Zničený koncert
Pravidla fóra
Re: Zničený koncert
Nejlepši je, kdyz ma kapela vlastniho zvukare.
Kapela ma klid, nemusi premyslet jestli je zvuk ven ok, kdyz mu veri lip se jim hraje.
Vlastni zvukar ma vetsi moc na ukazneni (pripadne natoceni a hlasitosti komb, zkraceni dozvuku bicich..... )
Ja jsem si svoji kapelu vychoval, nemame problemy ani v klubu pro 50lidi, ani na festivalu pro 2000lidi. Nepamatuju, kdy jsem naposled musel rikat, aby si neco nikdo stahnul. Sami pochopily, ze je lepsi hrat na podiu s rozumem, dobre slysi zpevy z odposlechu..........
Kapela ma klid, nemusi premyslet jestli je zvuk ven ok, kdyz mu veri lip se jim hraje.
Vlastni zvukar ma vetsi moc na ukazneni (pripadne natoceni a hlasitosti komb, zkraceni dozvuku bicich..... )
Ja jsem si svoji kapelu vychoval, nemame problemy ani v klubu pro 50lidi, ani na festivalu pro 2000lidi. Nepamatuju, kdy jsem naposled musel rikat, aby si neco nikdo stahnul. Sami pochopily, ze je lepsi hrat na podiu s rozumem, dobre slysi zpevy z odposlechu..........
Přes Facebook "sleduju" Mishu Mansoora z Periphery, lidi mu kladou otázky, vybírá si ty, které považuje za konstruktivní. Říká, že kvalitní mix je o odděleném prostoru každého nástroje. Myslím, že se to dá aplikovat na studio i live. Ohledně zvuku kytary, Mishův spoluhráč Jake říká: Boost middle frequencies. Dle mého názoru se tato kvadjentová teorie dá dosadit do všech žánrů.Cybermuff píše:Jo když už jsem se dotkl zvukového spektra... Už v době jeho čtyřstopého analogového studia říkal Zdeněk Šikýř perfektní větu: "Dobré nahrávky se míchaj samy!". Měl hlubokou pravdu. Když se nástroje v aranži výborně doplňují a zakusují do sebe, je zvukař jenom malým pomocníkem, protože ten zvuk z toho leze už sám o sobě OK. Když ale hromada nástrojů jede ve stejný části spektra (typicky dole) a ještě nepřesně (brambory), pak se to nedá umíchat - koule už leze z pódia.
Ale ještě ke spektru nástrojovky. Kdysi Jirka Veselý napsal hezkou větu (přibližně takto nějak - je to cca 18 let, když tak to dohledám doslova): "Vyměnil jsem velkou basovou bednu za bednu s 1x12, kterou dělal Jirka Krampera (600W), protože potřebuju na pódiu tu konkrétnost. Já už velkou bednu nechci. Když to na pódiu hučí, rozbiješ ostatní nástroje." Je to do puntíku tak. Na to, aby zvukař přidal dostatek basových frekvencí, má svoje EQ. když se po pódiu ale v plný intenzitě motá spousta basových frekvencí a žádný konkrétní zvuk, tak jsou všechny odposlechy na draka - to nejde přehrát. Výsledkem bude, že se nikdo nebude slyšet a budou mylně nadávat na zvukaře, že nepustil odposlechy víc. Taky jsem si tím musel kdysi projít a pochopit, že při normálním zvučení se zvuk na pódiu nemá rovnat tomu, co slyší fanoušek dole.
