Vliv uchycení snímačů na zvuk

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...

Uvažuju o tématu diplomky "Ovlivnění výstupního signálu elektrické v závislosti na druhu dřeva a uchycení snímačů k tělu". Podle mě - co je slyšet, jde i změřit. Mám jít do toho a konečně fyzikálně popsat příčiny odlišnosti zvuku?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Vliv uchycení snímačů na zvuk

Příspěvek od dayslypper »

Zdravím,
máte někdo odzkoušené, jaký vliv na zvůk má uchycení snímačů pomocí rámečku vs. přímo na tělo kytary?

Obrázek

Myslím, že tato věc by mohla mít možná stejně podstatný vliv, jako volba dřeva.

Omluvte nesrozumitelnost ankety, ale nejde ani smazat ani opravit. Je zde vidět, že jsem to už párkrát zkoušel. :lol:

Aivm86: Odstraněno hlasování.
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 16.11.2007 21:12, celkem upraveno 29 x.
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

myslim ze takovy topic tu je, a sam ani nevim jak to myslis, jestli vyskove uchyceni, nebo oddaleni od krku, a tu posledni vetu vubec nedavam...... dřevo ma na zvuk podstatny vliv, ale o hodně jiny nez postavení snímacu (at uz vyskove nebo jakkoli jinak)
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Němám moc pocit, že by to mělo mít nějaký větší vliv. Snímač z 99% přenáší pohyb strun a ne pohyb dřeva. I uchycení jak rámečku co je v něm snímač nebo uchycení snímače do dřeva není tak pevné, aby dokázalo přenést nějaké vibrace nebo něco co by mohlo ovlivnit zvuk.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

stále nechapu jak je myšlena otazka
MENHYR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MENHYR »

No já myslím, že by to vliv mít mohlo, ale to vycházím z toho, že vlastně všechny snímače jsou uchyceny šroubky a mají ještě pružinky tak že si myslím, že přímý styk snímače s dřevem by mohl mít kladný vliv na barvu zvuku (záleží potom o to víc na kvalitě dřeva). Ale nevím nejsem výrobce kytar tak těžko říct, mořná by něco moh ědět petrpetr. Kdyžtak mu napiš on se dost šťourá v hardwaru kytar :D
:: ak. kytara - SX :: el. kytara - Cort M600 :: basa - Cort Precission Bass ::
:: kyt. kombo - VOX AD30VT :: bas. kombo - Warwick Blue Cab 60 :: kabel - Planet Waves ::
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Autor se ptá na to jestli se nějak na zvuku projeví to, jestli je snímač na kytaře uchycen šroubkem přes pickguard (popř. rámeček na LP) nebo je šroub od snímače příšroubován přímo do dřeva a snímač je potom zespodu podloženej molitanem nebo něčím takovým...

Už ???? :D
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Snímač, který využívá toho, že se dotýká přímo dřeva je piezzo snímač. Který pracuje úplně na jiném principu než elektromagnetický snímač, ve kterém indikuje signál kmitající struna.

U piezzo snímače jde o to, že vibrace dřeva přímo přecházejí na tělo snímače a v něm je drát, který se těmito vibracemi deformuje a to v něm vyvolává změnu napětí=signál snímače. (Popis je to dosti zjednodušenej, ale doufám, že je to dobře.)
MENHYR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MENHYR »

aivn86 píše:Autor se ptá na to jestli se nějak na zvuku projeví to, jestli je snímač na kytaře uchycen šroubkem přes pickguard (popř. rámeček na LP) nebo je šroub od snímače příšroubován přímo do dřeva a snímač je potom zespodu podloženej molitanem nebo něčím takovým...

Hele nech si toho jo :!:
:: kyt. kombo - VOX AD30VT :: bas. kombo - Warwick Blue Cab 60 :: kabel - Planet Waves ::
MENHYR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MENHYR »

Kámo, vždycky to není uchycené do pickguardu ale u mnoha kytar to jde přímo do dřeva. A to co tady meleš o piezo tak to nemá s tímhle topicem vůbec nis společného :idea:
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

MENHYR píše:
aivn86 píše:Autor se ptá na to jestli se nějak na zvuku projeví to, jestli je snímač na kytaře uchycen šroubkem přes pickguard (popř. rámeček na LP) nebo je šroub od snímače příšroubován přímo do dřeva a snímač je potom zespodu podloženej molitanem nebo něčím takovým...

