Vybírám CLASS A zes. (Orange, Vox, Koch)... pomůžete?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
subroofer

Vybírám CLASS A zes. (Orange, Vox, Koch)... pomůžete?

Příspěvek od subroofer »

Ahoj.
Po dvou letech s Fender Deluxe je potřeba se posunout o stupínek výše a proto bych si chtěl koupit nový kombo či hlavu + box. Rád bych Class A (30W), a optimální rozpočet je 22.000 Kč, samozřejmě počítám spíše s bazarovým nákupem.

* Zatím jsem víceméně zkoušel (s kapelou ve zkušebně) VOX AC30 CC a jsem zklamanej hlavně z nedostatku basů, myslím že tomu chyběly i středy oproti Deluxe a zvuk se tak dobře nepojil s basou, zkrátka zkreslení (RAT) nemá tak pevnej základ v basech a nižších středech a je z toho spíše chlupatá plochá pilka. Na VOX se mi ale líbí artikulace a hlavně čistej zvuk je mi charakterově bližší... al eobčas se z toho stane divná kaše. Podle info od qwera, které poskytnul mému kámošovi, od kterého mám VOXíka půjčenýho se dá laborovat s kondíkem? kterej filtruje basy, čili by se tomu dalo výrazně pomoci, samozřejmě můžu tak trochu počítat i s dalšími upgrade do budoucna (repro, výstupní trafo) a vtom případě by VOX určitě byl vážnej kandidát. Líbí se mi tremolo i reverb, obojí bych využil.

* Dalším ampem v hledáčku je Orange TH30, buď hlava + box nebo klidně to kombo s 1x12 (asi by mi to stačilo). Přiznám se že na Orange jsem vlastně vůbec nikdy nehrál, ale tady mi je hodně sympatický to, že lze výkon přpnat ve 3-ch stupních, no těch 7W by mi fakt hodně pomohlo na při domácím točení, jelikož točím fakt hodně a veškeré studiové vybaevní mám doma, zároveň ale se sousedy okolo. Možná by mi stačil i Dual Terror bez FX smyčky, protože sem zvyklej hrát to jednokanálu a kreslit krabičkama, ale zrovna Orange mi připadá, že boduje hlavně v tom zkresleném zvuku? Tady bych navíc musel počítat s investicí do reverbu...

* Jako třetí reálný apec jsem si poznamenal KOCH Studiotone XL (http://www.thomann.de/cz/koch_amps_stud ... _combo.htm), moc se mi líbí vybavením i zvukově, kombíčko je takový prťavý, ale to bych asi překousnul, hlava + box v tomhle případě by byl ideál, ale přiznávám že vlastně jen kvůli vzhledu, mě jinak 1x12 vcelku vyhovuje. Nicméně KOCHa si nemůžu dovolit novýho a na bazaru i ten co tam zrovna teď visí je novej asi za 1050 EUR, zrovna jsem mluvil s prodejcem, je to noroš z obchodu, čili tady je to fakt už malinko přes limit.

** No a pak jsou tady značky, který už moc neznám, jako třeba EGNATER. Též jsem vyloučil RIVERU, kterou sem ale původně fakt chtěl a možná by to nebylo blbý a taky MESU. Jsou to A/B a řekněme že sem přišel na chuť přirozeněji znějícímu Ačku, hlavně ve vyšších frekvencích...

Předem díky všem, kteří přispějí cennými radami.
O komentáře typu "Kup si TO a TO, je to masakr" fakt nestojím. 8)

PS: Hrajeme takovej jemnější grunge http://bandzone.cz/citizen37
PS2: Fender Deluxe mě docela baví se zkreslením, ale nelíbí se mi clean, je takovej špinavej a děravej, nevím jak to popsat, jinak mi popravdě ani moc nevadí, lidi mi to chválej. To ještě tak pro úplnost...
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
jonas1

Re: Vybírám CLASS A zes. (Orange, Vox, Koch)... pomůžete?

