El. kytara - obecné i konkrétní rady - 5-10tis včetně komba

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
TheRendy

El. kytara - obecné i konkrétní rady - 5-10tis včetně komba

Příspěvek od TheRendy »

Zdravím hudební obec ;)

Již čtvrtým rokem se snažím jaksi taksi hrát na akustickou kytaru (konkrétně Washburn F10S) a nyní bych si rád pořídil elektrickou kytaru a jelikož nákup elek. je mnohem složitější než akustiky a nemám s tím žádné zkušenosti, tak se radši optám na nějaká ta doporučení od zkušenějších.

Cenové rozpětí jsem nastavil na 5-10tis. Kč včetně komba, ale to je jen taková orientační cena. Jsem pouze chudý student, tudíž bych nejradši, kdyby mě to stálo co nejméně, ale mám jisté své nároky a požadavky, tudíž mě zajímá jestli je k tomu můj rozpočet vůbec reálný. 10tis. je už opravdu absolutní strop a radši bych se němu ani nepřibližoval, ale zatím to nechám jako možnost.

Co hraji? - hraji (resp. bych chtěl hrát) spíše rock, klasický r'n'r, blues, punk, funky. Nejsem fandou tvrdých metalových, hardcore rockových a podobných stylů. Jestli je tady kapela, které se chci svým hraním přiblížit, tak to jsou rozhodně Red Hot Chili Peppers.

Typy kytar? - nejvíce se mi líbí Stratocaster a LP, ale spokojím se i s Telecasterem či Superstatem. Ostatní typy kytar nechci. Co se týče snímačů, tak tady bych to viděl nejlépe na HSS nebo SSS. A nejlépe kdyby kytara měla whammy bar. Kobylka pouze pevná.

Specifické požadavky? - Spíše užší krk (mám malé ruce). Rádius krku přiměřeně zaoblený (žádné extrémy). Ikdyž to není až tak podstatné, tak bych radši váhově lehčí kytaru než těžší. Aby kytara něco vydržela, osobně se ke svým věcem chovám opatrně, ale nijak přehnaně, tudíž nějakej náraz sem náraz tam by měla vydržet. Struny nízko u hmatníku, pro pohodlnější hraní.

Kombo? - nemusí být nijak zvlášť výkonný, budu jej mít doma v paneláku, tudíž decibilové hody se konat nebudou. Radši bych šetřil na kombu než na nástroji. Dobré by bylo, kdyby do komba bylo možné připojit sluchátka, ale to asi umí všechna komba.

Jsou mé nároky přiměřené k ceně? Za kolik se už dá sehnat nástroj, který by splňoval mé požadavky (aspoň většinu z nich) a který by byl zároveň "kvalitní"? A kolik stojí takový přiměřeně kvalitní kombo?

Poraďte prosím po jakých typech, značkách či produktových řadách se mám dívat? Hodlám si svůj nástroj pořídit v kamenném obchodě v Plzni a rozhodně si jej chci předem vyzkoušet, ale právě proto bych potřeboval nějaké tipy, abych si nepřipadal jako Alenka v říši divů.

Předem děkuji za Vaši ochotu
Stanley Glazoff

Re: El. kytara - obecné i konkrétní rady - 5-10tis včetně ko

Příspěvek od Stanley Glazoff »

Co myslis tim whammy bar?Par krat jsem slysel ze nekdo tak nazyval paku,ale pises ze chces kobylu pevnou.Kdyz chces aby ta kytara se hodila i jinam nez do krbu,tak v obchode asi moc nepochodis.Neboj se bazaru,ale to ti tady rekne asi kazdy.Jinak na styl RHCP rozhodne strata,LP nema ve zvyku takto strilet.No s tim rozpoctem,kdyz uz trvas na nove kytare,tak me napada snad jen Cort,nebo nevim co dnes nabizi yamaha,ale i mezi levnyma pacificama se driv daly vybrat slusne hrajici kousky.Kazdopadne najdi nekoho zkusenejsiho,aby ti pomohl vybrat.

Nebo samozrejme squier,kdybys chtel echt strata,podivej se tady na nejaky vlakno o nich,urcite neco bude o tom jaka je jejich soucasna produkce.Ale prvne opravdu zauvazuj o tom bazaru,mozna najdes i neco,co ti vydrzi nejen do zacatku.
Naposledy upravil(a) MilanT dne 10.02.2013 16:55, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 posty. Příště prosím edituj. Díky.
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

Whammy bar - no nevím jak se ji česky říká, asi "vibrato páka" nebo něco v tom smyslu :)

Vona ta páka má něco společnýho s kobylkou? Já myslel, že pracujou nezávisle na sobě. Pokud jedno nejde bez druhýho, tak dávám přednost kobylce. Nebo resp. bych chtěl kobylku, která nemá tendence se kazit a rozlazovat a také, aby se na ni jednoduše uchycovaly struny. Teoreticky by tedy mohlo fungovat i jednoduché tremolo, ze kterého by se mohla udělat v podstatě pevná kobylka s tím, že tady bych měl i tu páčku, že?

