Zdar, přidám svůj názor, jelikož právě mezi OU2 a OU3 jsem se rozhodoval.ankerek píše:Ahoj,
vybírám své první ukulele a přemýšlím nad OSCAR SCHMIDT OU2 a LANIKAI ULU 21
(spíš koncertní asi, ale to si potom v obchodě vyzkouším jak mně to sedne)
nebo se vyplatí dát do toho dalších pár stovek a koupit OSCAR SCHMIDT OU3?
Doporučte mně ještě prosím ladičku (co nejlevnější) s odkazem na kytary.cz.
Díky moc za rady!
Detailně jsem v Kytarách s vlastní ladičkou testoval po jednom kusu. Zpracování obou typů je výborné. Dvojka je z mahagonu a má přírodní povrchovou úpravu, standardně má černé struny GHS a její zvuk mi připadá typičtější pro ukulele. Trojka je hladký, lakovaný smrk a zvukem, vzhledem i hmatově mi víc připomínala malou kytaru, její zvuk je takový jemnější, kulatější, mohlo to být ale do jisté míry dáno i standardně natahovanými strunami Aquila, které jsou po mém soudu zvukově o řád výš než GHS.
Každopádně jsem měl velké dilema, protože se mi líbily oba nástroje, ale jelikož mám i akustickou kytaru, přece jenom jsem se nakonec rozhodl pro OU2, které, jak už jsem uvedl, mi zní ukulelověji. Za tu cenu, za kterou se prodává, se myslím nedá šlápnout vedle, samozřejmě nejlépe při osobním vyzkoušení. Kdybych do toho chtěl vrazit téměř třikrát tolik, vybral bych si OU5, které má o pražec víc a celkově se mi líbí nejvíc a nejlíp mi padlo do ruky. Možná jednou...
Pokud jde o ladičku, koupil jsem si obyčejnou chromatickou na eBay, stálo to včetně dopravy tuším do stovky, je to v podstatě totéž jako ty Blond, co mají v Kytarách - naladit se to dá, ovšem ta stupnice není natolik jemná, aby odlišila mírnější odchylku; plusem je, že díky vibračnímu ladění lez ladit bez ohledu na okolní kravál. Nejvíc se mi ale osvědčila softwarová ladička, tzn. obyčejná aplikace ve smartphonu, v mém případě třeba DaTuner na Androidu - tam je samozřejmě potřeba ladit v tichu, ale díky jemnějšímu rozlišení stupnice a přesnému ukazateli výšky tónu se dá naladit úplně přesně - pak to zní v akordu famózně (kór s novými Aquilami, kterými jsem nahradil tovární géháeska...)