Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Re: Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Příspěvek od Federmann »

kazzatel píše: To jsou jen obecný bláboly, nic podobnýho jsem nikdy neříkal...žes tak bral ty sám, je tvůj problém...zamysli se nad tím, co jsem řekl, hňupe, a nestav na něčem, cos řekl ty sám...to je tvoje obylklá všivá goebelsovská metoda překrucování a já už jsem na ní alergickej...
[color=#FF0000]Pavel Dudek AR A1/92 strana 16, dále převzal Audioweb, Hifimarket a řada dalších[/color] píše:Potlačení saturace rozkmitového stupně lze elegantně vyřešit zavedením nelineární zpětné vazby, jak je naznačeno na obr. 3. Při malých úrovních výstupního signálu se dioda v obvodu nijak neuplatní (jen její parazitní kapacita, ale ta je zanedbatelně malá). Ve chvíli, kdy se ale kolektorové napětí T3 přiblíží napětí UB, dioda se otevře a zesílení se téměř skokově zmenší. Stejnou měrou se zmenší i zesílení celého zesilovače, nedojde proto k saturaci ani následujícího stupně. Výsledkem jsou zcela perfektní průběhy při odběhu z limitace, navíc je ještě limitace podobná přístrojům elektronkovým, neboť dioda má v propustném směru charakteristické "koleno".
Převodní charakteristika se však nikterak nezměnila, byl to jen marketingový trik na věřící.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Začínám se poněkud ztrácet v tom, kam aktuální debata vede nebo co je cílem a motivací zde diskutujících. Zejména teda v případě Federmanna.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Bummer píše:Jinak, na internetu je dostatek videí s ohulenými zesilovači, kde jsou slyšet jak kytara, tak její majitel říkající, že je zesilovač na deseti z deseti. Telefony a ruční kamery mají na vstupu kompresor a poberou obrovský dynamický rozsah. Pro příklad úplně mizerný mikrofon na mé Nokii E51 pobere jak koncert, co je doslova o uši, tak bzučení uvnitř telefonu, které se ozývá, když je rozsvícený displej a které je jinak slyšet až po přiložení ucha.
Federmann neví kerá bije :-D o kompresi masteringu napsal článek :-D:-D
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Nero píše:Začínám se poněkud ztrácet v tom, kam aktuální debata vede nebo co je cílem a motivací zde diskutujících. Zejména teda v případě Federmanna.
Jasny flame jak na instrumento.cz
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Dovolil bych si tvrdit, že jakkoli Federmanna nemáte rádi a jste přesvědčeni že káže bludy, mohli byste se chovat slušně. Zkuste třeba rozumné argumenty proč nemá pravdu.
kazzatel

Příspěvek od kazzatel »

My vo voze, ty vo koze, Cimrmane...řeč je vo rozdílu mezi transistorovým a flaškovým koncem, ne vo reálným výkonu v závislosti na tvaru výstupní křivky, to si nech pro svý žáčky...oba typy mají průběh zkreslení zcela odlišný..u flaškovýho nastává slyšitelný zkreslení ještě hluboko pod maximálním výkonem, kdežto typickej transistor prakticky slyšitelně nezkreskuje jen pár procent pod maximem ...A protože výslednej zvuk je mixem zvuků předku předzesu i konce, musí se víc líbit flašky, potože ten druh zkreslení tam prostě chybí a jazzovej nebo bluesovej kytarista nemůže s kytarou pracovat tak jak je zvyklej...tím chci říct, že kombinací tvýho konce a " prďáku " dosáhneš leda tak zvuk typu " prdelňák "...ale třeba slavný Citróni budou jím nadšený... :lol:
dalabo

Příspěvek od dalabo »

woro90-1 píše:Dovolil bych si tvrdit, že jakkoli Federmanna nemáte rádi a jste přesvědčeni že káže bludy, mohli byste se chovat slušně. Zkuste třeba rozumné argumenty proč nemá pravdu.
Plexi 1987 je nejznamnější NMV zesik kerý kreslí koncem. Federmann tvrdi že předzesilovačem /v kytaře.

Lampový zesik 100W bere v limitaci 1000W a zhoří s modrým bleskem lampy.

Jake argumenty ? Kup plexinu dej volume doprava a je argumentu kolik chceš.
Jimmy2

Příspěvek od Jimmy2 »

Nero píše:Začínám se poněkud ztrácet v tom, kam aktuální debata vede nebo co je cílem a motivací zde diskutujících. Zejména teda v případě Federmanna.
Hodně z nás tady víme, co je zač, přeju pevné nervy.
Cort KX5, Cort CJ 1F NS, Marris CL-100, Roland Cube 30x, Toneport GX, Amatér a věčný začátečník.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Že si (když do ní pustíš obdélník naplno) plně vytavená stovka sosne i ten kilowatt bych klidně věřil :wink:
dalabo

Příspěvek od dalabo »

woro90-1 píše:Že si (když do ní pustíš obdélník naplno) plně vytavená stovka sosne i ten kilowatt bych klidně věřil :wink:
Pojistka 1A tolik nepustí. Však to může nějaky odborník checknout.
Sam5706

Příspěvek od Sam5706 »

Nevíte prosím někdo jak pracují modelingová komba a jestli jsou lepší než lampová či tranzistorová ?
Apollo DWR 1200
Marshall MG10CD
DigiTech Hot Head
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