-
Rošky
- Bandzone: www.rosky.cz
Tohle všechno je správně, zajímalo by mně, kdo z tzv. "mladých" ještě ví něco o Jirkovi Veselém...je to podle mně dodnes nejlepší basista v Česku, a já jsem měl kliku s ním několik let hrát. Basu má víceméně vystředěnou, umocněný to je dokonalou artikulací, je to neomylnej chodící metronom. Ten mi dal kapky co se týče přesnosti hraní!! Mám ale ještě poznámku ke zvuku kytar. Kytarista, kterýho já osobně považuju za nejlepšího v Česku, Petr Kulich Pokorný, se kterým jsem naštěstí měl též tu čest, měl vždycky (ať hrál na jakýkoliv aparát) podobnej charakter zvuku, což je především rukama a až za druhé tím jak si to nastaví. Měl obvykle relativně málo basů a překvapivě málo zkreslení, a vždycky říkal že se to líp prosadí a o zbytek se musí postarat ruce (sustain, artikulace). Což stokrát podepisuju a dospěl jsem k témuž. Řežu basy i na hlavě s 4x4 boxem a zkreslení jen to nejnutnější (a to i u ABBandu, kde bylo žádoucí), ono to ve finále zní zkreslenější než to je (příklad : ACDC ve skutečnosti nemají moc zkreslenej zvuk kytar, v beglajtu je to téměř čistý). Dnes už hraju převážně jen na malý bedny (MB Thiele) a comba, vyjímečně na velkých jevištích to ze sendu ještě přikrmím nějakým erárním hlava/box 4x4.Cybermuff píše:Jo když už jsem se dotkl zvukového spektra... Už v době jeho čtyřstopého analogového studia říkal Zdeněk Šikýř perfektní větu: "Dobré nahrávky se míchaj samy!". Měl hlubokou pravdu. Když se nástroje v aranži výborně doplňují a zakusují do sebe, je zvukař jenom malým pomocníkem, protože ten zvuk z toho leze už sám o sobě OK. Když ale hromada nástrojů jede ve stejný části spektra (typicky dole) a ještě nepřesně (brambory), pak se to nedá umíchat - koule už leze z pódia.
Ale ještě ke spektru nástrojovky. Kdysi Jirka Veselý napsal hezkou větu (přibližně takto nějak - je to cca 18 let, když tak to dohledám doslova): "Vyměnil jsem velkou basovou bednu za bednu s 1x12, kterou dělal Jirka Krampera (600W), protože potřebuju na pódiu tu konkrétnost. Já už velkou bednu nechci. Když to na pódiu hučí, rozbiješ ostatní nástroje." Je to do puntíku tak. Na to, aby zvukař přidal dostatek basových frekvencí, má svoje EQ. když se po pódiu ale v plný intenzitě motá spousta basových frekvencí a žádný konkrétní zvuk, tak jsou všechny odposlechy na draka - to nejde přehrát. Výsledkem bude, že se nikdo nebude slyšet a budou mylně nadávat na zvukaře, že nepustil odposlechy víc. Taky jsem si tím musel kdysi projít a pochopit, že při normálním zvučení se zvuk na pódiu nemá rovnat tomu, co slyší fanoušek dole.
No, resumé k tématu je, že já osobně doporučuju: hodně cvičit a hrát přesně, odbasovat kytaru, méně zkreslení i v metalu, a do monitoru si dát jen to nutný a sebe. Já si tam posílám virbl, kopák, hihat (to mi tvoří metronom), lead vocal a kolegovu kytaru kvůli orientaci a hlavně svůj vlastní zvuk - a to pořádně nahlas. To mi umožňuje hrát potichu z aparátu = z jeviště, a zvukaři nepřeřvávám PA.
Jiná situace je na festivalech, tam je většinou z bočních Full Range Side Fill odposlechů mix celý kapely a k tomu individuální monitory, kam si dám ale totéž jako jsem napsal výše. Na fesťácích to taky z aparátu podstatně víc tavím, tam to nevadí - rozuteče se to, je lepší pocit vykrytí a interakce aparát/kytara.
Ještě k technice hry - Petr Kulich Pokorný a Lukáš Martinek, což je nejlepší českej kytarista nový generace, používají mj. techniku pravý ruky Chicken Picking (hraju tak taky), která má spoustu výhod od dokonalý kontroly artikulace po rychlost a trsátkem nedosažitelný možnosti hry. Tahle technika plus permanentní přitlumování pravou rukou dramaticky zvyšuje výrazový možnosti. Kromě toho funguje podobně jako kompresor aniž byste měli kompresor v HW podobě. Tuhle techniku učí Venca Veselý, bratr výše zmíněného Jirky. Tady na fóru jsem někde zahlídl odkaz - to doporučuju, mám jeho školu a pokaždý když ho potkám, tak mu děkuju za to, jakej byl pedant.
