Jolana Kolor - Hotovo

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Bezmozek

Jolana Kolor - Hotovo

Příspěvek od Bezmozek »

Udělal jsem si radost a pokoupil tenhle skelet:
Obrázek
Nic víc k tomu není, jen tahle holota.

Tělo je v docela hezkym stavu a skoro je mi líto to orvat na dřevo což bylo v plánu, takže se pokusím zachránit původní barvu, která se sice na kousku odloupla při sundavání toho podivnýho "pickguardu"(BTW: ví někdo jestli to může bejt origo, nebo už je to napadeno kutilem?), ale snad to poléčím.
Hůř je na tom krk, je sice rovnej, ale je špinavej, podřenej, hmatník naštětkovanej čímsi a pražce do 5. polohy v podstatě nejsou, takže kupa práce a hlava je uplně nakaši a mechaniky taky před smrtí, takže teď k dotazům:

Originál stav vzhledem k tomu co z toho zbylo asi nemá cenu řešit, nechci to do vitríny, ale na hraní. Nepožaduju od toho nic převratnýho, jen aby to hrálo.

1. jaký by bylo smysluplný osazení snímači? Co nejuniverzálnější, blues - rock apod.
2xSC jako původně mi moc nešmakuje, rád bych tam měl HB, ale podotýkám, že plnotučnej HB se tam nevejde, jedině ve velikosti SC a do těla bych hoodně nerad řezal. Buď HB/SC nebo HB/HB, nějaký rozepínání? Nebo snad P90 kdyby se vešla?

2. jolaní kobylka to má za sebou, ale je děsně nízká, takže abych tam dostal nějakou jinou TOM, budu muset podložit/zaklonit krk.
O kolik je to tak snesitelný, aby to ještě hrálo/nezlomilo se to po natažení strun?(asi 9ky abych byl bender) :mrgreen:

3. Ladící mechaniky jsou dost jetý a ten plech na kterym držej je polámanej. Má smysl pokoušet se sehnat původní, jak na tom byly s kvalitou, nebo vyhoví moderní náhrada?
Stejně budu muset hlavu dělat z gruntu, takže nějaká rozteč šroubků ve dřevě mě nepálí :roll:

4. Protože rámečky snímačů a dekl kolem poťáků budu vyrábět, možná už při výrobě by bylo možno myslet na odstínění, ale jak na to, když to není fošna, ale semihollow?

Nemám s tím velký ambice, nebudu do toho kupovat sejmůry, gotohy, mordory nebo nevim co, ono asi na jolanu by to asi ani nemělo smysl, ale rád bych abych se za to nemusel stydět a co půjde bych rád tvořil sám.
Něco už v hlavě mám, ale kdyby někdo měl nějakej ženiélní plán co s tím, byl bych rád.
Díky
Naposledy upravil(a) Bezmozek dne 4.12.2012 20:03, celkem upraveno 1 x.
mrkendy

Re: Jolana Kolor

Příspěvek od mrkendy »

Barva je podle me zasah kutilem, asi se mu libil pickguard u tornada, tak si ho tady nastrikal sprejem. :lol:

Jinak k tomu zachovavani puvodniho stavu...ma to spatnej krk, tak tomu sezenu originalni krk, nema to snimace - sezenu originalni snimace, ma to spatny mechaniky - sezenu originalni mechaniky..to sis mohl rovnou koupit tu kytaru v originalnim stavu..nehlede na to, ze se ty originalni dily vetsinou nedaj sehnat a kdyz uz daj tak jsou sberatelsky drahy..

cili klidne HB normalni velikosti, TOM, zaklonit krk podle potreby, novy ladici mechaniky, klidne novej lak...

..nechces postnout fotku hlavy a prvnich peti prazcu?
Bezmozek

Příspěvek od Bezmozek »

Právě proto jsem psal, že originál neřešim, za prvý, hotovej origo stav je levnější jak torzo a pokoutný shánění letitejch dílů za nesmyslný ceny a za druhý, chci si s tím pohrát a zkusit co umím.
Obrázek
Hlava je zmaštěná kutilem, asi to bude krk z jolany studio a dobastlenej,ořech plastovej a zničenej i když origo byly tušim alumíniový.
1.-5. pražec maj 0.7mm, ostatní maj1.2mm. Je vidět, že je někdo zkoušel sbrousit aby zažehlil ty Karpaty co tam patrně byly.
Obrázek
Jen to tělo vypadá relativně k světu, to černý byl nějakej plastovej kekel přilepenej čímsi čemu by se kdysi dalo říkat oboustraná lepenka, vypadá to jak tenká tkanina nasycená něčím jako chemopren, ale protože ten plast byl rovnej a tělo klenutý, bájo pod tím držel písek a prach co kytara potkala za posleních 30let.

