Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
Tak přepínání kanálů už šlape, relátka prakticky necvakají, díky.
Teď přemýšlím nad efektovou smyčkou. Nenašel jsem schéma na paralelní efektovou smyčku, která by nějak propouštěla část (většinu) signálu úplně beze směny, tak jsem překreslil sériovou smyčku z valve wizarda a červeně vyznačil změny, které chci udělat. Je tam přidaný bypass celé smyčky, potenciometr return level a zaměňuju ECC82 z původního schématu za ECC83 (mám ji doma).
Mám stejné otázky jako minule: Bude to takhle fungovat? Udělali by jste to jinak? Lépe?
Teď přemýšlím nad efektovou smyčkou. Nenašel jsem schéma na paralelní efektovou smyčku, která by nějak propouštěla část (většinu) signálu úplně beze směny, tak jsem překreslil sériovou smyčku z valve wizarda a červeně vyznačil změny, které chci udělat. Je tam přidaný bypass celé smyčky, potenciometr return level a zaměňuju ECC82 z původního schématu za ECC83 (mám ji doma).
Mám stejné otázky jako minule: Bude to takhle fungovat? Udělali by jste to jinak? Lépe?
- Přílohy
-
- jcm800 smyčka.pdf
- (16.41 KiB) Staženo 141 x
Ahoj,
to moc fungovat nebude, protoze jsi pro pruchod nezefektovaneho signalu vynechal jednu triodu, take ten zefektovany by mel podstatne mensi hlasitost, nehlede na to, ze pri zapojenym efektu by jsi vystup poslal zpet na vstup a mel by jsi ne moc dobry oscilator...
Co ty potrebujes je dobre smichat ten zefektovany s nezefektovanym, coz muzes dobre udelat pres tohle: http://www.valvewizard.co.uk/resistive.html . Zaroven chces mit vystup z efektu vicemene stejne hlasity jako nezefektovany signal, takze musis brat ten cisty z toho katodovyho sledovace a ten az primichavat. Nejakeho zabarveni zvuku tim sledovacem se moc obavat nemusis, protoze ma gain mensi nez 1, takze k zkresleni moc nedochazi. To michani se ti bude nejlepe delat dvojtym potenciometrem...
to moc fungovat nebude, protoze jsi pro pruchod nezefektovaneho signalu vynechal jednu triodu, take ten zefektovany by mel podstatne mensi hlasitost, nehlede na to, ze pri zapojenym efektu by jsi vystup poslal zpet na vstup a mel by jsi ne moc dobry oscilator...
Co ty potrebujes je dobre smichat ten zefektovany s nezefektovanym, coz muzes dobre udelat pres tohle: http://www.valvewizard.co.uk/resistive.html . Zaroven chces mit vystup z efektu vicemene stejne hlasity jako nezefektovany signal, takze musis brat ten cisty z toho katodovyho sledovace a ten az primichavat. Nejakeho zabarveni zvuku tim sledovacem se moc obavat nemusis, protoze ma gain mensi nez 1, takze k zkresleni moc nedochazi. To michani se ti bude nejlepe delat dvojtym potenciometrem...
Takže se asi nevyhnu tomu abych i původní signál prohnal přes obě triody.(překresleno v příloze) Třeba to nebude vůbec na škodu...
Nezdá se mi, že do invertoru půjde signál z anody a ne z katodového sledovače (vím, že sledovač je proudové zesílení, ale nemám dostatek teoretických znalostí, abych věděl, jestli to bude mít podstatný vliv na zkreslení koncového stupně. Konec má 20W, takže kreslí už docela dost)
Je potřeba něco upravit když tam dám ECC83 namísto 82? nebo je rozdíl jenom ve velikosti zesílení?
Nezdá se mi, že do invertoru půjde signál z anody a ne z katodového sledovače (vím, že sledovač je proudové zesílení, ale nemám dostatek teoretických znalostí, abych věděl, jestli to bude mít podstatný vliv na zkreslení koncového stupně. Konec má 20W, takže kreslí už docela dost)
Je potřeba něco upravit když tam dám ECC83 namísto 82? nebo je rozdíl jenom ve velikosti zesílení?
- Přílohy
-
- jcm800 smyčka 2.pdf
- (16.79 KiB) Staženo 124 x
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
asi by to tak mohlo být, jen si pak musíš ověřit jak moc ti zesiluje ta druhá trioda abys nepřebudil další triodu za ní ( nejspíš tedy invertor) - pokud to není záměr.
