Obroušení trsátka

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Radagabi

Obroušení trsátka

Příspěvek od Radagabi »

Ahoj.

Mám dotaz.

Hraju na Dunlop Tortex, různé velikosti. Jaká je podle vás rozumná hranice obroušení trsátka aby se s ním hrálo ještě dobře?

Obrázek

Všechny trsátka jsou založeny za okraj skeneru, takže by měli být teoreticky stejně velké. Na trsátkem je vždy původní trsátko původního, jak vypadalo jako nové, jen jiná barva aby to šlo poznat.

Na to červené jsem hrál cca půl roku a myslím, že je fakt solidně obroušené.

Žluté jsem používal také zhruba půl roku, ale to bylo v období kdy jsem ještě tak často nehrál.

Zelené používám teď, tak 1 a půl měsíce, ale brousí se mi o dost rychlejc, protože jsem rapidně zesílil svůj úhoz.

Osobně mi nedělá problém hrát s žádným, s novým se mi samozřejmě hraje líp, ale třeba s tím červeným hodně obroušeným se mi dělají skvěle flajonety a tak.

Vím, že je to asi každého individuální záležitost, nicméně by mě zajímalo jak to je u vás ;)
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
anmelden

Re: Obroušení trsátka

Příspěvek od anmelden »

Rozumná hranice je taková, kde se ti ještě hraje dobře...Když to máš hodně ohoblované, zvuk nemá takovou průraznost. Což je pro metalistu docela průser. Je to fakt individuální, hraj dokud se ti hraje dobře. Já většinou kupuju trsátka do zásoby, když jedu pro struny nebo podobnej bazmek. Koupím tak 5 trsátek a mám na 3 měsíc vystaráno.

PS:třeba fialová želva (1.00 + -) mi vydrží 3 týdny každodenního hraní.

PPS: a co jsou flajonety? :D
Cort X-2, Schecter SGR C-1 (R.M. Custom+F4HN), Jackson JS22-7Q (SH-8 Invader, SH-4)
I N C O L L A P S E...https://www.youtube.com/watch?v=5Aqy1dUiz1c
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Sorry zkomolil jsem to ;), samozřejmě na mám na mysli flažolety.

Takže koukám , že používat jedno trsátko půl roku je celkem průser co? :D
anmelden

Příspěvek od anmelden »

No ztrácíš hodně na ataku, a podle mě to zbytečně kompenzuješ silou úhozu. Kup si 1mm trsátka a budeš vysmátý. Možná se nepatrně rychleji ošoupávají, díky jejich tvrdosti, ale mají (co se týče tvrdší hudby) lepší zvuk a hlavně se při hraní tolik nenadřeš při rychlých pasážích.

PS: samozřejmě je to zase o preferencích daného hráče. Já hraju s 1.15 mm až 1.75. Míň než 0.88 je pro mě nepoužitelné a víc než 2mm to zas umírám při gallopování :D. Ono těch 1-1,3 mm je ideální kompromis.
Cort X-2, Schecter SGR C-1 (R.M. Custom+F4HN), Jackson JS22-7Q (SH-8 Invader, SH-4)
I N C O L L A P S E...https://www.youtube.com/watch?v=5Aqy1dUiz1c
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Půl roku tak to je solidní extrém (teda pokud nehraješ fakt hodně lehkou rukou). Mě trsátko vydrží tak dva, tři tejdny max (pokud člověk hraje tremolo picking je celkem důležitý mít to trsátko co nejmíň neohoblovaný jinak ten zvuk se celkem prasí). Většinou trsátko vyhodim když se zvuk lehce ztupí a vidim že má už lehce sjetou tu hranu. Jinak pro info hraju 0,73mm dunlop gator grip a mám celkem špagáty plus do toho celkem řežu takže se to může dost lišit nicméně to že by trsátku chyběla ta špička úplně tak to jsem dlouho neviděl
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Radagabi píše: Vím, že je to asi každého individuální záležitost, nicméně by mě zajímalo jak to je u vás ;)
Já používám Tortex Jazz a ještě si je naopak do špičky dobrušuju, aby byly co nejšpičatější :) Hrálo by se mi docela blbě s jakýmkoli, které máš na obrázku :)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Amid

Příspěvek od Amid »

Tak tak, čím špičatější, tím lepší :)
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Předpokládám, že oba hrajete tvrdší styly :) ... To je zajímavé, zkusím nějakou špičku dobrousit.
Cotouch

Příspěvek od Cotouch »

nebo zkus dunlop ultex sharp, maj ostrou špičku a jsou tvrdý, takže se obrušujou hodně pomalu
Epiphone Les Paul Custom / Cube 15X
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ITIetalista »

ja doporučuju vyskúšať Dunlop Jazz III špička je celkom odolná hrám s ním už asi pol roka a furt je skoro ako nové. 8)
a to čo vidím na obrázku je hrôza :lol: s tým by som už nehral a ani nové nieje moc špicaté na tvojom mieste by som sa poobzeral po niečom špicatejšom.
PS: akú hrúbku trsátka používaš?
This account don't exist longer.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Všichni jen špička špička :) Já mám rád když je trsátko "zajeté", ne nové = hrany už nejsou ostré. Pak mi prostě nezadrhává a hraje se s ním lépe. Všechny špičaté mi prostě nějak nesedí.
To aby tady taky byl někdo z druhého tábora nešpičkařů :P

