.
El. kytary z hliníku už dávno existují, např.
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... 1cg2CaigB8
http://www.metalcarver.com/guitar/index.htm
http://www.gearbuilder.de/forum/m-1247660927/s-60/
Obrázek
A potenciálni investoři se s vynálezcem obvykle dělí o zisk v poměru 99,99 : 0,01 :twisted:
:wink: - kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

kocour píše: A potenciálni investoři se s vynálezcem obvykle dělí o zisk v poměru 99,99 : 0,01 :twisted:
:wink: - kcr-
Spíš tak 80 : 20, když nejsou vydřiduši a moc se po nich nechce :mrgreen: Ale to je dost OT...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Proč to chceš frézovat, když to bude akustika? Nebylo by lepší to lisovat z plechu jako dobro?
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Obrázek

MilanT mě navnadil, ještě jednou díky za rozšíření obzorů. Mě se to pojetí hrozně líbí. Slepím to ze dvou dvaadvacítek a nebo ze tří osmnáctek, plánování si nechám na později...ale vedle skvělého oldschool grunge super punk vintage mojo retro gangsta stylu se mi hlavně líbí, že to jde udělat úplně jednoduše a řekl bych, že se to obejde bez frézování podobných procesů (postupné odvrtávání)...
carver

Příspěvek od carver »

človeče, tele z OSB :shock: tak to by mi teda nikdy nenapadlo :D ale vypadá to vážne cool !!
MilanT

Příspěvek od MilanT »

OSB deska je hodně pevný, tuhý a odolný (nejen vůči vlhkosti) materiál díky kolmé orientaci třísek v jednotlivých vrstvách. Vždyť se z toho stavějí domy. Je to asi 95% dřeva a zbytek je pojivo.
Jako projekt na kytaru je to zajímavé, ale asi ne tak snadné jak se na první pohled zdá. Největší úskalí bych viděl v opracování hran. Ty třísky si v řezu dělají co chtějí a je to pořád chlupatý. To tele na fotce je ale opracováno špičkově. Asi to chce neustále napouštět lakem a přebrušovat.
Všechny fotky jsou z http://www.tdpri.com
ObrázekObrázek

Pickguard z OSB:
ObrázekObrázek

Šroubovaný spoj tělo-krk -
ObrázekObrázek

V případě lepeného spoje bych asi mezi OSB vpašoval plnohodnotné dřevo:
Obrázek

Pár zajímavých detailů:
ObrázekObrázek

Zajímavá povrchová úprava OSB kytary - http://www.tdpri.com/forum/tele-home-de ... d-osb.html

Semi hollow body:
Obrázek

Zvuk kytary:
carver

Příspěvek od carver »

s tým opracovaním máš pravdu, to musí byť babračka
ruy

Příspěvek od ruy »

..postavit si silentku (:
Odpovědět