Dodatečně: našel jsem to:
kulturni-akce/kytarovy-seminar-v-vesele ... 27445.html
Naposledy upravil(a) Rošky dne 20.04.2012 9:56, celkem upraveno 2 x.
Nenechám si ujít jediný článek, od J. Veselého, Gumy, Petra Vavříka. Vím, že Vavřík v jednom čláknu zmiňoval, že záměrně hraje na 4x12 kombo, protože ten zvuk není zabasovaný, jako u 15". Je fakt, že jeho zvuk na fretless, je to nejúžasnějšího, co jsem slyšel. Ani Guma a J. Veselý takový nemaj. Samozřejmě, nemůžu je srovnávat ale Vavříkův zvuk mě dostává do kolen. Používá hodně tvrdý struny a v kombinaci s jeho hrou pravé ruky, u středu menzury. Ten zvuk je hodně středovej, ale basy jsou úžasný, hutný a sametový. Hraje zásadně prsty. V podstatě často obyč kila, ale pak přijde nějaká vyhrávka, který stojí za to.Rošky píše: Tohle všechno je správně, zajímalo by mně, kdo z tzv. "mladých" ještě ví něco o Jirkovi Veselém...
J. Veselý zas hraje trsátkem, v podstatě téměř vše, a tak si vytvořil svou, naprosto unikátní techniku. V podstatě nedostižnou, je to vidět na práci obou rukou, jaké má prstoklady, jak tlumí struny, jak zapojuje při hře trsátkem současně i prsty pravé ruky. V podstatě si tak nahrazuje slap. Používá měkké struny. A ta basa jede. Ať už v etc, ve stromboli, v Ž.P., nebo u Ebenů. Prostě je to vždycky v podstatě jednoduchá, ale přesto úžasná linka, která se valí, a tak utváří permanentní kulisu. Když jsem ho viděl na koncertě Ebenů, kde si v nějaký pauze, mezi písničkama jen tak ledabyle brnkal, na precla, měl jsem chuť tam jít a smeknout. Hraje výborně i na tahačku, ikdyž k tomu nemá dostatek příležitostí..
Guma hraje hraje taktéž prstama, líbí se mi, jeho melodický linky. Taky, v podstatě znějí jednoduše, nevytváří žádný složitý vyhrávky, jen občas nějaký přechody. Celkem se mi líbí jeho zvuk. O Gumovi toho nemám tolik načteno.
Jednoduše řečeno, kdybych nehrál na bicí, budu hrát na fretless
Mám rád ty mňoukavé výšky, příjemné středy a basy, že se v člověku míchá pajšl. To má zvuk těchto pánů společné. A to je ten důvod, proč je poslouchám.
-
Rošky
- Bandzone: www.rosky.cz
OK, jen dodám, že Jirka V. tou pravou rukou ne jen nahrazuje slap, on vlastně hraje třemi technikami najednou - trsátko, prsty, slap. Taky to tlumení je naprosto klíčová a neodmyslitelná věc.mskvr píše: J. Veselý zas hraje trsátkem, v podstatě téměř vše, a tak si vytvořil svou, naprosto unikátní techniku. V podstatě nedostižnou....jak tlumí struny, jak zapojuje při hře trsátkem současně i prsty pravé ruky. V podstatě si tak nahrazuje slap.....
V případě kytary a mnou zmíněný techniky kombinace trsátka a prstů plus permanentní tlumení je výsledkem artikulace, která je jinak nedosažitelná. Absolutního mistrovství v tom dosáhl právě Pokorný, spolu se zabijáckým frázováním.
Toho jsem si zatím nevšimnul, ale podvědomí mi říká, v jakých písničkách od etc to uslyším...Rošky píše:Absolutního mistrovství v tom dosáhl právě Pokorný, spolu se zabijáckým frázováním.