Jediné trsátko se špičkou mi vyhovuje tohle, ale to taky není opravdu špičatá špička :)
Hraju tím levým 1.14. Kdyby ho někdo někde zahlídl, dejte mi vědět !!!
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Amid

Příspěvek od Amid »

Radagabi píše:Předpokládám, že oba hrajete tvrdší styly :) ... To je zajímavé, zkusím nějakou špičku dobrousit.
Na špičku nedám dopustit, nehledě na to, co hraju :)
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

Amid píše:
Radagabi píše:Předpokládám, že oba hrajete tvrdší styly :) ... To je zajímavé, zkusím nějakou špičku dobrousit.
Na špičku nedám dopustit, nehledě na to, co hraju :)
tak tak :D aj akordy na clean sa lešie hrajú špičkou ako bez nej. 8)
Vlk Samotář

Příspěvek od Vlk Samotář »

Taky mám nejraději ta špičatá, ale je pravda, že se mi vždy obrousí velice rychle :).
Obrázek
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

ITIetalista píše:ja doporučuju vyskúšať Dunlop Jazz III špička je celkom odolná hrám s ním už asi pol roka a furt je skoro ako nové. 8)
a to čo vidím na obrázku je hrôza :lol: s tým by som už nehral a ani nové nieje moc špicaté na tvojom mieste by som sa poobzeral po niečom špicatejšom.
PS: akú hrúbku trsátka používaš?
Používám 0,88mm :).

Zítra si koupím ještě nějaké tlustější verze toho Tortexu, zatím mi vyhovuje nejvíc :), zkusím 1,0mm ,protože 1,14mm radši ještě kupovat nebudu, přece jenom je to víc než 1/4mm skok od toho co používám a myslím, že by mi neseděly.

Ten Jazz III je toto ? Nevím,je tam psán Nylon, co já vím, tak nylon+Dunlop=hadra...Příjde mi to celkem podivné,ale zkusím to :D

Ještě mě celkem zaujalo Big Stubby, ale vůbec nevím co to je :D.

Rovnou vemu i Ultex, což je slonovina, zajímalo by mě jak to zní :D. A zkusím i ten Sharp. Není toho málo, tak pak zkusím napsat nějaké dojmy.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

To Big Stubby je odlitek z normalniho plastu, tvrdy jak vira bozi a ten klasicky fialovy je 2 mm tlusty. Kdysi jsem si jedno koupil a kupodivu s nim celkem jde hrat a pouzival jsem ho na akusticke trsacky na kytary kamaradu na pijatykach, celkem ujde :)

Ten Jazz III ma taky ruzne variace, neni to jedno trsatko jak jsem si taky kdysi myslel. Borci tady mysli takove, co ma spicku (vic nez to co jsi dal do odkazu). Mozna by mi sedelo, ale na me je proste prilis male, nemam z tak maleho trsatka proste dobry pocit :) moc mi kvedla v ruce...
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

Radagabi píše: Používám 0,88mm :).

Ten Jazz III je toto ? Nevím,je tam psán Nylon, co já vím, tak nylon+Dunlop=hadra...Příjde mi to celkem podivné,ale zkusím to :D
no ja som jeden čas tiež používal 0.73 a 0.88 potom som kúpil Dunlop jazz III a ostal som pri ňom to čo si dal odkaz je niaka iná verzia Jazz III alebo blbo orezané ... ale Jazz je toto: http://www.jimdunlop.com/product/jazz-i-ii--iii
keby sa ti zdalo malé skús Dunlop jazz III XL http://www.jimdunlop.com/product/jazz-iii-xl.
a inak môžeš ešte vyskúšať Dunlop Black fang ja s ním hrám sem tam a tiež je dobré.
http://www.jimdunlop.com/product/Hetfield-Black-Fang
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Tvar trsátka může být různý. Hodně akust. kytaristů a zejména mandolinistů hraje s Golden Gate
Obrázek
Na mně je to ale už moc kulaté. Občas s ním ale hraju, když mám chuť experimentovat.
Dunlop Ultex si kupuju sice sharp, ale jen kvůli tomu, že se dělá 2mm - špičku potom zakulatím pilníkem.
Každému prostě sedí něco jiného, podle pracek, nástroje, strun, techniky atd.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Vlk Samotář

Příspěvek od Vlk Samotář »

Jestli máte tvrdší trsátka a chcete je víc do špičky, držte je chvíli nad hrncem s vroucí vodou a pak jenom nůžkama zastřihněte, půjde to parádně. Já si brousím všechna trsátka a teď hraju s tímhle...