Proto zvažuju ponechání laku, tak jako tak bych to chtěl udělat old school aby to nějak vypadalo, vysekat tam díry na HB a zkoušet kopčit Lucille se mi nechce, chci aby ta úprava tak nějak "ctila dobu".
Samo že koupit snímače z nějaký epiny by asi bylo jednodušší, ale to nejni můj cíl.
Předtím jsem pokukoval po stavebnicích kytar, ale tohle vyjde na stejný prachy a můžu do toho dát kus sebe :wink:
carver

Příspěvek od carver »

mám jolanu kolor a podľa mňa tá červená farba tela kľudne môže byť originál . . . a krk si myslím že je tiež origo, pretože studio má úplne iný tvar hlavy, aj keď tento sa tiež zdá byť mierne zmenený, ale hlavný rozdiel je v tom že studio má 4 ladiace kľúče hore a dva dole
Bezmozek

Příspěvek od Bezmozek »

Díky, to jsem potřeboval vědět. Ona ta hlava má dole dvě zakitovaný díry, ale nesedí ani na studio, těžko říct, uvidím až to oloupu. A z těla barva půjde taky dolů, po tom pickguardu a stikerkách tam zůstaly vyšisovaný fleky :roll:
Můžu se ještě zeptat, jaká je rozteč ladících kolíků a jak vysoko máš kobylku, tj. kolik je mezi strunou a tělem?
Dík
carver

Příspěvek od carver »

kolorku mám už asi rok rozobratú a vybrúsenú a okrem nej dalšie dve pololubové jolany, ale nejak nemám čas ich dať dokopy :D no ale meral som kobylku a je nastavená na cca 21mm, ale mám aj graziellu v povodnom stave ale s rovnakou kobylkou ako na kolorke a tú mám nastavenú na cca 19 mm . . . no a rozteč ladiacich kolíkov je 24 mm
Bezmozek

Příspěvek od Bezmozek »

Děkuju moc, informace se shánějí těžko, pár pacientů ty kytary má origo a v lepším stavu jak kdysi a zbytek to natře štětkou a kašle na to. Já se snad trefím někam mezi.
Nevadila by Ti občas SZ kdybych potřeboval nějaký info?
Jinak si doma loupu:
Obrázek
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

podla mna tieto gitary ,to je zlý sen, mal som taku pred vyše 20 rokmi , a aj tie najlacnejšie squiery hrali lepšie ako toto, ako nostalgia nepoviem ale na nejaké hranie aj potešenie to nieje, drevo tam jebli aké mali mechaniky šunty, kvalita spracovania, no nepoviem tá ešte aká taká bola , škoda času a penazí ,mušíš to preprazcovat a zrenovovat krk + farba +robota, a zberatelsku hodnotu to má nulovu :( za tie penaze si mohol kupit u sollera-sivčáka drevo v muzikery krk a postavit si nástroj za pár šupou aký chceš a né vykopávat z hrobu takuto obludu, podla mna je to vyslovene hnusná gitara :shock: http://ebazar.muziker.sk/?action=4&zobraz=1&id=183209 no schválne si spočitaj čo do toho vrazíš a toto, tá ibaneza je nádhera :)
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
carver

Příspěvek od carver »

za tie peniaze sa možno dá kúpiť lepšia gitara, záleží od toho koľko chceš do renovácie investovať, ale tu nejde o peniaze, aspoň v mojom prípade je to skôr koníček :) a zase až také zlé tie jolany nie sú, nájdu sa aj slušné kúsky 8)
carver

Příspěvek od carver »

