Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od ITIetalista »

takže som študoval asi 4članky o elektrónkach a už tomu rozumiem (základy) takže už len potrebujem poradiť 2veci a to sú: aké trafa by boli vhodné na Peavey Royal 8 teda sieťové a "output" (stavať chcem ako hlavu.
a druhá vec na schéme je hore v rámčeku "AC primary section" a nevim co to je teda malo by to byť pred sieťovým trafom podľa toho čo vidím ale ak sa pozrem dole tak označenie P1 a P2 by malo byť so sieťového trafa a P3 a 4 žhavení a aj keď sa pozrem na schému tak za P1 je poistka ale aj v tom rámčeku je poistka tak mi to nejde dohromady, že 2poistky? :roll:
PS: tie +250V treba pospájať, že? :lol:
áno, toto je už konečný projekt, ktorý chcem robiť. :lol:
Přílohy
PV VKR8 schematic.gif
This account don't exist longer.
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

jo jsou tam dvě pojistky, jedna je za hlavním vypínačem (to AC primary... v tom rámečku to je mezi zásuvkou a primárem trafa) a druhá je na anodovém napětí, vím že jedna je pomalá a druhá rychlá ale teď přesně nevím která, ale tohle je docela základ :)
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

ok a co ten kondík za power switchom, nemá byť ten kondík za switchom? alebo ten kondík môže byť furt "zapnutý"?
takže to ide to AC section do primarnej cievky sieťového trafa a sekundárna do P1,2,3,4 jop?
a čo tie trafa? nevie niekto aké tam hodiť? dík. :lol:
simiruz

Příspěvek od simiruz »

funkce hledat -> pokročilé hledání-> hledat v sekci homemade: "jaké trafa", "kde koupit trafa", (rezistory, kondíky,...) U 4W cvičítka fakt nemá smysl řešit které trafo se hodí na kterou značku. Síťové i výstupní si nechej namotat, ušetříš.
Tohle schéma vypadá jednoduše, tak to snad půjde. Mimochodem je úplně jedno, jaké schéma si vybereš, čím jednodušší, tím lepší, abys to vůbec rozchodil. Pak už si můžeš vymýšlet všelijaké ptákoviny a dělat do toho třeba preamp z maršálů, soldánů nebo fendrů a předělání bude vždy změna 10ti součástek a cena do 100Kč, na koncové sekci nic moc nevymyslíš.
Ten kondík má zřejmě zkratovat šum ze sítě, nemusíš ho tam dávat.
Edit: Po tom co sis někde přečetl jak elektrony lítají z katody na anodu je docela odvážné říct, že už tomu rozumíš :)
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

Jo já se na to připravolval 2 roky a stejně jsem posral co šlo :D jo a ještě nevím, ale asi bych dal ten vypínač ještě před pojistku, nevím jestli je dobrý aby do toho šel proud furt, ale jsou tady o hodně skušenější, tak radši počkej na ně nerad bych tě naved na nějakou pí....nu :)
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

spínač je to co ti uzavře okruh a tedy umožní průtok proudu :? prakticky je jedno jestli je pojistka před ním nebo za
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

ake parametre maju mat tie trafa? nic v homemade pouzitelne som nenasiel. a co ten kondik pred vypinacom ? moze ist za vypinac aby nebol furt pripojený aj ked bude zosik v zasuvke a vypnuty?
PS syneda: ale ty si to robil sam alebo ti pomahal daky elektrikar? lebo ja to budem robit za asidtencie elektrikara teda mozno aj dvoch kedze krstnych mam elektrikarov nj mam stastie :D
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

parametry traf musíš určit podle toho co máš použité v obvodu - výstupní podle výstupní elektronky, problematika výpočtů trafa je ale dosti složitá, bude nejlepší pokud si vybereš firmu která ti to namotá a zeptáš se co potřebují vědět, potřebné údaje najdeš v dobrém datasheetu. Napájecí trafo je napájecí, takže musí dodat potřebný výkon do obvodu - tedy ty základní věci - zdroj vysokého napětí pro anody elektronek, zdroj pro žhavení elektronek a nevím jestli v tom tvém obvodu potřebuješ ještě nějaká další vinutí třeba pro přepínání mezi kanály atd.

