Výběr digitálního piána (srovnání Yamaha a Kawai)

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
pavel_A5

Re: Výběr digitálního piána (srovnání Yamaha a Kawai)

Příspěvek od pavel_A5 »

PtJaa píše:Pavle A5, máš to hezky rozmyšlené. Pokud se ti zdají vyzkoušené modely skoro stejné, je možné, že bys neviděl velký rozdíl ani u té CA65.

Moje $0.02: Nepřemýšlel bych moc o kvalitě zvuku z repro. Buď budeš používat většinou sluchátka, nebo, aspoň u levnějších modelů jako S51, to stejně chce slušné externí monitory.
(I u té CLP 430 - dva 16cm reproduktory, 2*30W, dole pod piánem a skloněné k zemi - prostě není sestava na kvalitní reprodukci).
Myslím, že všechno napsané bude pravda :) ... ono ne že by mi všechny vyzkoušené modely přišly skoro stejné, ale spíš se mi na všechny hrálo relativně dobře a každé mělo něco lepší a něco horší - tedy, v konečném "součtu" kladů a záporů je to hodně podobné :)
jung

Příspěvek od jung »

to: PtJaa

Jen jedné věci nerozumím (Yamaha YDP161 :: Galaxy Vintage D) a to tvým vztahem ke zvuku Yamahy versus
softwarový zvuk Galaxy. Pustil jsem si demo YDP 161 a Galaxy Vintage D na internetu.
Yamaha se mi líbila víc. Z Galaxy jsem měl pocit uřezaných výšek - zabarvení tónů. Nechtě tak musím srovnávat rejstříky klavírů v mých nástrojích. Který sample je vlastně nejlepší?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jen na okraj pozor - "sampl" není všechno. Je to sice základ toho zvuku, ale ke zmiňovaným realističnostem patří spousta dalších věcí. Ale ber to jako obecné info mimo tu konkrétní otázku na dva produkty, protože osobně jsme neslyšel ani jeden z nich.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Jsme asi trochu off-topic, takže se pokusím být stručný:

1, Nevšiml jsem si, že by Vintage D trpěla na uřezané výšky. Jde ale o to, že se VST dají nesrovnatelně více konfigurovat. Autor nahrávky zřejmě v nastavení tónu u VintageD stáhl úroveň "brilliance", nebo naopak zesílil úrovně u "warmth" a "punch" (myslím, že popsaná nastavení jsou ekvalizacemi na úrovni samplů, s pásmy vztaženými k základní frekvenci daného samplu).
(interaktivní ukázka interface Vintage D je k proklikání zde, nastavení, o kterých píšu, se objeví po kliknutí na + vedle Tone...)

2, Zvukově pro poslech preferuji Vintage D (nebo Giant) před Yamahou.

3, Při hře je to skoro nesrovnatelné - rozhodně preferuji VST. Při hraní (na sluchátka) se zvukem Yamahy vnímám zvuk jako nejslabší článek. Při hraní přes VST vnímám klaviaturu jako nejslabší článek, zvuk vnímám jako blízko zvuku slušného křídla. Rozdíl proti Yamaze je hlavně lepší expresivita (citlivost na dynamiku) a bohatší rezonance a zvuk.

4, Upozorňuji, že porovnání je subjektivní. Jsem si jistý, že by se našli lidé, kteří by preferovali zvuk Yamahy, nebo, asi častěji, by říkali, že rozdíl je malý (záleží i na nastavení ozvěny, já si ji při hře nechávám docela malou). Co se týká pocitu při hře, byl bych velmi překvapený, kdyby zkušenější pianista preferoval Yamahu. Ale i takový člověk třeba existuje.
(Záleží i na jiných věcech, třeba na latenci. Já mám v ASIO nastavený buffer 128 samplů, což vede ke zpoždění zvuku VST proti zvuku Yamahy 7ms, což mi vadí málo. Když jsem měl kdysi buffer 256 samplů, už mě zpoždění zvuku při hře přes VST trochu rušilo).

Ještě - zkusil jsi ukázky na stránkách Galaxy (http://www.galaxypianos.com/vintage-d.html)?
Taky pro zajímavost - zde je zajímavý poslechový test 18 VST pián...
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 29.03.2013 15:11, celkem upraveno 2 x.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
jung

Příspěvek od jung »

