Oprava houslí

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
huxd

Oprava houslí

Příspěvek od huxd »

Jak toto opravit? Soused mě požádal, jestli bych neopravil housle, které odněkud spadli a takhle to dopadlo. Mám minimum zkušeností, ale....mám lepidlo Titebond a truhlářské svěrky. Teoreticky jsem schopný to slepit, co ale s tím kouskem ozvučné desky, který tam chybí??? Poraďte "pls" nějaký vhodný tmel, a jak trefit jeho barvu??
Housle nejsou určené ke hraní!!!! Mají pouze někde viset jako dekorace :wink:
Obrázek
Obrázek
Gibson LP Special SC TV Yellowsize=70, Ibanez ARX320, Ibanez AFJ91 JLF - Jet Blue Burst Flat, FURCH D21 SO, Gretsch G9126 ACE Guitalele Natural, CORT Earth 70-12 NS, Kombo Fender G-DEC + Footswitch Fender MS4, DAW Samplitude Se9, Cubase 4 essential, M-Audio ozone, In-tone Guitar pro....
Obrázek
MilanT

Re: Oprava houslí

Příspěvek od MilanT »

huxd píše: Mám minimum zkušeností, ale....mám lepidlo Titebond a truhlářské svěrky.
Tak to jsme na tom stejně. Pobavilo mě to. :D :lol:

Tvoje téma jsem přesunul do sekce Home-made.
Tomadox

Příspěvek od Tomadox »

Myslím,že by se hodilo odklížit kvůli opravě prasklin celou horní desku.Pokud se ti do toho ale nechce,praskliny bych lehce "prolil" klihem (Titebond asi ne-e) a snažil se horní desku jakoby stáhnout k sobě např.nylonovým popruhem viz odkaz.Co s chybějící částí nevím...Deska je smrková,tak snad uříznout patřičně velký kousek a přiklížit jej.S lakem už to bude nějspíš horší.
http://3.bp.blogspot.com/_er2QFG9Ax9A/S ... G_7200.JPG
BTW-Housle jsou to dost zajímavé,je uvnitř nějaký štítek ?
Díky
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Tomadox píše:Housle jsou to dost zajímavé,je uvnitř nějaký štítek ?
Až jsem si říkal jestli jsou to vůbec housle... :wink: ...Nebo špatné poměry stran fotek? Ten štítek by byl asi ku prospěchu hodnocení a rad. Pokud ty housle mají cenu tak tu desku spraví jen houslař. Pokud ne,vytmelit čímkoliv a fládr... Jestli platí,že to má být jen dekorace...
huxd

Příspěvek od huxd »

Štítek by byl: Josef Just, PŘEROV(PASÁŽ),vlastní výroba a sklad hudebních nástrojů.
Gibson LP Special SC TV Yellowsize=70, Ibanez ARX320, Ibanez AFJ91 JLF - Jet Blue Burst Flat, FURCH D21 SO, Gretsch G9126 ACE Guitalele Natural, CORT Earth 70-12 NS, Kombo Fender G-DEC + Footswitch Fender MS4, DAW Samplitude Se9, Cubase 4 essential, M-Audio ozone, In-tone Guitar pro....
Obrázek
Tomadox

Příspěvek od Tomadox »

Mě na houslích zaujaly růžky.Jsou docela nezvyklého tvaru a deska přesahuje přes luby skoro minimálně.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Pokud jde o dekoraci, tak polyuretanový dřevotmel do prasklin a vyštíplé díry v masivu, posléze šelak. Stačila by i leštěnka na nábytek .

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
kmoch123
Rádce

Příspěvek od kmoch123 »

Já bych to odnesl k houslaři, poškozené jsou sice dost masivně, ale k dekoraci se dá sehnat kdeco a tyhle by ještě možná mohly normálně hrát. Ale neodbornou opravou může dojít k totálnímu zničení. Houslař navíc disponuje speciálními nástroji (např. místo nylonových popruhů má dřevěné stahováky) i zkušenostmi.
Pokud máte dotaz ohledně houslí nebo hry na housle, pošlete klidně SZ. Ohledně smyčcce samozřejmě taky :O)
huxd

Příspěvek od huxd »