Ten golden gate určitě vyzkouším.
Obrázek
Obrázek
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Takže, jsem strávil pár hodin testováním několika trsátek a rád bych vám sdělil svoje dojmy.

Dunlop Delrin 2mm ; 0,96mm

Obrázek
Obrázek

Jelikož hraju Tortexem, tak mě hned zaujmulo. Hladký povrch, nemá to prsknutí té struny, na druhou stranu po ní struny kloužou. Má svůj identický zvuk. Težko popsat, spíš takový ladný jak agresivní. Hraje na ně Alex Lifeson(Rush) a pěkně se mi na to hrálo i Guns 'n Roses.
Moc se mi líbí jeho povrch, padne mi do ruky.
To tlustější má samozřejmě spíš sklony pro tvrdý úhoz, ale to užší mi příjde vhodnější, dává vyniknout charakteru toho trsátka. U širšího mi vadilo, že musím držet v ruce 2mm, nejsem na to zvyklej.

Dunlop Big Stubby 1mm

Obrázek

Tohle trsátko se celkem podobá Delrinu. Píšou u něj, že je pro tvrdší hru, no nevím :D. Je poměrně dost ohebné na 1mm, ještě o něco víc než 0,96 delrin. Má příjemné tvarování, ale z hlediska dlouhodobého hraní se mi moc nepozdává, mohlo by to klouzat :) . Možná to zní dobře u akordů a cleanu celkově, ale třeba takové Smells Like Teen Spirit se s tím nehrálo moc pěkně.

George Dennis Sharp 1,05mm

Obrázek

Mohlo by být trochu delší. Ten protiskluz povrch je plus, ale nylon není můj oblíbený materiál. Nelíbí se mi jeho tón, je takový nudný . Nelíbí se mi. Spička je sice pro můj tvrdší styl fajn, ale vzhledem k tomu, že se celkem ohýbá...

Dunlop Standard Nylon 1mm

Obrázek

Kdysi jsem hrál s 0,6mm, to byly ale úplné začátky, nechal jsem si ho vymluvit, teď už vím proč :D . Prý na něj hraje May z Queenů a Eddie Van Halen. U stylu Maye ho chápu, ale u Van Halena tomu moc nevěřím . Ohýbá se ještě víc jak George Dennis Sharp, na clean se mi s ním hrálo dobře, ale pak mě už nudilo. Ke všemu se mi po cca 20 minutách hraní trošku oštípala špička. Nevýhoda nylonových trsátek je, že se drolí a tohle není vyjímkou.

Dunlop Jazz III
Obrázek

První reakce byla- no ty vole ono je fakt malý! :D Nevěřil jsem, že by mi nestačilo, ale fakt je drobný. Nicméně hraje dobře, je tvrdé. Vůbec mi s tím nejde arpeggio, ale to bude menší velikostí. Moc nemůžu soudit, skoro všechno je menší velikostí. Možná si na něj jen budu muset zvyknouta nebo prostě obědnat XL verzi.

Dunlop Tortex 0,88 Sharp

Obrázek
Tenhle typ Tortexů vidím prvně v životě, takže jsem to hned bral. Na obrázku je oříznutá špička, v reálu je to fakt dokonale špičatý. Je to prostě klasickej Tortex se špičkou, má svůj škrt, praskání při zlomení struny. Prostě Metallica, nářez, materiál okamžitě absorbuje teplotu.

Dunlop Tortex 1mm

Obrázek

Opakoval bych se. Je to klasickej Tortex. Akoráť mi při téhle tloušťce chybí ta akcelerace. Nevím jak to popsat. Takový dutější, hlubší tóny. Možná to je jen můj subjektivní dojem-psychika, ale prostě nesedí mi tolik jako 0,88.

Dunlop Ultex 1mm

Obrázek
Na první pohled mě zaujalo, možná tím, že jsem ho musel koupit po balíčku 8) . Ale prostě je fakt perfektní, povrch sice není tak příjemný na dotek, ale za to neklouže, skoro vůbec nepruží. Krásný tvrdý úhoz, myslel jsem si že to bude v podstatě Tortex, ale mýlil jsem se, je to jiné, trošku dokonalejší, netvrdím, že Tortex nepasuje víc k Metallice, ale tohle je univerzálnější. Zní to skvěle, vypadá i o dost bytelněji.

Dunlop Ultex Sharp 0,9mm

Obrázek

Heureka, to co jsem hledal, má všechny kladné vlastnosti co normální Ultex(viz. výše) a ještě má špičku. Je trošku užší, ale to neva. Rozdíl mezi tímto a Tortexem v ohebnosti je na první pohled nepatrný. Na druhý jsem si všiml, že se rychleji ohne,ale jen do určitého úhlu(minimálního) a poté se už ani nehne. Kdežto Tortex se ohýbá, jak bych to řekl... konstantě.

Hledal jsem a našel jsem, Sharp je úžasnej ;) .
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“