struny!!!

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
12stones

struny!!!

Příspěvek od 12stones »

Jak je to prosím vás se strunama? Jakou značku by jste mi doporučily? Jak je to se značením tvrdosti a jaký by byli nejlepší? kolikátky? Chci to na rock a metal.díky moc. omlouvám se že mám pitomý dotazy ale jsem uplnej začátečník.děkuju
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Značku...huh, to je u každého jinak, to si musíš odzkoušet...

Pro začátek můžeš zkusit třeba GHS

Ohledně tloušťky: tenčí struny jsou lepší na sóla, tlustší na doprovody (mají hutnější zvuk), ale prodávají se i hybridní, tzn opletené struny jsou tlustší, než v dané řadě bývají...

Já používám 9-ky, ale budu přecházet na 10-ky...
Takže když přijdeš do hudebnin a řekneš, že chceš struny na elektrickou kytaru, značku GHS a třeba desítky, dostaneš struny, ale nezaručuju ti, že ti sednou
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Struny si musíš vyzkoušet a uvidíš jak ti padnou. Ale hlavně si myslím, že když jsi úplnej začátečník tak stejně hnedka rozdíl nepoznáš. Takže ti bude stačit takřka cokoliv. Ale na učení jsou rozhodně lepší měkčí struny a nezáleží na tom jakej hraješ styl. Důležitý je naučit se totiž vůbec aspoň trochu hrát.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Na rozdíl od předřečníka si myslím, že by člověk měl trénovat alespoň na tom, na čem bude hrát.

To závisí na stylu, kterému se chceš věnovat - rock & blues, hardrock, metal, pop, dále sóla, beglajdy...

Je toho hodně, co je dobrý vzít v úvahu.
Chce to zajít třeba do LŠÚ, ke zkušenýmu kytaristovi ap. a zkusit si i různý varianty.

Ale dá se říct, že klasickejma desítkama, třeba jmenovanýma GHS, nic nezkazíš.

Jedno moje dítě začínalo na elektriku v deseti letech a mělo tam právě desítky, nyní po dvou letech běžně hraje na kytaru s hybridama 10 - 52.

Dcera začínala v patnácti na devítkách, po čtyřech letech má na stratoušovi 10 - 52, na LP 10 - 60
impact

Příspěvek od impact »

Ještě by se slušelo dodat, že výsledný pocit ze strun hodně ovlivní taky, na čem jsou natažený... např strat s devítkama bude na dotek podobnej jako LP s desítkama nebo Jaguar s jedenáctkama. Čím kratší menzura, tím menší napětí strun.

A pak taky ještě záleží na tom, o kolik budeš podlaďovat, čím níž půjdeš, tím nižší napětí strun.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
andy.02
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andy.02 »

Zastřiháváte struny?? nebo je necháte jen tak ? a má to na něco vliv ??
griper

Příspěvek od griper »

Kolikatky bych mel mit struny na stratoj kdyz obcas budu podladovat o amximalne ton?
Fender Jaguar Classic Player HH x Fender Telecaster Plus x Jolana Strat > TC PolyTune > EHX Big Muff > Boss OD-3 > BOSS DD-7 > TC Hall Of Fame > Fender Frontman F15G x Orange TH30H + Mesa Recto Traditional 4x12"
griper

Příspěvek od griper »

andy.02 píše:Zastřiháváte struny?? nebo je necháte jen tak ? a má to na něco vliv ??
ja osobne je namotavam cely:)
Fender Jaguar Classic Player HH x Fender Telecaster Plus x Jolana Strat > TC PolyTune > EHX Big Muff > Boss OD-3 > BOSS DD-7 > TC Hall Of Fame > Fender Frontman F15G x Orange TH30H + Mesa Recto Traditional 4x12"
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

jak píše impact, menzura hraje dost podstatnou roli.

K tomu namotávání - tlustý struny pár závitů, tenký struny víc závitů.

To ale tak úplně neplatí u zamykacích mechanik, kde většinou stačí namotat do jedný otočky.