Bezmozek píše:Děkuju moc, informace se shánějí těžko, pár pacientů ty kytary má origo a v lepším stavu jak kdysi a zbytek to natře štětkou a kašle na to. Já se snad trefím někam mezi.
Nevadila by Ti občas SZ kdybych potřeboval nějaký info?
Jinak si doma loupu:
Obrázek
Jasné, kľudne napíš keby niečo, ale radšej cez víkendy, lebo cez týždeň som väčšinou mimo . . . inak, keď tak pozerám na toto posledné foto, možno ten krk je predsa len zo studia a má prerobenú hlavu, pretože polohové značky sa mi zdajú byť dosť veľké . . . a presne studio malo tie tečky väčšie ako kolor
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

no a z srandy kolko si za nu dal ?
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
carver

Příspěvek od carver »

ak sa pýtaš mňa, mám tých jolán niekoľko, ale nikdy som za žiadnu z nich nedal viac ako 40 eur, zase až taký fanatik nie som :) samozrejme že všetky boli v hrateľnom stave
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

pýtal som sa Bezmozka, :) ale dík, a ja som dostal jednu irisu a bola v dost dobrom stave, ale ako to býva sme trochu popili a niekto sa oprel o nulák a zlomil krk ,to by sa nestalo ani na squiery, ja tymto črepom neverím, akože je to historia , ale podla mna nevyzerali dobre tie nástroje ani ako nové, nie všetko staré je dobré aj vzácne, po nejakej atomovej vojne možno, ale teraz nie, :( a za 40 euro si radšej kupim dd 400 od behringera, a ten stoji 33 :) ,ale ništ v zlom ked to niekoho baví, kdo si hraje nezlobí
carver

Příspěvek od carver »

jasné, každého baví niečo iné, pre mňa je to záľuba a okrem toho na pololubovky mám slabosť . . . len toho voľného času keby bolo viac . . .
Bezmozek

Příspěvek od Bezmozek »

Já přece neříkal, že to je sběratelskej skvost a jak píše carver, je to záliba a pololubovky mám taky rád.
Jinak brousím hlavu a tvar je původní, takže je asi z alfy
Bezmozek

Příspěvek od Bezmozek »

Obrázek
Tak už to mám nahrubo orvaný, jen než se pustím do hlavy, srážeč strun nechat co byl, nebo fendří?
Jakej je v nich vlastně rozdíl? :oops:
baxa

Příspěvek od baxa »

to je krasna kytara!! :D
carver

Příspěvek od carver »

zrážač strún by som dal nový, tento jolaňácky vypadá ako zahnutý klinec :D
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Asi bych tam ten srážeč nechal původní. Tyhle kytary mají hlavu v jedné rovině s krkem (pánové z Jolany asi chtěli ušetřit trochu materiálu) ne jako fender, který má sice taky hlavu paralelní s krkem, ale s odskokem. Tady bude potřeba přidržet všechny struny, jinak by mohly vyskakovat nebo nějak blbě drnčet kvůli nedostatečnému přítlaku.
I když teď koukám na jolaňácký stránky http://www.jolana.cz/kolor/ a tam je jen jeden fendroidní srážeč....tak nevím, ale než bych začal něco měnit, vyzkoušel bych, jak vychází úhel strun za nultým pražcem. Nebo tam v případě problémů můžeš dát ty fendroidní srážeče tři.

BTW čím jsi sundával lak? Pouze broušením nebo i nějaká chemie?
Bezmozek

Příspěvek od Bezmozek »

baxa píše:to je krasna kytara!! :D
Jak bych tu slyšel nějakou ironii, no top ze žíhanýho javoru tu snad nečekal nikdo :lol:
Srážeč mě spíš zajímal z funkčního hlediska, esteticky mi nevadí ani jeden a krk je z alfy a tam byl ten ohnutej klinec, ale i na fotkách alfy mi to nepřijde moc košer.
A barva je sundavaná pouze mechanicky, tj. část šla oloupat a pak plno broušení.
Do chemie se mi nechtělo aby se to nedostalo do dřeva, pořád koketuju s myšlenkou to zkusit namořit a "dřevo"(ve fenderovské terminologii patrně preglejkaster :mrgreen: ) přiznat, ale hlavně luby jsou bídný, protože to je silná 7mi vrstvá překližka, tak se jí nebáli brousit a na pár místech je první vrstva pryč :roll:
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“