Ahojte,
zatra hrame akciu, zvucime svojpomocne z toho co sme splasili z kade tade. Dnes sme dali zvukovu skusku, ktora dopadla uplne zufalo. Kazdy tvrdil, ze treba spravit hento a tamto, aby to bolo dobre... No proste sme sa iba dovadili... Najvacsim problemom je ze nemame dostatocn dlhe kable na to, aby bol "zvukar" (zamerne v uvodzovkach
dost vpredu a dost daleko, aby nas mohol ako-tak ozvucit. Mame sice k dispozicii 1000W PA repro a zosilovc, ale nejak este k tomu aj stale tapame ako zapojit odposluchy. ako sa prosim vas zapajaju odposluchy? hlavne repro je nam jasne -zo zosika, ale ako sa maju vlastne zapojit odposluchy, aby sa dali na nich jednotlive kanaly regulovat nezavisle od hlavnych repro?
Dik
zatra hrame akciu, zvucime svojpomocne z toho co sme splasili z kade tade. Dnes sme dali zvukovu skusku, ktora dopadla uplne zufalo. Kazdy tvrdil, ze treba spravit hento a tamto, aby to bolo dobre... No proste sme sa iba dovadili... Najvacsim problemom je ze nemame dostatocn dlhe kable na to, aby bol "zvukar" (zamerne v uvodzovkach
Dik
Vše bylo řečeno a tobě držíme palce. Nejlepší zvuk, jaký jsem kdy měl, byl v nějaké díře v Polsku, kde byl zvláštní zvukař, zvláštní mix jen a jen pro podium. Všechny mikrofony před kombama či bicíma, všechny linky z nástrojů šly do hlavního mixu, kde to mašloval do velkejch beden, to byl jeden druh zvuku. Od něj to ale linkou posílal vedle podia a ten nám zvučil odposlechy, přesně tak, jak to bylo potřeba. Je to trivialita, ale málokdo ti to poskytne, na naší amatérské úrovni. Pokud to fakt potřebuješ, zařiďte si to sami, můžete mít jako kapela malej mix, třeba i s filtrama nebo efektama tak, abyste se slyšeli na podiu co nejlíp. Taky si můžete vozit svoje odposlechy, tak, jak to každej potřebuje, zvukař vás jen připojí.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Zničený koncert
Napiš jaký mix a jaké odposlechy máte k dispozici, taky co půjde do mixu a co půjde do kterých odposlechů.Ivan píše:Ahojte,
zatra hrame akciu, zvucime svojpomocne z toho co sme splasili z kade tade. Dnes sme dali zvukovu skusku, ktora dopadla uplne zufalo. Kazdy tvrdil, ze treba spravit hento a tamto, aby to bolo dobre... No proste sme sa iba dovadili... Najvacsim problemom je ze nemame dostatocn dlhe kable na to, aby bol "zvukar" (zamerne v uvodzovkachdost vpredu a dost daleko, aby nas mohol ako-tak ozvucit. Mame sice k dispozicii 1000W PA repro a zosilovc, ale nejak este k tomu aj stale tapame ako zapojit odposluchy. ako sa prosim vas zapajaju odposluchy? hlavne repro je nam jasne -zo zosika, ale ako sa maju vlastne zapojit odposluchy, aby sa dali na nich jednotlive kanaly regulovat nezavisle od hlavnych repro?
Dik
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Vše je záležitostí AUX výstupů z mixu. Kolik má mix AUX sběrnic, tolik můžete mít různě nastavených odposlechů. Na příslušnou AUX si namícháš v požadovaném poměru to, co do mixu vstupuje a pak to posíláš do konkrétního odposlechu. Stejný postup pak opakuješ pro druhou, případně další a další AUX sběrnici.
Nebyl to Josef Škulavík? Zvučil nám na gymplu koncerty na Vánoce, reverb měl hodně v lásce..Jazzman píše:1x za život mi zvukař zničil koncert. Štefan Škulavík nás zvučil na jazzovém festivalu, dal mi na baskytaru u Vřídla ve Varech ( dozvuk tak 3s ) 2s hall,alt.sax.byl zkreslený, z bicích slyšet jen virbl....
