tloušťka kolíků do kobylky (akustika)

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Hart

tloušťka kolíků do kobylky (akustika)

Příspěvek od Hart »

Čaute,
jsem tu novej, koupil jsem si jetou akustiku, sundal starý struny a teď zkouším natáhnout nový a je to porod. vůbec nevím, jak volnou si ji mám nechat abych ji pak moh uměřeně krát obtočit okolo ladícího kolíku. uzluju to jak čuně, oka na kolíku mi jdou přes sebe, na prasárna.. :oops:

ale chci se zeptat ještě na jednu věc, za kilo jsem si koupil nový kolíky do kobylky, strčim je tam se strunou, zatlačim a tlak navíjený struny je normálně zas vystřelí ven. prostě jsou užší než byly ty 20 let starý. :evil: to už se rozlišuje i tloušťka kolíků?? :?

taky bych se rád zeptal, jestli když to napoprvý odhadnu blbě, jestli má smysl tam znova točit už pokroucenou strunu a nebo mám rovnou běžet koupit novou.. :?
Naposledy upravil(a) MilanT dne 24.05.2013 18:40, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 příspěvky. Příště prosím edituj. Díky.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Re: tloušťka kolíků do kobylky (akustika)

Příspěvek od džetro »

Kolíky se dělají v různých tloušťkách. Struny tak přibližně když ji naměříš k další hřídelce ladící mechaniky a ustřihneš, je tak akorát u dvou neopředených klidně o dvě hřídelky dál, pořiď si kličku na navíjení, za malé peníze velká radost. Samozřejmě tu pokroucenou strunu znovu naviň. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Výměna strun tady
http://www.taylorguitars.com/media/rest ... lor-guitar

Kolíky mají různé průměry i konusy,
http://www.guitarsaddles.com/products.asp

ale ani volný ti struna nevytáhne - tzn. dáváš to tam špatně.
Kulík strunu jen jistí, nikoliv drží ! Držet jí musí deska - resp. podklad kobylky.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Tak vítej na fóru.
Chápu tě, že to chceš mít honem honem hotový. Pokud jsi začátečník a měníš struny poprvé, tak si o tom něco zjisti a třeba koukni na nějaké video jak se to dělá. V době internetu to snad není problém.
Ono nic poprvé není "hup na krávu a je tele" :D .
Než tady čekat na odpověď, tak zkus hledat tady na fóru. Třeba tady - akusticke-kytary/vymena-strun-na-spanie ... Djen%C3%AD
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Hart píše:... za kilo jsem si koupil nový kolíky do kobylky, strčim je tam se strunou, zatlačim a tlak navíjený struny je normálně zas vystřelí ven. prostě jsou užší než byly ty 20 let starý. :evil: to už se rozlišuje i tloušťka kolíků?? :?
Ano, existují kolíčky různé síly.

Za normálních okolností neexistuje síla, která by kolíček tlačila ven. Kolíček funguje jako závlačka a struna, resp. její válečkové zakončení kolíček pouze vychyluje do strany a de facto ho vzepře v otvoru. Po povolení struny vzpírající síla přestane působit a kolíček je v otvoru více či méně volný, takže jde vyndat pouhými prsty (někdy je třeba trošku síly, ale ne moc). Pokud v uchycení struny existuje síla, vystřelující kolíček ven, je něco špatně.

Existují dva typy kolíčků:

a) kolíčky s drážkou. Ta je vyfrézovaná od hlavy kolíčku až k jeho konci a její šířka musí víceméně odpovídat tloušťce struny. Vyskytují se však kolíčky s jednotnou šířkou drážky, bývají to zpravidla laciné plastikové kolíčky čínské výroby, které se vzhledem tváří jako imitace slonoviny.
Kolíčky s drážkou
Kolíčky s drážkou
drazkovane.jpg (10.08 KiB) Zobrazeno 3728 x
b) kolíčky bez drážky. Jsou méně časté, drážka je pak v kobylce. Toto uchycení struny je poněkud horší.
Kolíčky bez drážky
Kolíčky bez drážky
bez_drazky.jpg (9.01 KiB) Zobrazeno 3728 x
Pokud máš kolíčky bez drážky a drážka není ani v kobylce, pak má kolíček tendenci vystřelovat.

