Paličky

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět

Z jakého materiálu jsou paličky nejkvalitnější.

Z Hikoru
55
81%
Z javoru
5
7%
Z habru
4
6%
Z dubu
4
6%

Celkem hlasů: 68

Criser

Re: Paličky

Příspěvek od Criser »

jarji píše:
Criser píše:
necibici píše:Osobně dost dobře nechápu,jak někdo může normálně hrát třeba s 5A,já se s potom s takovýma párátkama akorát víc nadřu,protože to fakt málo hraje.
Tak já osobně jsem dřív hrával ještě s tenčíma - Balbex Swing Hikory - a byl jsem spokojenej. Pro mě je třeba nepochopitelny, jak někdo může hrát s nějakýma kládama. Mám poměrně maly ruce a nedokázal bych to tak dobře korigovat nehledě na to, že většinou tlustší/větší paličky jsou težší...Jinak kdysi jsem dostal na koncertě od bubeníka paličku Pro Mark 5A, zkusil jsem si s ní párkrát ťuknout a hned sem si ji zamiloval, takže teď už jen ty tebou zmiňované 5A :)
Ja ak hrajem (niesom bubenník, ale rád si zahrám + chodím na bicie do zušky), tak hrajem s úplne najkratšími a najtenšími paličkami s akými sa len dá. Mám v nich oveľa vačší cit, ako v nejakých dlhších paličkách, ale to už je len vec zvyku a názoru. :)
To je to o čem jsem psal. Já osobně mám rád tenky paličku kvůli tomu citu, ale zas to musí mít nějaky meze. Lehká a kratší palička zas hůř odskakuje a tak.

Jinak co se týče toho hraní přes ráfek, tak nejsem tak zkušenej bubeník na to, abych ti řekl přesně co to dělá, ale podle mě i logicky to těm paličkám neprospívá. Není to asi úplně tak, jak když hraješ hranou na hajtku, ale pořád mlátíš do tvrdýho ráfku.
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Já hraju těma"kládama",abych byl na zkoušce(i při koncertě) slyšet,je to standardní rockový rozměr 422/16 a nikdy jsem neprasknul činel,ani neprotrhl blánu(možná kdysi jednou).Jsou daleko větší klády např 435/17,nebo někdo hraje rovnýma palicema bez hlaviček,ale to už je extrém.Dříve jsem hrál taky Balbexama Pro-2 a Pro-3,nebo 5B-to jsou silnější 5A.Mám ve zkušebně i ty slabší typy,ale s nima se jenom rozehrávám,když pak hrajem všichni a zapomenu vyměnit,hned to poznám,že nějak nehraju.Kdybych hrál normálně těma zmiňovanýma 5A,tak bych určitě taky spotřeboval min. dvoje za zkoušku.Je to o kapele v jaké hrajete a jak nahlas můžete zkoušet.
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Někde tady v celém tom povídání zazněla otázka, jakýma paličkama kdo hrajeme..... já teda hraji habrovou paličkou, svého typu. myslím tím že ne žádným sériovým modelem, ale paličkou vytvořenou přímo mě do ruky na základě nějakých poznatků. takže taková "custom signature" na moje jméno :wink:

Spotřeba paliček měsíčně....těžko říct, nepočítám to, ale tak nějaký paličky měsíčně padnou. je to i hodně o tom, že hraju tvrdší rockovou a metalovou muziku, tedy těch rim shotů a jiných "rizikových" úderů pro strukturu paličky, si užiju dost a dost :twisted:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
mskvr

Příspěvek od mskvr »

Já hraju hikorovými Balbex - Jazz. Před koupí, si vždycky nechám na stůl vyložit tak deset párů a dva si vyberu. Prostě vady dřeva, který zkracují životnost eliminuji. Zejména na hlavičce a krčku. Silově rozhodně nehraju. Občas nějaký rimshot, občas nějaký groove, klepaný o ráfek. Vydrží mi cca 3 měsíce. Dříve, než se zlomí, nebo "vytlučou" v krčku, tak se spíš obouchají hlavičky a jsou hranaté...Pak beru nové.
Pak používám bambusový špejlovky Balbex FS5. Někomu možná přijde, že jsou blbě vyvážený, ale já si na ně celkem zvyknul. Těma nehraju tolik, jen pár věcí, takže vydržej tak 1/2÷3/4 roku.
S habrovkami jsem začínal, ale pak mi přišla více vhod, právě větší životnost hikorek.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Já jsem ještě svůj ideál tak úplně nenašel.
Teď tak dva roky hraju s habrovými R-Stick 5B. Před nějakou dobou jsem ale k činelům z bazaru dostal i mírně jeté hikorové Vic Firth (1. jakost) 5A a hraje se mi s nimi fakt dobře a docela se mi líbí i zvukově - buď do toho tím hikorem víc řežu, nebo to fakt je znát.
Teď mám v zásobě na vyzkoušení ještě nehrané R-stick 5B hikor a VATER hikor 5A.
Předpokládám, že kvůli ceně zůstanu u R-sticka i nadále, teď už jen zjišťuji, jestli habr/hikor a jestli 5A nebo 5B. Možná zkusím i něco trošku delšího. Tyhle jsou docela krátké
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
jarji

