Nahrávání na půdě

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Johannes

Nahrávání na půdě

Příspěvek od Johannes »

Zdravím.

Už jsem sice založil nějaké to vlákno, ale pokaždé na trochu jiné téma :D . Četl jsem FAQ i spoustu vláken vezdejších, ale stejně se potřebuju zeptat v jiném vlákně.

Zkrátka, mám v plánu nahrát pár mých úžasných textů :wink: . V podstatě jde o něco ve stylu Chinaski, Petr Muk, prostě takový ten klasický pop. Mám mikrofon Behringer C1-U, normální notebook a kytaru.
Jde mi první o to vybavení - mám si koupit lepší mikrofon? Kromě kytary a zpěvu pak další efekty hodlám udělat v FL, a zesynchronizovat to v Audacity.
Sice bych mohl do toho vrazit celkem dost peněz, ale rád bych se vešel jen do několika tisíc. Řekněme pod desítku. Jenomže část toho taky půjde na nákup nějaké kamery, což je další dotaz. Chtěl bych si nahrát i nějaké videoklipy. Myslíte, že stačí obyčejná HD kamera za pár tisíc? Chci to dát na youtube spíš "jen tak pro radost", i když bych se tomu rád věnoval. První ale potřebuju vědět, jestli to má smysl a jsem tak dobrý, jak si myslím :D.
Další věcí je zvukovka. Je třeba si pořídit nějakou externí, lepší? V tom mikráči sice asi nějaké zabudovaná je, nebo co, ale prd tomu rozumím, jestli to stačí, přes to jste frajeři vy :-). Přece jen je to mikráč asi za litr.
A poslední věcí je nahrávání - ve studiu bych to nedokázal, zaprvé než si "vychytám" různé techniky, jak se do toho opřít, bude to chvilku trvat (a nemůžu tam strávit půl roku v kuse :D) a za druhé, nevím, jak bych s tím dál pracoval, resp. spíš chci tu hudbu dělat úplně sám (tedy když pominu Vaše cenné rady :-)).
Bydlím ve velké rodinném domě, ale místo je jen na půdě. A protože odhlučnit celou půdu by stálo desítky tisíc (jedná se asi o 120m čtverečních), navíc by to určitě nemělo ani ty správné akustické parametry, musím udělat "místnost v místnosti". Cihly samozřejmě nepřipadají v úvahu. Bydlím ve starém baráku, který by se zřítil :D. Bude tedy stačit udělat nějakou místnost třeba z dřevěných desek a zevnitř to odhlučnit? Jak velká by asi měla být? A který materiál mám na odhlučnění použít? Bude stačit třeba nějaký molitán, nebo rockwool a plata od vajec? Chci tam jen zpívat a hrát na kytaru (akustiku), takže nějaké extra otřesy nehrozí. V létě tam bude hic a v zimě zima, ale to už snad přežiju. Nic jiného mi nezbývá. Chci se jen vyhnout ozvěně apod.

Děkuji mockrát, ještě to závěrem shrnu, je to moc dotazů a určitě přidám další, k velké Vaší nelibosti :D.

1) Vybavení - mám zainvestovat do lepší techniky? Přeci jen jsem na úplném začátku a kupovat si techniku za desítky tisíc opravdu nechci. Ale taky nechci, aby ten zvuk zněl, jako z mikráku od PC ;-).
2) Co kamera? Pro tu "Youtube kvalitu" videoklipu bude stačit nějaká obyčejná? Co si myslíte o použitých, ale funkčních kamerách např. z aukra? Vyplatí se koupit radši novou?
3) Místnost. Co s ní? Nahrávat v koupelně se fakt nedá a celou půdu uzpůsobit nemůžu. Jak by měla být asi velká, a jaké zvolit materiály?