to nebylo pro tebe, ale pro Caggana. :), ale než jsem to napsal tak jsi ty odpověděl....
Naposledy upravil(a) aivn86 dne 15.11.2007 22:01, celkem upraveno 2 x.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

MENHYR píše:Kámo, vždycky to není uchycené do pickguardu ale u mnoha kytar to jde přímo do dřeva. A to co tady meleš o piezo tak to nemá s tímhle topicem vůbec nis společného :idea:

O piezzo snímači jsem psal proto, že jsi o pár řádků výš napsal, že snímač je prímo spojený šroubkem se dřevem. A že by to mohlo ovlivnit zvuk. A já jsem tím chtěl vysvětlit, že elektromagnetickej snímač nesnímá chvění dřeva. Takže vliv dřeva na zvuk je v tomhle případě minimální. U piezzo snímače je to přesně naopak.
MENHYR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MENHYR »

aivn86 píše:
MENHYR píše:Kámo, vždycky to není uchycené do pickguardu ale u mnoha kytar to jde přímo do dřeva. A to co tady meleš o piezo tak to nemá s tímhle topicem vůbec nis společného :idea:

O piezzo snímači jsem psal proto, že jsi o pár řádků výš napsal, že snímač je prímo spojený šroubkem se dřevem. A že by to mohlo ovlivnit zvuk. A já jsem tím chtěl vysvětlit, že elektromagnetickej snímač nesnímá chvění dřeva. Takže vliv dřeva na zvuk je v tomhle případě minimální. U piezzo snímače je to přesně naopak.
Tak v tom případě jsi mi nerozumněl co jsem tím myslel. Bylo to myšleno tal, že ten šroubek který zprostředkovává uchycení do dřeva je s tím dřevem na "pevno" spojeno, potažmo pak tedy je zajištěn styk snímače se dřevem což zvuk jisto jistě ovlivňuje. Piezo je to cos psal s tím souhlasím... Ono když to tak vemeš tak ten topic je docela dost zajímavě položen. To na co se tazatel ptá je dosti nešťastně zvolená otázka. Pokud chci zjistit jestli ta či ta kytara s různým uchycením hraje nějak tak si to zajdu vyzkoušet do hudebnin.
MENHYR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MENHYR »

aivn86 píše:
MENHYR píše:

to nebylo pro tebe, ale pro Caggana. :), ale než jsem to napsal tak jsi ty odpověděl....
OK. Tak to soráč 8)
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Rozhodně je nejlepší si to zkusit. Ale jsem názoru, že vliv všeho ostatního bude na zvuku o tolik větší, že nemůžu poznat rozdíl mezi tím jak je snímač uchycen.

Vliv uložení krku, použitého dřeva, strun, snímačů, kobylky a prostě všeho ostatního bude mnohem markantnější než vliv toho jak je snímaš přidělaný.
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

Já bych řek,že to vliv mít bude...nevim jestli dobrej nebo špatnej,ale na vazbu určitě. Totiž,když sem v malý zkušebně a mám kytarunák nahlas,aby uřvala bicí a stoupnu si blízko repráku,tak i když držim struny,začnne hučet...zkoumal sem proč, a zjistil,že jak je snímač uchycenej pružně,tak začne normálně v tý kytaře vibrovat...celou kytaru by to podle mě rozhodně nerozklepalo :P
Yamaha RGX320 -> Hartke GT60 -> Celestion G12T-100
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

pardon, otazka z tohohle topicu byla minimalne jednou pozměněna, a moc sem to endaval
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

MrDuck píše:Já bych řek,že to vliv mít bude...nevim jestli dobrej nebo špatnej,ale na vazbu určitě. Totiž,když sem v malý zkušebně a mám kytarunák nahlas,aby uřvala bicí a stoupnu si blízko repráku,tak i když držim struny,začnne hučet...zkoumal sem proč, a zjistil,že jak je snímač uchycenej pružně,tak začne normálně v tý kytaře vibrovat...celou kytaru by to podle mě rozhodně nerozklepalo :P
Tak je možný, že na vazbu to vliv má, Tím, že to začne drnčet tak se rozpohybuje snímač vůči strunám. A možná kvůli tomu to začne hrát. Fakt nevím. A při normláním hraní si myslím, že vliv je naprosto minimální...
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