Tak jsem na vážkách :? Má někdo přehled o tom, kolik by odborná oprava u houslaře asi tak stála?? A ten štítek Josef Just, je to asi výrobce, google toho moc nenašel, tady něco málo pro orientaci http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... rder=datum
Dík za jakékoli rady. Budu teď týden na chalupě v Českém ráji s kytarami a spol, ale bez netu, tudíž budu zarytě mlčet :mrgreen:
Obrázek
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Pokud budeš v Českém ráji, tak se s tím stav, koukneme na to. Nejsem houslař, ale se dřevem dělám.
Každá oprava čehokoliv má cenu české lidské práce. Ta začíná od 1500 za den. A oprava je vždy dražší než výroba nového. Tož tak.
Mohu ti dát kontakt na Špidlena, dokonce mu mohu zatelefonovat. Ale to asi pro tebe nemá cenu, že?

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
huxd

Příspěvek od huxd »

Martino dík, máš ode mne s.z.
Obrázek
shoooter

Příspěvek od shoooter »

martina72 píše:Pokud budeš v Českém ráji, tak se s tím stav, koukneme na to. Nejsem houslař, ale se dřevem dělám.
Každá oprava čehokoliv má cenu české lidské práce. Ta začíná od 1500 za den. A oprava je vždy dražší než výroba nového. Tož tak.
Mohu ti dát kontakt na Špidlena, dokonce mu mohu zatelefonovat. Ale to asi pro tebe nemá cenu, že?
To jsou zase perly.

Se dřevem dělá i tesař, a to k houslařině má celkem daleko.
Každá oprava, má cenu složenou z ceny materiálu, ceny práce, a dalších nákladů (energie, amortizace zařízení, doprava a přesuny apod.). Takže cena práce je často v celkové ceně zanedbatelná.
Česká práce začíná s cenou mnohem níže, každopádně bez udání kvalifikace je to údaj o ničem.
A proč by oprava měla být vždy dražší než výroba nového ???
Špidlenovi může zavolat každý - číslo určitě není tajné.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Cremster

Příspěvek od Cremster »

Trhliny a praskliny v rez. desce se nejčastěji opravují vyklínováním. Uděláš si nějaký dráp vybrousíš hrot do cca 20ti stupňů a přípravíš si smrkový klíny který se tam vtlačí, zalepí. V pondělí bych ukázal i nějaký foto.
Tomadox

Příspěvek od Tomadox »

Za foto bych se přimlouval ! :)
kmoch123
Rádce

Příspěvek od kmoch123 »

martina72 píše:Každá oprava čehokoliv má cenu české lidské práce. Ta začíná od 1500 za den. A oprava je vždy dražší než výroba nového. Tož tak.
Oprava houslí není kopání kanálu a nedá se počítat na denní mzdu, proto je výhodné dát housle k normálnímu houslaři, který na nich sice bude dělat týden, ale ne od rána do večera. Oprava určitě není dražší než výroba nového, jinak by většina houslařů dávno zkrachovala. Ale pokud je dáš ke Špidlenovi, tak si na to samozřejmě vyřiď hypotéku :mrgreen:
Pokud máte dotaz ohledně houslí nebo hry na housle, pošlete klidně SZ. Ohledně smyčcce samozřejmě taky :O)
garmont
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od garmont »

Přidám s dovolením svůj názor..
K samotným houslím - není to žádný mistrovský kus ale fabrický nástroj - jehož cena by byla max do 10tis. pokud by byli v dobrém stavu a slušně hráli...
Je jasné že při takovém fatálním poškození je to na dekoraci a nevyplatí se s tím chodit k houslaři.

