Hraní podle akordů (akordových značek)

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
MikeG

Hraní podle akordů (akordových značek)

Příspěvek od MikeG »

Ahoj,
Jsem začátečník a učím se sám, držení a přehazování akordů jsem již zvládl, ale mám problém s hraním písniček :)
Potřeboval bych poradit, například s timhle. Nevím jak poznám, jakým tempem, popřípadě kdy mám jít nahoru a dolu..

Nejvíc ale nechápu, jak může být jeden akord na 1 slovo a hned poté další akord na zbytek věty :/ Prostě mi to nevychází, začnu hrát, a pokud hraju třeba na 4/4 a zpivam si u toho, tak buď akord ještě hraju když mám jít dál a nebo mám akord odehraný ale stále mi zbývá text :/

Doufám že jste pochopili co myslím, a děkuji za příp. trpělivost :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Hraní podle akordů

Příspěvek od Hendrek »

Poslechni si ten song a hned budeš vědět jak to máš zpívat a hrát - teda hned ne, ale rozhodně to pomůže.
Taky pomůže podívat se na youtube, pokud je k dispozici live verze nějaké písně z koncertu, kde je šance zahlédnout jak to kytarista hraje.
A koneckonců je tam spousta kytarových online škol, kde se tohle vysvětluje. Tady na fóru na ně najdeš i odkazy (když si s tím dáš aspoň minimální práci).

PS: Dal jsem si tu práci za tebe :) hrani-na-kytaru-tabulatury/online-kytar ... -t184.html
MikeG

Příspěvek od MikeG »

Dik, zkusim víc sledovat videa :) Ohledně těch škol tam mam problém najít ten svůj problém :/ Ale diky za obě :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No, ten tvůj problém tam možná bude, možná ne, hlavně teda poslouchej a koukej na videa, ať to odposloucháš a odkoukáš :). Chce to jen tomu dát čas a cvičit a cvičit, až se výsledek dostaví. Když znáš akordy a pustíš si z playbacku originál, můžeš k tomu hrát a měl bys poznat, jestli to hraješ dobře. Pak přidej zpěv a uvidíš, jak ti to půjde.
MikeG

Re: Hraní podle akordů (akordových značek)

Příspěvek od MikeG »

Uvidime, snad to pude :)

Jinak bych se chtěl ještě alespoň zeptat, pokud to dobře chápu, protože na škole nemam ani hudebku(..). Pokud začnu v nějakém taktu tak jej během hraní už neměním, že ano?
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Není nezbytně pravidlem - ať již neúmyslně (nejčastěji) či s umělecký záměrem :)
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Najdi někoho, kdo tě základy ukáže a vysvětlí, sám se kolem toho budeš motat jako klacek pod jezem.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
MikeG

Příspěvek od MikeG »

Tak na výběr tady mam několik lidí co by mě mohlo pomoci, problém je že každý hraje jinak a nevím koho si vybrat :D

Jinak se mi už trochu začíná dařit, není to nic moc, ale je to lepsi ;) :)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

MikeG píše:Pokud začnu v nějakém taktu tak jej během hraní už neměním, že ano?
Pokud myslíš, že začneš hrát nějaký akord, tak ho klidně v rámci taktu můžeš měnit...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
MikeG

Příspěvek od MikeG »

Nero: Ano asi tohle jsem myslel, pokud jsem tě teda pochopil správně.
Teda že bych hrál třeba Ami třeba 4/4 ale pak hrál třeba ami 2/4 a hned na to D 2/4 (doufam ze chapes :))
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Možná zkus v prvé řadě nastudovat něco z hudební teorie. Jsou tu na fóru na to dost obsáhlá vlákna a ti lidi to tam nepsali jen tak zbůhdarma.
hrani-na-kytaru-tabulatury/neco-o-hudeb ... t7261.html
hrani-na-kytaru-tabulatury/co-tu-jiz-je ... 11673.html
Protože to, na co se ptáš jsou naprosté základy. Ne, že by se tu nenašel vždy někdo ochotný ti odpovědět, ale ono ti to rozhodně neuškodí a aspoň pak budeš mít dobrý pocit z toho, žes něco nastudoval sám.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Hendrek píše:Možná zkus v prvé řadě nastudovat něco z hudební teorie. Je tu na fóru na to dost obsáhlé vlákno.
hrani-na-kytaru-tabulatury/neco-o-hudeb ... t7261.html
Protože to, na co se ptáš jsou naprosté základy. Ne, že by se tu nenašel vždy někdo ochotný ti odpovědět, ale ono ti to rozhodně neuškodí a aspoň pak budeš mít dobrý pocit z toho, žes něco nastudoval sám.
Pokud člověk vůbec netuší o co jde, teorie nebude nanic.
Nauč se pár akordů, nacvič jejich výměny, a nějaký jednoduchý rytmus ("pionýrák")a potom to zkoušej pořád dokola na nějaký "Dajáně".
Na dominanty, subdominanty, tercie, septakordy, kart/kvintový kruh, či trioly a synkopy je času dost.
Na to abys začal potřebuješ znát jen nějakých 5 akordů a zbytek je jen cvik.Teorie počká.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

