Kurt cobain

Vše o kapelách a hudebnících ...
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Kurt cobain

Příspěvek od Nero »

A před Soundgarden byli Melvins, Malfunkshun, Green River, The U-Men nebo Skin Yard. Trdit, že Nirvana (potažmo Kurt Cobain) vymyslel grunge je pitomost.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
panedge

Příspěvek od panedge »

Nero píše:Myslím, že weselowovo "jak" směřovalo spíš na to, jak dokázal, že se stále hudba může vyvíjet...

A teda mě zase nikdo nevymluví, že jestli bylo u Nirvany něco zlomového ne z komerčního hlediska, ale z hlediska hudby, tak to nebyl Nevermind, ale In Utero. :mrgreen:
No Nero tady bych byl opatrnější.V tý době si byl už na světě ,byl ti max. maximálně 1 rok,takže to vidíš trošku jinak,z dnešního hlediska.Ale v tý době jenom když vyšel singl Smells like teen spirit,tak jsme tady na to čuměli jako na zjevení.Ten sound a to všechno,na to jsme čuměli jako tele na nový vrata.To byla fakt revoluce v hudbě.Nezapomeň,že v tý době hrál v rádiu Phil Collins,New kids on the block atd.Rock v tý době nikoho moc nezajímal,byl v úpadku,samozřejmě mimo skalních fanoušků.Ale Nirvana nastolila to,že se opět lidi otočili k tomu,že se jim začal líbit rock,kytary atd,celej svět ovlnivili v názorech,v oblíkání ,prostě celá kultura.Já jsem v tý době chodil na rockový párty do klubu a tohle když tam rozjeli,tak lidi se chovali úplně jinak,prostě to bylo fakt bezvadný.A zhlediska hudby to bylo opravdu něco novýho,neotřelýho,prostě já jsem,stejně jako moji vrtsevníci nic takovýho do tý doby neslyšel
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Nečekal jsem, že to někdo vezme tak do slova... Je to můj osobní názor, nikomu ho nevnucuju. Navíc jsem tam mluvil jen o mých hudebních preferencích, ne o vlivu na hudební scénu. A byť jsem tehdá byl čerstvě na světě, nic mi nebrání to komentovat. Kdybychom nemohli řešit starší věci, byli bychom o mnohé silně ochuzeni :wink:

Nicméně když si tu už napsal, co si napsal, tak mi to nedá, abych nepoložil otázku, jestli vliv jakékoli kapely z počátku 90. let na (celosvětovou) hudební scénu se dá relevantně posuzovat optikou čerstvě demokratického Československa, které samo o sobě prožívalo ohromný sociokulturní boom?

Já nechci nikterak ubírat na významu Nirvaně, Cobainovi nebo Nevermindu. Však je to jedna z kapel, která mě dostala k elektrické kytaře a kterou mám naposlouchanou zhora, zdola, byť teď už je tak často neposlouchám.

Můžeme u řešit, co by bylo, kdyby Nirvana nebyla, nebo kdyby se Kurt nezastřelil, nebo kdyby třeba měli prostě smůlu s nedostali se k Subpopu a nikdo si jich nevšiml. Na kdyby se ale nehraje. Nicméně věřím tomu, že kdyby nebyli oni, byl by někdo jiný - Pearl Jam, Soundgarden, možná někdo další. Můj osobní názor je to, že Nirvana nebyla kapelou zlomovou z hlediska hudebního, ale z hlediska toho, že opravdu prorazili a dostali grunge z undergroundových klubů na stadiony a do rádií. To jim nikdo nebere. Ale nepřeháněl bych to s jejich zbožšťováním, jak to mnozí fanatičtější fanoušci dělají.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
John M. William