Někdy se "podaří" strunu vložit tak, že její válečkové zakončení je opřené o konec kolíčku a ten vystřeluje. Předpokládám, že tohle sis ohlídal.
Více zde:
http://www.kytara.net/udrzba/jak-na-zaj ... -v-kobylce
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
Hart

Příspěvek od Hart »

Děkuju všem za reakce, koukal jsem na nějaký video na youtubu, ale z toho právě nebylo vidět jak volnou si strunu před navíjením nechává a jak dělá očko a jak to nejlíp přidržet, aby šly smyčky pěkně na sebe. borec přišel, frk frk a bylo to. a tady ve föru jsem tloušˇku kolíků nenašel, tak jsem založil nový vlákno.

takže dík, projdu si to, kolíky jsem porovnal se starejma a jsou opravdu užší, jsou to ty černý svině, ale s drážkou. a hlavička na konci struny mi ten úzkej kolík vystřelila ven a teď je v pr*eli, nemůžu ho najít. naštěstí jich tam bylo 7 :)
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Hart píše:Děkuju všem za reakce, koukal jsem na nějaký video na youtubu, ale z toho právě nebylo vidět jak volnou si strunu před navíjením nechává a jak dělá očko a jak to nejlíp přidržet, aby šly smyčky pěkně na sebe. borec přišel, frk frk a bylo to. a tady ve föru jsem tloušˇku kolíků nenašel, tak jsem založil nový vlákno.

takže dík, projdu si to, kolíky jsem porovnal se starejma a jsou opravdu užší, jsou to ty černý svině, ale s drážkou. a hlavička na konci struny mi ten úzkej kolík vystřelila ven a teď je v pr*eli, nemůžu ho najít. naštěstí jich tam bylo 7 :)
Nejsem si jistý, žes to pochopil.
Váleček na struně ti nesmí kolík tahat ven, ale tlačí na něj z boku. Takže kolík může být klidně o 1mm menší, ale bude fungovat normálně. Na kytaře můžeš často kolíky úplně vyndat, a struny po napnutí drží samy (v drážkách v desce)!

Taylor má těch několik videí několik - hledej. Na jednom to právě vysvětluje a štípá struny předem na délku k následující mechanice.
Žádné "očko" se na srunách nedělá. Buď se to navinuje napřímo (doporučuje zrovna Taylor), nebo se dělá tzv, "zámek" - je toho plný YT. Namotat závity pod sebe není nic složitého, navíc hřídelka je kónická (zjednodušeně řečeno), takže to napůl udělá za tebe.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Hart

Příspěvek od Hart »

Hele nestih jsem na ty odkazy ještě mrknout, koupil jsem 25 let starou kytaru na který žádný drážky v desce nejsou, struny byly vedený drážkama kolíků, tj. tlačily na ty kolíky zespodu, nikoli z boku a kolíky byly v kobylce taky pěkně zarvaný, musel jsem je vyndavat tlakem zevnitř kytary.

čili je logický že když tam dáš takto strunu s úzkým kolíkem, tak ti ji váleček vystřelí. jak i píše Old Dawg. Kdyby byla struna kolíkem jen zaaretovaná-, tak by bylo lepší ty drážky v kolíku přece vůbec nemít..
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Hele,měl jsem na starší kytaře stejný problém. "Kulička" struny si nechtěla sednout tam kam měla a stále tlačila kolík ven. Tak jsem to vyřešil prostým zbroušením kolíku v místě drážky do úkosu a bylo po problému. Tož tak...
Přílohy
image.jpg
Ol'Dawg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Tengli píše:Hele,měl jsem na starší kytaře stejný problém. "Kulička" struny si nechtěla sednout tam kam měla a stále tlačila kolík ven. Tak jsem to vyřešil prostým zbroušením kolíku v místě drážky do úkosu a bylo po problému. Tož tak...
Jo, dobrej nápad!
AER Alpha
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Hart píše:Hele nestih jsem na ty odkazy ještě mrknout, koupil jsem 25 let starou kytaru na který žádný drážky v desce nejsou, struny byly vedený drážkama kolíků, tj. tlačily na ty kolíky zespodu, nikoli z boku a kolíky byly v kobylce taky pěkně zarvaný, musel jsem je vyndavat tlakem zevnitř kytary.

čili je logický že když tam dáš takto strunu s úzkým kolíkem, tak ti ji váleček vystřelí. jak i píše Old Dawg. Kdyby byla struna kolíkem jen zaaretovaná-, tak by bylo lepší ty drážky v kolíku přece vůbec nemít..
Pořád nechápeš!
Jak tam struny byly zapomeň, řešíme jak tam být MAJÍ.

Jestli je drážka v kolíku, nebo v desce (a kobylce), nebo v obojím (nejčastěji) je úplně jedno!
Tah struny musí jít do desky - tzn, že váleček struny se nesmí opírat o dno kolíku, ale o desku. Struna nesmí být ani příliš přiskříplá - jinak se to bude rozlaďovat.

Potom ti kolík NEMŮŽE vystřelit, max. vypadnout vlastní vahou vlivem gravitace (pokud by byly drážky v desce hluboké).