Reverb se hodně používal v začátcích rokenrolu. Páskové echo na zpěv či celou kapelu, pružinové hally v hlavách. Bylo to kvůlivá tomu, že zpěváci neměli hlasy a neuměli zpívat, kytary nezněly a kytaristi neuměli hrát. I to je rokenrol. Ale v dnešní době je to nemrav. Zlozvyk. Zvuk má jít natvrdo ven, čistej, jednoduchej, frekvenčně vyfiltrovanej, každej nástroj má mít od druhého kilometr odstup, minimální dozvuky a přeslechy. Názory a pocity a zážitky mají vznikat v makovicích a srdcích posluchačů, ne v aparatuře a prostoru.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Zničený koncert
no bol som v takom zhone, ze som si ani nestihol pred akciou precitat reakcie, ale diky.
po skusenosti, akou som presiel v sobotu uz ani nebudem mat snahu realizovat ozvucenie svojpomocne. nakoniec sme museli narychlo este zhanat silnejsie repro (nastastie za kamaratsku cenu), nebol ani cas sa povenovat zapojeniu a cele to zapajali amateri a rypali potom do toho este dalsi a vysledok bol, ze nebolo pocut spev, odposluchy zapojene uplne zle... no proste nabuduce ideme bud cez zvukara, ktory to umi, alebo nehrame vobec.
poucenie resp doporucenie pre vsetky kapely - bud hrajte alebo ozvucujte, nikdy neskusajte robit oboje
poucenie resp doporucenie pre vsetky kapely - bud hrajte alebo ozvucujte, nikdy neskusajte robit oboje
Kdyby tady už o této problematice nebylo dostatek témat.... Ale to né, furt se najdou noví a noví sadomasochisti.Ivan píše:no proste nabuduce ideme bud cez zvukara, ktory to umi, alebo nehrame vobec.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
zzbar, sorry, ze nemam dokonale zmapovany kazdy prispevok na fore... fakt prepac, nejak to nestiham popri praci, rodine a inych povinnostiachzzbar píše:Kdyby tady už o této problematice nebylo dostatek témat.... Ale to né, furt se najdou noví a noví sadomasochisti.Ivan píše:no proste nabuduce ideme bud cez zvukara, ktory to umi, alebo nehrame vobec.
Copak jsi jediný, kdo má práci, rodinu, povinnosti?Ivan píše:fakt prepac, nejak to nestiham popri praci, rodine a inych povinnostiach
Ale spíše jsem narážel na to, že si většina lidí myslí, že ozvučit akci je jen tak. Ono to jakési vědomosti chce. A zkušenosti také (nehledě na aparaturu). Proto alespoň to nejnutnější minimum je - sehnat si pro začátek dostatek informací. To je celé. Pak by se člověk, byť v dobré víře, nepouštěl do takových dobrodružství a ušetřil by si nervy...
a spousta No name...
a spousta No name...
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
zzbar píše:Copak jsi jediný, kdo má práci, rodinu, povinnosti?Ivan píše:fakt prepac, nejak to nestiham popri praci, rodine a inych povinnostiach
Ale spíše jsem narážel na to, že si většina lidí myslí, že ozvučit akci je jen tak. Ono to jakési vědomosti chce. A zkušenosti také (nehledě na aparaturu). Proto alespoň to nejnutnější minimum je - sehnat si pro začátek dostatek informací. To je celé. Pak by se člověk, byť v dobré víře, nepouštěl do takových dobrodružství a ušetřil by si nervy...
Jedna profesorka z mého gymnázia po mě chtěla ozvučit akcičku asi pro 40 študáků. Prej "A ten elektrický přívod k tomu potřebujete nutně?". Ale jinak fajn holka
LTH
jeleniste píše:Tak jestli to nebyl fyzikářka
a spousta No name...
a spousta No name...