Já zastříhávám, protože nechci zranit sebe, ani další...
griper

Příspěvek od griper »

no ja mam akustiku ana ty to mam omotany 5x amximalne
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

pavel2 píše:Já zastříhávám, protože nechci zranit sebe, ani další...
ještě se zbytek (pokud je dost dlouhý) dá stočit do "prstýnku" (takže nikde nevlaje a neohrožuje), a když se struna urve na opačném konci, ještě se pak dá použít - aspoň na akustikách, nevím jak to máte vy elektrikáři :)
Chevees
last.fm: Chevees
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Chevees »

andy.02 píše:Zastřiháváte struny?? nebo je necháte jen tak ? a má to na něco vliv ??
Nic nezastřihávej a nech je volně trčet - vypadá to tvrdě (a když budeš mít štěstí, tak s tím spoluhráči nevypíchneš oko ;))... :lol:
Chevees
last.fm: Chevees
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Chevees »

jana píše:
pavel2 píše:Já zastříhávám, protože nechci zranit sebe, ani další...
ještě se zbytek (pokud je dost dlouhý) dá stočit do "prstýnku" (takže nikde nevlaje a neohrožuje), a když se struna urve na opačném konci, ještě se pak dá použít - aspoň na akustikách, nevím jak to máte vy elektrikáři :)
Tak přesně tohle jsem dělal kdysi dávno na svém českém stratu, ale pak mě přestalo bavit se s tím piplat, takže teď už struny zastřihávám a když je potřeba, tak nic nenastavuju a radši natáhnu strunu novou.
andy.02
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andy.02 »

Já je právě nechávám celé ,protože párkrát se mi stalo ,že sem namotával a pak zjistil ,že sem ji natočil opačně :D četl sem ,že se prý nemají zastřihávat tak mě zajímalo jak to mají ostatní :)
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

zastřihávám...
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Roman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman »

Taky zastřihávám, ono přeci jen když z toho trčí 6x30cm drátu, řek bych že to nevypadá tvrdě, ale lemplácky :-)
Rommy

Příspěvek od Rommy »

Ja pouzivala do nedavna Ernie Ball 10,ted jsem presla na Elixir 10-52.
Jinak,struny zastipuji,pac se mi ty trcici nelibi :)
andy.02-zastrihnout je samozrejme muzes,ale nejlepe hned po tom co je natahnes,pac kdyz si je nechas dlouhe a treba az po tydnu zastrihnes,tak se ti rozladi.
JanSpilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanSpilka »

Rommy píše:Ja pouzivala do nedavna Ernie Ball 10,ted jsem presla na Elixir 10-52.
Jinak,struny zastipuji,pac se mi ty trcici nelibi :)
andy.02-zastrihnout je samozrejme muzes,ale nejlepe hned po tom co je natahnes,pac kdyz si je nechas dlouhe a treba az po tydnu zastrihnes,tak se ti rozladi.
Tak to s tim rozladenim nevim, to se mi nestalo... kazdopadne elixir jsou dost drahy struny takze tusim ze taky kvalitni... ja za sebe muzu doporucit D'Addario (nebo tak nejak :)) a treba GHS Boomers, a pokud nekdy uvidis DARCO tak ty sou taky fajn, nevydrzi sice tak dlouho, ale hrajou pekne a stojej asi kolem 100,-

Jinak cim tlustsi tim lepsi (se traduje) ja si myslim ze na metal sou celkem idealni 11ctky nebo naky hybridy... ale to vice mene zalezi na tobe, co ti bude vic vyhovovat.
Guitar : Ibanez RG 350EX (DiMarzio Neck, Bridge PUs)
Amplification : Bugera 333, Ibanez TN412A Thermion
----------------------------------------------------------------------------
BandZone - Strain-Through - Alternative Metal? HC?
BandZone - SKAliSKA Ska/Punk
BandZone - Disagree of despair
Alternative Metal
JanSpilka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanSpilka »

Jinak na nizsi ladeni je lepsi mit tvrdsi struny (jinak je to jak blato :) ) ja ladim C G C F A D a mam hybridy 010-060, ale driv sem pouzival i 011-050 a taky to slo. Rozhodne bych nedoporucoval 009... a 010 bych si taky rozmejslel ;)
Guitar : Ibanez RG 350EX (DiMarzio Neck, Bridge PUs)
Amplification : Bugera 333, Ibanez TN412A Thermion
----------------------------------------------------------------------------
BandZone - Strain-Through - Alternative Metal? HC?
BandZone - SKAliSKA Ska/Punk
BandZone - Disagree of despair
Alternative Metal
andy.02
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andy.02 »

A co říkate na ty struny D'Addario mně se zdají dobré pač na ně hraje Tomáš Vartecký. Jsou i nějaké lepší značky ?
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“