Příspěvek od jonas1 »

Predne asi dobre uvest, ze TH30 nepracuje v class A..jediny dnesni orange v A tride je snad AD5..kazdopadne TH30 je na svou cenu skvely a hodne univerzalni Orange..cisty kanal kulaty a opravdu cisty (neni tak kulaty, cinkavy a dynamicky jako 6L6 fender amp, ale na Orange je hodne fajn), zkresleny pobira siroke spektrum, od spinaveho nakresleni typu led zeppelin, ktery jsem dostal i z Rocker 30, do grunge az po metalovou pilu..korekce na zkreslenem jsou pro me necekane ucinne, na cistem bych je ani nepotreboval..prepinani na 7W je spis dobre marketing nez pro samotne pouziti, protoze zvukove je to nepouzitelne a na bedroom hrani v pohode staci rezim 30W..narozdil od AC30 dostanes z Orange slusny zvuk uz pri prijatelne hlasitosti a zvukove neni tak ostry a "urvany", na druhou stranu zase ne tak dobre proleza kapelou..na grunge bych se nebal doporucit ani AD30, je charakterem vic do AC30, ale je to porad jeste Orange..Kocha neznam
FENDER STANDARD TELECASTER - GIBSON SG WORN BROWN | CERIATONE 20 WATT LEAD & BASS - ORANGE TH30 - FENDER HOT ROD DELUXE | ORANGE PPC412 BLK
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

jeste doporucim z tohohle segmentu HOTa, na par jeho veci v Acku jsem hral a pokazde jsem z toho byl nadseny. Nejvic se vyplati nakup jeteho, jakozto handmade zakazkovy aparat bohuzel tolik cenu nedrzi (i kdyz dnes je levne uplne vsechno), nicmene jeho vyrobky snesou v pohode srovnani se svetovou spickou.

urcite jsem jinak pro kombinaci hlava+box, je to ve vsech ohledech lepsi nez kombo (variabilita, vaha, skladnost...).
subroofer

Příspěvek od subroofer »

jonas1 píše:Predne asi dobre uvest, ze TH30 nepracuje v class A...
Bože, žil jsem v omylu... :oops:
Jinak samozřejmě díky za názor, jdu na to mrknout.
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
subroofer

Příspěvek od subroofer »

A tady zrovna píšou že ten AD30 Class A je. Ovšem trochu mi tam chybí fx loop.
http://muziker.cz/kytarove-reproboxy/la ... -head.html
subroofer

Příspěvek od subroofer »

subroofer píše:
jonas1 píše:Predne asi dobre uvest, ze TH30 nepracuje v class A...
Bože, žil jsem v omylu... :oops:
Jinak samozřejmě díky za názor, jdu na to mrknout.
Hm, tak si myslím, že to máš možná špatně zafixované, pač co tak koukám po shopech, tak to uváděj jako Class A, do manuálu jsem nekoukal, ale blbě to asi není...
Naposledy upravil(a) subroofer dne 7.05.2012 17:58, celkem upraveno 1 x.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Kinx píše: urcite jsem jinak pro kombinaci hlava+box, je to ve vsech ohledech lepsi nez kombo (variabilita, vaha, skladnost...).
Tak, mě je malý 1x12 kombo TH30 sympatický, pač je skladný a když pojedu s rodinou tak by mi ten prostor chyběl, ale tohle kriterium není nejdůležitější, vzhledem k cenám samostatných Orange boxů prostě vychází lépe... Samozřejmě v případě koupě z druhý ruky se situace mění...
jonas1

Příspěvek od jonas1 »

AD30 take neni class A, i kdyz ho tak oznacuji..je to zase cathode biased amp..a to je na dlouhou debatu..mrkni napr. na orangeamps forum, tam je toho o "class A" aparatech celkem dost..kazdopadne zvukovy rozdil ve stejnem zesilovaci ve tride A a tride AB bude minimalni, takze uplne nerozumim honbou za class A zesilovacem, ale budiz:)

nicmene TH30 hraje hodne slusne, takze nema smysl resit jakoukoliv class/neclass:)
Naposledy upravil(a) jonas1 dne 7.05.2012 18:05, celkem upraveno 1 x.
FENDER STANDARD TELECASTER - GIBSON SG WORN BROWN | CERIATONE 20 WATT LEAD & BASS - ORANGE TH30 - FENDER HOT ROD DELUXE | ORANGE PPC412 BLK
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