Na nové kytaře samozřejmě netrvám. Ale když už bazar, tak jedině s osobním vyzkoušením, tudíž internetové bazary a prodejci odjinud než z Plzně prakticky nepřipadají v úvahu.

Mě jde nyní především o to, zda se dá např. za 5tis sehnat už slušná kytara, anebo si mám připlatit 1tis, 2tis, kde dostanu podstatně více apod. Jenom tak orientačně, abych věděl odkud začít.
Stanley Glazoff

Kobylku ma kazda kytara,bud pevnou,nebo s pakou,ktera s tou kobylkou pohybuje,tudiz pevna neni.Nevim jestli by ti vyhovovala,ale zrovna tu nekdo prodava ibanez SZR 520 za 5500,coz je nastroj za ktery uz se nemusis stydet.Jen do tech RHCP to nemusi byt nejlepsi,ale kdyz by ti vyhovoval i LP,tak asi az tak na tom zvuku netrvas.Ale treba Navarro u nich snad hraval na PRS,a ta ibaneza je trochu variace na kozi tema.Nebo se tu objevil i squier tele take za 5500,ale byt tebou,beru tu ibanezu,je to o dost dospelejsi padlo.No a k tomu rolanda cube 15,novy stoji neco pres dvojku,a na doma ti to bohate staci.Hlavne se vyhni kombickum ze zacatecnickych sad,to by s casem byla pro tebe nocni mura :-D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Šel bych cestou HSS strata (takže koukat na Squier, Cort apod.) a modelingového komba (Roland Cube, dejme tomu).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

Super. Díky Nero přesně tyhle tipy jsem potřeboval. Udělal jsem si menší průzkum a pokud lze považovat za kvalitní kombo Roland Cube 15XL - 2390 Kč a např. kytara Squier Affinity Stratocaster HSS - cca 4500 Kč, což nám dělá cca 7000 Kč ... moc pěkně :)

Byl jsem teda připraven za kytaru dát i víc, ale jedině pokud to bude mít nějaký efekt na kvalitu nástroje. Což takhle v porovnání s Cort G250-TAB nebo Yamaha PAC 012?

http://www.muziker.cz/kytary/elektricke ... PAC-012-RM
http://www.muziker.cz/kytary/elektricke ... t-G250-TAB

Stanley: Díky za ochotu, nicméně zůstanu u návrhu Nera. Nechce se mi jezdit kvůli vyzkoušení kytary daleko, tudíž pokud bazary, tak jen lokální a určitě si je projdu. Ale jestli kvalita těch několika návrhů výše bude už v hranici únosnosti k ceně, tak bych stále radši nový nástroj (kvůli záruce, ikdyž spíš doufám, že ji nevyužiju). I tak chápu nemalé výhody použitých nástrojů ... uvidíme co najdu v místních obchodech.
Horča

Příspěvek od Horča »

Já bych doporučil MicroCube, pokud to máš do paneláku, měl jsem ho a za ty peníze bylo víc než dobré. Třeba na bazaru je ted jedno kolem 1700 ;) Do kytary bych šel do něčeho takového: http://kytary.cz/squier-vintage-modifie ... /HN122557/
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Co tohle: http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... rder=datum ?
S kytarami Cort mám v této cenové asi nejlepší zkušenosti. Možná potom nějaký Squier Clasic Vibe- kdyby se ti povedlo ho sehnat za slušné peníze na bazaru.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Squiery jak Classic Vibe, tak Vintage Modified budou dobrou volbou. Affinity je taková základní řada, sám jsem na ní začínal, ale když jsou peníze, koukal bych i malinko výš.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

Děkuji všem za návrhy. Byl jsem si osahat Squier Affinity a nezněl vůbec špatně. Toho Corta jsem zatím nikde nenašel.

Nicméně jsem narazil v hudebninách na jeden použitej kousek, kterej vypadal zachovale, měl akorát nějaký odřený místa a prasklinka v místě spojnice krku a těla (bylo mi řečeno, že to je akorát lak).

Jednal se o kousek značky Keen, Art Series (Stratocaster SSS). Říkal prej, že byl vyrobený v Korei v 80. letech. Cena 2800 Kč.

