Předělávka fender frontman 15G
Re: Předělávka fender frontman 15G
podpětí . kde? na anodovým nebo na žhavení ? na anodovým je dost velká tolerance . lampy spíš vodpálíš když překročíš max. povolený napětí . když tam budeš mít nižší napětí než by mělo bejt tak se jim nic nestane spíš naopak vydrží dýl . jediný co se stane je že se ti může zmenit malinko zvuk .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

Proč si to neřešíš ve svém topicu? Není přece potřeba svým zesilovačem zaflákat půlku internetu, přesto, že už existuje a poměrně funguje. Prostě pokud máš pocit, že máš všechno postavené správně a bezpečně a jediné, co brzdí zvuk, jsou špatné lampy, tak si kup nové a dej je tam. Nevím, co na tom řešíš 2 týdny
EDIT: Core: Jde mu o žhavení, protože se tady (a možná i vedle) řešilo to přepínání napětí a že lampám vadí, když jsou podžhaveny
EDIT: Core: Jde mu o žhavení, protože se tady (a možná i vedle) řešilo to přepínání napětí a že lampám vadí, když jsou podžhaveny
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
musím říct ,že zvukovej rozdíl je velkej jak je to žhavení jak má bejt hraje to mnoooohem líp 
hele žhavení nemá na zvuk vůvec žádnej vliv (pokud se teda pohybuje v mezích tolerance) jestli něco má vliv na zvuk tak je to anodový napětí. ale docela dost dobře je možný že to hraje uplně stejně jen ty si myslíš že to hraje líp. proměřil sis ty napětí než si to trafo přepojil na 220 ?

no to žhavení jsem předtím měl 5,8-5,9V což nebylo v toleranci (0,3V) a teď mám 6,4V
a už ani ta jedna lampa při určitejch frekvencích tolik nechrastí
a už ani ta jedna lampa při určitejch frekvencích tolik nechrastí
-
blizzard384
Tak sem to nějak dal dohromady, ale zajímalo by mě, jak bych měl postupovat při prvním zapnutí... Stačí klidně odkaz, kde je to vysvětlený...
Fender 1989 Stratocaster | Gibson SG '61 Reissue | Fender '65 Twin Reverb | Orange Tiny Terror kombo
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Někde jsme to tu už někomu psali (nevím jestli marshallovi nebo synedovi), ale nemůžu to teď najít. Takže stručně:
1)Zkontrolovat jestli máš vše správně zapojené a správné hodnoty součástek, propípat si jestli je zem kde má bejt, jestli náhodou neni fáze tam kde bejt nemá a tak
2) Změřit bez lamp důležitá napětí - před usměrněním, po usměrnění, žhavení...
3) Připojit repro!!! Dát lampy, nechat nažhavit, zapnout - možná uslyšíš lehký brum z repra = aparát žije. Přeměřit důležitá napětí (hlavně na anodových odporech). Pak už asi zapojit kytaru a vyzkoušet
1)Zkontrolovat jestli máš vše správně zapojené a správné hodnoty součástek, propípat si jestli je zem kde má bejt, jestli náhodou neni fáze tam kde bejt nemá a tak
3) Připojit repro!!! Dát lampy, nechat nažhavit, zapnout - možná uslyšíš lehký brum z repra = aparát žije. Přeměřit důležitá napětí (hlavně na anodových odporech). Pak už asi zapojit kytaru a vyzkoušet
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
-
blizzard384
Dík moc,Stanley06 píše:Někde jsme to tu už někomu psali (nevím jestli marshallovi nebo synedovi), ale nemůžu to teď najít. Takže stručně:
Před usměrněním (před diodama) 410V - červená a černá packa na konec červenejch drátů z trafa
Po usměrnění 188V - červená na joint za diodama, černá do země
Žhavení je 6.8V - červená i černá na konce zelenejch drátů z trafa
Bez lamp
Co myslíte?
Fender 1989 Stratocaster | Gibson SG '61 Reissue | Fender '65 Twin Reverb | Orange Tiny Terror kombo
trafo ti dává 410V ? tak to by mělo bejt po usměrnění 574V naprázdno . a ty píšeš že máš 188V to je nějaký divný ne ? měříš to na správným místě ? .
to žhavení je oka až tam nastrkáš lampy tak to spadne .
to žhavení je oka až tam nastrkáš lampy tak to spadne .

http://www.hammondmfg.com/pdf/EDB369EX.pdf
meri mezi red-red, proto tech 410V, kdyby meril mezi red-red/yel tak nameri 205V. Takze napeti ma v poradku. Navic neusmernuje mustkem, ale dvema diodama, takze napeti po usmerneni neni x1,44, ale naopak mensi, kvuli ubytku na diodach..
meri mezi red-red, proto tech 410V, kdyby meril mezi red-red/yel tak nameri 205V. Takze napeti ma v poradku. Navic neusmernuje mustkem, ale dvema diodama, takze napeti po usmerneni neni x1,44, ale naopak mensi, kvuli ubytku na diodach..
-
blizzard384
Díky, ještě mi poraďte: mínus na repráku je "stínění" jacku ze zesilovače?
Edit: plus a mínus.
Edit: plus a mínus.
Naposledy upravil(a) blizzard384 dne 24.01.2013 16:14, celkem upraveno 1 x.
Čili po zapnutí stand-by a tím připojení filtračních kondíků bude mít něco jako 270 V a má vyhráno. Napětí jsou OK.
EDIT: po editu to máš správně, zem jacku na mínus.
Obvykle se to dává obráceně. Ale u jednoho repráku je to víceméně fuk.blizzard384 píše:Díky, ještě mi poraďte: plus na repráku je "stínění" jacku ze zesilovače?
EDIT: po editu to máš správně, zem jacku na mínus.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
-
blizzard384
S lampama:
Žhavení: 6,5
Před: 386
Za: 224
To se mi zdá v toleranci podle schématu, ale zesilovač nehraje (dal sem 6ohm reprák do 8ohm výstupu), když sem to dal trošku nahlas tak vybrovali lampy... Nějaký nápady?
Žhavení: 6,5
Před: 386
Za: 224
To se mi zdá v toleranci podle schématu, ale zesilovač nehraje (dal sem 6ohm reprák do 8ohm výstupu), když sem to dal trošku nahlas tak vybrovali lampy... Nějaký nápady?
když si zapnul zesík slyšel si slabý lupnutí z repráku ? no napřed než stim budeš cokoliv dělat tak to pořádně zkontroluj hlavně jestli máš dobře zapojenej výstupní jack . aby si nedopad jako syneda .