NJ, on žádný z těch aparátů, který jsi předvybral, není tak úplně Class A, je to taková ta pseudo-á-třída, myslím, že se to označuje AB1 :)

Pokud mě paměť neklame, tak jediná dostupná řada áčkových aparátů s vyšším výkonem je u nás Lionheart od Laney – ty mají 20W ze 4 EL84 a 50W z 5 EL34. Jak to hraje nevím a taky se mi moc nezdá, že by to bylo čisté áčko, zvlášť když jsem nedávno narazil na Classic A aparát od Devided by 13, kdy tahali 10w ze čtyř 6V6.

No ale když se přesuneme do trochu „reálnějších“ vod, tak zjistíme, že asi stejně půjdeš do té AB1 a můžeme se bavit o všech těch aparátech od Voxe, Orange atd.

Píšeš, že ti u Voxe chybí spodek, prostě že tam nejsou ty „koule“. Vox AC30 nikdy nějak extrahutný nebude, to samé si myslím i v případě Orange TH30. Všechny aparáty s EL84 na které jsem kdy hrál, měly třeba oproti aparátům s EL34 posunuté středy při zkreslení tak nějak výš, nevím čím to je, ale prostě jsem to tak vždy cítil... Prostě mi přijdou při zkreslení trošku vykradené v nižších středech, na druhou stranu mají zase brilantní a nenapodobitelné výšky a imho lepší čistý zvuk, něco za něco.

No radil bych přišetřit nějakých pár tisíc a koupit nějaký butique na ebay.de nebo ebay.co.uk. Občas je tam něco od Dr Z nebo i nějaký ten Carr, Bad Cat... Zrovna min. týden se vydražil Bad Cat Classic Cat (2x 6V6, 20w) za nějakých 900 €, viděl jsem tam třeba Carr 2x EL34 myslím že 30W za 800 € atd. Pak bych taky zkusil Horkého, jen nevím, jestli ti za 25t. postaví něco 30W, moc bych na to nesázel. Osobně bych při tvých požadavcích sázel spíš na 6V6, EL34.

Kupovat něco z mainstreamové produkce za 20-25t. mi přijde jako takové plácání v pořád stejných vodách, to od Hot Roda nebo CC moc neutečeš.

To, jeslti má ten aparát smyčku a nebo nemá bych nehrotil. Tyhle pseudoáčka kreslí všechny docela slušně koncem a tak je smyčka stejně na ho..., když budeš chtít natočit něco s delayem, tak nastavíš čistý zvuk na zesíku, pomůžeš si krabkou ke zkreslení, delay hodíš před aparát. Stejně si moc neumím představit jak bys doma tavil 30W pseudoáčko tak, aby to zkreslení bylo fajn.

Co jsem měl doma aparáty se smyčkou, tak mě ta smyčka stejně nikdy moc nebavila. Posledně to byl Rockerverb MKII se smyčkou hnanou lampou a nějak mě to nezaujalo, no ale asi pořád lepší než mít v aparátu víc čipů než v kalkulačce...
kvasna

Příspěvek od kvasna »

Můžu mít prostý dotaz k někomu fundovanému ? V čem je zvukově rozdílná class A od klasických AB ....(krom toho že se dává do slabších aparátů a vic se vytaví či co) :D:D
kytara:Fender Stratocaster (H-S-S) ,Kombo: E-Wave Ta-50R (celolampa), overdrive: Boss SD1, struny power Slinky, Akustiky: Cort Earth 70 , low end Tenson
subroofer

Příspěvek od subroofer »

qwer: Díky moc, Osobně sem čekal co napíšeš :). Tak v tom aspoň začínám mít malino jasněji. Co se týče Class A vs AB, mě je to celkem jedno, spíš sem tak nějak vypozoroval, že ty ampy označovaný Class A se více blížej naturálnímu linkovému signálu a tudíž věrněji reprodukují zvuk samotné kytary a taky uplně jinak reagují na zkreslení. Zkrátka je zvuk otevřenější nahoře a mám pocit že je tam prostě více harmonických frekvencí, což třeba ten Fender nebo i Mesa v tom horním spektru takhle nemá, je to někdy až moc kulatý a hlavně obalený takovou slupkou, ze který se nedá nijak vymanit, člověk je tím možná po nějaký době trochu spoutanej a taky na nahrávce se to netváří uplně nejlíp... Samozřejmě to nechci generalizovat, na to nemám dostatek zkušeností oproti ostatním, kteří se zde vyjádřili.