Závěrem se ještě omlouvám, že se ptám celkem na banality, ale já jsem v téhle "branži" nový a spoustě pojmů (byť téměř úplně základních) vůbec nerozumím :-/. Všem přeji hezký den :-).
DJ Murano
Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam

Re: Nahrávání na půdě

Příspěvek od DJ Murano »

No, celkově "jen tak pro radost" si bohatě vystačíš s tím, co máš :wink: Samozřejmě od materiálu nahraného USB mikrofonem Behringer nemůžeš čekat kvalitu amerického studia, ale výtečně ti poslouží na to, abys měl nějakou ucházející nahrávku (pokud se k tomu připojí i nějaké to know-how v následném zpracování).
Dále je třeba si neplést pojmy "odhlučnit" a "akusticky upravit". Platama od vajec místnost v žádném případně neodhlučníš (jaký asi útlum může mít vrstva papíru?), ale když na to přijde, tak celkem dobře poslouží jako akustická úprava. Když si postavíš místnůstku, řekněme že pro zpěv a kytaru bude stačit 2x3 metry, obložíš to platama od vajec, rohy vysteleš třeba polštářema (ať to není moc drahý), dolů dáš koberec, na vrch zavěsíš prostěradlo a ejhle, nahrávací kukaň je na světě, a budeš mít pro nahrávání lepší podmínky než kdokoliv na této i daleko větší úrovni :D
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Nevidím důvod, proč si samotný proces nahrávání takto komplikovat. Předpokládám, že FL studio nemáš koupené.
Jak to myslíš s těmi efekty?
Můžeš si stáhnout Reaper, který je v shareware verzi. Poslouží ti ke všemu, co potřebuješ.
http://www.kvraudio.com/q.php
Na této stránce seženeš free pluginy všemožného druhu. Až se naučíš práci s MIDI, budeš schopen rychle vytvářet podklady s dalšími nástroji.
Ohledně kamery bych se poohlížel po něčem takovém:
http://www.a-znastroje.cz/?akce=show&id=7812
Johannes

Příspěvek od Johannes »

Díky moc oběma hoši :-)

4 DJ Murano: Myslel jsem si to, ale víš jak, fakt v tom nejsem ani trochu sběhlý ... a kdyby mi třeba nějaké peníze zbyly, tak do čeho investovat potom z těch věcí? Lepší zvukovka, mikrák, nebo akustika?

klobasnik: FL mám, konkrétně producer edition. Jestli stažené, to už je vedlejší :D :D.
Reaper jsem si stáhnul (teda tuším, že jo), a nějak jsem se v něm nevyznal ... ale zkusím mu dát ještě šanci :-). Jinak díky, ta kamera, na kterou jsi mi dal link je nějak obzvlášť vhodná na videoklipy? Ani v té elektronice se moc nevyznám, co by to měla splňovat za požadavky? Kromě HD, dlouhé výdrže baterie a nahrávání na média, která můžu připojit k PC?

Ještě jednou děkuji :-)
klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Začni u toho, že sem napíšeš konkrétní rozpočet, který zároveň odložíš stranou. Párkrát jsem řešil věci za nad deset tisíc a když jsem je vyřešil, měl jsem třeba jen dva a zbytek v nedohlednu.
Pro mě původ není vedlejší. Jednak je to nefér vůči autorovi, taky jde o to, že to nepotřebuješ.
Taky je možné, že ti to pomr*á s tvou karmou a vše co půjde ven nebude stát za to. Takhle to bylo u mě, když jsem přestal pirátit, dostal jsem dream job, ke kterému bych se s pirátěním nedostal.
V Reaperu jsem se ze začátku nevyznal, přenesl jsem se přes určitý bod, za kterým už mi připadá vše jednoduché a intuitivní.
Ten Zoom jsem tady jen nahodil, protože si tento typ produktu této značky lidé na tomto foru chválí. Nejlepší je si to osahat, v Praze bys to někde možná našel.
Nahrál jsi již něco?
Řešil bych akustiku. Když jí nemáš vyřešenou, budou ti třeba monitory na prd.
Máš sluchátka?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Je to hrozně komplexní a když vyjdu z celého duchu dotazu a záměru, kam má jít výsledek, tak bych řešil maximálně akustiku nahrávacího místa, a to ještě jen případnými paravany (aby se zabránilo dozvuku místnosti).

