Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Re: Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Příspěvek od bubucci »

Wohma píše:Na Axe-FX by se daly najit i lepsi videa, tohle mi prislo dobry, ale zdaleka ne skvely.
Mě se právě tady ten zvuk hodně líbí. Včera jsem to poslouchal v práci a nemohl jsem příjít na to, na jaký aparát by to mohl hrát. Napadlo mě 5150 nebo ten Axe-FX...
Amid

Příspěvek od Amid »

Nemam paru co to Axe FX je (simulace, ne?) a nemam chut o tom vyhledavat jakekoli informace, ale mrknete na tyto (sekce Axe FX) videa. Snad to bude pro nekoho, kdo se o Axe FX zajima, uzitecne.
minibb

Příspěvek od minibb »

Na zvuku dělá víc preamp nebo koncák ? :)
Ibanez roadstar II RG530WP (Seymour Duncan+DiMarzio)
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jak na jakým aparátu. U zesíků typu Mesy se koncový zesilovač na zvuku zas tak moc nepodílí (proto hrají relativně slušně i při nižší hlasitosti), u ampů typu Fender, Vox atd. je pořádné rozehrání a vytavení koncáku docela důležitou záležitostí, bez které ten aparát neukáže to, co umí.

Nicméně z hlediska funkce těch dvou částí - preamp ten zvuk víc formuje, koncák hlavně zesiluje a nějak dodatečně "dobarvuje".
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

minibb píše:Na zvuku dělá víc preamp nebo koncák ? :)
Jak kdy, jak co.
patrik_m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik_m »

Federmann píše:
minibb píše:Na zvuku dělá víc preamp nebo koncák ? :)
Jak kdy, jak co.
Není to rozdělené druhů zesilovačů na druh A a druh A/B?? Nebo se mýlím?
Jinak jak zde již bylo napsáno jde o to ce je to za zesák :-) Moderní hi-gainy chtějí většinou ohulit gain na preampu. Staré zesáky s charakteristikou crunch apod. se taví na koncáku. :-)

BTW: Tyto zesáky umí hrát i potichu, jen by bylo potřeba vzít si k němu brzdu... Ale netuším jak moc velký to má vliv na zvuk (chybí zkušenost)
Ibanez RG420EG/Schecter OMEN 7 EXTREME -> ENGL e530 -> t.c.e. G-Major -> BBE Maximizer -> M/B 50/50 -> Framus 212.
Ijen

Příspěvek od Ijen »

Odkaz na lampový zesilovač v hl. příspěvku je již nefunkční.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Opraveno. Nevím jakého lampového zesilovače tam původně byla ukázka, ale tentokrát jsem vybral Avalon.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Ijen

Příspěvek od Ijen »

Velmi dobrá volba! :)
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

v původním článku mi pořád chybí spousta poměrně významných informací a nemusíme zacházet do technických detailů jako řídící napětí vs. proud v elektronkách/tranzistorech.

Žádná zmínka o mosfet (ikdyž k pochopení této technologie by bylo ono technické "why" docela důležité) http://cs.wikipedia.org/wiki/MOSFET

žádná zmínka o podílu měkkých zdrojů:
http://www.svetelektrotechniky.ic.cz/zdroj.html

vliv zpětné vazby

třídy tranzistorových a lampových zesilovačů

rozdílné vlastnosti a provozní podmínky lamp a tranzistorů

Pořád mi to přijde jako vláknu na téma "lampy sou prostě lepší a tečka. Hraješ na tranďák? amatére..."
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

turbo_MaCk píše:v původním článku mi pořád chybí spousta poměrně významných informací

...

Pořád mi to přijde jako vláknu na téma "lampy sou prostě lepší a tečka. Hraješ na tranďák? amatére..."

Wikipedie není seriozní zdroj, Wikipedii nebrat! Osobně považuji za nejlepší zesilovač s HEXFETy s hodně silnou celkovou ZV a mám k tomu řadu důvodů. V konečném důsledku jde jen o zvuk, proto je třeba porovnávat zvuk toho či onoho zesilovače. Máli někdo zájem a slušnou elektronku pak můžu poskytnout ten HEXFET.
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

Super, sem rád za reakci. Pustím se drobínek do OT, snad to nebude matoucí ostrůvek pro čtenáře.

Wikipedie - wikipedie není špatný zdroj, je pouze otevřený. Nalezneš -li nepřesnosti, nejlépe uděláš, když článek upravíš. Wikipedie je nejlepší zdroj informací z toho hlediska, že není nikterak úzce zaměřená, nemá omezený počet autorů a tím se může stávat v některých ohledech zajímavě nestranná. Nedá se brat jako zdroj odborný, jelikož většina odborných článků má copyrightovaný obsah a není možné jej prostřednictvím wikipedie zveřejňovat.

O těchto technologiích sem slyšel, ale mé znalosti v oblasti elektrotechniky jsou velmi omezené a povrchní. Myslím, ale že v oblasti audia je mosfet stále dominantní a dnes zcela běžný. Používání technologií na bázi fetových tranzistorů tu ale považuji celkově za zanedbané, opomenuté

Já jsem příznivcem lampových aparátů. Jenom myslím, že by mělo být lépe odděleny subjektivní a objektivní pohledy. Toto téma bych si představoval více objektivní a technicky mířené. Není dobré pouze dále zakořeňovat dogmata. Přijde mi to zbytečné a zavádějící. Dobře si pamatuji, jak se na tomto (a nejspíše obecně každém) fóru strhávají určité laviny. Myslím, že vše potřebuje protiváhu. Je hezké když někdo s něčím přijde a dalších 10 lidí mu plácají po ramenou a šíří dále jeho učení, ale ne vždy je to správný postup.