Je fakt, že už bych chtěl aparát, ke kterýmu bych si vytvořil srdeční vztah, jako že to je napořád nebo aspoň na dlouho, asi podobně jako to mám s kytarou, prostě už nehledám. Co se týče těch butikovejch věcí, já v tom fakt nemám přehled, zkusím kouknout... mainstream je v tomhle směru jen taková ta jistota že to člověk kdyžtak snadněji prodá a bude hledat dál.

Apec není jen na doma, použitelnost v room hlasitostecjh je vítaná. 30 W taky není podmínka, ale pro mě je primární čistej zvuk do klubu a na menší podia ven.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Třeba v tom, že zesilovač pracující ve třídě A má vyrazně nižší účinnost, než zesík ve třídě AB. Tedy při stejném příkonu Ti hraje potišeji. Lidově řečeno.

Můžeš ho klidně dát do jak velkého aparátu chceš, třeba kombo 4 X 15´´ o rozměrěech 1,5m X 1,5m. Proč ne? Ovšem výkonově jsou oproti AB více omezeny, páč zesilovače s automatickým katodovým předpětí tak nějak spolehlivě fungují max. do 400V Ua. Tím pádem áčkové zesíky málo kdy přesáhnou 30W. Kdežto AB mívají klidně i nad 500V Ua, proto ty vyšší výkony.
Co se týče zvuku... O tom odborný výklad nelze vést. A srovnávat nějaké naměřené hodnoty, rozdíly v charakteristice? K čemu by to bylo? Stejně aparát XY v áčku a aparát ZD v ábéčku má spoustu jiných rozdílů, než jen jinak konstruovaný koncový stupeň. Takže by srovnávání bylo k ničemu.

kvasna píše:Můžu mít prostý dotaz k někomu fundovanému ? V čem je zvukově rozdílná class A od klasických AB ....(krom toho že se dává do slabších aparátů a vic se vytaví či co) :D:D
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak ono se stejně zvučí, takže na výkon moc nehleď, alespoň tedy na výkon potřebný na koncertování. Spíš aby ti to výkonově stačilo ve zkušebně, pokud teda nezvučíte.

Kupovat u nás nějaký trochu nezvyklý aparát je pěkná otrava, já bych spoléhal spíš na nabídky vyzkoušení nemainstreamových věcí u různých nadšenců, kteří ke svému gearu i někoho pustí, v krámech u nás totiž nic moc zajímavého není. Klidně dojeď vyzkoušet něco ke mě, já vím o pár lidech, kteří mají taky zajímavé věci, určitě zkus třeba i nějakého toho Hota (teď je myslím zrovna nějaká 25W hlava na bazaru)...
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

jestli to dobre chapu, tak zkresleni tahas hlavne z krabicek. u tehlech malovykonovych class A zesiku bude konec pri zivym hrani vzdycky trochu zabirat, takze mi prijde smycka jako zbytecnost. Egnater vypada fakt dobre, klidne bych zkusil jeste dotahnout nejaky jety Matamp z anglie - skvely britsky zvuk pribuzny s orange, hodne casto delaj prave takovyhle maly aparaty v Acku.