Akorát se mi nezdá to že máš řiditelný signál do smyčky a nezefektovaný signál ne, asi bych tam dal taky stereo potenciometr abys ovládal oba signály, na míchání jejich poměru tam pak máš ten mix. Tam bych použil stereo potenciometr a zapojil ho proti sobě, jako to používá engl -

Akorát se mi nezdá to že máš řiditelný signál do smyčky a nezefektovaný signál ne, asi bych tam dal taky stereo potenciometr abys ovládal oba signály, na míchání jejich poměru tam pak máš ten mix. Tam bych použil stereo potenciometr a zapojil ho proti sobě, jako to používá engl -

St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
dneska jsem s tím zase laboroval, zapojil jsem signál na El84 a hrálo to, sice tak potichu že jsem musel dát hlavu k repru abych něco slyšel, mám takovej pocit že to takhle hrálo celou dobu, akorát jsem to neslyšel, tak jsem bypassnul ty korekce a už to hrálo víc nahlas, ale kreslí to jako sviňa a chci se Vás zeptat tohle jsem zkoušel normálně přes input, mám ten signál zapojit na mřížku 2. triody a zase zkusit? Rači se ptám abych zase něco nepo... nepodělal 
Tak jsem to zase zkoušel. Signál jsem dal na PIN2 druhé triody z ní jsem šel pouze přes vazební kondík a odpor proti zemi na El84 a furt stejný... hraje to zkresleně a celkem potichu. Tak jsem sundal všechno z tý druhý triody a koncový lampy, proměřil, napájel kam patří, všechny spoje propípal, zapojil a pořád to samý já už fakt nevim, napadá Váse něco? 
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
najdi nekoho pobliz kdo se ti na to koukne, sam to asi nevyresis
St.Anley Tube Amps
ještě jeda věc je mi divná, měřil jsem žhavící napětí a je tam 5.45V což je celkem málo, myslíte že to může být tim? Trafo jsem si nechával motat na 6.3V asi to posrali, nebo je to tim že když jsou tam lampy tak to klesne?
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
to jde taky o to jestli jsi jim rek spravnej proudovej odber, nebo jestli tam nemas nejakou botu, ale zhaveni skoro o volt min je fakt malo
Já jsem si nechával motat trafo u silveratechu. Objednal jsem 6,3V/6A. Odebírám jen 3,4A a napětí mám 5,8V... Stačí, když odebírám jen jeden Ampér a klesne to na 5,9V. Naprázdno je tam 6,4V. Uvažoval jsem, že to usměrním můstkem, ale to už by tam bylo přes 8V a to by se zase špatně sráželo dolů.
nechával jsem to dělat přesně podle parametrů co jsou v tom PDF
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
5,5V až zas taková tragedie není. Rozhodně ti kvůli tomu nepřestane kombo hrát. Ve spoustě aparátů je žhavení pod 6V naprosto úmyslně. Dost výrazně se tímto způsobem totiž snižuje šum a lampám to až zas tak moc nevadí. Spíš je kolem toho spousta keců vymyšlených moudrými teoretiky. Např. ruské EL84 ( 6P14P ) mají ve specifikacích tech. dat přímo od výrobce doporučené žhavení 5,5 až 7V. Do toho už se dá trefit celkem snadno....
ok ale proč to teda hraje tak blbě?
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
No, člověče, to je záhada. Že by tam byla nějaká chyba?
- Rocky_MK
- Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
- Kontaktovat uživatele:
Připomínáš mi Milane jednoho mého učitele ze střední. Je to borec, naučil nás dost, když jsem k němu donesl svůj apec coby maturitní projekt a cosi tam nefungovalo, tak pár minut hleděl do rozdělané kysně, podíval se na mě a vítězoslavně řekl: ,,Tam bude nějaká chyba!"
Dobrý den,prosím o radu při výběru výstupáku ,který je vyzkoušený pro 2* EL 84 ale nechci z Gesu,nebo objednávat ze zahraničí,děkuji.
na aukru se toho dá sehnat dost, nicmeně kvlita asi kus od kusu jiná řekl bych. pak taky soselectronic.czBob78 píše:Dobrý den,prosím o radu při výběru výstupáku ,který je vyzkoušený pro 2* EL 84 ale nechci z Gesu,nebo objednávat ze zahraničí,děkuji.
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Indel z Gesu nejsou vůbec špatné.
myslím že to co na aukru koupím vetšinou tak za polovic má minimálně stejnou kvalituvercajg píše:Indel z Gesu nejsou vůbec špatné.
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
nevím nemám zkušenost,ale všichni na ty z Gesu nadávají........