Tremolo - ano či ne?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
spree

Tremolo - ano či ne?

Příspěvek od spree »

Ahoj, mam v plane zakupit novu gitaru.
Moj povodny plan bola gitara bez tremola, ale kamos ma trochu "nahlodal" vyjadrenim, ze tremolo dava
pri hrani viac moznosti.
Aky je Vas nazor?
Pouzivate gitary s tremolom?
Ak nie, preco?
Ide mi o to, aby som neskor nelutoval...
Dik :wink:
majmo

Re: Tremolo

Příspěvek od majmo »

Kytara s tremolem má určitě něco do sebe a dává ti víc možností a zvuků. Záleží ale jen úplně na tobě jaké styly hraješ a jestli ho využiješ a jestli jsi ochotný si na něj zvykat.
Další možnost je, taky si koupit kytaru s tremolem a když zjistíš, že ti to prostě nevyhovuje, tak ho nechat zašpalkovat a kytara se bude chovat jako by tam tremolo nebylo + se ti trochu zvýší sustain, a není problém ho někdy v budoucnu odšpalkovat.

Obrázek
Veno

Re: Tremolo - ano či ne?

Příspěvek od Veno »

Já sám teď kupuju dvě kytary a po dlouholetým hraní na strata s vintage tremolem jsem zvolil tune-o-matic kobylku. Je fakt že jsem ho kdysi na stratovi seřídil a používal, ale spíš proto, že tam bylo a nechtěl jsem ho nijak nevyužít. Když jsem ale zjistil že ho nakonec stejně při hraní nepoužívám, páku jsem oddělal, přitáhl pružiny a kobylku nechal jakoby na pevno. Určitě to možnosti hraní rozšiřuje, ale někdo to při hraní prostě nepotřebuje, jako třeba já. Bohužel to většinou nezjistíš hned, ale taky záleží jakej typ kytary chceš koupit. Je jasný že pokud strata, ty jsou většinou všechny s tremolem, samozřejmě ne vždycky. Tam bys ho jednoduše zašpalkoval. Pokud chceš LP, ty se s tremolem dělají dost zřídka, tam už bych uvažoval jestli koupit s pevnou nebo si dát práci a najít s tremolem. Ale i to pak můžeš zašpalkovat. Rozdíl je v tom, že pokud zjistíš že tremolo nechceš, mohlo by tě štvát že jsi koupil kytaru s tremolem a musíš to mít zašpalkovaný, i když jsi mohl mít kytaru přímo s pevnou kobylkou. Ale je to jen můj názor, aspoň já to tak vidím :D
.: NBE Jolana Diamant 2008 :: Epiphone Les Paul Standard :.
.: Line6 Relay G30 :: Widara A/B Lax Box :: Dunlop MXR M222 TalkBox :: Hotone Soulpress :: Boss TU-3 :: Boss SD-1 :: Boss NS-2 :: Razzor Delay Box :: GuitarTech GTE-005 Volume Pedal :.
.: Blackstar HT Studio 20-H :: Blackstar HTV-112 :.
spree

Příspěvek od spree »

To si vystihol uplne presne :D
Ono, gitaru s tremolom som pouzival este v zaciatkoch mojej hry na gitaru, dnes som uz niekde inde a stojim na pomyselnom razcesti.
Da sa kupit Les Paul s tremolom, ale v nasich podmienkach je to skoro nerealne :)
Nasiel som i nejake ESP, ktore sa mi pozdava, no problem je, ze nikde neni dostupne, aby som ho skusil:
http://www.audiotek.cz/product-34004-lt ... thru-black
Veno

Příspěvek od Veno »

Je pěkná, ale floyda bych si rozmyslel ještě pečlivěji. To sice taky zablokuješ, ale mně by štvalo že mám tak složitou kobylu která je stejně bloknutá, kdybys ji teda nakonec nepoužíval. Nejlepší by bylo někde půjčit kytaru s tremolem a třeba na týden ji mít doma. Pak bys viděl jak moc ho potřebuješ nebo ne. Ale myslím, že i když kytaru vezmeš do ruky, cítíš jestli ti po něm ta ruka jde nebo ne. Teda pokud máš už nějaký zkušenosti. Aspoň u mně to tak je :D
.: Line6 Relay G30 :: Widara A/B Lax Box :: Dunlop MXR M222 TalkBox :: Hotone Soulpress :: Boss TU-3 :: Boss SD-1 :: Boss NS-2 :: Razzor Delay Box :: GuitarTech GTE-005 Volume Pedal :.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Pokud zašpalkuju i "klasické" vintage tremolo tak se mi prodlouží sustain (nečekám zázraky) ? Myslel jsem, že se špalkují jen dvojzvrat. tremola, protože jinak zablokovat nejdou a u vintage se jen přitáhnou k tělu a nandají se tam pružiny.
Je ten rozdíl poznat ve zvuku a nebo je to spíš tak pro pocit (stále mluvím o vintage trem.)?
Díky za odpověď, do teď jsem měl jen pevnou kobylku tak se ptám.
Veno