ten kondenzátor je tam kvůli "filtraci" napájecího napětí, pokud to ani mají takhle, klidně to použij, ale můžeš ho dát i za vypínač, je to jedno
St.Anley Tube Amps
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

na nete na anglickom fore som nasiel toto:
Well got the Valve King and what I have found so far is. The transformer ratio is 25:1 so it is an 8 ohm to 5 k transformer. It is not a large output transformer checking with a scope and waveform generator the -3db point is at approx 200Hz so guess the primary inductance is 5H about half of what you would want for OK bass response. The value of C4 on the second triode is also a limit to the bass response it could be increased from the stock 1uF. The plate voltage is 273 volts checked the plate dissipation of the amp had 42mA cathode current for 11.2 watts stock. The stock tubes are an Electro Harmonix 12AX7 and a Sovetek EL84 in the amp...
takze output trafo ma byt nieco na styl Hammond 125DCE?
a power trafo ked tak spytat sa dakej firmy co namotava trafa ze jo?
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

možná bych tímto poprosil moderátory jestli by nešlo oddělit ITIetalistovo poslední příspěvky o stavbě do samostatného vlákna - ale možná už je tu takový bordel že to tu klidně můžeš zůstat, jak uznáte za vhodné, díky :wink:

takže, stačí si otevřít to schéma co jsi poslal a datasheet EL84, třeba zde: http://www.r-type.org/pdfs/el84.pdf podívat se na pentode connection single valve a hned víš, že:

pro 250V Ua a Ug2 se používá 5,2kOhm Ra - většinou pro EL84 jsou ty výstupáky 5kOhm/4, 8, 16 ohmů

jenže u tebe ve schématu neni vidět kolik má bejt Ua, víme jen že pro preamp je to sražený 22kOhm odporem na 250V. Dejme tomu že ty dvě triody budou odebírat tak 2mA max, takže úbytek na tom odporu je teoreticky někde do 50V. Takže na Ua pro tu EL84 by bylo někde pod 300V (mají tam 350V kondík, tak to víc nejspíš nebude - navíc některé datasheety uvádějí Ua max u EL84 300V).

Pokud budeš trafo kupovat, stejně seženeš nejspíš nějaké kolem těch 5kOhm.

Nepočítej s tím, že ti některá firma přímo dodá nějaké trafo které se bude hodit tobě (i když při jednoduchosti toho schématu co sis vybral možná i jo když budeš mít štěstí). Oni to za tebe nejspíš počítat nebudou, budou po tobě chtít vědět napěťové a proudové hodnoty jenotlivých vinutí.
St.Anley Tube Amps
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Na začátku tohoto tématu se řešil preamp marshall plexi, tak to šoupnu sem, chci ho postavit taky, ale mám dotaz.
Originální schéma na 1959 by mělo být tady (vlevo nahoře):
http://www.drtube.com/schematics/marshall/78331-1.gif
Originál měl dva paralelní vstupy (bright a normal) a když jsem zapojil kytaru do kteréhokoliv, vždy zůstala jedna trioda nevyužitá, takže to asi nemělo moc zkreslení. Kytaristi to řešili tak, že strčili krátký propojovací kabel mezi kanály, takže hrály oba a gainama si určovali poměr.

Myslím, že stanley tady někde posílal toto schéma na plexi (Randy Rhoads Signature):
http://www.amparchives.com/Amp%20Archiv ... 5B1%5D.pdf
Tam jsou první dvě triody zapojeny za sebou (pro INPUTS 2), tak že schéma připomíná JCM800 a nejspíše i podobně zní.

