mini PAčko

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Kuliman

mini PAčko

Příspěvek od Kuliman »

Zdarec, často hraju s kámošem (on basa, já kytara), tak, že jako doprovod si pouštíme písničky a hrajeme do nich. Používám na to starý magneťák + 2 starý bedničky k PC, zapojuju to do toho přes jackovou rozdvojku a pouštíme to z mobilu, no a už si říkám, že by to chtělo něco lepšího. Chtěl bych si pořídit něco jako malinký PAčko - mixák + 2 reprobedny, používal bych to zejména na pouštění písniček (i třeba kdyby jsme nehráli do toho na kytaru a basu) a zároveň bych to měl na 2 mikrofony a možná bych přes to valil i tu basu (ale do basovýho komba, jestli to nějak jde oddělit) + aby to mělo výstup na nahrávání do PC (jack). Nevím moc po jakých reproboxech nebo monitorech se mám dívat, když bych k tomu měl mixák tak předpokládám pasivní (?), poraďte prosím co bych si měl pořídit, cenový strop asi 5000 za bedny + 2000 mixák (možná víc, vím, že to není moc) a hlasitostně by to mělo být asi jako více hlasitá hi-fi :D

Zatím sem se díval jen po mixáku - http://kytary.cz/behringer-xenyx-1002/HN086492/ - byl by tehnle vhodnej?

Po bednách sem se moc nedíval, protože se v tom nevyznám.
Díky, pokud jsem napsal nějakou vyloženě hovadinu, tak se omlouvám.
Ibanez Iron Label, ENGL Thunder, Blackheart, Epiphone, Yamaha, Korg, Boss, Dunlop, M-Audio, Planet Waves, ORX

Die liebe ist ein wildes tier. (Rammstein - Amour)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: mini PAčko

Příspěvek od Nero »

Pokud ti vyhovuje počet vstupů na mixu, tak je v pohodě. Bedny to chce nějaké aktivní, za 5k to ale nebude žádný zázrak
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Kuliman

Příspěvek od Kuliman »

V bednách se nevyznám, nevíš o nějaké o výkonu 30-50W která by se vlezla do 2,5k a zvuk by měla opravdu kvalitní? (nevím jestli je vůbec možné mít za takové peníze kvalitní zvuk)
Ibanez Iron Label, ENGL Thunder, Blackheart, Epiphone, Yamaha, Korg, Boss, Dunlop, M-Audio, Planet Waves, ORX

pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

30 - 50W ?
To je jen pouštění, nebo přes to budete hrát ?
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Kuliman

Příspěvek od Kuliman »

Přes samotné bedny by jsme jen pouštěli hudbu a měli zapojený 1-2 mikrofony, nejlepší by bylo kdybych přes to mohl hrát i na elektroakustiku (ale bez toho se da obejit). Dalo by se přes ten mixák zapojit basa, která by nešla do beden ale do basového komba (kvůli ovládání hlasitosti)?

pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Zapojit to půjde, což o to, ale pořád mi není jasné, proč mají mít ty bedny 30 - 50W ?

Bude to ozvučovat i větší prostory - hospoda, klub, náves... ?

Co od toho vlastně čekáte ?
kalfar

Příspěvek od kalfar »

Berte to tak, že 30 - 50W zvládne slušnější minivěž. PA o takovém výkonu nemá smysl, to je tak na hudbu v obýváku. Jakékoliv veřejné akce už potřebují větší výkony a zvláště, když to chcete kvalitně. Bohužel cenově to tomu odpovídá, pochybuju, že by jste se vešli do 10 000,- za nové vybavení.

Jo a místo basy bych skrz mix hnal tu kytaru, než basu. Ta bude mít problémy dostat se ven, basa by měla jít bez problémů!
Zvukař z Podkrkonoší
Kuliman

Příspěvek od Kuliman »

Těch 30-50W sem víceméně plácl, ale myslel sem tím výkon 1 bedny. Ozvučovat tím nebudu žádné větší místnosti, budu to používat jak jsem psal na hraní, pokud by tady byla nějaká akce tak bych přes to poustěl písničky, ale tím myslím akce do 15-20 lidí, pokud vůbec, je to hlavně na to hraní a poslech hudby.

CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CzechJoker »

15 lidí už je docela dost na to, abys to uřval s tak malým výkonem. Zkuste přišetřit a poohlédněte se třeba po něčem takovém: http://www.thomann.de/cz/yamaha_stagepas_300_bundle.htm
Kuliman

Příspěvek od Kuliman »

Na akcích by jsme přes to asi nehráli, ale jen pouštěli písničky, a i tak nepotřebuju něco hodně hlasitého, přirovnal bych to k hlasité hi-fině :D ale hi-fi je moc potichá a hlavně tam jsou věci, které nepotřebuju (mechanika atp.)

pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Jestli srovnáváš watty PA s výkonem blackheart, tak to nesrovnávej - vedle toho potřebuješ v PA několik set wattů.

Ono se nic tak slabého v PA nedělá, protože to je k ničemu.

Na jedný straně chcete mix, na druhý straně není proč mixovat, protože není do čeho.

Netuším, jak chcete pro těch 15 lidí hrát, ale cesta přes slabé PA to asi nebude...
Kuliman

Příspěvek od Kuliman »

No s MT-2 s nastavenýma vyššíma korekcema (ale level na polovině) hraju na Blackhearta doma maximalne na 2,5/10, chtěl bych prostě něco na ty mikrofony, elektroakustiku a hlavně pouštění hudby (to je nejdůležitější), ty bedny jsou primárně na domácí použití, použití na akcích neřešme. Pokud by byl celkový výkon obou beden 80-100W (možná i míň) tak myslím že to na mé potřeby bude stačit.

pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Hádej, proč asi nikdo neschvaluje ten tvůj nápad ...
Kuliman

Příspěvek od Kuliman »

Myslím, že fórum není od toho, abych tady hádal. Díval jsem se po věžích a ty jsou méně výkonnější, než bych chtěl já. Teď moc nechápu v čem je problém, chci aby jste mi poradili bednu o výkonu asi 40W, koupil bych si 2 a k tomu mixáček a bylo by. Každopádně neříkám, že tady neplácám blbosti, říkám co si myslím, jestli je to teda zbytečné pořizovat nebo jsem řekl nějakou blbost tak mi vysvětli proč a neříkej abych hádal, díky.

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Vzdyt ti vcera vecer odpovedel. A to pomerne podrobne (na kazdou kazdou z tech vet, co pises ted, tam vidim odpoved).

A jestli mas s takovou odpovedi problem a myslis, ze to pujde jinak, tak je to v poradku ... nakonec se to da udelat i tak, jak pises ... je to tvoje rozhodnuti (a jen ty sam mas predstavu o vyuziti) ... a o nevyhodach a omezenich jsi tu cetl (nebo si muzes pocist i v ostatnich podobnych tematech).

(Mimochodem ... nejaky takovy bedny (kolem 2,5t, plusminus 50-100W) urcite nebude problem najit ... ono toho na vyber zas tolik neni (jak pise Pavel, vyuziti je hodne omezene). Ale zkus se mrknout napriklad sem.)
Lory
Bandzone: http://bandzone.cz/loryhopokusy

Příspěvek od Lory »

podle me by ti stacily nejaky lepsi bedny k PC a externi zvukovka - treba http://kytary.cz/lexicon-alpha/HN089202/

edit: nebo spis tohle http://kytary.cz/lexicon-omega/HN079087/
Naposledy upravil(a) Lory dne 24.04.2012 12:59, celkem upraveno 1 x.
---
kytara 1, kytara 2, kytara 3, kombo 1, kombo 2, krabicka 1, krabicka 2, kabely, trsatka
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

na co tu externi zvukovku? (a ty bedny by teda musely bejt hodne "lepsi")

(stacit muze ledacos ... me ted musela stacit nepripojena kytara (zapomnel sem kabel) a repracek k mobilu...)
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Tak nevím...

jednak přímo tady je odpovědí několik a v celém fóru se taky dá nalézt, proč je 30 - 50W málo.

