struny!!!
Pravidla fóra
struny!!!
Jak je to prosím vás se strunama? Jakou značku by jste mi doporučily? Jak je to se značením tvrdosti a jaký by byli nejlepší? kolikátky? Chci to na rock a metal.díky moc. omlouvám se že mám pitomý dotazy ale jsem uplnej začátečník.děkuju
- Dark Axel
- Kontaktovat uživatele:
Značku...huh, to je u každého jinak, to si musíš odzkoušet...
Pro začátek můžeš zkusit třeba GHS
Ohledně tloušťky: tenčí struny jsou lepší na sóla, tlustší na doprovody (mají hutnější zvuk), ale prodávají se i hybridní, tzn opletené struny jsou tlustší, než v dané řadě bývají...
Já používám 9-ky, ale budu přecházet na 10-ky...
Takže když přijdeš do hudebnin a řekneš, že chceš struny na elektrickou kytaru, značku GHS a třeba desítky, dostaneš struny, ale nezaručuju ti, že ti sednou
Pro začátek můžeš zkusit třeba GHS
Ohledně tloušťky: tenčí struny jsou lepší na sóla, tlustší na doprovody (mají hutnější zvuk), ale prodávají se i hybridní, tzn opletené struny jsou tlustší, než v dané řadě bývají...
Já používám 9-ky, ale budu přecházet na 10-ky...
Takže když přijdeš do hudebnin a řekneš, že chceš struny na elektrickou kytaru, značku GHS a třeba desítky, dostaneš struny, ale nezaručuju ti, že ti sednou
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Struny si musíš vyzkoušet a uvidíš jak ti padnou. Ale hlavně si myslím, že když jsi úplnej začátečník tak stejně hnedka rozdíl nepoznáš. Takže ti bude stačit takřka cokoliv. Ale na učení jsou rozhodně lepší měkčí struny a nezáleží na tom jakej hraješ styl. Důležitý je naučit se totiž vůbec aspoň trochu hrát.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Na rozdíl od předřečníka si myslím, že by člověk měl trénovat alespoň na tom, na čem bude hrát.
To závisí na stylu, kterému se chceš věnovat - rock & blues, hardrock, metal, pop, dále sóla, beglajdy...
Je toho hodně, co je dobrý vzít v úvahu.
Chce to zajít třeba do LŠÚ, ke zkušenýmu kytaristovi ap. a zkusit si i různý varianty.
Ale dá se říct, že klasickejma desítkama, třeba jmenovanýma GHS, nic nezkazíš.
Jedno moje dítě začínalo na elektriku v deseti letech a mělo tam právě desítky, nyní po dvou letech běžně hraje na kytaru s hybridama 10 - 52.
Dcera začínala v patnácti na devítkách, po čtyřech letech má na stratoušovi 10 - 52, na LP 10 - 60
To závisí na stylu, kterému se chceš věnovat - rock & blues, hardrock, metal, pop, dále sóla, beglajdy...
Je toho hodně, co je dobrý vzít v úvahu.
Chce to zajít třeba do LŠÚ, ke zkušenýmu kytaristovi ap. a zkusit si i různý varianty.
Ale dá se říct, že klasickejma desítkama, třeba jmenovanýma GHS, nic nezkazíš.
Jedno moje dítě začínalo na elektriku v deseti letech a mělo tam právě desítky, nyní po dvou letech běžně hraje na kytaru s hybridama 10 - 52.
Dcera začínala v patnácti na devítkách, po čtyřech letech má na stratoušovi 10 - 52, na LP 10 - 60
Ještě by se slušelo dodat, že výsledný pocit ze strun hodně ovlivní taky, na čem jsou natažený... např strat s devítkama bude na dotek podobnej jako LP s desítkama nebo Jaguar s jedenáctkama. Čím kratší menzura, tím menší napětí strun.
A pak taky ještě záleží na tom, o kolik budeš podlaďovat, čím níž půjdeš, tím nižší napětí strun.
A pak taky ještě záleží na tom, o kolik budeš podlaďovat, čím níž půjdeš, tím nižší napětí strun.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.
Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
ja osobne je namotavam cely:)andy.02 píše:Zastřiháváte struny?? nebo je necháte jen tak ? a má to na něco vliv ??
Fender Jaguar Classic Player HH x Fender Telecaster Plus x Jolana Strat > TC PolyTune > EHX Big Muff > Boss OD-3 > BOSS DD-7 > TC Hall Of Fame > Fender Frontman F15G x Orange TH30H + Mesa Recto Traditional 4x12"
- Chevees
- last.fm: Chevees
- Kontaktovat uživatele:
Tak přesně tohle jsem dělal kdysi dávno na svém českém stratu, ale pak mě přestalo bavit se s tím piplat, takže teď už struny zastřihávám a když je potřeba, tak nic nenastavuju a radši natáhnu strunu novou.jana píše:ještě se zbytek (pokud je dost dlouhý) dá stočit do "prstýnku" (takže nikde nevlaje a neohrožuje), a když se struna urve na opačném konci, ještě se pak dá použít - aspoň na akustikách, nevím jak to máte vy elektrikářipavel2 píše:Já zastříhávám, protože nechci zranit sebe, ani další...
Tak to s tim rozladenim nevim, to se mi nestalo... kazdopadne elixir jsou dost drahy struny takze tusim ze taky kvalitni... ja za sebe muzu doporucit D'Addario (nebo tak nejakRommy píše:Ja pouzivala do nedavna Ernie Ball 10,ted jsem presla na Elixir 10-52.
Jinak,struny zastipuji,pac se mi ty trcici nelibi![]()
andy.02-zastrihnout je samozrejme muzes,ale nejlepe hned po tom co je natahnes,pac kdyz si je nechas dlouhe a treba az po tydnu zastrihnes,tak se ti rozladi.
Jinak cim tlustsi tim lepsi (se traduje) ja si myslim ze na metal sou celkem idealni 11ctky nebo naky hybridy... ale to vice mene zalezi na tobe, co ti bude vic vyhovovat.
Guitar : Ibanez RG 350EX (DiMarzio Neck, Bridge PUs)
Amplification : Bugera 333, Ibanez TN412A Thermion
----------------------------------------------------------------------------
BandZone - Strain-Through - Alternative Metal? HC?
BandZone - SKAliSKA Ska/Punk
BandZone - Disagree of despair Alternative Metal
Jinak na nizsi ladeni je lepsi mit tvrdsi struny (jinak je to jak blato
) ja ladim C G C F A D a mam hybridy 010-060, ale driv sem pouzival i 011-050 a taky to slo. Rozhodne bych nedoporucoval 009... a 010 bych si taky rozmejslel 
Guitar : Ibanez RG 350EX (DiMarzio Neck, Bridge PUs)