Ukázky jsem si pouštěl z webu Galaxy a dal jsem na první poslech. Určitě máš víc zkušeností.
Na druhý poslech (a s lepší aparaturou ) se musím opravit. Ten zvuk je čisťounký :D
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

jen tak chci dodat , protože se tady nekdo zminoval o nevhodnem ozvučení Yamaha reproduktoru smerem k zemi. Ja prave toto považuju za velice vhodné a realistické rešení.
Na mé YDP 140 (konstrukcne sou stejne i s 141 a 161) byly takhle osazene repraky a mužu ríct že to bylo skvelé. Porovnaval sem to s koss porta pro sluchátky , ktere sou považovany za etalon pri takových testech .
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Odkdy jsou Porta Pro etalonem pro porovnávání s jakoukoli aparaturou myšlenou na vážný poslech hudby?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Podobně znít ale můžou, oboje postrádají výšky a detail (pro Porty viz obrázek). A oboje si taky zaslouží upgrade, pokud je to jen trochu možné.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

postradal sem u te yamahy se začatku výšky , než sem si uvedomil že jakekoli vetší výšky než to dáva by byly obežujici pro mé uši. Myšleno jako u klavíru klasickýho když ty výšky seženeš tak sou to už spíš kazíci pazvuky .
Porta pro sou neco jako monitory medzi sluchátky nepridávaj neuberaj jede to z nich tak jak to je nahrané.
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Už to nemůžu vydržet, protože se to nedá brát ani jako fór; KOSS Porta pro jsou všechno možný, jenom ne "...neco jako monitory medzi sluchátky..." !!!

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

to je jedno , chtel sem rict že ozvučeni te yamahy je k spokojenosti , da se sni od*bat souseda že maš orginal akustický piano .... :roll: .. když nikdy nezmeniš hlasitost a zvuky , pak už te bude mít za vo*a.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

ricardo píše: Porta pro sou neco jako monitory medzi sluchátky nepridávaj neuberaj jede to z nich tak jak to je nahrané.
Koss Porta Pro
Obrázek

Yamaha HS80M
Obrázek

Najdi 5 rozdílů...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

jako grafy sou fakt hezký to se musi nechat . ony ty porta pro sou hrozný sluchátka , kabel je na dotek neprijemny , mam pocit že se každu chvili nekde zadrhne a uškubne, taky vypadaj dost krehké že si jednou na ne sednu a bude po nich . Ale co me nejvic štvalo je že me šticovali že bych vraždil :? ten sklapeci mechanizmus ..no hrúza pomyslet nevim proč si je chci znova koupit .. asi proto že sem vyvalil voči jak znel v nich Fender JazzBass z komboveho phones out :cry: a ne že je nezmenený prodavaj už skoro 50 let .

edit : no tak 50 let sem prehnal , :roll: to je fuk .. viš co nero , kup si je .. v Englandu je určite seženeš levneji, udelej nam test do recenzí a když se ti nebudou libit , tak je zabal a pošli je do slowakie , ja si nejake prachy odložim .. i když vim že si je budu muset koupit sam , neboť si je necháš :wink:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ne 50 let, ale 20 let. A kupují je lidi, kteří buď o jejích zvukovém podání nic nevědí, nebo schválně chtějí našlapaný duc-duc, kdy jim rádiové hity budou znít hyperübercool. Na monitoring jsou to zcela nevhodná sluchátka. Tečka.

PetrPeter 1975 - 2008
clayman

Příspěvek od clayman »

No... jen krátce ke komentářům výše -- Koss Porta Pro zcela jednoznačně nejsou monitory, protože jejich zvuk je možná dobrý na dupárny, ale mimo jiné se u nich nedá mluvit o středech a výšky jsou jak hrané do roury. Používal jsem půjčené asi půl roku a znovu už bych je nechtěl.

A teď k tématu -- s výběrem Yamaha vs. Kawai v zásadě souhlasím, sám stojím před stejným dilematem, ale trochu mě překvapilo, že tu nikdo nenavrhnul Yamahu CLP-470. Uznávám, že tento model jde až na krev co se týče rozpočtu původního tazatele, ale přeci jen -- oproti CLP-440 má Natural Wood klaviaturu a u klavíru jde o klávesy až v první řadě. Navíc i tazatelova přítulka bude spokojená, jelikož CLP-470 se teď "nově" (cca. čtvrt roku) prodává i ve sněhobílé variantě, i když tu všude nemají (ale kytary.cz by ji mít měly).
Digi piano Kawai CA-95 Rosewood od června 2013. :)
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

Jen na okraj ješte, aby se moc neznevažily pro ty kterí by si je radi poridili :roll:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Koss_Porta_Pro
"Zvuk je velice hutný a poměrně přesný. Přenášené spektrum je mírně přesunuto k basovějšímu podání. Basů je více, a jsou docela přesné, středy jsou informativní, plnokrevné a přirozené, výšky detailní, přirozené. Prostor nahrávek je podán reálně, trochu je ale zúžen. Zvukový charakter je v dobrém slova smyslu normální, nezabarvený. Mužský hlas je méně detailní"

nejake ty analyzy monitorovacich sluchadel
Obrázek

top 10 headphones under 100$
http://headphone.ezinemark.com/10-best- ... b4e58.html
http://www.techshout.com/features/2012/ ... under-100/
pavel_A5