Ol'Dawg píše: "Pokud máš kolíčky bez drážky a drážka není ani v kobylce ... " Jenže to není tvůj případ. Drážka tam někde být musí (a ty jí tam máš v kolíku) jinak je struna přiskříplá (a tah nejde z válečku do desky), tzn. povytahuje kolík (ALE NEMŮŽE HO VYSTŘELIT, jinak to tam máš zase špatně, a váleček se opírá o dno kolíku, nebo je alespoň daleko od desky) a kytara se rozlaďuje. Tenhle stav ale nemáš, a je to špatně, takže bych to vůbec neřešil.

Najdi si nějaké obrázky.

Tady je to také vidět
Obrázek

Prostě jakýkoliv způsob který vyvolává sílu na kolík ve směru osy je špatně a nebude fungovat (povytahování, vystřelování, rozlaďování ... ).
pbla4024

Příspěvek od pbla4024 »

Ol'Dawg píše:
Hart píše: b) kolíčky bez drážky. Jsou méně časté, drážka je pak v kobylce. Toto uchycení struny je poněkud horší.
Odkud se bere tvrzení, že drážka v kobylce znamená horší uchycení strun? Třeba tady tvrdí naprostý opak:
http://www.bryankimsey.com/bridges/slotted.htm
Ol'Dawg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

pbla4024 píše: b) kolíčky bez drážky. Jsou méně časté, drážka je pak v kobylce. Toto uchycení struny je poněkud horší.

Odkud se bere tvrzení, že drážka v kobylce znamená horší uchycení strun? Třeba tady tvrdí naprostý opak:
Vychází to z toho, že drážka v kobylce (tím v desce a podkobylkovém bloku) je "natvrdo", nevýměnná, pokud se opotřebuje, je oprava "vyžvejkané" drážky komplikovanější a tím i dražší. Z logiky věci také vypývá, že plocha, o kterou se opírá váleček, zakončujcí strunu, je menší. Prostě každé uspořádání má své výhody a nevýhody, např. nevýhody drážky v kobylce se naplno ukážou, když se někomu podaří usadit struny tak blbě, že tu drážku prostě vyhobluje a její okraje navíc omačká. A to se stává častěji, než by se na první pohled zdálo. Stačí to takhle, nebo je třeba to dál rozpatlávat?
AER Alpha
pbla4024

Příspěvek od pbla4024 »

Ol'Dawg píše:
pbla4024 píše: b) kolíčky bez drážky. Jsou méně časté, drážka je pak v kobylce. Toto uchycení struny je poněkud horší.

Vychází to z toho, že drážka v kobylce (tím v desce a podkobylkovém bloku) je "natvrdo", nevýměnná, pokud se opotřebuje, je oprava "vyžvejkané" drážky komplikovanější a tím i dražší. Z logiky věci také vypývá, že plocha, o kterou se opírá váleček, zakončujcí strunu, je menší. Prostě každé uspořádání má své výhody a nevýhody, např. nevýhody drážky v kobylce se naplno ukážou, když se někomu podaří usadit struny tak blbě, že tu drážku prostě vyhobluje a její okraje navíc omačká. A to se stává častěji, než by se na první pohled zdálo. Stačí to takhle, nebo je třeba to dál rozpatlávat?
Nevýhodou je dražšší výroba, nikoliv rychlejší ničení kobylky.
kamculenka

Příspěvek od kamculenka »

Já jsem asi debil. Pořád nevím, jak ty struny prostě tam dostat, aby mi to nevystřelilo oko. Dala jsem to očko pod kolík a to mi samozřejmě vytáhlo. Ale v návodu ke kytaře je, nedávat to tak, jakože bych ohla tu strunu zastrčila a přimáčkla kolíčkem. Ale tím pádem jsem v háji, kolíky mají drážky, ale kobylka ne, takže nevím, jak to tam má držet, aniž by mi to vypinklo oko prostě, jak to tam nějak dostat, aby to ten kolíček držel nebo.. jestli mě chápete. Tady jsem pročetla co jsem mohla, zkoukla videa, ale jsem z toho ... jelen :(
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Normálně tu strunu strč do té dírky v kobylce, vraž tam ten kolík (jak to čtu tak to vypadá až nemravně :D ) kolík přidrž palcem, tlač jej dolů a strunu přitom tahej co můžeš, struna zaskočí pod kolíček. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Někdy pomůže konec struny mírně(!) ohnout, aby s kolíkem nevyskakovala. Ono mi to taky vyskakovalo, i když jsem postupoval IMHO správně, tak jsem tomu mírně pomohl a pak už nebyl problém.
kamculenka

Jo díky kluci, takhle jsem to nakonec dělala, tak asi dobře. Už drnkám. Struny jsem vzala Martiny 11ky, ale prsty boleeeeej :mrgreen:
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Prsty si zvyknou :).
kamculenka

Musej!! Ale vydržela jsem dvě hodiny, víc nemůžu, umíraj mi prsty
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“