Jenže nic víc jsem o ní nedokázal zjistit. Google taky zcela zklamal, nevyhledal mi to ani tu značku.

Nemáte někdo nějaké zkušenosti ohledně kytar této značky?
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

Ano, prohledal jsem celý web a našlo mi to víceméně to samé, co tobě, ale z těch vláken jsem nezjistil zda je ten nástroj kvalitní nebo ne. Jestli aspoň ta série byla dobrá jako dnešní nové za 6tis. Kč či víc, míň?

Stejně tak Google vyhodil taky nějaký bazary a inzeráty a tam jsem zjistil někde aspoň pár názorů na (snad) ten samý model, ale právěže to tam vyhejtil dosti, ale zase je to jeden názor. Tak nevím jak moc je to pravda.

Nejvíc mi je divné, že na netu se nedají zjistit nic oficiálního o výrobci, ani žádnou zmíňku v nějakých magazínech apod. Vypadá to, že podnik už zanikl.

Byla celkem masivní a těžká, tudíž na mě přijde, že to je pořádný kus dřeva a to doslova. Což by mohlo značit na kvalitu dřeva, či se mýlím? Takže si myslím, že zakoupit takovou, osadit to novými snímači a mít super nástroj za stále příznivou cenu. Co myslíte, je tato myšlenka aspoň trošku správná?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

TheRendy píše: Byla celkem masivní a těžká, tudíž na mě přijde, že to je pořádný kus dřeva a to doslova. Což by mohlo značit na kvalitu dřeva, či se mýlím?
Nebo to znamená, že to je blbě vysušený prkno, který je z hlediska akustických vlastností úplně mizerné. Podle váhy nelze nic soudit.

PetrPeter 1975 - 2008
jazzym
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od jazzym »

quote=TheRendy

Cenové rozpětí jsem nastavil na 5-10tis. Kč včetně komba,...
a radši bych se němu ani nepřibližoval.. ..................................to se dá zařídit
Co hraji? -Red Hot Chili Peppers............................................Hezký, fandím
Typy kytar? - nejvíce se mi líbí Stratocaster a LP ........................dost se liší o tom víš?
ale spokojím se i s Telecasterem či Superstatem. Ostatní typy kytar nechci. .moc ti jich nezbylo
Co se týče snímačů, tak tady bych to viděl nejlépe na HSS nebo SSS. ........... vylučuje LP
Kobylka pouze pevná.......................................... zbytečná požadavka a ubíra dost možností

Specifické požadavky? - Spíše užší krk .......................Ibanez hmatníky
Rádius krku přiměřeně zaoblený (žádné extrémy). Ikdyž to není až tak podstatné, tak bych radši váhově lehčí kytaru než těžší........................................... ibanez kytary
Aby kytara něco vydržela, ......................................tohle vylučuje skoro všechny
tudíž nějakej náraz sem náraz tam by měla vydržet.......Tak jo , neco málo ty kytary snesou
Struny nízko u hmatníku, pro pohodlnější hraní.............nezapomen že nové kytary budou do mesíce potřebovat krk srovnat šroubem !!!!!!!!!!!!!!
Kombo? - nemusí být nijak zvlášť výkonný, budu jej mít doma v paneláku, tudíž decibilové hody se konat nebudou. Radši bych šetřil na kombu než na nástroji. Dobré by bylo, kdyby do komba bylo možné připojit sluchátka, ale to asi umí všechna komba. .....................tady odporúčam co mám já G1xn zoom a lést s tím do sluchátek nebo hi fi , budeš mít kopec zvukuú a pozdeji budeš vedet co chceš
Jsou mé nároky přiměřené k ceně? ............................ :?
A kolik stojí takový přiměřeně kvalitní kombo? ..............s kombem bych počkal ale když tak koukej od 8 "palcu repráku výše
Poraďte prosím po jakých typech, značkách či produktových řadách se mám dívat?

Jazzymuv verdikt http://kytary.cz/ibanez-art-120-bk/HN095797/ kdybys toužil po singlu zvuku kup si rozepinatelny potenciometry nebo petipolohový spinač a zapoj rozepnute humbuckery

a kombo radeji nahrad levnym multiefektem , radio či Hifi vež se vstupem snad máš
Naposledy upravil(a) jazzym dne 14.02.2013 10:19, celkem upraveno 1 x.
forum pro komplexní hráče
Stanley Glazoff