Cokoli dalšího bych řešil jednak na základě klobasnikova doporučení (=znát rozpočet) a jednak na základě toho zjištění, že "to má smysl, protože jsem tak dobrý, jak si myslím".

Podle rozpočtu se pak ještě může i ukázat, že bude daleko výhodnější doma pořádně cvičit a stávající vybavení používat pro zpětnou vazbu (=kontrola) a následně věci dojít nahrát do studia. Strávíš tam tak minimum času, čili investuješ i minimum prostředků, a budeš se moci soustředit jen na hru. Nicméně pokud budeš patřit k těm, co jsou posedlí koníčkem (=třeba já), tak lze samozřejmě investovat furt a furt bez jakékoli relevantní návratnosti (nepočítám v to samozřejmě radost z koníčka a tak podobně). Nicméně tenhle stav si myslím je aktuálnímu časoprostoru několik světelných let ještě vzdálen.

Pořešil bych něco takového: http://www.audiozone.cz/post329273.html ... an#p329273 ale asi tak v poloviční nebo třetinové výšce, ideálně s možností výškového nastavování a tak v počtu 3ks. Tím si schopný udělat si "kukaň" eliminující okolí. Případným doplněním o "reflection filter" (například http://www.seelectronics.com/se-reflexion-filters hodí se vždy) si krásně pokryješ i zadní stranu mikrofonu.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Na tvojem místě bych pořešil primárně akustiku půdních prostor a nahrával s tím co máš. Vyrob pár paravanů, kup nějaký ten reflection filtr např. od Se a nahraješ svůj hlas docela obstojně...

Sám jsem nejprve nevěřil tomu, že akustika místnosti by se mohla nějak výrazněji podílet na výsledku nahrávky... Zkoušením jsem dospěl k opaku :-) Teď dávám akustiku místnosti někde do popředí, co se týče nahrávání jako takového.

Když jsem nahrával bez paravanů, tak mi při nahrávání na zvukovce skákaly signály nekontrolovaně do špiček. Povětšinou když se akorát nahrávala nějaká basová frekvence. Výsledkem bylo to, že jsem musel citlivost vstupů zvukovky neustále snižovat, abych docílil nahrávky bez peaků... Samozřejmě se pak vše nahrálo více potichu, než by bylo zdrávo a s tím vznikly i následné problémy s vytažením šumu, když se to dle potřeby při mixování zhlasilo.

Po použití akustických paravanů jsem zpozoroval, že k něčemu podobnému již nedochází a signály jsou pěkně umravněné... Samozřejmě občas něco vyskočí, nicméně vše sechovalo značně umírněněji než v případě nahrávání bez akustických prvků.

Tady dávám příklad:
paravan2.jpg
paravan1.jpg
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Johannes

Příspěvek od Johannes »

Děkuji moc, Marylin :-).
Jinak, nemám si koupit třeba zvukovku? Nevím, jak je to u toho Behringeru s USB konektorem, přijde mi, že nahrává celkem reálně, ale údajně ty s USB mají zvukovku zabudovanou, nevím, co si o tom mám myslet - pokud to tak je, je kvalitní, nebo si mám koupit ještě jednu externí?

A co se týče té akustiky, je třeba sehnat basové pasti, když budu nahrávat více-méně jen zpěv a akustickou kytaru?

A ještě poslední věc - na nahrávání akustiky bych si měl asi pořídit jiný mikrofon, primárně k tomu určený, ne ?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Johannes píše:Jinak, nemám si koupit třeba zvukovku? Nevím, jak je to u toho Behringeru s USB konektorem, přijde mi, že nahrává celkem reálně, ale údajně ty s USB mají zvukovku zabudovanou, nevím, co si o tom mám myslet - pokud to tak je, je kvalitní, nebo si mám koupit ještě jednu externí?
Nová zvukovka by ti byla na nic, pokud bys neměl i nový mikrofon. Z toho Behringera mikrofonní signál nedostaneš, pouze digitální (je to vlastně 2v1, mikrofon+zvukovka).
Zkus si o tom trošku něco nastudovat např. zde.
DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