To první bude pokaždé know-how té které firmy, na to druhé nelze odpovědět, protože jsi neuvedl v čem by měla být lepší/horší.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Modelingová komba mívají většinou (jsou výjimky) tranzistorový koncový zesilovač, takže se chovají jako tranzistory. Někdy mívají v preampu lampu, je ale otázkou, jak velký má vliv.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
grock

Příspěvek od grock »

Sam5706 píše:Nevíte prosím někdo jak pracují modelingová komba a jestli jsou lepší než lampová či tranzistorová ?
Je štos reprodukcí lepší než 1 originální obraz ? Asi tak...Jak pro koho.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Nero píše:Modelingová komba mívají většinou (jsou výjimky) tranzistorový koncový zesilovač, takže se chovají jako tranzistory. Někdy mívají v preampu lampu, je ale otázkou, jak velký má vliv.
Která modelingová komba mají lampu v preampu? Myslíš Vox Valve Reactor? Tam je to trochu jinak, ta 1 ECC 83 není de facto v preampu, má simulovat chování lampového konce. Ve Fender Super Champ XD (X2) má zase funkci phase invertoru. Naopak komba s digitálním modelingem preampu a lampovým koncem nejsou až takové výjimky - kromě již zmíněného SCXD je přece dělá i např. Line6 a Peavey.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Třeba Line6 Spider Valve by měl mít lampy v preampu.

Existenci modelingových aparátů s lampovými koncáky jsem nezpochybňoval, jen jich není tolik jako těch tranzistorových.

PetrPeter 1975 - 2008
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Nero píše:Třeba Line6 Spider Valve by měl mít lampy v preampu.
To jo, ale i v konci. Takový skoro celolampáč. Otázka je, k čemu tam ty malý lampičky vlastně jsou, aby to nebylo jako u SCXD.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Fořt píše:
Nero píše:Třeba Line6 Spider Valve by měl mít lampy v preampu.
To jo, ale i v konci. Takový skoro celolampáč.
Však já vím... Příjde mi, že ten můj zjednodušený post v reakci na jednoduchou otázku zbytečně rozpitváváš - samozřejmě jsou různé příklady různých modelingů, základní poselství mělo být to, že většina funguje jako tranzistory, protože mají tranzistorový konec.

A k tomu byla jen drobná poznámka, že u těch, co mají nějakou lampu v preampu, je otázka, na kolik tam je k něčemu dobrá. Nic víc :wink:

Sám nejsem žádný znalec elektroniky, spíš naopak, takže se v tom ani víc rýpat nehodlám :)

PetrPeter 1975 - 2008
dalabo

Příspěvek od dalabo »

http://www.pritchardamps.com/products.cfm

O tom pišou v recenzi že to je analogovy modeling lampovych aparatu. Hral na to někdo ?
simiruz

Příspěvek od simiruz »

po přečtení tohohle vlákna mi to nedalo a musel jsem si vypsat pár poznámek, možná by to chtělo udělat samostatné vlákno a vypisovat tam podobné perličky z celého fóra :D

A: lampy a tranzistory jsou to samé, akorát ti co vymýšlejí tranzistory to neumí, proto hrajou hůř
B,C,..: tak nám dobrý trand ukaž
A: momentálně žádný nemám

A: zkreslení je špatné, není to věrný poslech
B,C,.. : tady jsi na kytarovém fóru

A: za 40 let praxe, vím, že nikdo nehraje v limitaci. Lampa při limitaci totiž exploduje
B,C,..: ??? tady jsi na kytarovém fóru a my všichni hrajeme v limitaci

A: nejhorší je zkreslení kolem 500kHz, lampy hrajou i 15MHz
B: 500kHz není slyšet a lampy hrajou jenom tolik, kolik pustí výstupák a repro
C: my máme zkreslení rádi (i to co není slyšet)

A: já se nebavím o kytarovém aparátu, mluvím o věrném záznamu koncertu a jeho reprodukci
B,C,..: tady jsi na kytarovém fóru
(osobně bych rád viděl ten mikrofon nebo snímač, který věrně zachytí 500kHz)

A: na moje zesilovače hraje mnoho kytaristů už 40let, akorát se tím nikdo nechlubil. To se teď změnilo.
B,C,..: :roll:

A: když hraju přes efekt do HQQF, mám super aparát a už se nemusíme bavit o rozdílech lamp a trandů
B,C,..:takto hrajou začínající kytaristi, nemá to dynamiku

A: Když je zesilovač v limitaci, tak je to pořád stejně nahlas, takže to nemá žádnou dynamiku
B: Když kytarista řekne slovo dynamika, myslí tím něco jiného, než měnící se úroveň akustického tlaku
A: nemusím být kytarista, abych tomu rozuměl, Leo Fender taky nebyl

A: podívejte jak mě chválí pan MT: "koupil jsem si váš HQQF a je výborný ke stolnímu PC ... "
B,C,..:tady jsi na kytarovém fóru

D: tady máte x odkazů na YT (plexi a jiné), kde kreslí konec
A: na těch videích zkresluje předzesilovač, je vidět, že nemáte s hudbou nic společného když to nepoznáte, kdyby se 100W lampa přibližila k limitaci, tak dá 1000W (ještě než stihne explodovat)

A: kdo mě zesměšňuje je hulvát a poškozuje mé dobré jméno
B: jste to vy sám...
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“