Co se týče toho, že jde o zvuk, to asi tak úplně taky není pravda. Někomu může jít i o univerzálnost, menší údržbu. Spousta lidí si rači zaplatí originál ze 60tých let než stejně dobře hrající alternativu už proto, že si rádi uvědomují tu výmečnost. Proti tomu taky nic nemám.
Co se mě týče, myslím, že každý by si měl vybrat to s čím pracuje, co používá, co se mu líbí. Ano zvuk je jedna z nejdůležitějších věcí - pak vybírám podle něj a ne podle počtu a druhu elektronek. Nikdo z nás nezná a nehrál na vše. Spousta znás ještě pohled na určité věci změní. Proto bych byl rád, kdyby se ke všemu přistupovalo více otevřeně a s větším pochopením.

Co se týká tvé nabídky. Kdyby si byl z Brna, můžeme udělat malý test. K dispozici Selmer treble'n'bass MKIII 1969 London - vše originál, re-issue VOX AC30 (top boost) 1x12. A zkusit by se dal i mosfetový Ampeg B3 USA z 90. let.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Federmann píše:[ Osobně považuji za nejlepší zesilovač s HEXFETy s hodně silnou celkovou ZV a mám k tomu řadu důvodů. V konečném důsledku jde jen o zvuk, proto je třeba porovnávat zvuk toho či onoho zesilovače. Máli někdo zájem a slušnou elektronku pak můžu poskytnout ten HEXFET.
Chcu zvuk Strategy 400. To uděla nějaky HEXTET ?
Si fantaziroval že neni problem udělat cokoli no skutek utek.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Federmann píše:. V konečném důsledku jde jen o zvuk .
Tak to se sakra pleteš!! Jde rovněž o to, jak zesilovač reaguje na hru interpreta. Jak spolupracuje s dynamikou úderů trsátka, jak zvládá jemnou hru, jak brutální řezání. Jak si udrží čitelný tón i při přebuzení všech stupňů, na kolik komprimuje a v jaké situaci a pod. A z tohoto pohledu vychází nejlépe 100% celolampy a to ještě jen některé.

Silné řeči teoretiků se většinou při faktickém testu mění jen v udivené blekotání. Už se, Bohušu, neztrapňuj.
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

Tento příspěvek zmizel, proto znovu:
dalabo píše:
Federmann píše:[ Osobně považuji za nejlepší zesilovač s HEXFETy s hodně silnou celkovou ZV a mám k tomu řadu důvodů. V konečném důsledku jde jen o zvuk, proto je třeba porovnávat zvuk toho či onoho zesilovače. Máli někdo zájem a slušnou elektronku pak můžu poskytnout ten HEXFET.

Vy jste již srovnával Strategy 400 s HQQF, aby jste mohl něco takového tvrdit? Mate-li Strategy 400, já dovezu HQQF a můžeme začít srovnávat.
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

mmjuz píše:
Federmann píše:. V konečném důsledku jde jen o zvuk .
Tak to se sakra pleteš!! Jde rovněž o to, jak zesilovač reaguje na hru interpreta. Jak spolupracuje s dynamikou úderů trsátka, jak zvládá jemnou hru, jak brutální řezání. Jak si udrží čitelný tón i při přebuzení všech stupňů, na kolik komprimuje a v jaké situaci a pod. A z tohoto pohledu vychází nejlépe 100% celolampy a to ještě jen některé.

Silné řeči teoretiků se většinou při faktickém testu mění jen v udivené blekotání. Už se, Bohušu, neztrapňuj.
Výsledkem není zvuk? Pokud je to něco jiného pak mne opravte a napište co! Pokud chcete něco porovnávat, tak můžeme začít, zatím je to jen u planých či siláckých řečí. Rozhodující je srovnávací test, byť by dopadl jakkoliv.
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

turbo_MaCk píše:
Co se týká tvé nabídky. Kdyby si byl z Brna, můžeme udělat malý test. K dispozici Selmer treble'n'bass MKIII 1969 London - vše originál, re-issue VOX AC30 (top boost) 1x12. A zkusit by se dal i mosfetový Ampeg B3 USA z 90. let.
Z Brna nejsem, ale dalo by se to nějak vyřešit.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Panenko skákavá, kolik kytarových aparátů jsi postavil a kdo na ně hraje? Co chceš srovnávat, když nic ke srovnání nemáš? Nějaký pochybný koncák s FETy? Jak do něj kytaru připojíš? Že se vůbec rozčiluji...
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Federmann píše:[
dalabo píše:

Vy jste již srovnával Strategy 400 s HQQF, aby jste mohl něco takového tvrdit? Mate-li Strategy 400, já dovezu HQQF a můžeme začít srovnávat.

A ty nebo nějaky muzikant Strategy 400 porovnaval že chceš cosi takoveho tvrdit ? Keci keci. Kde sou reference uživatelu? nezavisle testy? recenze ? Harmony Central, Music Store, Muzikus ?
Jimmy2

Příspěvek od Jimmy2 »

Pan Federmann už i tu... :shock:
Cort KX5, Cort CJ 1F NS, Marris CL-100, Roland Cube 30x, Toneport GX, Amatér a věčný začátečník.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“