Johannes píše: Jinak, nemám si koupit třeba zvukovku? Nevím, jak je to u toho Behringeru s USB konektorem, přijde mi, že nahrává celkem reálně, ale údajně ty s USB mají zvukovku zabudovanou, nevím, co si o tom mám myslet
Znamená to to, že mikrofon nezapojuješ do zvukovky, ale do počítače skrze USB. Ono taky počítač si s analogovým signálem z mikrofonu přenášeným do USB asi moc neporadí. Takže je ten mikrofon obohacenej o A/D převodník a o je ta "zvukovka" - reálně nejde o zvukovku jako takovou, ale jen o USB mikrofon. Z čehož taky vyplývá, že koupí kvalitnější zvukovky nic nevyřešíš, protože ten mikrofon do ní stejně nezapojíš. Když by sis chtěl kupovat zvukovku, musíš i s mikrofonem, a řekl bych, že ta "cé-jednička" je mikrofon v rámci možností univerzální. Pokud bys to chtěl nahrávat najednou, pak bys asi druhý mikrofon potřeboval, ale standartní cestou - nejdřív kytara, pak zpěv - si bohatě vystačíš. Samozřejmě můžeš to nabrat i najednou, ale tim přicházíš o možnost upravovat si zvlášť kytaru a zvlášť zpěv.
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Marylin

Příspěvek od Marylin »

ot Johannes 1
"A co se týče té akustiky, je třeba sehnat basové pasti, když budu nahrávat více-méně jen zpěv a akustickou kytaru?"

Důležité je, abys omezil nežádoucí zvukové odrazy... Ty paravany, co jsem postnul toto řeší samozřejmě v širším frekvenčním spektru... Nejen odrazy v basovém, ale i odrazy ve středech a výškách, které jsou ve zvuku akustické kytary a zpěvu zcela určitě zastoupeny :-)

ot Johannes 2
"A ještě poslední věc - na nahrávání akustiky bych si měl asi pořídit jiný mikrofon, primárně k tomu určený, ne ?"

Já myslím, že do začátků na naučení ti bude stačit na nahrávání akustiky i ten tvůj behringer :-) Je to dle popisu velkomembránový kondenzátor s kardioidní charakteristikou... Ja bych se toho nebál :-) Samozřejmě pár stereotužek (užších kardiod) by byl asi o něčem jiném, ale k tomu bys toho potřeboval kapánek více než máš... Na zvuk "obyč videjka" na youtube však bohatě stačí i to co máš.
Kapela:

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Johannes

Příspěvek od Johannes »

Děkuji, přesně to jsem potřeboval vědět :-).

Jinak co se týče té místnosti, myslíš, že bude stačit nějaké obyčejné desky z dřevotřísky tak okolo 1cm šířky a zevnitř pak na tom nějaká izolace ?

Co se těch sluchátek týče, tak ty nemám, ale pořídím si je, samozřejmě ... (kvalita teda záleží na tom, kolik mi zbude peněz) ... Dají se sehnat nějaké uzavřené do 2 tisíc? Tedy, myslím, relativně kvalitní a použitelné vzhledem k ceně ...
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Tak tu místnost bych udělal tak, že bych nejprve zhotovil stabilní rám z hranolů 10x10 a ten bych pak zvenku obložil dřevotřískou (postuješ 1 cm širokou, což nevím jestli stačí, spíš se mi víc líbí 2 cm :-) ), případně palubkama. Samozřejmě vyjma prostoru na dveře :-)

Následně bych mezi trámy zevnitř nasázel desky 10 cm Rockwoolu Airrock ND. Zkrátka vyplniš celý prostor zevnitř (udělal bych to i mezi stropem a podlahou). Ten rockwool bych překryl igelitem a na to bych pak dal buď nějakou látku nebo tu a tam palubkový obklad...

Ovšem taková kukaň by tě stála asi dost úsilí i financí... :-)

Co se týče sluchadel, tak zde pohledej něco od značky Superlux... Jsou levné a řada lidí, včetně mně, je ku spokojenosti používá...
Kapela:

Studio:
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

a je vůbec nutné tu místnost stavět? pokud okolí nebude vadit tvé brnkání na kytaru a zpět, řešil bych to z čistě akustického hlediska jen těmi paravany jak bylo psáno výše :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Johannes

Příspěvek od Johannes »

Marylin: No, a nějakou levnější variantu bys neměl :D ? Přeci jen nejsem pracující, ale jenom chudý študentík :D.