Příspěvek od pavel_A5 »

Právě jsem po dalším "přezkoumání" funkcí vyřadil model Yamaha YDP-S51, jelikož má sice funkci USB, ale pouze USB-TO-HOST a nikoliv USB-TO-DEVICE :) ... takže se výběr opět zúžil :)
clayman píše:A teď k tématu -- s výběrem Yamaha vs. Kawai v zásadě souhlasím, sám stojím před stejným dilematem, ale trochu mě překvapilo, že tu nikdo nenavrhnul Yamahu CLP-470. Uznávám, že tento model jde až na krev co se týče rozpočtu původního tazatele, ale přeci jen -- oproti CLP-440 má Natural Wood klaviaturu a u klavíru jde o klávesy až v první řadě. Navíc i tazatelova přítulka bude spokojená, jelikož CLP-470 se teď "nově" (cca. čtvrt roku) prodává i ve sněhobílé variantě, i když tu všude nemají (ale kytary.cz by ji mít měly).
Model CLP-470 jsem vyřadil z důvodu toho, že razantní rozdíl mezi CLP-440 a CLP-470 jsem z pohledu o tolik rozdílné ceny nezaznamenal - nicméně se případně rád poučím - je tam kromě dřevěných kláves nějaký další takový rozdíl, který stojí za ten příplatek?

Příští týden se chystám na opravdu důkladný test mezi modely CLP-430, 440 a 470 - na místě se rozhodnu, jaký model je pro mě nejpřijatelnější a potom už mi bude zbývat jen rozhodnout, jestli daný model od Yamahy nebo Kawai CN34. Bohužel kde mají všechny zmíněné Yamahy k vyzkoušení, tam nemají Kawai CN34 :(
clayman píše:A teď k tématu -- s výběrem Yamaha vs. Kawai v zásadě souhlasím, sám stojím před stejným dilematem, ale trochu mě překvapilo, že tu nikdo nenavrhnul Yamahu CLP-470. Uznávám, že tento model jde až na krev co se týče rozpočtu původního tazatele, ale přeci jen -- oproti CLP-440 má Natural Wood klaviaturu a u klavíru jde o klávesy až v první řadě. Navíc i tazatelova přítulka bude spokojená, jelikož CLP-470 se teď "nově" (cca. čtvrt roku) prodává i ve sněhobílé variantě, i když tu všude nemají (ale kytary.cz by ji mít měly).
Model CLP-470 jsem původě vyřadil z důvodu toho, že razantní rozdíl mezi CLP-440 a CLP-470 jsem z pohledu o tolik rozdílné ceny nezaznamenal - nicméně se případně rád poučím - je tam kromě dřevěných kláves nějaký další takový rozdíl, který stojí za ten příplatek?

Tak a teď k mému postupnému výběru - právě jsem po dalším "přezkoumání" funkcí vyřadil model Yamaha YDP-S51, jelikož má sice funkci USB, ale pouze USB-TO-HOST a nikoliv USB-TO-DEVICE :)

Dále jelikož jsem dostal nabídku na nové CLP-440 za akční cenu 46 tis., tak rovnou vyřazuji CLP-430, která je dostupná za 43 tis. - při rozdílu 3 tis. rozhodně není co řešit a CLP-440 dostane za těchto cenových podmínek přednost :) (tedy ještě čekám na info od prodejce, zda akční cena platí i pro daný model v bílé barvě) :)

... takže se výběr opět zúžil :)

Příští týden se chystám na opravdu důkladný test mezi modely CLP-440 a 470 - na místě se rozhodnu, jaký model je pro mě nejpřijatelnější a potom už mi bude zbývat jen rozhodnout, jestli daný model od Yamahy nebo Kawai CN34. Bohužel kde mají všechny zmíněné Yamahy k vyzkoušení, tam nemají Kawai CN34 :(
Model CLP-470 jsem původě vyřadil z důvodu toho, že razantní rozdíl mezi CLP-440 a CLP-470 jsem z pohledu o tolik rozdílné ceny nezaznamenal - nicméně se případně rád poučím - je tam kromě dřevěných kláves nějaký další takový rozdíl, který stojí za ten příplatek?

Tak a teď k mému postupnému výběru - právě jsem po dalším "přezkoumání" funkcí vyřadil model Yamaha YDP-S51, jelikož má sice funkci USB, ale pouze USB-TO-HOST a nikoliv USB-TO-DEVICE :)

Dále jelikož jsem dostal nabídku na nové CLP-440 za akční cenu 46 tis., tak rovnou vyřazuji CLP-430, která je dostupná za 43 tis. - při rozdílu 3 tis. rozhodně není co řešit a CLP-440 dostane za těchto cenových podmínek přednost :) (tedy ještě čekám na info od prodejce, zda akční cena platí i pro daný model v bílé barvě) :) ... no, a pokud by byl model CLP-440 za 46 tis. a model CLP-470 za 60 tis., tak zde těch 14 tis. navíc je opravdu moc velký, takže v současné době to vidím na rozhodování mezi posledními 2 DP.

