Levák hrající na pravorukou kytaru = problém?
Pravidla fóra
Re: Levák hrající na pravorukou kytaru = problém?
určite to je problém . . . ja som ľavák a ani si neviem predstaviť že by som hral na pravú stranu, pretože ľavou rukou nedokážem chytiť ani len akord a pravou rukou zase neudržím rytmus. Ale poznám aj ľudí ktorí sú ľaváci a aj napriek tomu hrajú na pravú stranu. Ale podľa mňa je to neprirodzené, určite je lepšie keď ľavák hrá na ľavo. Jediný problém je už potom fakt len s výberom gitár, pretože ten ľavácky sortiment nie je taký bohatý ako pravácky.
ano neumis si to predstavit, ale to asi proto, ze jses tak zvykly. Ja si zase neumim predstavit ze bych mel hrat na levorukou kytaru i kdyz jsem levak. Podle me je to o zvyku.
jasne, urcite je to aj o zvyku, ale kus pravdy je aj na dominancii lavej alebo pravej strany, ako som to tu aj videl niekde v predchadzajucom prispevku. Mozno je u niektorych ta dominancia vacsia a u inych mensia . . . napr. niektori ludia su lavaci, ale pri jedle drzia lyzicu v pravej . . . ja som asi totalny lavak
, lebo robim a drzim vsetko lavou rukou. A aj ked som prvykrat v zivote este ako maly chytil do ruk gitaru, tak som ju automaticky chytil na lavu stranu. Moj byvaly kolega z kapely bol lavak a hral na pravu stranu. Ked sme hrali komplet aj s bicimi tak bolo vsetko ok, ale ked hral sam, bolo tam citit iste rytmicke vychylky a som presvedceny o tom ze to bolo prave preto. Ale na druhej strane poctivym treningom by sa z toho urcite dostal.
- Hegrik
- Kontaktovat uživatele:
sem basák co hraje jako pravák a přitom sem levák a teda musim říct že rytmus bylo vždycky to poslední co mi dělalo problém
ale asi záleží na každým člověku zvlášť 
samozrejme ze zalezi od cloveka, kazdy hra tak ako je mu lepsie
. . . ja som len napisal svoju skusenost 
-
tomasberan218
Ja som tiež ľavák na pravorukú.. všetko je o cviku. Je možné, že keby som hral na ľavačku tak sa učím rýchlejšie. Neviem to porovnať.
-
tomasberan218
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
I když hraješ na "správnou" stranu, tak tohle nejde hned.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Podle mě to záleží na člověku, jsou lidi, kteří jsou přeučení leváci a hrajou sakra dobře (já znám např Jima Roota ze Slipknotů a dokonce o něm píšou, že má hodně dobrou techniku...) a je dost lidí, kteří hrajou na levou (Kurt Cobain, Zacky Vengeance - Avenged Sevenfold a taky hrajou dost rychle), podle mě jde spíš o to mít příjemný pocit při hraní a neřešit stranu (i když je někdo levák a hraje se mu dobře na pravorukou kytaru, tak proč hrát na levorukou??)... Toť můj názor
-
tomasberan218
Take jsem levak. Jak uz zde nekdo vzpominal, tak jde spise o to, zda jsi nebo nejsi dominantni levak. Je na to i jeden jednoduchy trik jak to zjistit. Kdyz prokrizis prsty mezi pravou a levou rukou, tak kde mas levy palec? Mas ho pod pravym palcem? Pak jsi spise dominantni levak.
Jinak, ja si koupil od kamose kytaru, ktera samozrejme byla na pravaka. Po kazde, kdyz jsem ji vzal do ruky, drzel jsem ji jako levak. Prava ruka na hmatniku. Nakonec nezbylo nic jineho, nez otocit struny. V podstate s tim nebyl problem, az na tluste E, kde jsem musel trosku "vypilovat" zlabek u krku kytary
) Kdyz nepocitam popruhy, tak se da na pravorukou kytaru hrat obracene s obracenymi strunami. Spise je tam problem, kde jsou knofliky na hlasitost, atd aby ti to nevadilo pri trsani levou rukou.
Jinak nyni planuji nakup levoruke kytary. Vim, ze neni moc velky vyber, ale chtel jsem se zeptat, zda ma nekdo nejake zkusennosti. Zatim pokukuji po tehle:
http://kytary.cz/epiphone-les-paul-stan ... /HN073564/
Jinak, ja si koupil od kamose kytaru, ktera samozrejme byla na pravaka. Po kazde, kdyz jsem ji vzal do ruky, drzel jsem ji jako levak. Prava ruka na hmatniku. Nakonec nezbylo nic jineho, nez otocit struny. V podstate s tim nebyl problem, az na tluste E, kde jsem musel trosku "vypilovat" zlabek u krku kytary
Jinak nyni planuji nakup levoruke kytary. Vim, ze neni moc velky vyber, ale chtel jsem se zeptat, zda ma nekdo nejake zkusennosti. Zatim pokukuji po tehle:
http://kytary.cz/epiphone-les-paul-stan ... /HN073564/
Na názory na el. kytaru se prosím ptej v sekci el. kytar.
A aby tam náhodou nevzniklo duplicitní téma, tak ti poradím ještě správná témata:
SG + LP levoruké kytary
elektricke-kytary/sg-les-paul-levoruke- ... les%20paul
Levoruká elektrická kytara
elektricke-kytary/levoruka-elektricka-k ... les%20paul
Tam se probírala i ta tvoje Epina Les Paul.
A aby tam náhodou nevzniklo duplicitní téma, tak ti poradím ještě správná témata:
SG + LP levoruké kytary
elektricke-kytary/sg-les-paul-levoruke- ... les%20paul
Levoruká elektrická kytara
elektricke-kytary/levoruka-elektricka-k ... les%20paul
Tam se probírala i ta tvoje Epina Les Paul.
- Nero
- Rádce
Solidní blbost. Protože jinak by to znamenalo, že já, kovaný pravák, jsem dominantní levák.Ragnarok píše:Take jsem levak. Jak uz zde nekdo vzpominal, tak jde spise o to, zda jsi nebo nejsi dominantni levak. Je na to i jeden jednoduchy trik jak to zjistit. Kdyz prokrizis prsty mezi pravou a levou rukou, tak kde mas levy palec? Mas ho pod pravym palcem? Pak jsi spise dominantni levak.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Já jsem levák, začínal jsem jako levák a vždycky budu.. V dnešní době to u kytar není skoro vůbec problém. Jediný, co je nic moc je to, že spousta kytar nemá levorukou verzi, takže musím šahat hloubějš pro kejtry, ale s tím se dá žít.. 
- Nero
- Rádce
VS.Ushi píše: V dnešní době to u kytar není skoro vůbec problém.
Vidím tam "lehký" rozpor...Jediný, co je nic moc je to, že spousta kytar nemá levorukou verzi, takže musím šahat hloubějš pro kejtry, ale s tím se dá žít..
PetrPeter 1975 - 2008
Náš basák je levák, hraje na levou stranu, ale má pravorukou basu. Tzn. tlustou strunu má dole. Když jsme mu navrhovali, aby si ty struny aspoň otočil, poslal nás do háje, že takhle hraje celej život a nehodlá se to učit jinak. A musím uznat, že hraje solidně. 
- Nero
- Rádce
Nechápu, jak se někomu takhle může hrát pohodlně. Nejde ani tak o o pořadí strun jako spíš o ten obráceně pověšený nástroj.
PetrPeter 1975 - 2008
Taky mi to moc rozum nebere, nicméně to fakt funguje...