Co se týče doporučení, buď zvolíš cestu levných strun (Darco) cca 100 kč takhle to dělám já nebo koupíš Elixíry za + - 400 Kč a budeš doufat že vydrží 4 x déle. Každému vyhovuje něco jiného
Jak často měnit struny?
Pravidla fóra
Re: Kdy vyměnit struny ?
Než to moderátoři zamknou nebo přesunou do příslušného threadu, když už nezní tak jak bys chtěl, když přestávají ladit akordy, je čas vyměnit u každého hráče je to individuální.
Co se týče doporučení, buď zvolíš cestu levných strun (Darco) cca 100 kč takhle to dělám já nebo koupíš Elixíry za + - 400 Kč a budeš doufat že vydrží 4 x déle. Každému vyhovuje něco jiného
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Re: Jak často měnit struny?
Já měním Elixíry, když ztratí zvuk a nepotažené struny, když se na ně nedá hrát (řežou).
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
[Nováček] Struny - jak se starat, kdy měnit
Ahoj,
takže v kytarovém průmyslu jsem nováček, vlastím low end akustiku, na kterou asi měsíc zarytě hraji, nicméně o tu tu ve větší míře nejde. Chtěl jsem se zeptat na struny. Předem říkám, že struny jsou navěšené ještě v obchodě, takže netuším, jak dlouho na kytaře jsou (neberte tedy, že jsou měsíc staré, pravděpodobně to tak nebude
).
Všiml jsem si na všech strunách "bordelu" zespod u více používaných pražců (1, 2, 3, 4 nejvíce), struny ztrácejí barvu a obecně, když jsem později držel v ruce jinou kytaru (dražší Yamahu), měla struny na dotek mnohem příjemnější.
Moje první otázka tedy je: jak poznat, zda mám již vyměnit struny? Googlil jsem a víceméně všude říkají, že struny je potřeba měnit po 1,2,3,4,5,6,9,12 měsících, po té co je zvuk nudný a zašlý. Jenže problém je v tom, že hraji na kytaru měsíc a kromě té jedné Yamahy jsem kytaru jinou nikdy v ruce nedržel, takže nepoznám zašlý zvuk, když jsem nikdy neslyšel nové struny.
Další otázka, jestli ještě nenudím: Které struny do kytary koupit? Je to drednaught s kovovovýma strunama (Marriska), nicméně jsem úplně ztracen. Jaké značky jsou dobré/lepší? Pokud mi struny vydrží (hraji skoro každý den, ale né nijak dlouho (1 - 2 hodiny)) déle, tak jsem ochoten dát do/kolem 300 korun. Nicméně nevím, tak se ptám, co mi doporučujete, čemu se vyhnout, apod.
Díky moc za odpověď, snad jsem nic nepokazil s tříděním příspěvku,
ashen
TL;DR: Kdy vyměnit struny, které jsou na nové kytaře ještě z obchodu? Jak poznat kdy je vyměnit? Jaké struny jsou "nej", jak dlouho vydrží a za kolik? (dreadnaught kytara)
takže v kytarovém průmyslu jsem nováček, vlastím low end akustiku, na kterou asi měsíc zarytě hraji, nicméně o tu tu ve větší míře nejde. Chtěl jsem se zeptat na struny. Předem říkám, že struny jsou navěšené ještě v obchodě, takže netuším, jak dlouho na kytaře jsou (neberte tedy, že jsou měsíc staré, pravděpodobně to tak nebude
Všiml jsem si na všech strunách "bordelu" zespod u více používaných pražců (1, 2, 3, 4 nejvíce), struny ztrácejí barvu a obecně, když jsem později držel v ruce jinou kytaru (dražší Yamahu), měla struny na dotek mnohem příjemnější.
Moje první otázka tedy je: jak poznat, zda mám již vyměnit struny? Googlil jsem a víceméně všude říkají, že struny je potřeba měnit po 1,2,3,4,5,6,9,12 měsících, po té co je zvuk nudný a zašlý. Jenže problém je v tom, že hraji na kytaru měsíc a kromě té jedné Yamahy jsem kytaru jinou nikdy v ruce nedržel, takže nepoznám zašlý zvuk, když jsem nikdy neslyšel nové struny.