Příspěvek od jarji »

Ešte by som mal jednu otázku... Aký je rozdiel medzi drevenými hlavičkami a nylónovími hlavičkami?
Carpe Diem
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Jinej zvuk.
Nylonové chci vyzkoušet, protože nejsem řezník a jediný důvod, proč vyhazuju paličky, jsou rozštípané hlavičky. To se s nylonovými snad moc nestává
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

jarji

Příspěvek od jarji »

No nylonové som u nás v skúšobni som už videl a tie hlavičky boli tiež dosť ošarpané, ale podstatne menej ako tie drevené, hlavne tam neboli také ostré hrany, tak asi preto. :)
Carpe Diem
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Monikad píše:Někde tady v celém tom povídání zazněla otázka, jakýma paličkama kdo hrajeme.....
Už nějakou dobu hraju s Balbexy Ringo II hickor (příp III) s rozměrem 425/15. Vydrží mi docela dlouho. Ale jak přesně to nevím, páč je nepoužívám vždy po páru, ale šahám do "hromady". Dvě si položím na virbl a dvě si dám do zásobníku :) . Jen si vždy zkontroluju hlavičky. Životnost můžu jen odhadnout, protože vždycky je pár zoufalců, kteří je po akci chtějí darem (kdo ví kruci proč?). Ale kdy naposledy jsem paličku zlomil, to už si ani napamatuju.
S nylonovýma jsem také kdysi zkoušel hrát a ta hlavička mi odletěla hned na první zkoušce. Pak se obě proletěly vzduchem přes celou zkušebnu a od té doby je nechci ani vidět. Ale je možné, že se kvalita těchto paliček za ty roky zlepšila :) .
Občas, když zvučíme nějaký dechmetal, tak je u bicmenů zahlídnu. No asi jsou spíš pro klidnější, pupkovaté pány...
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

Používám taky paličky s nylonovýma hlavičkama. Jednak proto, že činely zní cinkavějc... i když jsou to třeba mizerné činely, tak ten zvuk není tak tupý...záleží asi na vkusu, komu se líbí jaký zvuk. Pohybuju se jednak v nižších řadách a taky třeba při dechovce víc vycinkávám na ride.. v rocku by mi to asi bylo jedno (víc se ztratí v celku), ale i tak ten cinkavější zvuk líp vynikne.
I u bubnů je rozdíl ve zvuku (i když ne tak patrný). Nedávno jsem ladil virbl a pořád se mi zdál dost ostrý (hrál jsem na něj paličkou s nylonovou hlavičkou :wink: ) a když jsem vzal do ruky klasickou dřevěnou a zahrál - zvuk nebyl zdaleka tak ostrý a vylezly nižší frekvence.

Asi bych se to pokusil shrnout slovy - konkrétnější, průraznější a ostřejší zvuk.
Ale nic se nemá přehánět - od té doby hraju na ten virbl zase jen dřevěnýma..protože se mi víc líbí ten zvuk..

A zadruhé (a to pro mě bylo taky dost podstatné) je právě ta životnost. Nejdřív odchází na paličce právě hlavička..hikorka mi oproti habru vydržela podstatně dýl, ale hikorka s nylonovou hlavičkou .. :wink: ta mi vydrží opravdu opravdu dlouho...ale musí být kvalitní :!: Třeba u Staggu nebo Vic Firth NOVA mi hlavičky vypadly (cca do 10 minut?..)... proto jsou prostě tyhle paličky levnější...

Nejsem sice pupkatý pán, ale v dechovce hraju radši s nylonem kvůli zvuku a v bigbítu kvůli životnosti :wink:
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Nylonová hlavička déle vydrží,proto se to dělá,ale má prostě jinej zvuk.Pro dobrý odskok jsou výborný na cvičení a na el.bicí. :wink:
Teď jsem objednal ekonomy set od Balbexu 2B je to rozměr 406/16.
Průměr paličky už mám vyřešenej,ale pořád ještě zkoušim různý délky,protože se mi stává,že zaškobrtnu při návratu z floortomu o 2.tom a vyletí mi z ruky.Jak se píše výše,je to o správné rozmístění všech prvků sady,ale na těch mých superstarech jsou tomy docela vystrčený ke mě a když posunu celej kopák,je pak daleko šlapka.
Možná to v budoucnu vyřešim uchycením tomů na stojany,ale zatim se mi do toho nechce. :roll:
jarji

Příspěvek od jarji »

Tak ja si ich asi niekedy kúpim, aby som si utvoril aj vlastný názor, možno mi sadnú a budem hrať len s nimi. :)
btw: aké je označenie pre ľahké, krátke, tenké paličky?
Carpe Diem
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

jarji píše:.....btw: aké je označenie pre ľahké, krátke, tenké paličky?
Každá firma si svoje sériové paličky označuje trochu inak. Shodné označení je jen u několika málo modelů :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
mskvr