Příspěvek od Veno »

S tím nemám zkušenost, ale spousta lidí to říká. Teoreticky by se tomu dalo věřit, protože špalek dřeva navíc určitě něco udělá. Já sám si to nešpalkoval, jen jsem přihodil pružiny navíc a přitáhnul to k tělu. Úplně to stačilo. Teď už hraju na jinou kytaru s pevnou kobylou a jsem spokojenej, ale možná to poběžím vyzkoušet :D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jen má teorie: Přitažení synchronizovaného tremola k tělu by mělo mít na sustain minimálně stejný, ne-li větší vliv než zašpalkování.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
majmo

Příspěvek od majmo »

Včera jsem odšpalkoval svýho stratocastera a musim říct, že zvukově je to někde jinde a má to čistčí zvuk s mnohem více výškami. Ale to bude určitě jinak kus od kusu.
Veno

Příspěvek od Veno »

Nero píše:Jen má teorie: Přitažení synchronizovaného tremola k tělu by mělo mít na sustain minimálně stejný, ne-li větší vliv než zašpalkování.
U mý Yamahy byl rozdíl rozhodně slyšet. Když tremolo bylo aktivní a ,,vlálo'' na šroubech (měl jsem seřízeno na dvojzvrat) hrálo to jak jsem byl zvyklej, ale po přitažení k tělu určitě sustain byl poznat. Je to sice čína (vlastně Indonesie :D) ale i na dobrým Fenderu to podle mně bude slyšet. Prostě to že se ta kobylka spojí s tělem celou plochou a taky větší napnutí pružin (i když jsou přidaný) udělá svoje.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

:arrow: Nero: Určitě, s tvojí myšlenkou bych souhlasil (ikdyž s tím mám méně zkušeností, jevilo se mi to taky tak), ale zajímá mě, když synchronizovaný tremolo přitáhneš k tělu (zvýší se sustain- u každé kytary jinak) a dál tam ještě nacpeš špalky, tak, aby seděly co nejvíc na železo tremola a dosedaly na dřevo těla.
Má myšlenka je, že tím by se měl opět prodloužit sustain nebo změnit tón kytary. Špalky zajistí (pouze dle mého logického uvažování) další přenos vibrací strun do těla kromě kobylky, která dosedá přímo na tělo.
Až se dostanu do dílny, mám v plánu si vybrousit špalíky a vyzkoušet to na svém stratu.
Ale zaráží mě, že to tady ještě nikdo nevyzkoušel (možná jo, jen to sem nenapsal), protože sustain je u kytary prakticky to nejčastější co se řeší u kytary :D.
Veno

Příspěvek od Veno »

Kdysi jsem to u tý Yamahy chtěl udělat najisto. Pak jsem ale zjistil, že jsem spokojenej s tím přitažením k tělu, tak už jsem se se špalkama neřezal. Momentálně už hraju na mahagonový SG a tam jsem se sustainem spokojen až až :D a kobylka je pevná, tak to už neřeším. Mám doma sice pořád dva straty s tremolem, ale hraju na ně minimálně. Takže já to nebudu :D
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Já jsem na PRS zkoušel oba způsoby. Nepostřehl jsem zásadní rozdíl, pokud se zašpalkování provedlo dobře (no, ona ta kytara má dost sustainu nehledě na to, jestli tremolo bylo aktivní nebo ne :-D ). Nakonec jsem zůstal u špalíku, protože u přitažení na tělo bych musel vyšroubovat kameny moc vysoko kvůli nastavení dohmatu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Nero: Chápu, ale nezkoušel jsi přece oba dva způsoby zároveň ne? O tom jsme se tu bavili.
U lepených nebo průběžných krků asi nebude takový rozdíl jako u stratů, ale to je pořád jen domněnka, mám v plánu to vyzkoušet sám, jestli se použitím obou způsobů sustain zlepší a nebo, jestli nemá smysl to řešit.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No, na pár minut jsem měl oba způsoby najednou. Pak jsem špalík vyndal a dle mého tam nebyl slyšitelný rozdíl. Ale nijak extra podrobně jsem to nezkoumal.