Příspěvek od John M. William »

weselow píše:Tak grunge "nevymyslel" zrovna Kurt Cobain mám pocit (před nimi byli Soundgarden, možná i jiní?), jeho systém skladeb potichu-nahlas ukradl The Pixies. :wink: Určitě měl jedinečnej hlasovej projev, o tom žádná, že patří k velikánům hudby, to ti vymlouvat taky nebudu. :) Jestli dokázal, že se hudba může vyvíjet, tak na tom neni nic světobornýho, to dokážu taky... prostě může, vyvíjí se dnes a denně :lol:
Byli před ním kapely, ale z toho co jsem kdy kde četl, tak Kurt s Nirvanou grunge celosvětově proslavil..
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

nirvana byla jak novy svetlo, hudba,moda najednou se zjevil "melancholickej basnik "voblecenej dle zadny mody. to byla pecka . ja masirovanej vod mladi ac bleskem,mentalikou,hustejma pozama posahanejch metlošu, jo to sem si rek fuck na metal ha ha. i kdyby grunge nevymysleli co je na tom.
mam je spojeny s energii, přirozenosti...
neposuzuju jednotlivy vykony na to kakam ,co ztoho, kecy typu kdo umi neumi,je kapel kde sou vykony muzikantu primo virtuozni, ted me napadla kapela guns n roses ti vydali kolem toho 90tyho ty svoje "use ilusny" a co velkej Fak akorat poza,poza,poza.
to sem prisel k nekomu na navstevu a furt same kiss,džudas,helowín -a pak plesk nirvana je rozstřelila ha ha
jo jo, a ty vytahany svetry bomba panedge nerikej zes nenosil :)
k

,
panedge

Příspěvek od panedge »

NERO-samozřejmě,že komentuj starší věci,jen jsem psal,že bych byl opatrnější,ono když to zažiješ v pubertě jako já,tak na to máš trochu jinej názor samozřejmě.K tvý otázce-posuzováno optikou čertsvě nabité demokracie,no asi takhle-já jsem měl doma už v roce 1988-89 desky od Queen,U2,Genesis,Pink Floyd.Po revoluci se začalo jezdit třeba do Polska,kde měli všehcny desky od všech muzikantů,kdežto u nás ještě na začátku 90. let nebylo nic.A samozřejmě jsem objevovali různou hudbu,která nás dostávala,já jsem v tý době byl ujetej na anglickou nezávislu scénu-takže Stone Roses,Happy Mondays,Suede atd.To všechno bylo skvělý,ale když vyšel Smells like..tak to bylo někde úplně jinde.Prostě to bylo cejtit ve vzduchu,když si přišel do klubu,tak tam najednou byla jiná atmosféra a ten klip,na to jsme fakt čuměli jak prdlý.Rozhodně to nebylo tím,že padli komouši a my jsme čuměli na všechno ze západu.Tohle bylo jiný.Vzápětí přišli Pearl Jam,který třeba já mám radši než Nirvanu a to byl taky úlet v tý době,taky to bylo něco jinýho.Soundgarden už míň.Je to těžká otázka,takhle to tady vysvětlovat,to by se muselo probrat někde u pivka 8)
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Panedge: je jasný, že názory se budou lišit. Ale od toho jsme tady, abychom o nich diskutovali :wink: Je mi jasný, že tohle by bylo povídání na delší dobu, a pivko by se k němu hodilo 8)

PetrPeter 1975 - 2008
weselow

Příspěvek od weselow »

John M. William píše:
weselow píše:Tak grunge "nevymyslel" zrovna Kurt Cobain mám pocit (před nimi byli Soundgarden, možná i jiní?), jeho systém skladeb potichu-nahlas ukradl The Pixies. :wink: Určitě měl jedinečnej hlasovej projev, o tom žádná, že patří k velikánům hudby, to ti vymlouvat taky nebudu. :) Jestli dokázal, že se hudba může vyvíjet, tak na tom neni nic světobornýho, to dokážu taky... prostě může, vyvíjí se dnes a denně :lol:
Byli před ním kapely, ale z toho co jsem kdy kde četl, tak Kurt s Nirvanou grunge celosvětově proslavil..
S jeho vzhledem a charisma by se proslavil i ve vyšívání ;) (samozřejmě ze mě bohužel mluví závist :lol: )
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
Homerda

Příspěvek od Homerda »

Můj osobní názor je to, že Nirvana nebyla kapelou zlomovou z hlediska hudebního, ale z hlediska toho, že opravdu prorazili a dostali grunge z undergroundových klubů na stadiony a do rádií. To jim nikdo nebere. Ale nepřeháněl bych to s jejich zbožšťováním, jak to mnozí fanatičtější fanoušci dělají.
Vsak on to Kurt sam zminoval, ze meli stesti a prorazili a dle jeho slov bylo proste hodne lepsich kapel ale oni se vysvihli. Potom take kdyz o Nirvane bylo povedomi tak hraval se svejma idolama a daval prilezitost i tem ostatnim grunge harcovnikum :)
Stop dreaming, start playing!
pAdám
Bandzone: http://bandzone.cz/sorryholka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pAdám »