Zatím nás přesvědčuješ o tom, že hraješ "jenom trochu" a bedýnky na padesát wattů budou stačit.

50 W čeho - RMS, sinus, peak ?
Při jaké citlivosti ?

Já Ti tady vysvětluju, že PA bedny s takovým výkonem nikdo, aspoň trochu seriózní, nedělá - protože to je k ničemu.
Asi jsem měl napsat, že předpokládám RMS, protože v tom dnes drtivá většina výrobců výkony zesilovačů a příkony beden udává.

Hračky, o kterých píšeš najdeš u konráda a v podobných hobby obchodech.

Tady se scházejí zvukaři, většina z nich opravdu někdy něco zvučila, mají svoje zkušenosti a proto nejsou žádné odpovědi, které by potvrdily tvoji představu.

Nikdo nechce radit něco, čemu sám nevěří...

Ona ta alternatíva moc není, protože moc nefunguje.
Tady neplatí hifi chiméry a kabel vyrobený z mědi tavené za měsíčního úplňku to nespasí, stejně, jako vyfukováním cigaretového kouře do umyvadla s vodou nevznikne zlato.

Něco, co chceme nazvat PA, musí splňovat určité standardy a mezi ně (mimo jíné) 50W RMS boxy už nějaký ten pátek prostě nepatří.

Příjde mi, že nechceš moc přemýšlet, takže si kup a vyzkoušej cokoliv, co uznáš sám za vhodné a časem to vykrystalizuje.

Ono je nám všem, kteří jsme si prošli vyhazováním peněz za laciné věci, líto, radit někomu to samé, když víme, kam to vede :cry:
Lory
Bandzone: http://bandzone.cz/loryhopokusy

Příspěvek od Lory »

Protoze podle toho co popisuje mi prijde, ze si chce jen s kamosem brnkat k pustenym songum a nemusi to byt zrovna hi-fi. Proste si nemyslim, ze hleda PA, ikdyz to tak nazval.. Ext. zvukovka by poresila dva mikraky, pripadne tu elektroakustiku...

Ale tak jeden myslel...

Paris píše:na co tu externi zvukovku? (a ty bedny by teda musely bejt hodne "lepsi")

(stacit muze ledacos ... me ted musela stacit nepripojena kytara (zapomnel sem kabel) a repracek k mobilu...)
---
kytara 1, kytara 2, kytara 3, kombo 1, kombo 2, krabicka 1, krabicka 2, kabely, trsatka
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Jeste jednu vec na doplneni: shodou okolnosti muzu poslouzit zkusenostma s necim trochu podobnym - ted mam u svagra (v takovy maly "hospode" pro +- 20 lidi) mixak a 4 aktivni monitory po 50W (monitory spis ve vyznamu "studiove", i kdyz ty bedny do toho maji hodne daleko. ale to maji stejne daleko i k PA) - a uz na karaoke to skoro nestaci, na diskoteku vubec. je to tak na reprodukovanou hudbu, a kdyz si predstavim, ze bysme pres to meli zahrat/zazpivat, tak jedine spolehat na to, ze lidi budou poslouchat a nebudou u toho moc hlucet - protoze pak uz je problem sebe slyset a je prervat ... ... tak asi takovou predstavu si muzes udelat.

predtim jsme tam zkouseli i pocitacovy bedny (nejakej pomerne velkej 5.1 system), a stalo to za prd. hodne za prd. tak akorat na zvuk k televizi.
jeste predtim jsme tam meli bezny vykonny hi-fi zesilovac a velky sloupovy 200W reprobedny (4 repraky kazda). to uz se trochu dalo ... tak v pulce toho prostoru.

edit: a k tomu jeste drobnost: s dvema tema 50W bednama sem kdysi dohraval podklady k jednomu malemu koncerticku (dve el. kytary, klavesy, cajon a bonga) ... a nestacilo to. nestacilo to az do ty miry, ze mi na zkousce repraky vyskocily a vytrhly se z kosiku, takze sem to pred koncertem jeste lepil ... a pak pridaval velmi opatrne...
Naposledy upravil(a) Paris dne 24.04.2012 15:08, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“