Poradte digitalni rekorder

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Poradte digitalni rekorder

Příspěvek od rotten77 »

Bejk píše:Asi trošku OT, ale mám problém, že se mi nikdy nepodařilo připojit H1 přes USB tak, aby jel normálně bez baterek, jen přes to USB, ale údajně by to mělo jít, jen netuším jak.
Q: Can the H1 operate using USB bus power?
A: Yes, it can. To use the H1’s card reader functions while powered by USB, make sure the H1’s power is OFF when you connect it by USB to a computer.
http://www.zoom.co.jp/faq/h1
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Pokud máte H1, určitě si přehrajte firmware na verzi 2.0 ;) Baterie v mikrofonu při zapojení do USB opravdu není potřeba. A baterie případně opravdu vydrží nahrávat 10h v plné kvalitě (a to kupuji AA v Ikei laciné balení po 10 ks) :)
Acoustic, electro-acoustic and electric guitar. Piano, Zoom H4n & Zoom H1 V2, flute, harmonica and other musical instruments.
kedarda
Bandzone: https://bandzone.cz/hledani.html?q=radek+%C4%8Dih%

Příspěvek od kedarda »

Ahoj!
V počátku této diskuze někdo chtěl srovnání Zoomu s Tascamem. Nějak se to vytratilo - mám z toho soudit, že je Zoom vážně o tolik lepší? Prosím...
V této diskuzi jsem teprve uvěřil, že Zoomem H1 má smysl se vůbec zabývat. Vůbec se mi totiž na pohled nelíbí, proti němu se Tascam tváří o poznání solidněji :roll: Jsem za info ale rád a než vytáhnu poeněženku z kapsy, budu na vaše slova zde vážně myslet. Už jsem i načatej.

- Někdo tu šikovně shrnul, že mimo různé vychytávky navíc zní ovšem v základu H1 i H4n identicky stejně. Dokáže tu někdo podobně porovnat kvalitu nahrávky s některým Tascamem?
- Jen: Jako zvukovka poslouží každé nahrávadlo, ne? Když třeba gramodesku nebo audiokazetu natočím na SD kartu přes line in v kterémkoli z nich, předpokládám, že jsem zdigitalizoval analogový záznam, ne?
- Ještě také rozmýšlím o H2 - někde píší, že má zabudované mikrofony 4, někde že 5. Má to smysl? Pokud ano, pak je snad lepší než jeho dražší brácha H4n...
- A ještě se tu vytratil dotaz, zda naklápění mikrofonů XY, AB má skutečně vliv na kvalitu zachycení zvuku.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Na všechny své dotazy k jednotlivým modelům najdeš odpovědi v jejich manuálech: http://www.zoom.co.jp/downloads/
kedarda píše:- Jen: Jako zvukovka poslouží každé nahrávadlo, ne? Když třeba gramodesku nebo audiokazetu natočím na SD kartu přes line in v kterémkoli z nich, předpokládám, že jsem zdigitalizoval analogový záznam, ne?
Zvuková karta má za úkol být A/D rozhraním - zvuk je zaznamenáván přímo v PC (prostřednictvím DAW). To co popisuješ ty je vytvoření záznamu "mimo" PC. To jsou dvě rozdílné věci. H4n v tomto ohledu skutečně funguje i jako zvuková karta (A/D rozhraní).
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Zdar,poctivě jsem to tu pročetl a našel jen jednu ukázku z H1,nemá někdo na Bandzone ukázku ze zkušebny,nejlépe nějakýho metalu? :)
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

necibici píše:Zdar,poctivě jsem to tu pročetl a našel jen jednu ukázku z H1,nemá někdo na Bandzone ukázku ze zkušebny,nejlépe nějakýho metalu? :)
EDIT1: Ono taky ale záleží na tom, jak "zní" samotná zkušebna, jak hrajete nahlas a co s tím zvukem potom uděláš na PC. Mě třeba oproti ukázkám přijde (ale nehrajeme metal), že mám mnohem "zahuhlanější" zvuk - ale je taky pravda, že jsem nikdy netestoval nějaké lepší podmínky - prostě přijdu nastavím hlasitost a zmáčknu Rec.