Zkoušeli jste někdo stavět obojí a porovnávat? Má paralelní zapojení prvních dvou triod výrazně méně gainu, než když jsou za sebou, v čem se zvuk liší? Zkoušeli jste nějaké další preampy pro klasický rockový zvuk na 2xECC83? Už jsem si zkoušel zapojit JCM800 preamp a "lead" preamp z AX84. JCM800 má méně gainu a méně basů. Díval jsem se na preamp od ENGLA E530, ale to už bude mít gainu moc (JCM800 stačí) a zvuk, co jsem slyšel (myslím, že taky stanleyho projekt) se mi nelíbil, tak se ptám, co dál vyzkoušet...
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

"problém" může být v tom že těm kapelám, které zkreslený zvuk marshall proslavili to většinou i přikresluje koncem. Já měl od marshalla postavou nejdřív plexinu, pro víc gainu jsem jí dokopával lampovým bananaboostrem. Pak JCM800 a tenkrát na mě mělo gainu tak akorát, člověk musí víc zabrat pravačkou, ale šlo to. Opět je tu možnost to nakopnout nějakým boostrem. Na RR jsem koukal, ale ještě nebyl čas ho postavit, tam to ale bude chtít plynulou výkonovou brzdu do konce, ať to kreslí pěkně celý. Viděl jsem pár módů pro JCM na větší gain, někdy změnou odporů v katodě/anodě nebo přidáním kondenzátoru do katody, někdy i přidání další triody před, můžeš se podívat na laney GH50/100L, vypadá to že z jcm vycházeli ale právě přidali ještě jednu triodu, takže by to snad mělo hrát i dost marshalloidně.

Z marshall soundu jsem měl postavenou ještě ceriatone chupacabra, ale tam to gainem bylo tak do té jcm, měla ale spoustu možností nastavení zvuku, co jsem koukal tak bych možná ještě zkusil jcm 900 sl-x, ale zatím nebyl čas.

Engl je opravdu engl a pokud hledáš marshall sound, není to to pravé
St.Anley Tube Amps
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Bude to univerzální aparát do zábavové kapely, takže hledám něco tuctového/průměrného, nemusí to být nutně marshall. Přidat další preampovku už nechci (nehoním ať to má co nejvíc gainu, jcm800 s gainem stačí, teď jde o zvuk).

Se zkreslením konce počítám, je to 20W (6V6). Už jsem zkusil zapojit první dvě triody paralelně, ale to mi na zkreslené sóla nestačí, takže od plexi upouštím...

Dneska jsem ve zkušebně nahrál na porovnání ten svůj nový lampový konec s preampem JCM800, s preampem AX84 a svou stávající hybridní hlavu Laney LV300H. Posílám vám MP3 s náhodným pořadím těch 3 hlav. Trvá to 3 minuty a každou celou minutu začíná další hlava. Který z těch 3 zvuků by jste si na zábavovou kapelu vybrali? Pak vám řeknu která je která.
Přílohy
n2.mp3
(3 MiB) Staženo 156 x
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Ukazka c.1 - nelibi, neprijemne vysky a vyssi stredy, divne dunici basy, malo stredu.
Ukazka c.2 - o hodne lepsi, pekne stredy, proste hardrock
Ukazka c.3 - mozna az moc nizsich stredu a asi vetsi gain nez u predchozich, nevim jestli by se tenhle zvuk v mixu trochu nemazal? Jinak samotna kytara zni dobre, ale v kapele to nemusi fungovat.

Takze za me asi c.2... nebo mozna precejen ta 3. ???
Hraju výhradně na šrot.
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

U mě taky 2. První je dost kanál :lol:

Pokud děláš dvě 6V6 asi bych šel do jcm800, protože to začne dřív kreslit koncem a bude to mít požadovaný zvuk, možná na ještě poslouchatelné hlasitosti.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Ty nahrávky jsou při zkušebnové hlasitosti, takže konec už přikresloval.

Je zajímavé, jak to máte "v uchu" 1.laney, 2.jcm, 3.ax84, zůstanu teda u jcm.

