Oprava staré akustiky/španělky - ano nebo ne?

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
p0spec

Re: Oprava staré akustiky/španělky - ano nebo ne?

Příspěvek od p0spec »

Kobylka je prichycena srouby!

Omlouvam se za double post ale z mobilu mi to nejde upravit a nahrat fotku zaroven.

Edit: mimo jine i lepidlem a nechce vubec dolu..
Přílohy
image.jpg
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Šrouby ven,kovové sedlo taky a pak prohřát položenou žehličkou. Těžko říci čím byla lepena ale když nepomůže prohřátí pak jedině asi odbrousit a zbastlit kobylku novou. Tož tak...
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

To "sedlo" to je jen pražcovej drát, ne?
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

p0spec píše:Martinky zvuk po měsící nezmění. Jako možná když do toho budeš mlátit 2mm trsátkem 24 hodin denně. Ale při dvou, třech hodinách denně mají po třech měsících zvuk jako nové.
Nikdy jsem nemyslel, že to řeknu, ale musím s Martinou72 v tomhle souhlasit.
Hrát 2mm trsátkem (já hraju) neznamená nutně mlátit, a Martinky opravdu moc nevydrží. Lépe na tom jsou Martin SP lifespan - teď jsem je měl na Furchovi 3 měsíce (je to záložka ale hraná) a zvuk určitě "jako nový" nebyl.

Tohle uvádí na webu třeba Furch:
"Pokud setrváte při používání strun Elixír®, postačí výměna struny po cca. 120 hodinách čistého hraní. Pokud se rozhodnete používat běžné struny bez ochranného potahu, doporučujeme výměnu cca. po 30 hodinách čistého hraní ... "
Po těch tebou uváděných 3 měsících, 2-3 hodiny denně mají cca přes 220 hodin.
Posuď zbytek sám.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Tengli

Příspěvek od Tengli »

jeleniste píše:To "sedlo" to je jen pražcovej drát, ne?
Ano,je. Ale pro dokonalejší prohřátí žehličkou bych jej určitě vyndal.
p0spec

Příspěvek od p0spec »

shoooter píše: Nikdy jsem nemyslel, že to řeknu, ale musím s Martinou72...
Hudební sluch tedy nemám, ale co moje laické ucho slyší zní i po třech 220+ hodinách stále dobře. Konkrétně jde o tyhle - http://kytary.cz/martin-msp-4200/HN080426/
Myslím že ale na kytaře takovéhohle rázu měnit struny jednou za měsíc nebo dva je blbost.
Sám tedy hraji bez trsátka, protože při hraní akordů mi nevyhovuje a na akustice se mi líp "vybrnkává" prstama.
jeleniste píše:To "sedlo" to je jen pražcovej drát, ne?
Ano.
Tengli píše:Šrouby ven,kovové sedlo taky a pak prohřát položenou žehličkou. Těžko říci čím byla lepena ale když nepomůže prohřátí pak jedině asi odbrousit a zbastlit kobylku novou. Tož tak...
Nepomohlo, bojím se že když za to zatlačím, tak že rozbiju i ten top. Takže fakt nevím, ještě něco zkusím, ale nevidím to dobře.
lathur

Příspěvek od lathur »

Hellou,když se bojíš přitlačit, tak vem ségře fén a skus to prohřát fénem. Vem si tenčí špachtli a tou tu kobylu jakkdyž přizvedávej a pořád horký vzduch z fénu. Nebo můžeš dát vařit vodu a nech tu páru jít přes kobylku-a zase tenká špachtle atd...JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Mohlo se taky stát,že už to někdo opravoval a použil pro přilepení třeba epoxid a proto to moc nejde. Bez prohřátí to ale nesundáš. Jak píše lathur,špachtli a pomalu jakoby podřezávat. Tu špachtli(např. malou štukatérskou-dobře nabroušenou) taky nahřej.
lathur

Příspěvek od lathur »

Tak, tak...a nebo v nejhorším případě(extrémní situace) podřezat tenkou pružnou pilkou a pak vyrobit novou kobylku a brousit a brousit a... JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Tengli píše:Mohlo se taky stát,že už to někdo opravoval a použil pro přilepení třeba epoxid a proto to moc nejde. Bez prohřátí to ale nesundáš. Jak píše lathur,špachtli a pomalu jakoby podřezávat. Tu špachtli(např. malou štukatérskou-dobře nabroušenou) taky nahřej.
Jestli to je přilepený epoxidem, tak Ti teda bůh pomáhej. To nedestruktivní cestou nesundáš.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Pokud jdou šrouby vyndat, tak bys to měl teplem sundat. Vždyť podle těch fotek je ta kobylka už napůl odlepená. Neboj se toho, desku v okolí zakryj třeba sololitem a horkovzdušnou pistolí nahřejvej dokud kobyla nepovolí
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

p0spec píše: Konkrétně jde o tyhle - http://kytary.cz/martin-msp-4200/HN080426/
Myslím že ale na kytaře takovéhohle rázu měnit struny jednou za měsíc nebo dva je blbost.
Sám tedy hraji bez trsátka, protože při hraní akordů mi nevyhovuje a na akustice se mi líp "vybrnkává" prstama.
To je o stylu. Mrkni třeba na tohle
https://www.youtube.com/watch?v=YXCwgZIX0Yk
Mimochodem, proč používáš na prsty .013?
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
p0spec