Příspěvek od mskvr »

Lehké, krátké, tenké, bych vybíral, podle
Nejmenšího průměru, nejkratší délky a hustoty dřeva, která je u hikoru nižší, než u habru :-D
jarji

Příspěvek od jarji »

V muzikeri si chcem kúpiť paličky s nylonovými hlavičkami od GoodWoodu, no neviem to označenie :D
Carpe Diem
Nindras
Bandzone: http://www.bandzone.cz/vimesvy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nindras »

jarji píše:V muzikeri si chcem kúpiť paličky s nylonovými hlavičkami od GoodWoodu, no neviem to označenie :D
To jsou údajně "béčkové-druhořadé" paličky od Vater, ale i když to není 1. jakost, tak jsem na ně slyšel víceméně hlavně chválu... za tu cenu :)
Bicí: Sonor Select Force Stage S Drive Set (barva - přírodní; dřevo - to samé, takže javor)
Snares: Pearl Chad Smith Signature 14"x5", Sonor Select Force 14"x6,5"
Činely: Istanbul Mehmet
Hardware: Gibraltar (9XXX), Sonor HW řady 400 + pedál Perfect Balance by Jojo Mayer
Paličky: Vater Manhattan - 7A; Vater Recording
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Lehké tenké paličky jsou obecně ozn.Jazz,ale jak je to s tím značením číslo-písmeno,tak to by mne zajímalo,jestli je v tom nějaký systém a jestli se toho výrobci drží..? Taky je problém,že ne vždy je v e-shopu uveden průměr a délka,což považuji za největší chybu.Zkusil bych ty fusion,mají kulatou hlavičku.Jenže je asi nemají,tak pokud souhlasí rozměry s Balbexem,tak ty 7A,měli by mít 13,5/407mm.
http://www.balbex.cz/cz/product-detail/7an/148
A jestli je to pro tebe pořád moc,tak potom jedině tohle :lol:
http://www.balbex.cz/cz/product-detail/ ... -modre/235
Naposledy upravil(a) necibici dne 1.04.2013 18:46, celkem upraveno 1 x.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Pro začátek:
R - stick píše:Ve své původní podobě to není označení tvaru a rozměrů, ale aplikace, na kterou byla palička určena a číslo nože, kterým byla palička vyrobena. Písmeno značilo použití paličky (A - Orchestra, B - Band - skupina C - Street - ulice).
Číslo za písmenem značilo obvod paličky - a čím bylo menší, tím byla palička silnější, přičemž číslo mělo vztah vždy k písmenu značícímu doporučenou aplikaci. Tedy 2B má 16 mm, 5B 15 mm, z Orchestra série např 3A má 15 mm, 5A 14 mm, 7A 13 mm.
A pozor, protože číslo se nevztahuje k průměru paličky ale obvodu, každá firma, která toto značení použila si obvod paličky upravovala podle své technologie, takže se setkáš s tím, že 5A od jední firmy má 14 mm, od další 14,2 mm a ještě od další 14,5 mm, nemluvně o náběhu a tvaru hlavičky.
A já jenom dodám, že to možná není z R-stickova textu úplně jasné, ale i když mluví o obvodu, tak ty údaje u jednotlivých typů (2B má 16 mm ,....) už jsou průměry, nikoliv obvody.
Tedy opravdu ve stručnosti si z toho můžeš odnést, že 2X jsou pro řezníky, 5X je takový univerzál a 7X jsou už docela tenké a lehké. (Myslím, že ve verzi B jsem zkoušel všechny 3 typy)

jarji

Příspěvek od jarji »

necibici píše:Lehké tenké paličky jsou obecně ozn.Jazz,ale jak je to s tím značením číslo-písmeno,tak to by mne zajímalo,jestli je v tom nějaký systém a jestli se toho výrobci drží..? Taky je problém,že ne vždy je v e-shopu uveden průměr a délka,což považuji za největší chybu.Zkusil bych ty fusion,mají kulatou hlavičku.Jenže je asi nemají,tak pokud souhlasí rozměry s Balbexem,tak ty 7A,měli by mít 13,5/407mm.
http://www.balbex.cz/cz/product-detail/7an/148
A jestli je to pro tebe pořád moc,tak potom jedině tohle :lol:
http://www.balbex.cz/cz/product-detail/ ... -modre/235
No presne preto sa pýtam, pretože Muziker uvádza len to označenie čísla a písmena. Nemá tam nič o priemere ani dĺžke, tak preto sa pýtam ako sa to označuje, či je to nejako zovšeobecnené ako napríklad u strún. V tomto smere sa ešte nevyznám,
Carpe Diem
sQara

Příspěvek od sQara »

poradte mi nějaké dobré paličky,nejlépe mějaké s dlouhou životností a lehké..
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“