EDIT2: Tady jedna nepovedená verze surf-coveru od Black Sabbath (na PC jsem trochu upravil EQ a přidal kompresor). (není to metal :-))

necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Tak zkušebna zní dobře máme z ní nahrávku na Bandzone.cz/attacus,ale na půjčenej Zoom R16.To je jasný,že to nebude úplně super,ale zajímá mě,jestli si poradí s nadmírou hluku a bude to použitelný k studijnímu poslechu a ne jako z mobilu.. :mrgreen:
Jó,ta tvoje ukázka zní jak naše starý nahrávky na tapedeck a stereo kondenz.mikrák,takže to by šlo,ale není tam zpěv,což je pro tento případ podstatný,každopádně to bude v poho,dík. :lol:
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

necibici píše:To je jasný,že to nebude úplně super,ale zajímá mě,jestli si poradí s nadmírou hluku a bude to použitelný k studijnímu poslechu a ne jako z mobilu.
To právě záleží dost na tom, jak ta zkušebna zní. Nezbývá než H1 koupit přes e-shop a pak ji kdyžtak vrátit.
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Jen k tématu dodám, že na Zoom H1 vyšel firmware 2.1 :)
Acoustic, electro-acoustic and electric guitar. Piano, Zoom H4n & Zoom H1 V2, flute, harmonica and other musical instruments.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Sektor píše:Jen k tématu dodám, že na Zoom H1 vyšel firmware 2.1 :)
Je tam nějaká zásadní změna - má cenu updatovat? Podle http://www.zoom.co.jp/downloads/h1/manual/ je jenom přidána podpora USB3.
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Ano, je přidána podpora USB3, takže přenos objemných wav je rychlejší :) Velká změna byla s příchodem na 2.0 ... hodně lidí co má V 1 by si to měla updatnout.
Mr.Freeman

Příspěvek od Mr.Freeman »

Zdravím, mohl bych se zeptat na informaci..
Kdybych chtěl nahrát více stop (např.4 současně), stačilo by ty mikrofony píchnout do externí zvukovky a odtamtud do nějakého nahrávadla se 4 stopami - jestli mi rozumíte. Asi by to šlo do nějakého toho Zoom H-1 nebo ideálně asi PC, ale nechce se mi kupovat kvůli tomu ZooM...
Existuje možnost to nahrát přímo na externí disk ? Respektive: Mikrofony -> zvukovka -> ext. disk.
Mam to pro nahrávání v terénu a jeden exterňák mi tu leží...
Nebo jestli není něco podobného nějaký čip, na kterým by zůstala nahrávka ve stejné audio kvalitě.
Díky.
Sero venientibus ossa / pozdní hosti jedí kosti
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Asi přesně nerozumím té pasáži se 4. stopami současně. Mám to chápat jako třeba 4 nástroje najednou => použiješ 4 snímače(mikrofony) a budeš mít 4x jednotlivě oddělenou nahrávku?

Nicméně, zařízení Zoom fungují jako externí mikrofon a současně jako vlastní zvuková karta. Můžeš si tedy do Zoomu nahrát cokoliv venku (u Zoom H1 lze připojit navíc jeden mikrofon a jedny sluchátka) a v případě že to spojíš s PC, budeš v dané kvalitě nahrávat věci rovnou do PC „live" a ne do mikrofonu.
Nicméně, karty do mikrofonu jsou tak levné, že se ti za hubičku do mikrofonu vleze 10 i více hodin záznamu v nejlepší možné kvalitě. A vzhledem k tomu, že Zoom H1 opravdu vydrží na tužkovou baterii 10h záznamu, je to praktické po všech směrech. Pro náročnější práci (více mikrofonů, rozšiřenější možnosti snímání atp.) jsou tu pak H2, H4 atp. ...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

...chvíli jsem si připadal jako v jednom z kol soutěže "Kurňa, co to je?" 8) žonglujete chlapci s technickými termíny jako artisté z cirkusu Berousek, ale splácáváte to dohromady jako Česká spořitelna půjčky při refinancování.....