jinak i s hlasitou kapelou (pokud nechci uplne cistej zvuk) mi prijde ze staci tak tech 20W (s G12H30, V30 nebo treba greenbackama).
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

caute, no moj poznatok mal som kombo statesman el 84 quad hughes kettner, to by malo byt tiež kvázi áčko, zvuk super, a vymenil som ho za statesman el 34 head, kupil som na neho box 2 x 12 grennback, no zvuk tých aparátoch je velmi rozdielny a hlavne čo ma dost prekvapilo v brilancii, tá 34 je podla mna brilantnejšia,na čistom aj štave, class A je podla mna dost taká modla,skor pri lampáku hrá rolu v akom su stave lampy a celkové nastavenie,ak máš možnost skus ten kettner el 34, možno budeš prekvapený ako ja ked som ho spustil, zodpovedne ti poviem že na takom dobrom aparáte si zahrám málokedy a to som zarytý Marshallista a hrávam na JVM-ko,a hlavne dobrý lampák hrá dobre aj bez krabičiek a ide ti po ruke, nie že to z neho musíš dolovat, vtedy nie je čosi OK
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

statesman taky hraje hezky, trida / netrida :) cisty i zkresleny. navic se v klidu vejdes do limitu.
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

Přidám špetku svým názorem na TH30 - když jsem vybíral Orange hlavu, tak jsem si ho docela pořádně zkoušel a musím říct, že se mi z Orangů líbil nejmíň, oproti Rockeru 30, Rockeverbům i Tiny Terrorům mě to přišlo určitě nejhorší, takový podivně tenký a ukřičený, nepodařilo se mi z toho dostat ucházející čistý ani zkreslený zvuk, řekl bych, že to je takové máslo:D ale asi je to zas tím, že jsem v tu chvíli vyhledával opravdu pevný britský zkreslený zvuk, pro jemnější hraní by to možná mohlo ujít, ale mě zkrátka nesedl.
Možná bych si ještě dovolil připomenout, že ta cena, kterou uvádíš je v podstatě i cena nového Fendera Deluxe, pokud se tu teď bavíme o nových aparátech, nevím, jestli budeš schopný najít něco výrazně lepšího ve stejné cenové kategorii - tady bych opravdu doporučoval připočíst peníze, které dostaneš za Fendera (budeš-li ho prodávat) a potom hledat s tím, že ty peníze budeš mít k dispozici na shánění aparátu, který už by Tě mohl uspokojit:)
K té Class A - chápu to správně, že bys chtěl class A, ale zároveň dvoukanál s korekcemi, a tak? Já za sebe velice doporučuji dvě naprosto famózní dynamická komba, které jsou opravdu v A:
http://www.audiotek.cz/product-17583-marshall-1974x
http://www.audiotek.cz/product-37486-fender-57-deluxe
Ty jsou bohužel cenově úplně jinde, nemíním to přímo jako tip, ale abys měl povědomí o čistém "áčku". Na obě jsem hrál a považuji je za naprostou špičku, která je mě nedostupná. I když ten Marschall se dělá i jako hlava a ta se dá na bazaru sehnat i za něco kolem 20t, k tomu 2x12 Greenback a je to nepřekonatelná kombinace!
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

UF UF ,pekné kombá aj tie pálky za ne,tak to si dat urobit niekomu kto sa vyzná a robí tieto áčka a dat tam kvalitné trafáky a kvalitné sučiastky, na bazáre som tieto kombá ešte nevidel ale možno som ich prehliadol, a možno sa predávaju ešte drahšie ako nové :lol:
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

to bylo spíš tak pro informaci, jaké "áčka" by podle mě opravdu měly smysl, jinak bych se na to moc neupínal...anebo když, tak už pořádně s lampovým usměrňovačem.) pokud bys někdy měl příležitost si na to zahrát, vřele doporučuji, co se dynamiky a zvuku u mě tyto dvě opravdu vedou:)
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Na TH30 jsem hrál, sice jen minutu, ale měl sem taky pocit, že to je děsně tenký, bohužel jsem nevěděl, jestli jsem neměl staženej counter off pot na kytaře, kterej mi řeže basy :). Byl to v podstatě plochej nehezkej sound. Toho Marshalla sem viděl / slyšel nedávno a je fakt že se mi poměrně líbil, cenově sem out. Stejně tak sem slyšel v acki nějakej Eganater a právě jsem se domluvil na vyzkoušení Rebel 30 co je na bazaru. Sem na to hodně zvědavej. Jinak mám za sebou další zkoušku s VOX AC30 a zase se mi líbí víc a víc, jen ty basy... Tak to začíná bejt pěkně zamotaný.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“