Příspěvek od p0spec »

J.J. píše:Pokud jdou šrouby vyndat, tak bys to měl teplem sundat. Vždyť podle těch fotek je ta kobylka už napůl odlepená. Neboj se toho, desku v okolí zakryj třeba sololitem a horkovzdušnou pistolí nahřejvej dokud kobyla nepovolí
Už je dole, ale bohužél i s kouskem topu. Ovšem jen v oblasti pod kobylkou, což buĎ zakytuju nebo opravím stejně jako ostatní díry. Už jsem ji mimojiné vybrousil a večer zkusím ty piliny a disprézním lepidlem.
shoooter píše:Mimochodem, proč používáš na prsty .013?
Možná jsem zvláštní, ale daleko víc mi vyhovují tlustší než tenčí. Na akustiku hraji hlavně akordy a trsátko se mi špatně drží. Od okolí dostávám opačné názory, že se jim líp hraje s trsátkem atd., ale vyhovuje mi tohle.

Co se ještě té kytary týče, když ta kobylka bude přilepená a ještě přišroubovaná, alespoň 0.11 by to vydržet mohlo, ne?
shoooter

Příspěvek od shoooter »

p0spec píše:
Co se ještě té kytary týče, když ta kobylka bude přilepená a ještě přišroubovaná, alespoň 0.11 by to vydržet mohlo, ne?
Ono nejde jen o spoj kobylka-deska, ale o desku samotnou - může se zbortit.
Ale .011 tam dej bez obav.
p0spec

Příspěvek od p0spec »

To bych nerad, ale myslím že když to relativně vydrželo i s těma strunama co tam byly tak by to i ty 0.13 mělo zvládnout. Ale pokoušet to nebudu.

Edit: Myslite ze tomu akrylatovy lak hodne uskodi? Myslim na zvuku. PU nemame.
p0spec

Příspěvek od p0spec »

Na těle je tak neuvěřitelně tlustá vrstva laku. To stejné ze zadní strany krku. Vyčistil jsem hmatník, šlo to celkem lehce. Je to neuvěřitelně světlejší a o dost pohodlnější. Na dotyk mi to přijde lepší než palisandr co mám na elektrice. Vybrousil jsem i hlavu, tedy jen ze předu. To šlo taky z těžka, ale stále líp než krk. Tam jsem se na dřevo dobrousil po pár minutách a jen na tenkém kousku. U těla platí to stejné. Co říkáte na ty akrylovou barvu? Já myslím že v tenké vrstvě to oproti tomuhle bude daleko lepší. :lol:

Fotka hmatníku po vybroušení zde.

Ještě jsem zapoměl, potřeboval bych přesunout ozančení polohy z 10 pražce na 9, nějaké rady? Vidím to tak, že to nožem podeberu nějak, do 9 vyvrtám díru, zalepím to tam asi vteřiňákem a tu díru v 10 zakituju.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Zase se s tím tak ne..r! Jestli je toho laku moc,tak horkovzdušnou pistoli a opal to. Já jsem tu svou Schneiderku z které dělám (no teď zrovna moc nedělám :oops: ) to rezolele taky opálil a úplně v pohodě. Nikde jsem to nepřipálil a šlo to hladce. Tož tak...
p0spec

Příspěvek od p0spec »

Opálit a pak vybrousit?
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tengli píše:Zase se s tím tak ne..r! Jestli je toho laku moc,tak horkovzdušnou pistoli a opal to. Já jsem tu svou Schneiderku z které dělám (no teď zrovna moc nedělám :oops: ) to rezolele taky opálil a úplně v pohodě. Nikde jsem to nepřipálil a šlo to hladce. Tož tak...
Hele, není tý Schneiderky škoda? :D (možná jsem zkažený konzervatoří)
Tengli

Příspěvek od Tengli »

p0spec píše:Opálit a pak vybrousit?
Přesně tak. Opálit a pak vybrousit. Doporučuji Ti lehce zakulatit hrany špachtle,ať si zbytečně nezaryješ do "masa"
Pikus píše:
Hele, není tý Schneiderky škoda? :D (možná jsem zkažený konzervatoří)
Není! :lol: Kdyby to byl SCHNEIDER tak neřeknu,ale byl to Cremona Schneider po téměř totální destrukci,zřejmě opravený martinou72 pomocí čepovacích kolíků... Tak té mohu ublížit jedině tím,že ji nutím ještě existovat... :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“