Teď už zbývá jenom naroubovat druhý kanál a druhý master. Nemáte někdo po ruce schéma na nějaký jednoduchý 2 kanálový zes, kterým bych se mohl inspirovat? Už jsem udělal pár pokusů, ale zatím to nebylo ono...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

jestli řešíš jak udělat přepínání tak se koukni na tůto Slo100 optiku kdyžtak vyměň za relátka http://www.ig-transformatoren.com/solda ... 100en.html
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Překreslil jsem si schéma jcm a do něho jsem přidal svoje úpravy na dvoukanál. Přidal jsem tam i 3-tlačítkový footswitch, kterým to budu ovládat. 1:clean/drive, 2:úprava katody druhé triody(přidání gainu) 3: master1/2. Je tam barevně zaznačené, které optočleny budou zapnuté při clean a při drive módu, snad to z toho pochopíte.
Mám dvě otázky:
1) bude to takhle fungovat? udělali by jste to jinak (lépe) ?
2) používám optočleny h11f1 z gesu, nezdá se mi, že by nějak měnily zvuk a stojí jenom 30kč, i přesto mě zajímá, jestli některé z nich jdou nahradit relátkama, aniž bych pak musel řešit problém s lupáním nebo relé lupají na každé pozici?
Přílohy
jcm800 úpravy.pdf
(19.18 KiB) Staženo 157 x
neotronic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od neotronic »

Tenhle prepinac, vzhledem ke svy rychlosti spinani 15uS bude cvakat stejne hodne jako dobre udelany relatkovy prepinani. Predstav si situaci, kdy mas sinus a najednou, kdyz jsi v lok. maximu/minimu to utnes. Behem, 15us skocis z puvodnich Xvoltu na 0V a cvaknuti je na svete (samozrejme zalezi, v jakou chvili ten kanal prepnes, jestli se trefis nebo ne - vetsinou to necvakne, ale obcas jo). Lepsi je pouzit pomaly ldrko, protoze ti to tu vlnu postupne utlumi, cimz tomu lupnuti zabranis.

U posledniho stupne, za katodovym sledovacem to ldrko takhle mit nemuzes, jednak prekrocis povoleny napeti (60V) v stejnosmernym smyslu (a stridavy nejspis taky) a za druhe ten odpor 470K ti dost zasadne zvedne vystupni impedanci, kterou vidi TS, takze kroutitka ti budou fungovat divne a pripravis se tak o jednu stezejni vlastnost katodovyho sledovace. Imho nejjednodussi zpusob jak premostit TS bude rozpojovat spojeni potenciometru stredu se zemi.

Zbytek mi prijde funkcni.

edit: zda se mi, ze to prostredni ldr mezi druhou a treti triodou bude mit taky tezky casy.
Naposledy upravil(a) neotronic dne 19.02.2013 16:03, celkem upraveno 1 x.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

jaké máš s těmi H11F1 zkušenosti? koukal jsem že je používá třeba randall ve svých zesilovačích, taky je teď chci testnout v jednom zesilovači

koukám na to schéma, vypadá to ok, jen snad jedna věc - ten optočlen co bypassne původní eq a přivede signál rovnou na volume - dal bych před něj kondík, ať ti tam neprolejzá stejnosměrná složka :wink: jedna by ti to ten optočlen mohlo odpálit a jednak by ti poťák moh při otáčení dělat pazvuky, nehledě na to že pokud bys to přived na mřížku další lampy tak by se jí to nemuselo líbit :wink:

add relátka: všechny relátka nelupou, z mých zkušeností záleží na tvrdosti zdroje z kterýho jsou napájený a co je to za relátka, teď v jednom zesíku (který jsem opravoval) byly taková "mini" relátka (nejspíš http://www.ges.cz/cz/g5v-1-5v-GES05701338.html) a ty nebyly slyšet vůbec, napájené byly jen z usměrněného žhavení a bylo to klidný

EDIT: neutronic byl rychlejší
St.Anley Tube Amps
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“