Stanley06 píše:a je vůbec nutné tu místnost stavět? pokud okolí nebude vadit tvé brnkání na kytaru a zpět, řešil bych to z čistě akustického hlediska jen těmi paravany jak bylo psáno výše :wink:
No, ale já nemám žádnou místnost, kterou bych si mohl takhle přizpůsobit. Mám senza rodinku a jediné místo, které mi milostivě přenechají je na půdě. A na té nahrávat by se asi dost nedalo. Tak si musím nějakou tu kukáň zrobit :-D. Ty paravany se pokusím nějak vykutit. Obložit tu místnost nějakým tenčím molitanem a platy od vajec by nestačilo?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Doporučuji ještě jednou si POŘÁDNĚ přečíst můj příspěvek a celé si to zhodnotit :evil: jinak to tu vypadá, že mluvíme všichni naprosto zbytečně.

Pokud chceš maximální výsledek, tak je potřeba se rozhodnout, jakou cestu si vybereš:

- neřešit prakticky nic a se svým stávajícím vybavením jen pořádně trénovat a následně chodit do studia (levnější varianta)

NEBO

- vrazit do toho peníze a udělat potřebné věci pořádně (čili zapomenout na kraviny typy tenký molitan a plata od vajec) a být tak nezávislý na studiu (výrazně dražší varianta - nemluvě o celkové náročnosti).

Z principu jsou proveditelné obě dvě, ale dělat něco vyloženě napůl je ztráta čehokoli (invence, peněz, chuti, schopností, .....).

Rozum do hrsti a MYSLET!

P.

Johannes

Příspěvek od Johannes »

Nechápej mě špatně, já jsem to četl a přemýšlel jsem o tom ... A děkuji za radu :-). Ale jde mimo jiné i o to, že když se mi pak nebude líbit třeba část písničky (a už ji budu mít nahranou ve studiu), tak mě bude stát zase peníze nahrát si další pasáž, nebo to měnit celé. Vlastně jde o to, že ze začátku budu dost experimentovat, nevím ještě přesně, co a jak, a než bych byl spokojený např. s masteringem (protože na sebe kladu vysoké nároky), dávno bych tam utratil hromadu peněz. A doma nemůžu nahrávat s tím co mám, protože i kdybych byl nejlepší zpěvák, kytarista a měl nejlepší mikrofon, akustika v místnostech v domě, kde bydlím, je strašná. Navíc tu pořád někdo je a neměl bych klid - potřebuju se aspoň trochu soustředit.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No ono jde o to, že do studia má jít člověk buď připravený nebo s balíkem peněz ;-) Jak píšu výše - jde ten balík peněz i utratit za vlastní vybavení. Je pak ale třeba zhodnotit, jestli do toho chceš jít i za riziko finanční nenávratnosti (aneb mnou zmiňovaná fakt závislost na koníčku). Já si zatím prostě nemyslím, že bys měl (podle toho, co jsi zatím napsal) momentálně uvažovat nad vyššími výdaji.

P.

DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

Tak tak, a ještě tu začínají haprovat důvody toho všeho. Píšeš, že si to chceš dělat jen tak pro radost na youtube. Teď zas, že máš vysoké nároky na mastering. S vybavením, který máš k dispozici (a to už jsem psal) nemůžeš čekat výsledky jako ze studia. Jediné, co si doma vyřeš, je akustika. Pak si můžeš postupně nahrávat nápady abys slyšel jak to zní (reakce na to, že ještě nevíš pořádně co s těma písničkama) a pak do studia. Tedy nic než akustiku neřeš :wink:
Johannes

Příspěvek od Johannes »

DJ Murano píše: Tedy nic než akustiku neřeš :wink:
To jsem si taky dneska uvědomil ... akorát si ještě koupím sluchátka ... Ale tu akustiku musím vyřešit tou místností, nejspíš ...
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“