Nechápu co se tu vlastně řeší...jednoduše řečeno byly ve správnou dobu na správnym místě,měly talent,potenciál ale hlavně velký štěstí...hlavně Cobain měl dar psát nadčasový skladby ...doted se to hraje třeba i na evropě 2 :D:D
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

pAdám píše:hlavně Cobain měl dar psát nadčasový skladby ...doted se to hraje třeba i na evropě 2 :D:D
Tak to fakt nevím, jestli zrovna tohle je znak kvality a pozitivní symbol :mrgreen:

PetrPeter 1975 - 2008
pAdám
Bandzone: http://bandzone.cz/sorryholka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pAdám »

Nero píše:
pAdám píše:hlavně Cobain měl dar psát nadčasový skladby ...doted se to hraje třeba i na evropě 2 :D:D
Tak to fakt nevím, jestli zrovna tohle je znak kvality a pozitivní symbol :mrgreen:
Jasně to uznávám..ale myslím že víš co jsem tím chtěl říct..:D
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Vím, vím, ale i tak mi to nedalo :mrgreen:

PetrPeter 1975 - 2008
jesse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jesse »

neska by mu bylo 44...
come on over - do a twist!

Cort M600LH, Crate V18-212
Hano

Příspěvek od Hano »

Zdravim..chcem sa spytat ci neviem o dajakom obchode kde sa da kupit ten sveter co nosil KC (http://www.poster.net/cobain-kurt/cobai ... 192635.jpg) kupil by som ho bratovi pod stromcek
Vyrabaju sa este? strikovat bohuzial neviem
B.Mikey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B.Mikey »

Sekáč?
Hano

Příspěvek od Hano »

hladam,hladam ale nic nemozem najst :/
Kosci

Příspěvek od Kosci »

Hano píše:Zdravim..chcem sa spytat ci neviem o dajakom obchode kde sa da kupit ten sveter co nosil KC (http://www.poster.net/cobain-kurt/cobai ... 192635.jpg) kupil by som ho bratovi pod stromcek
Vyrabaju sa este? strikovat bohuzial neviem
Zeptej se babičky :D

Nirvanu poslouchám hlavně kvůli kytaře a Kurtově hlasu. To ovšem neznamená že text je mi ukradenej. Text je super, má pointu, pojednává o něčem. Proto se neučástním dněšního "proudu" teenagerů. Aktuální pop music nenávidím. Nejen že je plná lidí co si v životě sami nesložili ani rým, ale hlavně jejich hudba je o ničem. Furt se ty texty opakujou, je to jen o tom jak dou na nějakou párty kde se ožerou jak koně a nebo o tom, jak vás milujou a jak by s váma chtěli dělat bůh ví co. Toto je hudba ve ktére jde o jen výdělek. Proto si daleko radši poslechnu Nirvanu, Pixies, Pink Floyd, Sex Pistols atd.
B3CK
Bandzone: https://soundcloud.com/b3ck-2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B3CK »

Tak Nirvana super věc, ale občas mi přijde, že zbytečně vrhla stín na ostatní v té době dobré kapely jako např. Sonic Youth, Mudhoney a spol. (je to čistě jen můj názor, pravda je, že jsem v té době byl na houbách). Co je to dobrej kytarista? Na umění je nejlepší to, že si ho každej dokáže interpretovat jinak a málokdo vždy souhlasí s druhým. Já jeho hru beru tak, že to, co v hudbě Nirvany mělo být slyšet tam slyšet bylo, možná to nebylo nic extra, ale byla to Nirvana a ne cokoliv jiného. A jak tu je napsané několikrát, s tím zpěvem to zvládat není úplně jednoduché. Ale na 100% bych netvrdil, že je nejhorší.
Fender Custom Jazzmaster 1985/86, Jolana Diamant 2008 Custom s P94 a PAF, Fender Custom Vibrolux Rever-Amp, VOX A4C1 RED, CEHX Big Muff Black Russian V8, Centaur clon overdrive
del

Příspěvek od del »

Kurta je třeba brát jako muzikanta a ne jako kytaristu, pak to bude dobrý. 8)
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“