MikeG píše:Nero: Ano asi tohle jsem myslel, pokud jsem tě teda pochopil správně.
Teda že bych hrál třeba Ami třeba 4/4 ale pak hrál třeba ami 2/4 a hned na to D 2/4 (doufam ze chapes :))
Nebo klidně můžeš hrát na každou dobu jiný akord, možné to je...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

shoooter píše:Teorie počká.
Jo, uvedl jsem to obecně, nemusí rozumět hned všemu, ale co je to nota, doba, takt, rytmus a podobné základy mu můžou teď být k užitku.
A proto tam je taky ten druhý odkaz, kde se řeší praktické věci pro začátečníky (dodal jsem ho tam dodatečně).
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Hendrek píše:
shoooter píše:Teorie počká.
co je to nota, doba, takt, rytmus a podobné základy mu můžou teď být k užitku.
Co je to nota (hudební značka) ví každý, a přitom většina kytaristů noty nezná (když mluvíme o samoucích, tak téměř všichni). Zrovna na kytaru a jako samouk začít podle not není správná cesta. Oni také zápisy akordů v notách jsou hodně nepřehledné, a skládat hmaty na hmatníku podle not by byl masochismus.
Dokonce bych doporučil starou pulikaci "Na kytaru bez not" (ten název to vystihuje, navíc obsahuje transpoziční pravítko, které usnadní pochopit a dělat transpozice). Začínal jsem s ní kdysy já, a koupil jsem ji i synovi. V 7mi letech má za sebou v ZUŠ 2 roky flétny, a teď chodí na klavír a klarinet - takže noty zná dobře (klavír hraje od začátku v basovém klíči). Na akordický doprovod na kytaru (to ho učím sám) prostě noty nepotřebuje, dokonce mu k ničemu nejsou. Ba co víc, nepřišel jsem na to jak z toho něco vytěžit. Jasně že ta doba přijde, ale teď se bavíme o začátcích.
Co ale bude potřebovat z teorie hned, jsou transpozice (co je to tónina pochopí sekundárně), protože s ohledem na (ne)znalost akordů (velké barré dlouho nepůjdou F, H, hmi, cmi) a polohu hlasu, to bude dělat často. A na to je to pravítko fakt dobrý.
V dnešní době internetu třeba Velký zpěvník upožňuje transponovat a potom tisknou v potřebné tónině.

A tu teorii (harmonie, takty, doby) myslím lépe a rychleji pochopí když už bude mít "něco za sebou".

Důležité je ale CVIČIT A HRÁT, protože ty odcvičené hodiny nejdou obejít a ze začátku to jde blbě, ztuha a bolí to. Ideální je vypěstovat si posedlost, to potom ale trpí zbytek rodiny.

A nakonec to nejdůležitěší - bude potřebovat slušnou kytaru. Tím nemyslím zvuk, sustain ... , ale HRATELNOST. Spousta levných nástrojů je zralá rovnou na servis na seřízení. Viděl jsem novou kytaru co měla snad 13tky struny (aby to alsepoň trochu hrálo) a struny skoro 2mm nad 1.pražcem. To by neumáčkl ani king Komg, natož 14ti letá holka. Když jsem rodičům říkal ať to nechají seřídit, klepali si na čelo, že je kytara nová a že s ní nepůjdou hned do servisu. Chudák holka.
Na zkoušení těch barré akordů proto doporučuju kapodastr na první pražec - eliminuje to blbě nastavený ořech.
jastud

Příspěvek od jastud »

MikeG píše:Ahoj,
Jsem začátečník a učím se sám, držení a přehazování akordů jsem již zvládl, ale mám problém ... etc.
Pokud umíš aspoň trochu anglicky tak mrkni sem: http://justinguitar.com/index.php Asi nejlepší on-line kurs zadarmo.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jen pro vysvětlenou, noty znám, umím podle nich zazpívat, ale už podle nich neumím zahrát a netrápí mě to. Nicméně mě nenapadá jiný rychlý jednoduchý způsob jak zaznamenat rytmus, než podle not (když nepočítám pořízení nahrávky). Tedy noty jsem uvedl spíše z rytmických důvodů. V prvním příspěvku se tazatel ptá, jak má hrát pravou rukou nahoru a dolů. Takže buď to naposlouchá, jako každý, kdo má aspoň trochu cit pro rytmus, nebo ne a bude si to muset do hlavy vtlouct z nějakého jednoduchého notového zápisu rytmiky, např.
rytmus.png
rytmus.png (3.78 KiB) Zobrazeno 4096 x
rytmus.mp3
(63.26 KiB) Staženo 190 x
Snad mi rozumíš Shoooter. Souhlasím, že hrát podle not (nejen) akordy je hell.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Hendrek píše:bude si to muset do hlavy vtlouct z nějakého jednoduchého notového zápisu rytmiky,
Snad mi rozumíš Shoooter. Souhlasím, že hrát podle not (nejen) akordy je hell.
Noty jsou základ muziky to je bezdebat.
Pro začátek ale stačí tohle:
Obrázek
Tyhle 2 stránky (těch akordů stačí zatím desetina) je všechno co potřebuje znát - a není tam ani nota.
Nic víc.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

NJ, udolal jsi mě svými argumenty :)
Stejně jsme už trochu odběhli od dotazu, jak hrát pravačkou nahoru a dolů podle písně, kterou MikeG uvedl v prvním příspěvku, a na to platí to, co jsem psal výše. Naposlouchat a pak cvičit.
A co se týče dalšího vývoje dotazu, kdy během taktu měnit akord... záleží opět na naposlouchání. A pokud to člověk neslyší, tak pak už zbývá jen kamarád/učitel, který to ukáže, nebo zápis rytmiky a doprovodu jakýmkoliv způsobem, který je schopen začátečník pochopit (takže bych tím pádem zůstal u toho kamaráda/učitele :) ).
MikeG

Příspěvek od MikeG »

Jo, díky všem co se ozvali, kéž bych tak měl i tu knížku u sebe protože takhle tam moc nevidím :D Jinak zatím mi nejvíc pomohli asi 2 věci, a to videa a menší pomoc od znamych :)

Mike
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“