Již čtvrtým rokem se snažím jaksi taksi hrát na akustickou kytaru (konkrétně Washburn F10S) a nyní bych si rád pořídil elektrickou kytaru a jelikož nákup elek. je mnohem složitější než akustiky a nemám s tím žádné zkušenosti, tak se radši optám na nějaká ta doporučení od zkušenějších.
Cenové rozpětí jsem nastavil na 5-10tis. Kč včetně komba, ale to je jen taková orientační cena. Jsem pouze chudý student, tudíž bych nejradši, kdyby mě to stálo co nejméně, ale mám jisté své nároky a požadavky, tudíž mě zajímá jestli je k tomu můj rozpočet vůbec reálný. 10tis. je už opravdu absolutní strop a radši bych se němu ani nepřibližoval, ale zatím to nechám jako možnost.
Co hraji? - hraji (resp. bych chtěl hrát) spíše rock, klasický r'n'r, blues, punk, funky. Nejsem fandou tvrdých metalových, hardcore rockových a podobných stylů. Jestli je tady kapela, které se chci svým hraním přiblížit, tak to jsou rozhodně Red Hot Chili Peppers.
Typy kytar? - nejvíce se mi líbí Stratocaster a LP, ale spokojím se i s Telecasterem či Superstatem. Ostatní typy kytar nechci. Co se týče snímačů, tak tady bych to viděl nejlépe na HSS nebo SSS. A nejlépe kdyby kytara měla whammy bar. Kobylka pouze pevná.
Specifické požadavky? - Spíše užší krk (mám malé ruce). Rádius krku přiměřeně zaoblený (žádné extrémy). Ikdyž to není až tak podstatné, tak bych radši váhově lehčí kytaru než těžší. Aby kytara něco vydržela, osobně se ke svým věcem chovám opatrně, ale nijak přehnaně, tudíž nějakej náraz sem náraz tam by měla vydržet. Struny nízko u hmatníku, pro pohodlnější hraní.
Kombo? - nemusí být nijak zvlášť výkonný, budu jej mít doma v paneláku, tudíž decibilové hody se konat nebudou. Radši bych šetřil na kombu než na nástroji. Dobré by bylo, kdyby do komba bylo možné připojit sluchátka, ale to asi umí všechna komba.
Jsou mé nároky přiměřené k ceně? Za kolik se už dá sehnat nástroj, který by splňoval mé požadavky (aspoň většinu z nich) a který by byl zároveň "kvalitní"? A kolik stojí takový přiměřeně kvalitní kombo?
Poraďte prosím po jakých typech, značkách či produktových řadách se mám dívat? Hodlám si svůj nástroj pořídit v kamenném obchodě v Plzni a rozhodně si jej chci předem vyzkoušet, ale právě proto bych potřeboval nějaké tipy, abych si nepřipadal jako Alenka v říši divů.
Předem děkuji za Vaši ochotu