Hart píše:Hele nestih jsem na ty odkazy ještě mrknout, koupil jsem 25 let starou kytaru na který žádný drážky v desce nejsou, struny byly vedený drážkama kolíků, tj. tlačily na ty kolíky zespodu, nikoli z boku a kolíky byly v kobylce taky pěkně zarvaný, musel jsem je vyndavat tlakem zevnitř kytary.
čili je logický že když tam dáš takto strunu s úzkým kolíkem, tak ti ji váleček vystřelí. jak i píše Old Dawg. Kdyby byla struna kolíkem jen zaaretovaná-, tak by bylo lepší ty drážky v kolíku přece vůbec nemít..
Pořád nechápeš!
Jak tam struny byly zapomeň, řešíme jak tam být MAJÍ.
Jestli je drážka v kolíku, nebo v desce (a kobylce), nebo v obojím (nejčastěji) je úplně jedno!
Tah struny musí jít do desky - tzn, že váleček struny se nesmí opírat o dno kolíku, ale o desku. Struna nesmí být ani příliš přiskříplá - jinak se to bude rozlaďovat.
Potom ti kolík NEMŮŽE vystřelit, max. vypadnout vlastní vahou vlivem gravitace (pokud by byly drážky v desce hluboké).
Ol'Dawg píše: "Pokud máš kolíčky bez drážky a drážka není ani v kobylce ... " Jenže to není tvůj případ. Drážka tam někde být musí (a ty jí tam máš v kolíku) jinak je struna přiskříplá (a tah nejde z válečku do desky), tzn. povytahuje kolík (ALE NEMŮŽE HO VYSTŘELIT, jinak to tam máš zase špatně, a váleček se opírá o dno kolíku, nebo je alespoň daleko od desky) a kytara se rozlaďuje. Tenhle stav ale nemáš, a je to špatně, takže bych to vůbec neřešil.
Najdi si nějaké obrázky.
Tady je to také vidět
Prostě jakýkoliv způsob který vyvolává sílu na kolík ve směru osy je špatně a nebude fungovat (povytahování, vystřelování, rozlaďování ... ).