-
blizzard384
Zadny lupnuti. Je ale mozny ze ten reprak je rozbitej, protoze to je z komba ktery nehralo z nejakyho duvodu.
EDIT: Tak ani s jinym reprakem nic... Lampy svitej
EDIT2: Zapomnel jsem tam pripajet spojeni s vystupovejma jacka se zemi... po opraveni furt nic, doufam ze se mi tim nepodarilo odpalit vystupni trafo...
P.s.: To musite mit radost tady resit 2x zasebou to samy... No rikali ste mi abych se do toho nepoustel...
EDIT: Tak ani s jinym reprakem nic... Lampy svitej
EDIT2: Zapomnel jsem tam pripajet spojeni s vystupovejma jacka se zemi... po opraveni furt nic, doufam ze se mi tim nepodarilo odpalit vystupni trafo...
P.s.: To musite mit radost tady resit 2x zasebou to samy... No rikali ste mi abych se do toho nepoustel...
Jestli je ten reprák "rozbitej" zjistíš tak, že zkusíš multimetrem změřit jeho odpor, mělo by v něm zašumět, ale nepouštěj do něho ten proud dlouho (tak vteřinu).
Jestli je "rozbitej" trafák zjistíš tak, že změříš jeho odpor a napíšeš nám hodnotu.
Popiš přesněji jak to vypadalo, když lampy vYbrovali
Jestli je "rozbitej" trafák zjistíš tak, že změříš jeho odpor a napíšeš nám hodnotu.
Zdravím, těsně po zapnutí se z "lampáče" nemůže žádný lupanec ozvat, protože elektronky nejsou nažhaveny
.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Tube Guru: pravda . myslel sem po přepnutí ze stand-by na play ale už sem to tam nenapsal .

-
blizzard384
Zkoušel jsem amp i s jiným reprákem a pořád to nefunguje, takže vadný reprák můžu vyloučit.simiruz píše:Jestli je ten reprák "rozbitej" zjistíš tak, že zkusíš multimetrem změřit jeho odpor, mělo by v něm zašumět, ale nepouštěj do něho ten proud dlouho (tak vteřinu).
Odpor trafa jsem měřil tak, že sem nic neodpájel a změřil odpor na konci modrýho a hnědýho drátu (takže primár výstupního trafa?) což bylo 128 ohmu. Kdyžtak řekněte jak se to děla správně...
Jinak, nedělej si ze mě srandu kuli pravopisu, jsem na prokraji nervového zhroucení!
Neboj, pokud jsi měl zapojený funkční reprák, tak je mizivá šance, že bys to tak rychle odrovnal. Stejně by mě ty vibrace zajímaly, nenapadá mě nic, co by tohle mohlo způsobovat. Zapoj nějaký opravdu funkční reprák, zapni to a zjišťuj, kde je chyba, postupuj podle návodu dole (psal jsem ho vedle synedovi). Řekněme, že můžeš začít od bodu a). Ono je dobré při stavbě si to hned kontrolovat podle a)-e), protože čím víc je toho zapojeného, tím hůř se pak hledá chyba.
1) zkontroluj multimetrem, jestli mají všechny odpory správnou hodnotu
2) zkontroluj, jestli mají kondenzátory hodnotu odporu nekonečnou
3) máš správně zapojené žhavení? napětí 6,3+- 10%
4) máš správnou impedanci výstupního repra?
5) máš za usměrňovačem napětí v rozmezí 200-300V? nejspíš se to nějak rozehraje i pod 200V
pokud ti prozatím vše sedí, tak
a) připoj vstupní signál přímo na EL84. hraje? (hodně potichu)
b) přidej jednu triodu. mezi tu triodu a el84 nedávej nic jiného, než vazební kond 0.022uF (žádný pot!) teď už by to mělo hrát docela nahlas, takže to zapínej se staženým volume na kytaře, pořád to bude jen čistý zvuk.
c) přidej volume pot: hraje?
d) přidej korekce: hraje?
e) nakonec přidej druhou triodu a měl by jsi z toho na max dostávat zkreslený zvuk téměř na zkušebnové hlasitosti, to závisí na anodovém napětí a výstupáku.
Tímhle způsobem (možná ostatní dokážou přidat ještě další body) bych postupoval já při hledání chyby a obávám se, že pokud takhle nezjistíš, kde je problém, tak bys měl kapitulovat, nebo to dát dodělat někomu zkušenějšímu.