Jako základ bych doporučil slovem "mikrofon" označovat opravdu jen to, co je mikrofonem - a ne ho používat ve spojení "...nahrávat věci rovnou do PC „live" a ne do mikrofonu...".

Chudáci méně znalí amatéři, kteří si to přečtou.... :-D

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Lepší nějaká odpověď než žádná a pokud je fórum koncipováno jako poradna ... kde se předpokládám střetávají amatéři a profesionálové .... je třeba holt položit některou otázku ve více jazycích, což je ostatně patrné v každém druhém topicu :)

Zoom H1 mikrofonem je, live je v překladu živě => člověk si odvodí, že nahrávka nebude v rekordéru ale rovnou v PC či půjde do beden od PC ... :-)

Jasně, možná se najde někdo kdo mu rovnou odpoví, ale než se někdo takový najde, může uplynout pár dní. Kdyby nezmínil Zoom H1, tak se prakticky neozvu ani já ... protože tomu jednoduše extra nerozumím a nechci zde chrlit řadu termínu (jak sám popisuješ) nepřesně, což ovšem může vést v důsledku k tomu, že zde lidé raději nebudou psát nic :)
Mr.Freeman

Aha, tak jinak
Nechci kupovat zoom H1

Můj cíl: sejmout zvuk hudební skupiny 4-mi mikrofóny umístěnými na pódiu a chci ten zvuk pouze "na nějakou věc nahrát" - právě tu onu věc kam se to bude nahrávat řeším..
Tak se tedy ptám: existuje možnost nahrávaný zvuk prohnat přes ext. zvukovku a pak přímo nahrát na externí disk bez použití PC ?

s těmi stopami jsem to myslel tak, že nechci aby se mi to všechno (ten zvuk ze 4 mikrofonů) nahrál do jediné stopy, ale abych je pak v programu měl oddělené (každou zvukovou stopu sejmutou od každého mikrofonu zvlášť) - a mohl s tím pracovat pak dále doma na PC.

P.S. asi je to kravina, tak se nedivte.... , já jen že např: z kamery přímo nahrávat data přímo na ext. disk (který třeba nosíte s sebou na zádech) to lze uskutečnit. Disk mám a zvukovku taky, takže kdyby to šlo, tak proč pak kupovat něco jiného, něco zbytečného (zoom).
Konkrétně hledám program, který se nainstaluje na ten disk, aby to pak šlapalo podobně jako stou kamerou, ale obávám se, že kamera byla řídicí jednotka, takže to asi nepůjde. Ale nechci dělat závěry, protože jsem neznalí a tak se ptám zde jestli je něco takového vůbec možné.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Nemyslím, že něco takového je reálné. Nevím sice, jakou máš zvukovku (tedy rozhraní pro digitalitalizaci), ale gró není v ní, nýbrž v záznamovém zařízení. A tím je pro zvukovku PC s patřičným SW. Nemyslím, že zvukovka bude bez PC schopna cokoliv sama o sobě nahrát na externí disk (nikdy jsem o ničem takovém neslyšel). Pro tento účel existují právě vícestopé digitální rekordéry (4 stopy umí tuším Zoom H2n a vyšší model H4n; 8 stop umí H6, R16, R24).
Pokud nechceš vícestopý rekordér pořizovat, bez PC (notebooku) se nejspíše neobejdeš.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přímá odpověď na tvojí otázku je, že nic takového neexistuje. Zvuková karta (až na výjimky) neumí fungovat bez počítače a ať tak nebo tak neumí obsluhovat žádná zařízení typu disk apod.

P.

EDIT: Hendrek (jako obvykle) rychlejší 8)

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Mr.Freeman

Ok,takhle mi to úplně stačí, děkuji za objasnění a informace.
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

To jsem se zas po dlouhý době pobavil... :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“