Hendrek píše:shoooter píše:Teorie počká.
co je to nota, doba, takt, rytmus a podobné základy mu můžou teď být k užitku.
Co je to nota (hudební značka) ví každý, a přitom většina kytaristů noty nezná (když mluvíme o samoucích, tak téměř všichni). Zrovna na kytaru a jako samouk začít podle not není správná cesta. Oni také zápisy akordů v notách jsou hodně nepřehledné, a skládat hmaty na hmatníku podle not by byl masochismus.
Dokonce bych doporučil starou pulikaci "Na kytaru bez not" (ten název to vystihuje, navíc obsahuje transpoziční pravítko, které usnadní pochopit a dělat transpozice). Začínal jsem s ní kdysy já, a koupil jsem ji i synovi. V 7mi letech má za sebou v ZUŠ 2 roky flétny, a teď chodí na klavír a klarinet - takže noty zná dobře (klavír hraje od začátku v basovém klíči). Na akordický doprovod na kytaru (to ho učím sám) prostě noty nepotřebuje, dokonce mu k ničemu nejsou. Ba co víc, nepřišel jsem na to jak z toho něco vytěžit. Jasně že ta doba přijde, ale teď se bavíme o začátcích.
Co ale bude potřebovat z teorie hned, jsou transpozice (co je to tónina pochopí sekundárně), protože s ohledem na (ne)znalost akordů (velké barré dlouho nepůjdou F, H, hmi, cmi) a polohu hlasu, to bude dělat často. A na to je to pravítko fakt dobrý.
V dnešní době internetu třeba Velký zpěvník upožňuje transponovat a potom tisknou v potřebné tónině.
A tu teorii (harmonie, takty, doby) myslím lépe a rychleji pochopí když už bude mít "něco za sebou".
Důležité je ale CVIČIT A HRÁT, protože ty odcvičené hodiny nejdou obejít a ze začátku to jde blbě, ztuha a bolí to. Ideální je vypěstovat si posedlost, to potom ale trpí zbytek rodiny.
A nakonec to nejdůležitěší - bude potřebovat slušnou kytaru. Tím nemyslím zvuk, sustain ... , ale HRATELNOST. Spousta levných nástrojů je zralá rovnou na servis na seřízení. Viděl jsem novou kytaru co měla snad 13tky struny (aby to alsepoň trochu hrálo) a struny skoro 2mm nad 1.pražcem. To by neumáčkl ani king Komg, natož 14ti letá holka. Když jsem rodičům říkal ať to nechají seřídit, klepali si na čelo, že je kytara nová a že s ní nepůjdou hned do servisu. Chudák holka.
Na zkoušení těch barré akordů proto doporučuju kapodastr na první pražec - eliminuje to blbě nastavený ořech.