Žloutnutí bílých kytar

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
92ChazzyChazz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/mattie

Žloutnutí bílých kytar

Příspěvek od 92ChazzyChazz »

Zdravim,
měl jsem již dvě bílé kytary a pokaždé mi zežloutly. Čím se tomu dá u nové kytary zabránit? Případně jsou nějaké typy bilých barev, které nezežloutnou? Viděl jsem na koncertech kytaristu, s čistě bílou kytarou a vím že jí má již dlouho. Je to barvou nebo chováním ke kytaře? Díky za odpovědi
Naposledy upravil(a) wikxzen dne 14.08.2012 18:44, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunuto do vhodnější sekce.
Ibanez ART 120, Jolana Diamant -> Proel cable-> Marshall JCM 2000 TSL 60-> Monster cable-> Marshall 4x12"

"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% of us you still listen to real music!
Mastr

Re: Žloutnutí bílých kytar

Příspěvek od Mastr »

existují některé typy polyurethanů které žloutnou velmi pomalu nebo vůbec, ale co se nitra týče, žloutne rychle a nevyhnutelně
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
grock

Příspěvek od grock »

žloutne rychle, nevyhnutelně...A KRÁSNĚ!:-)
Fakt je, že na těch lesklých tvrdých barvách je to žloutnutí vidět až např.po sundání pickguardu a porovnání odstínu pod ním a vedle. Obecně se mění stářím každá barva, jen je to více či méně vidět- můj názor.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

MILESI nabízejí i nějaký údajně nežloutnoucí nitro, ale nemám to vyzkoušené, takže za to neručím. Jinak si myslím, že např. cigaretový kouř nebo přímý slunce tomu laku na bezbarvosti příp. bělosti nepřidá.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

J.J. píše:MILESI nabízejí i nějaký údajně nežloutnoucí nitro, ale nemám to vyzkoušené, takže za to neručím. Jinak si myslím, že např. cigaretový kouř nebo přímý slunce tomu laku na bezbarvosti příp. bělosti nepřidá.
+1, zakourene prostredi udela hodne.
Dawa
last.fm: http://www.last.fm/user/DistortedDawa
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/thoughtlessangel

Příspěvek od Dawa »

Zažloutnutí laku je proces probíhající uvnitř a ne jenom na povrchu. Součástí některých laků jsou polystyreny, které vlivem vzdušného kyslíku a slunečního záření žloutnou. Asi jediný způsob jak se vyhnout tomuto žloutnutí je napustit lak antioxidačními činidly což je v praxi nemožné. Každý lak má specifické složení, zrovna ty levnější jsou z části polystyrenové takže se časem tomu žloutnutí nevyhneš.
Není na škodu ale kytaru občas pořádně setřít navlhčeným hadrem, případně nějakým přípravkem na ochranu laku. Odstranit tak pot a nečistoty, které se usazují v mikrothlinkách laku.
Jediná možnost je kytaru přelakovat. Jeden známý si lakoval Ibanezu do matně bílé nevypadalo to špatně a co jsem tu kytaru viděl nějaké zašlé skvrny se na ní zatím neobjevili.
Ibanez RGT 42DX
Ibanez A300 E
Engl 335 Screamer II
Orange PPC412
xaero

Příspěvek od xaero »

Po jaké době ti kytara zežloutla? To musí být skoro desítky let ne? Nevím jak přesně dlouho mám svého jacksona ale bude to minimálně 2-3 roky a nemyslím že by se i nepatrě naklonil k žluté straně síly :D a to je v zakouřeném prostředí v podstatě celý svůj život :P
-------------
Jackson DK2 SW
WASHBURN WINSTDG GoldTop
Roland CUBE 15X - na doma
Marshall JCM2000 DSL50 + Marshall 1960A - zkušebna/koncerty
Pedalboard: TC Electronic Polytune -> Boss CE-5 -> Dunlop CryBaby -> T.C. Electronic Spark Booster -> MXR Custom Badass Modified O.D. -> VOX Satchurator -> MXR Phase 90 Script Logo -> TC Electronic Flashback X4
------------
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

zkus sundat ramecky ze snimacu, mozna tam bude viditelny rozdil
reason

Příspěvek od reason »

mám bílého flyinga. teda byl bílý. dnes vypadá jako vajgl. nejhůř je to na místě, kde se pravá ruka opírá o tělo nástroje. kytara má asi 10let. neřeším. svůj účel lak jinak plní, takže ok
viwalda
Bandzone: sklad by walda

Příspěvek od viwalda »

PATINA
vwld...el.kytara WASHBURN wl14+RM pickups(krk:colour sound+kobyla:custom alnico)+PRS SE 24 custom+GODIN A6 ultra+dreadnougt IBANEZ pf 20...
BOSS RC 20 looper+DIGITECH Timebender..TC ELECTRONIC corona chorus..RADIAL London Bones dist. ..HOT CAKE dual(replika Matěj Dupal)..MICHALÍK wah/volume..ROLAND cube 40XL...
SHURE PG58..TC HELICON voiceton..ZOOM H1...kabeláž:WIDARA cables xxl ,homemade aj...trsátka G. Dennis 0,88...sluchadla AKG K403...
http://bandzone.cz/skladbywalda
http://bandzone.cz/zor
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Jde o to jestli je žádoucí...na autě taky nikdo rez, nebo starý strávený lak nechce. :) Já zažloutlé věci moc nemusím.

