Samson C01 vs. BEHRINGER B-2 PRO

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
AlešK

Samson C01 vs. BEHRINGER B-2 PRO

Příspěvek od AlešK »

Ahoj,
už nějaký čas vlastním mikrofon Samson C01 a narazil jsem na mikrofon BEHRINGER B-2 PRO.Ten Samson má dle mého dobrý zvuk (oproti mým starým dynamikám).Chci se tedy zeptat, jaký může být posun, s mikrofonem BEHRINGER B-2 PRO? Rozdíl je tam frekvenční - 40 Hz a 18 kHz(Samson) a 20Hz až 20kHz (Behringer).Jak moc je to znát v nahrávce?Nahrávám především hlas a občas akustickou kytaru.Plus teda, Behringer má ještě přepínání charakteristiky.Takže, vyplatí se, nebo bude dál stačit můj Samson?

Díky všem za názory :wink:
Fokus Strat SSH, CORT AD 810 OPB + spousta všeho možnýho...i nemožnýho
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Samson C01 vs. BEHRINGER B-2 PRO

Příspěvek od pavlii »

Než napíše někdo, kdo je náhodou měl oba v ruce, tak já napíšu obligátní vyzkoušet, vyzkoušet, vyzkoušet. Když to trochu zjednoduším, tak informace o charakteristice je sice taky pěkná věc, ale každý mikrofon má svůj charakter a ten se do papírů nijak uvést nedá, je to hodně subjektivní.

Čili asi takhle: B-2 bude zjevně ostřejší mikrofon než ten Samson, ale jednak to nemusí být až tak markantní a jednak ti prostě nemusí sednout svým podáním.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
AlešK

Příspěvek od AlešK »

Díky.No mě jde především o ten rozsah.Pokud by rozsah nebyl nijak znatelný, můžu pořídit levnější Samson C03 , který má také přepínání směru.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ale to se hodně pojí s tím charakterem. Lidské ucho obecně stejně končí s rozumným vnímáním frekvencí okolo 16-18 kHz (je to také individuální, ale s věkem to každopádně klesá). Čili technicky by byl lepší ten B-2 (bude mít nějaký pokles až od těch 20 kHz třebas, takže 16-18 kHz by měl brát lépe než Samson). V praxi to ale nemusí být rozhodující (tenhle parametr).

Já ale jen teoretizuji a aplikuji obecně věci z praxe; ani jeden z těch majků mi rukama neprošel.

P.

AlešK

Příspěvek od AlešK »

Aha, no já právě myslel, že jsou ty frekvence nějak rozhodující.Ale asi máš pravdu.Sem vzal teď acapellu (Coldplay) a ty frekvence sem ořízl a prakticky nic se nezměnilo.Chtělo by to asi vážně vyzkoušet, ale nikdo ti nepujčí domu 3-4 mikrofony na týden s tím, že pak některé vrátíš :)

Tak děkuju.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Audiopro z Prahy by ti možná mikrofon zapůjčili - pozeptej se.

P.

AlešK

Příspěvek od AlešK »

Tím si nejsem až tak jistej :) Ale zatim zůstanu u Samsona, fakt sem s ním spokojenej.Jen mě jednoduše zajímal rozdíl různých mikrofonů, ale zase abych měl kvůli tomu prázdnou kapsu.. :)
Spíš sem myslel, jestli už to někdo třeba neporovnával..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No asi takhle: já si tím jsem jistej docela dost, protože na rozdíl od jiných neteoretizuju :lol: byť teď měli nějaký prob ohledně odcizení techniky na zápůjčku, nezrušili tuhle službu pro potenciální zákazníky.

Takže asi tak.

P.

AlešK

Příspěvek od AlešK »

No dobrá :)
Mimochodem, četl jsem (nejspíš od tebe) PRŮVODCE MASTERINGEM.Jako supr napsaný a popsaný, ale stejně to vůbec nechápu :D Když sem onehdá dělal ve studiu, tak sme na stopu hodili maximizer a kompresor a bylo po pr**i.Jenomže, to byl hiphop a ten nebylo problém namástrovat s jeho dost specifickym zvukem.Teď dělám Ambient/Chillout a tak podobně a sem dost bezradnej.Například, když tak nějak vyvážim frekvence, tak to ztratí "koule" a naopak, když jsou nevyvážený, tak je to zas takový zahuhlaný, nebo moc basový...nebo tak něco.Zkrátka, pořád něco.Jestli ono to nebude o kompromisech...? :?:
Nevíš o nějakým dobrým a pochopitelným videonávodu, kde bych našel nějaký osvědčený tipy a triky? Například jak číst PAZ Analyzer a podobně...

Díky.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Zjevně to všechno plete kolega šáfa už několik let :lol: "Průvodce masteringem" napsal Boris Carloff; já jsem sice na tohle téma taky jeden článek udělal, ale jednalo se o volný překlad začátku dokumentace k Izotope Ozone a díky nedostatku času jsem pak dál už nepokračoval. Upřímně řečeno bych se k tomu už ani nevrátil, protože bych musel ten text silně upravit (=zbavit ho těch různých přívlastků a monumentálního slohu).

Zkus omrknout TyTrubko (=YouTube), možná něco najdeš. Tohle je hodně o poslechu a o kvalitním materiálu (=mixu). Tebou zmíněný přístup je obecně hodně rozšířený (ano, i mezi studii 8) ) a celkem vzato pro dobrý mix teoreticky stačí ten maximizer, kterým srovnáš hlasitosti tracků tak, aby k sobě seděly (v rámci tvořeného CD například). Většinou nic jiného není třeba.

Jiné efekty (EQ, další kompresor apod.) se používají buď pro vnesení určité kreativity nebo pro nutnou úpravu (když je třeba mix hodně "natlačit" maximizérem, aby seděl ke zbytku skladeb, pohnou se frekvenční poměry a je třeba korigovat, aby to neznělo jinak než ten původní mix).

Není to prostě jednoduché, ale fakt je to hlavně o citu a uších 8)

P.

AlešK

Příspěvek od AlešK »

Děkuju za vyčerpávající odpověď :wink: Takže prostě pokus/omyl.Fajn, to dělám celej život, tak proč v tom nepokračovat :wink:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No - ono třeba tohle je jedno z typických "odvětví", kde je to maximálně pokus-omyl zpočátku. Jak přibývají zkušenosti, je to čím dál tím větší pohoda, protože už se nedělají Pokusy", ale piluje se požadovaný záměr.

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“