Takže moji 2 finalisté = YAMAHA CLP-440 a KAWAI CN34 ... mohu poprosit o vaše názory již k těmto dvěma vybraným DP? Cena je prakticky stejná - zvukově mi více sedí YAMAHA, klaviaturou KAWAI, takže pořád moc nevím čemu dát přednost :D
Naposledy upravil(a) MilanT dne 31.03.2013 10:34, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti několik příspěvků napsaných během pár minut. Přístě prosím použij funkci UPRAVIT.
clayman

Příspěvek od clayman »

Obávám se, že ti už moc neporadím. Moje zkušenost je taková, že (jak mi bylo kdysi řečeno) "Kawai je možná dobrá značka, ale nikdo o ni nemá zájem", takže je dost problém najít nějaký obchod, kde si lze tyhle piana osahat. Co vím, tak Audiotek, resp. Music-City coby "pražská pobočka" Audioteku, mívají klavíry Kawai v nabídce, ale na prodejně mají jen malou část z celkového sortimentu téhle značky.

Pokud jsi z Brna, můžeš zajít do megastoru Audioteku, kde by snad mohli mít obě piana vystavena. V Praze jsem byl právě v Music-City, ale tam přímo model CN34 neměli a Yamahu tam měli, pokud se nepletu, jen CLP-430. V Muzikeru na Andělu měli k vyzkoušení snad všechny CLP modely (včetně CLP-480!), tak můžeš zkusit zajít tam, ale na Kawai se ani neobtěžuj se ptát.

Jinak co se názoru na obě piana týče, imho neuděláš chybu ani s jedním. Teď už záleží jen na tom, jak ti sedne klaviatura a zvuk každého z nich. :)

Hodně štěstí s výběrem. ;)
pavel_A5

Příspěvek od pavel_A5 »

clayman píše:Pokud jsi z Brna, můžeš zajít do megastoru Audioteku, kde by snad mohli mít obě piana vystavena. V Praze jsem byl právě v Music-City, ale tam přímo model CN34 neměli a Yamahu tam měli, pokud se nepletu, jen CLP-430. V Muzikeru na Andělu měli k vyzkoušení snad všechny CLP modely (včetně CLP-480!), tak můžeš zkusit zajít tam, ale na Kawai se ani neobtěžuj se ptát.
Kdy jsi byl v Music-City v Praze? Kawai CN-34 tam mají ...

Nemám problém se zastavit nikde po ČR - byl jsem v Music-City v Praze minulý týden a Kawai CN-34 tam k vyzkoušení je - je tam i Yamahu CLP-430 ... při přímém porovnání těchto dvou u mě vznikl právě problém v tom, že u CN34 mi přišla lepší klaviatura, ale zvukově mi více sedí CLP-430 (předpokládám, že CLP-440 bude mít přinejmenším stejně tak dobrý zvuk jako CLP-430) ... a to je ten problém, budu se pravděpodobně muset rozhodnout, zda dám přednost lepší klaviatuře nebo lepšímu zvuku - a to se mi moc nechce :-D
clayman

Příspěvek od clayman »

Je to asi 3 týdny nazpět. Nejsem si jist, jestli tam CN34 tou dobou už bylo nebo ne, abych řekl pravdu. :)

Problém s výběrem ti moc nezávidím, ale občas to tak dopadá. Já budu s trochou štěstí kupovat digitál v horizontu týdnů, ale rozhodl jsem se jít ještě troch výš, takže stojím před rozhodnutím, zda vzít CLP-470 nebo o skoro 20 tisíc dražší Kawai CA-95. Zvukově se mi spíš zamlouvá ten druhý jmenovaný, ale bohužel narozdíl od Yamahy není nikde k vyzkoušení, dostupnost je zatím všude, co jsem koukal, jen na objednávku. Sice domluvu s nějakým českým prodejcem jsem zatím nezkoušel, ale spíš se pomalu smiřuju s tím, že pingnu Treppendorf a pojedu si ho osahat (a případně objednat) tam.

Trochu mě ještě znervózňují některá vlákna na PianoWorldu, kde si uživatele CA-95 občas "stěžují" na problémy s klaviaturou po transportu k nim, tak ještě úplně nevím, co si o tom myslet. Nerad bych koupil piano za 80kKč a pak donekonečna řešil převoz do Německa a zpět kvůli špatně usazeným klávesám.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“