EDIT: omluva všem rat rodistům :D
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Tohle byla původně věc, proč jsem uvažoval o nějaký zakázkový kytaře s polyurethanem, kde to žloutnutí přece jen přijde dýl, než s nitrem. Celkově mám z nitra blbej pocit kvůli jeho životnosti a odolnosti, ale s tím se holt nedá nic dělat.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
reason

Příspěvek od reason »

já bych vypadal s bílou kytarou blbě. kouřím jak prokoplé kamna a mám žluté zuby i prsty. jsem na žlutou zvyklý :lol: s tou životností bohužel musím souhlasit... :mrgreen:
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

Mám dvě původně "olympic" bílé kytary a obě jsou zažloutlé. Ta z roku 1992 hodně, z roku 2006 už také docela dost, ale mě se to hodně líbí, takže to neřeším a čím víc, tím líp!:)
ale asi neporadím, čím to oddálit/zastavit. Nedávno jsem se třeba dozvěděl, že dřevěný nábytek/podlahy netmavnou časem kvůli dřevu samotnému, ale laku na nich. Tj tmavne lak a ne dřevo a s podlahou se to řeší přebroušením a novým nalakováním, což by u kytary byla asi technicky dost složitá procedůra, muselo by se komplet odsadit tělo, přebrousit ho a nalakovat znovu. Nějaký kytarář v dílně by to určitě udělat mohl, ale hádám, že by to byla zatraceně drahá kosmetika:)
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
grock

Příspěvek od grock »

to "drahá kosmetika" :
1. něco by to stálo, ta práce kytaráře
2. hodnota kytary paradoxně ještě přelakováním klesne, pokud bys chtěl později prodávat
3. a ještě se může stát, že to bude hrát hůř :-(
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
viwalda
Bandzone: sklad by walda

Příspěvek od viwalda »

Lepší nemít bílou klitaru..
vwld...el.kytara WASHBURN wl14+RM pickups(krk:colour sound+kobyla:custom alnico)+PRS SE 24 custom+GODIN A6 ultra+dreadnougt IBANEZ pf 20...
BOSS RC 20 looper+DIGITECH Timebender..TC ELECTRONIC corona chorus..RADIAL London Bones dist. ..HOT CAKE dual(replika Matěj Dupal)..MICHALÍK wah/volume..ROLAND cube 40XL...
SHURE PG58..TC HELICON voiceton..ZOOM H1...kabeláž:WIDARA cables xxl ,homemade aj...trsátka G. Dennis 0,88...sluchadla AKG K403...
http://bandzone.cz/skladbywalda
http://bandzone.cz/zor
grock

Příspěvek od grock »

To není jen otázka bílých, mě se to stalo i u žluté a modré. Snad jen černá odolává...?Pokud se z kytary něco nesundá, tak si toho v průběhu let leckdo ani nevšimne, ale blednou a oxidují kytary i auta..Když je to stejnoměrné, není to problém. Problém nastává třeba při sundání zásobníku na trsátka, který byl nějakou dobu někde na tělě přilepený apod. ..Výhoda ošoupaného nitra- tam si jednoho flíčku nikdo nevšimne!:-)
Mít doma bílého strata s červeným flekem od košile J.Hendrixe by mi teda nevadilo!!!!!!!!!!!!!
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Flajtr píše:Jde o to jestli je žádoucí...na autě taky nikdo rez, nebo starý strávený lak nechce. :) Já zažloutlé věci moc nemusím.
Se rzi bych to nesrovnaval. Ta muze mit dost vliv na funkcnost. Narozdil od proste jen vyzloutly barvy... a zloutne/tmavne skoro vsechno... od papir, pres drevo a plast po laky :)
Hodně budem někde...
92ChazzyChazz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/mattie

Příspěvek od 92ChazzyChazz »

xaero píše:Po jaké době ti kytara zežloutla? To musí být skoro desítky let ne? Nevím jak přesně dlouho mám svého jacksona ale bude to minimálně 2-3 roky a nemyslím že by se i nepatrě naklonil k žluté straně síly :D a to je v zakouřeném prostředí v podstatě celý svůj život :P
Zežloutla tak po 2 letech, nevim v čem je chyba. Každopádně dále už si nebudu vybírat bílý kytary, nový to je krásný, ale jak to pak dopadne... konkrétně se jednalo o Ibanez GAX 30 a nyní Ibanez ART 120.

Jinak díky všem za odpovědi, aspoň mám jasnějš =)
Ibanez ART 120, Jolana Diamant -> Proel cable-> Marshall JCM 2000 TSL 60-> Monster cable-> Marshall 4x12"

"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% of us you still listen to real music!
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Zajimave, kolik lidi touzi po zazloutle kytare, a ty si stezujes.

EDIT: Asi po roce a pul co jsem mel akustiku, jsem z ni sundal pickguard a byl to hodne velky rozdil. Neco jak bily flek od plavek. Ale ted, po dalsim vic nez roce uz je to rozdil o hodne mensi, uz je to skoro vyrovnane.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“