Ha,ibanezu uz jsem tu navrhoval,i kdyz nejiste,moc velky zajem o to nebyl :D A to byla na bazaru za min a lepsi :) Levny multak je blbost,ani nevime jestli doma ma neco pres co by to hnal.Na kombu jsme se s panem generalnim v podstste shodli,a ted ho jeste koupil kamos na doma,tak jsem mel moznost na to zase zahrat,a porad tvrdim ze za dane penize vyborna vecicka ten cube.Jo,take jsem si rikal,ze jsou tu vyjmenovane vsechny druhy solid body kytar,az na patvary,proto jsem navrhoval tu SZ,jako jednu z nejzajimavejsich co se zrovna na bazaru vyskytly.Ale zrejme chce strata :) Nevim jestli jeste vyrabi focus,take se od nic dalo obcas sehnat za malo penez dost muziky,sam mam jedniho strata od nich,a po serizeni u pana Kobrleho nemel jsem s ni za X let jediny problem.Obcas je jeste tu nekdo nabizi,ale holt to chce vybirat.Hlavne se to tady resi uz nejakou dobu,tak treba uz si neco koupil.Tak doufam ze se pochlubi :) Ted jsem to zase projel,ma tam nekdo Godin za 6,5,to bych vubec nepremyslel o novych kytarach,sice pickguard maji uchylnej,ale nekomu se treba libi :D
jazzym
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od jazzym »

Ten Cube mám chut vyskoušet , hodne se tady na foru o nem mluví a chválí , pro mne staříka je roland o krabkách na šlapání než o dobrých kytarových kombách . nemusí to být k zahození mít dobrý kombo na skoušení ..ale když je málo penez do rolandu nelez ..moje rada. Levný multiefekt se hodí na rúzny věci a kromne nezatižitelnosti peneženky se vejde i do šuplíku když ho už nebude potřeba ..léta sem hrával jen do sluchátek a to sem nemnel ani simulaci bedny ..no a kto nemá hifi věž se vstupem se mu neříka hudební nadšenec :?
ale jsou to rúzny cesty .. koupí se bud to dobrá kytara s nicovatým příslušenstvím .. nebo se koupí nicovatá kytara se slušným kombem ..sme tady v sume , která se nemá podobat na 10 tisíc :roll:
forum pro komplexní hráče
Stanley Glazoff

Levny multak je levny multak,s tim nic nenadelas,a dle myho se nehodi vubec na nic.Leda do smycky kvuli efektum,ale tady se to neresi.Roland je sice za malo penez,ale na doma staci,kdyz je rozpocet takovy jaky je.No a ja bych volil spis lepsi kytaru a usetril na kombu,prece je to nastroj,ktery musi ladit,prijemne se na to hraje atd.Pokud ne,tak i sebelepsi aparat pouzijes leda jako ozdobu v obyvaku :)
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

Děkuji všem za přínosné návrhy. Nakonec jsem využil příležitosti a koupil toho starýho Keena za 2800 Kč. Kromě ceny rozhodla fakta, že se mi na ní dobře hraje (obrovské plus), zachovalý stav, strat (líbí se mi).

Zvukově zatím nemohu moc hodnotit, jelikož ještě čekám až přijde kombíčko - bude jim Roland Cube 15XL. Zatím jsem toho na elektrických kytarách moc nenahrál, tak nedokážu moc srovnat. Ale hrál jsem v hudebninách na Squiera Affinity (bohužel v odlišný čas a na odlišných kombech) a nepřišlo mi, že by Keen nějak zaostával (s ohledem na SSS vs. HSS).

Až přijde kombo a trochu více si s nástrojem pohraju, tak mohu poreferovat konkrétněji. Takže vlastně ještě ani nevím zda jsem koupil dobře či ne :D. Snad ano. Až budu chtít časem posunout ten zvuk dál, tak si koupím lepší snímače (prý je možné zakoupit humbucker stejně velký jako single).
MilanT

Příspěvek od MilanT »

TheRendy píše: (prý je možné zakoupit humbucker stejně velký jako single).
Ano.
- snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/v ... i%20single
- snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/n ... i%20single
Stanley Glazoff

No,az jednou budes menit struny,podivej se pod ten pickguard,treba fokusky delali hned s dirou na HB,i kdyz tam pal dali singl,pod tim plastem to neni videt.Na svy jsem pak jen vykuchal vetsi diru,sice prasacky,ale snimac mel ramecek,takze se to krasne zakrylo.Je take mozne ze ti sedne zvuk singlu,a kdyz pak budes chtit zbavit se brumu,tak jsou i vertikalni humbuckery,ktere zneji vic jak singl,ale dole maji civku na odstraneni brumu.Nebo dnes uz jsou i cistokrevni singly,co nesumej,ale s tema zkusenosti nemam :(
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“