aivn86 píše:
MrDuck píše:Já bych řek,že to vliv mít bude...nevim jestli dobrej nebo špatnej,ale na vazbu určitě. Totiž,když sem v malý zkušebně a mám kytarunák nahlas,aby uřvala bicí a stoupnu si blízko repráku,tak i když držim struny,začnne hučet...zkoumal sem proč, a zjistil,že jak je snímač uchycenej pružně,tak začne normálně v tý kytaře vibrovat...celou kytaru by to podle mě rozhodně nerozklepalo :P
Tak je možný, že na vazbu to vliv má, Tím, že to začne drnčet tak se rozpohybuje snímač vůči strunám. A možná kvůli tomu to začne hrát. Fakt nevím. A při normláním hraní si myslím, že vliv je naprosto minimální...
J přesně tak to je :-) Ale při hraní...nevim,řek bych že ta rezonance dřeva by se snímačem víc házela a zvuk by to mělo trocha jinej,nedovedu si ale představit,jak jinej..esi lepčí horší,znatelně/neznatelně/vůbec...taky by mě to celkem zajímalo :)
Yamaha RGX320 -> Hartke GT60 -> Celestion G12T-100
Obrázek
Obrázek
Obrázek
facha.music

uchyceni snimacu

Příspěvek od facha.music »

Zajimavy tema. Nemyslim si ale, ze by uchyceni snimacu ovlivnovalo primarne celkovy zvuk. Spis to ovlivnuje vzdalenost snimacu od strun: podle my teorie existuje u kazdyho snimace ruzna idealni vzdalenost - tzv. bod nula, od kteryho bliz ke strunam zvuk prestava byt konkretni a ma tendenci ke zpetnym vazbam a dal od strun je pak ton konkretnejsi, ale ztraci signal - proto si prave myslim, ze se vyrabej ruzne silny snimace. Drevo ma zas vliv na parametry tonu, jako je sustain. Kazdopadne by mel byt snimac uchycen pevne, aby se samovolne nehoupal, podle toho, jak zrovna interpret paří ...
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

Caggan píše:pardon, otazka z tohohle topicu byla minimalne jednou pozměněna, a moc sem to endaval
co se týče textu, tak ten jsem jen umazal, pak jsem přidal obrázek. ale i s obrázkem jsi to pak taky nepobral. ale jestli ses snažil najít rozdíl mezi těmi singly, tak je to jasné. :)
Ale teď jsem zvědavý, jestli následující řádky pobere vůbec někdo. :roll:
MrDuck píše:jak je snímač uchycenej pružně,tak začne normálně v tý kytaře vibrovat
To je zajímavé, ale někakého toho fyzikálního pohledu je jasné, že v případě rezonance se můžou rozkmitat struny nebo i snímač.

Když říkáš, že to může udělat takovou neplechu, tak asi bude nejlepší si upnout snímače použitím zápustného šroubu + 2 matice - tedy žádná pružinka a při tom výškově nastavvitelné) - asi si to tak časem udělám. :lol:

Když budu hodně velký detailistický fyzik-diletant, tak výstupní signál by měl být silnější, čím je pevněji uchycen snímač k tělu.
V případě jedné struny je snímač unášen tam kam zrovna struna kmitá, když je tedy uchycen pevně, bude větší ampituda.
Tahle celá věc, když se zamyslíte, by neměla ani nijak souviset s kmitáním celého těla (když pomineme setrvačnou sílu strum).

Jak je právě zvuk ovlivněm větším rozkmitáním celého těla, to je otázka.

Zajímala by mě ale hlavně tato věc.

Otázka: Jakým způsobem vlastně dřevo ovlivňuje zvuk (výstupní signál):
a) přímo tím, že na něm prostě ty snímače visí (pak tu musí být jakási zhovadilá forma piezo-efektu)
b) ovlivnění charakteru zvuku strun dřevem a jejich prostřednictvím se pak teprv přenese charakteristický zvuk do snímače.

Myslím, že za dobu existence elektrické kytary by toto mělo být dávno objasněno.

Jestli platí za a), tak dle selského rozumu by mělo platit, že uchycení snímačů musí mít ještě podstatnější vliv, než druh dřeva (když snímač nebude spojen s tělem, tak zvuk nebude ovlivněn.

Tak a teď se předveďte páni technici. :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“