Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
simiruz

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od simiruz »

Tak přepínání kanálů už šlape, relátka prakticky necvakají, díky.

Teď přemýšlím nad efektovou smyčkou. Nenašel jsem schéma na paralelní efektovou smyčku, která by nějak propouštěla část (většinu) signálu úplně beze směny, tak jsem překreslil sériovou smyčku z valve wizarda a červeně vyznačil změny, které chci udělat. Je tam přidaný bypass celé smyčky, potenciometr return level a zaměňuju ECC82 z původního schématu za ECC83 (mám ji doma).
Mám stejné otázky jako minule: Bude to takhle fungovat? Udělali by jste to jinak? Lépe?
Přílohy
jcm800 smyčka.pdf
(16.41 KiB) Staženo 140 x
neotronic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od neotronic »

Ahoj,
to moc fungovat nebude, protoze jsi pro pruchod nezefektovaneho signalu vynechal jednu triodu, take ten zefektovany by mel podstatne mensi hlasitost, nehlede na to, ze pri zapojenym efektu by jsi vystup poslal zpet na vstup a mel by jsi ne moc dobry oscilator...

Co ty potrebujes je dobre smichat ten zefektovany s nezefektovanym, coz muzes dobre udelat pres tohle: http://www.valvewizard.co.uk/resistive.html . Zaroven chces mit vystup z efektu vicemene stejne hlasity jako nezefektovany signal, takze musis brat ten cisty z toho katodovyho sledovace a ten az primichavat. Nejakeho zabarveni zvuku tim sledovacem se moc obavat nemusis, protoze ma gain mensi nez 1, takze k zkresleni moc nedochazi. To michani se ti bude nejlepe delat dvojtym potenciometrem...
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Takže se asi nevyhnu tomu abych i původní signál prohnal přes obě triody.(překresleno v příloze) Třeba to nebude vůbec na škodu...
Nezdá se mi, že do invertoru půjde signál z anody a ne z katodového sledovače (vím, že sledovač je proudové zesílení, ale nemám dostatek teoretických znalostí, abych věděl, jestli to bude mít podstatný vliv na zkreslení koncového stupně. Konec má 20W, takže kreslí už docela dost)
Je potřeba něco upravit když tam dám ECC83 namísto 82? nebo je rozdíl jenom ve velikosti zesílení?
Přílohy
jcm800 smyčka 2.pdf
(16.79 KiB) Staženo 123 x
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

asi by to tak mohlo být, jen si pak musíš ověřit jak moc ti zesiluje ta druhá trioda abys nepřebudil další triodu za ní ( nejspíš tedy invertor) - pokud to není záměr.

Akorát se mi nezdá to že máš řiditelný signál do smyčky a nezefektovaný signál ne, asi bych tam dal taky stereo potenciometr abys ovládal oba signály, na míchání jejich poměru tam pak máš ten mix. Tam bych použil stereo potenciometr a zapojil ho proti sobě, jako to používá engl -
Obrázek
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

dneska jsem s tím zase laboroval, zapojil jsem signál na El84 a hrálo to, sice tak potichu že jsem musel dát hlavu k repru abych něco slyšel, mám takovej pocit že to takhle hrálo celou dobu, akorát jsem to neslyšel, tak jsem bypassnul ty korekce a už to hrálo víc nahlas, ale kreslí to jako sviňa a chci se Vás zeptat tohle jsem zkoušel normálně přes input, mám ten signál zapojit na mřížku 2. triody a zase zkusit? Rači se ptám abych zase něco nepo... nepodělal ;)
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

Tak jsem to zase zkoušel. Signál jsem dal na PIN2 druhé triody z ní jsem šel pouze přes vazební kondík a odpor proti zemi na El84 a furt stejný... hraje to zkresleně a celkem potichu. Tak jsem sundal všechno z tý druhý triody a koncový lampy, proměřil, napájel kam patří, všechny spoje propípal, zapojil a pořád to samý já už fakt nevim, napadá Váse něco? :(
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

najdi nekoho pobliz kdo se ti na to koukne, sam to asi nevyresis
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

ještě jeda věc je mi divná, měřil jsem žhavící napětí a je tam 5.45V což je celkem málo, myslíte že to může být tim? Trafo jsem si nechával motat na 6.3V asi to posrali, nebo je to tim že když jsou tam lampy tak to klesne?
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

to jde taky o to jestli jsi jim rek spravnej proudovej odber, nebo jestli tam nemas nejakou botu, ale zhaveni skoro o volt min je fakt malo
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Já jsem si nechával motat trafo u silveratechu. Objednal jsem 6,3V/6A. Odebírám jen 3,4A a napětí mám 5,8V... Stačí, když odebírám jen jeden Ampér a klesne to na 5,9V. Naprázdno je tam 6,4V. Uvažoval jsem, že to usměrním můstkem, ale to už by tam bylo přes 8V a to by se zase špatně sráželo dolů.
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

nechával jsem to dělat přesně podle parametrů co jsou v tom PDF
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

5,5V až zas taková tragedie není. Rozhodně ti kvůli tomu nepřestane kombo hrát. Ve spoustě aparátů je žhavení pod 6V naprosto úmyslně. Dost výrazně se tímto způsobem totiž snižuje šum a lampám to až zas tak moc nevadí. Spíš je kolem toho spousta keců vymyšlených moudrými teoretiky. Např. ruské EL84 ( 6P14P ) mají ve specifikacích tech. dat přímo od výrobce doporučené žhavení 5,5 až 7V. Do toho už se dá trefit celkem snadno....
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

ok ale proč to teda hraje tak blbě?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

No, člověče, to je záhada. Že by tam byla nějaká chyba?
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Připomínáš mi Milane jednoho mého učitele ze střední. Je to borec, naučil nás dost, když jsem k němu donesl svůj apec coby maturitní projekt a cosi tam nefungovalo, tak pár minut hleděl do rozdělané kysně, podíval se na mě a vítězoslavně řekl: ,,Tam bude nějaká chyba!"
Bob78

Příspěvek od Bob78 »

Dobrý den,prosím o radu při výběru výstupáku ,který je vyzkoušený pro 2* EL 84 ale nechci z Gesu,nebo objednávat ze zahraničí,děkuji.
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Bob78 píše:Dobrý den,prosím o radu při výběru výstupáku ,který je vyzkoušený pro 2* EL 84 ale nechci z Gesu,nebo objednávat ze zahraničí,děkuji.
na aukru se toho dá sehnat dost, nicmeně kvlita asi kus od kusu jiná řekl bych. pak taky soselectronic.cz
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
vercajg

Příspěvek od vercajg »

Indel z Gesu nejsou vůbec špatné.
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

vercajg píše:Indel z Gesu nejsou vůbec špatné.
myslím že to co na aukru koupím vetšinou tak za polovic má minimálně stejnou kvalitu
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Bob78

Příspěvek od Bob78 »

nevím nemám zkušenost,ale všichni na ty z Gesu nadávají........
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“