Ještě nastíním jak se takové věci opravujou (muselo by jít opravdu o mistrovský nástroj aby to mělo cenu opravovat a i tak po opravě cena takového nástroje dost klesne vzhledem k poškození, navíc se to podepíše na zvuku)
Pro představu - deska se odklíží, praskliny se zaklíží (na vše se používá kostní klih) stahuje se to spec. houslovými svěrkami. V místě duše tam kde chybí zrovna kus toho dřeva se dělá tz. vajíčko - ze zadní strany se do desky vydlabe jakási "jamka" o průměru cca 3cm (dle potřeby) a tak do poloviny tloušťy desky. Následně se tam vklíží vyrobený "protikus"
Vajíčko je tam z toho důvodu že duše tlačí na desku a ta by znovu praskla.
Všechny praskliny se dále podlepují podlepkami - jsou to malé čtverečky ze smrkového dřeva cca 7x7mm
Pokud někde chybí kousky dřeva je třeba to doložit novým materiálem.
Následně se deska naklíží zpět na nástroj a poté se praskliny zalakují bezbravým lakem a následně retušují barevným lakem..
Takže pro dekoraci stačí když to zalepíš čímkoliv a následně zatmelíš (v podstatě taky čímkoliv :-) ) - tedy nejlépe tmelem na dřevo a poté se pokusit to něčím zaretušovat - asi bych použil mořidlo na dřevo ale chce to vyzkoušet jak to bude chytat na ten tmel...
lathur

Příspěvek od lathur »

Já si taky maličko přidám- to vypadá, jako po hospodské rvačce, kdy jeden druhého vzal houslemi po hlavě. Jako dekorace budou ty housle s potahem, nebo jen tak? Protože, jestli to jenom vyliješ lepidlem a vykytuješ a potom na to natáhneš struny, tak se ti ta prasklina pod kobylkou zase otevře(ale nerad bych byl za žvanila).Já bych asi odpařil desku a vylepil bych to zevnitř alespoň flastrama z dýhy. A ještě malý dotaz-jak ty housle vypadají ze zadu? Protože se tu zatím řeší jenom horní deska a nevíme, jak to vypadá na druhé straně. Jestli by potom nebylo výhodnější je odnýst zpátky na půdu a zapomenout. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
kmoch123
Rádce

Příspěvek od kmoch123 »

Můj odhad je, že je někdo rozsednul, poškození vzniklo vmáčknutím kobylky dovnitř :D kdyby s nima někdo vzal někoho přes hlavu, byl by vylomený krk. Jednou jsem to už viděl :mrgreen:
Cremster

Příspěvek od Cremster »

Teď když na ty fotky koukám znovu, tak to klínování asi stačit nebude :-D Ta díra co je pod kobylkou bude asi fatal eror.
Přílohy
Ten dráp sem bohužel nemohl najít, zkátka nůž s úhlem toho klínu.
Ten dráp sem bohužel nemohl najít, zkátka nůž s úhlem toho klínu.
GeorgeRici

Příspěvek od GeorgeRici »

:D Vrchní deska je ze dvou dílů, to se zpravidla u víka nedělá, i když u viol, na netu, to i občas to vidím. Proto si nemyslím, že by taková prasklina měla podstatný negativní vliv na zvuk, stačilo by vložit dovnitř kromě flastrů a dýhy pře celou díru trámeček. Praskliny u houslí, pokud jsou opraveny, zvuk houslí naopak posílí v alikvotních tónech, nástroj bude potom naopak i možná velice zajímavě znít ...
Akceptuji názor s vajíčkem na místě duše. Akceptuji také názor, že může jít třeba i o super javor zespoda. Akceptuji názor, že céčka jsou zajímavá a desky moc nepřesahují.
Eben na hmatníku je zcela podřadné B kvality, pokud to vůbec eben je. Efka jsou rozdílná, netovární. Celá deska ale je z pěkného smrku, podle kresby let.
Co je zarážející, je výložka, někde vypadá dokreslená, někde na fotce zcela chybí. Pokud tedy jde o stejné housle na všech fotkách, respektive, stejnou desku, víko je zcela nemistrovské, působí to jako kopie z frézy.
Lak bych vůbec neřešil, stejně bych to cidlinou celé sundal, blýská se to nepříjemně synteticky, šelak to není.
Mimochodem, nikdo zde dosud neuvažoval, že by ty housle po vytmelení byly třeba vynikající pro kobylkový snímač jako elektrické .... na to stačí jakékoliv prkno.
Podle mne úraz houslí vznikl neodbornou instalací duše ... oprava by byla zajímavá, stálo by i za úvahu, ač se to nedělá, udělat půl nového víka (kopii frézou podle stávajícího dílu) a kostním klihem to slepit ... :roll:
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“