Další otázka, jestli ještě nenudím: Které struny do kytary koupit? Je to drednaught s kovovovýma strunama (Marriska), nicméně jsem úplně ztracen. Jaké značky jsou dobré/lepší? Pokud mi struny vydrží (hraji skoro každý den, ale né nijak dlouho (1 - 2 hodiny)) déle, tak jsem ochoten dát do/kolem 300 korun. Nicméně nevím, tak se ptám, co mi doporučujete, čemu se vyhnout, apod.
Díky moc za odpověď, snad jsem nic nepokazil s tříděním příspěvku,
ashen
TL;DR: Kdy vyměnit struny, které jsou na nové kytaře ještě z obchodu? Jak poznat kdy je vyměnit? Jaké struny jsou "nej", jak dlouho vydrží a za kolik? (dreadnaught kytara)
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 12.08.2013 12:38, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště nejdříve hledej, díky.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště nejdříve hledej, díky.
Pokud nevíš, jak mají znít dobré struny, jedny si teď prostě jedny kup, normálně hraj a poslouchej. Jednoho dne poznáš, že už to není takové jako první nebo druhý den a koupíš další. 
Co se týče značky; každý má tu svou. V tématu snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/j ... t2737.html se dozvíš jakou.
Já třeba momentálně používám Ernie Bally, a jsou super. Naopak mezi lidmi (pro mě nepochopitelně) oblíbené D'Addario moc nemusím.
Jediné, co tedy zbývá vědět, je, jak tlusté struny chceš. Já měl na své akustice už z obchodu dvanáctky, vyhovovaly mi a dodnes se jich držím.
Co se týče značky; každý má tu svou. V tématu snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/j ... t2737.html se dozvíš jakou.
Jediné, co tedy zbývá vědět, je, jak tlusté struny chceš. Já měl na své akustice už z obchodu dvanáctky, vyhovovaly mi a dodnes se jich držím.
Bylo mi doporučeno ať do hudebnin svoje struny vemu a nechám je změřit, a dám tam stejné, a později ať si hraji
Jinak jak doporučujete struny vyměnit? Najednou nebo po jedné?
Po jedné je to určitě lepší, ale nedával bych tomu zvláštní význam.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Jakože někde jsem se dočítal, že když se vymění všechny najednou tak se může ohnout krk nebo něco..
A ještě jeden dotaz, je nutné struny přestříhávat když je měním? Spousta video tutoriálů říká přestříhnout, nicméně raději bych se tomu vyvaroval, je to možné?
A ještě jeden dotaz, je nutné struny přestříhávat když je měním? Spousta video tutoriálů říká přestříhnout, nicméně raději bych se tomu vyvaroval, je to možné?
Naposledy upravil(a) MilanT dne 12.08.2013 17:19, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 příspěvky. Příště prosím edituj. Díky.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 příspěvky. Příště prosím edituj. Díky.
Je to úplně jedno.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Pokud tu kytaru nenecháš bez strun nějak dlouho, klidně je sundej všechny. Já je vždy sundavám všechny, abych mohl vyčistit hmatník.ashen píše:Jakože někde jsem se dočítal, že když se vymění všechny najednou tak se může ohnout krk nebo něco..
Pro stříhání strun nevidím jediný důvod.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
děkuju za odpovědi
cheers!
Při přestříhávání bych se i celkem bál, abych tím nebo někdo jinej nedostal... nenapadá mě logickej důvod proč tak činit. Leda těch ušetřených 15 s života?
Kdybych moooc kecal, opravte mě 
No ono se nemyslí přestřihnout ji naladěnou při plném napětí ... Povolenou, samozřejmě. A logický či spíš praktický důvod existuje, u kytar se strunami procházejícími blokem tremola je někdy ztížené protáhnutí té spirálky (+ zalomeného konečku), která se vytvořila na stonku ladicí mechaniky. Když ji přešmykneš, protáhneš hladce rovnou strunu, zbylý spirálovitý koneček z mechaniky lehce odmotáš.
to by bylo asi celkem logický. Mě se občas zasekne ten "váleček" v tremolu a musím na to použít drátek....
Kdybych moooc kecal, opravte mě