Ono je podle mě docela problém mít tremolo na těle a zároveň špalík opravdu fest zapasovaný mezi tremolo block a tělo. Jakmile tremolo přitáhneš k tělu, nemůžeš korigovat jeho přítlak na špalík. Proto jsou ty oba způsoby najednou nadbytečné.

PetrPeter 1975 - 2008
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Potom ok, předchozí příspěvek jsem pochopil jako, že jsi zkoušel oba způsoby, ale ne společně.

Tremolo přitáhneš a potom uděláš přesný špalík směrem ke krku, nacpeš ho tam (můžou se přidat i pružiny, aby opravdu dosedal) a potom uděláš přesně velký do větší mezery. Takhle to mám v plánu udělat já a problém v tom nevidím, kromě hraní si s přesnými rozměry, aby tam zapadly a nevznikly tak příliš velké mezery.
Přítlak na špalík koriguješ právě přesností a velikostí špalíku :D

Necháme ale těchto domněnek, až to budu mít vyzkoušené tak se budeme bavit dál třeba. Ale pokud je tu ještě někdo, kdo to zkoušel tak může přidat nějaké postřehy.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Bejk píše: Tremolo přitáhneš a potom uděláš přesný špalík směrem ke krku, nacpeš ho tam (můžou se přidat i pružiny, aby opravdu dosedal) a potom uděláš přesně velký do větší mezery. Takhle to mám v plánu udělat já a problém v tom nevidím, kromě hraní si s přesnými rozměry, aby tam zapadly a nevznikly tak příliš velké mezery.
Přítlak na špalík koriguješ právě přesností a velikostí špalíku :D
V okamžiku, kdy tremolo přitáhneš, ti pružiny už s ničím nepomůžou, to jen k prvním krokům :)
Každopádně nemám dostupnou výbavu na to, abych si špalíky vyrobil zcela přesné a považuju to za zbytečnost vzhledem k tomu, jak ta kytara hraje teď :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Ty pružiny jsou napsaný v závorce a spíš jen tak na oko. Nedávám jim skoro žádný význam, spíš jen tak pocitově :D.

Dostupná výbava je špalík, pilka, šmirgl a něco na měření. Nebo mi chceš říct, že toto doma nemáš :D ? (Dá se to dělat i na strojích, ale v ruce to jde taky, tak jaká výbava). Pak už záleží jenom na čase a trpělivosti.

Ale nemluvím o tom, abys to ty dělal na tvé kytaře, mluvím o své a ikdyž na strata si myslím, že má slušný sustain, pořád je to strat a já to chci jen zkusit. Už jsem psal někde v předchozím příspěvku, že na lepené nebo průchozí krky to asi těžko bude mít velký vliv a nebo to budou dokonce potřebovat.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Bejk píše:Ty pružiny jsou napsaný v závorce a spíš jen tak na oko. Nedávám jim skoro žádný význam, spíš jen tak pocitově :D.
Ne "skoro žádný", ale žádný - jakmile je tremolo na těle a nemůže se hýbat, pružiny ztrácí smysl a jejich napínání je zbytečné :wink:

A ne, nemám doma pilku, s kterou bych mohl řezat dostatečně přesně + hlavně nemám svěrák :) Pomijím teda ten fakt, že aktuálně nemám doma ani sebe :-D Ty první dvě věci bych mohl outsourcovat, pravda... :wink:

Uchycení krku bych neřešil - kobylka / tremolo je bod přenášející vibrace strun do těla nehledě na to, jak je uchycení krk. Zablokování a připevnění tremola k tělu bude mít vliv na jakémkoli nástroji.

Btw - Claptonův strat má tremolo blokované už od výroby. Pro inspiraci, jak to dělají u Fendera:
Masterbuilt: http://i39.tinypic.com/wlyem8.jpg
Běžná produkce: http://i12.photobucket.com/albums/a210/ ... nnards.jpg
a tremolo přitažené k tělu
http://img10.rajce.idnes.cz/d1001/3/318 ... s/EC24.JPG
(bohužel když jsem ho měl doma, neudělal jsem lepší fotku a ani nemám vlastní fotku bloku)

PetrPeter 1975 - 2008
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

ja sem to provedl takhle. Ty pruziny navic jsou prece dalsi plus pro sustain ;)
delal sem si vzorky, ale moc to nikoho nezajimalo... rozdil ve zvuku to byl.
kdyz jsem pridal jeste velky spalek, tak uz jsem si nejakeho zasadniho nevsiml.

Obrázek
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“