Široký krk
Pravidla fóra
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Široký krk
Pardon, to jsem přehlédl 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Tak jsem si koupila Cort Earth 70 a po prvním zkoušení se ty bary fakt hrajou líp než na španělceJester píše:Španělky mají rovný hmatník, western kytary půlkulatý, takže obecně se na nich drží barré lépe, resp. snadněji.
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
A dur mi taky dělá problém, nechápu jak to nějací lidi hrajou třemi prsty, nejsnazší pro mě je chytit ty tři struny ukazováčkemDahlia píše:Tak jsem si koupila Cort Earth 70 a po prvním zkoušení se ty bary fakt hrajou líp než na španělceJester píše:Španělky mají rovný hmatník, western kytary půlkulatý, takže obecně se na nich drží barré lépe, resp. snadněji.teď už jen trénovat
problém mi dělá akord C a trochu A, ale to se dopiluje
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
A co tenké "e", zaručeně se vždy ozve, že? 
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Hodně lidí hraje Adurové baré jako velké baré ukazovákem,a malé baré prstenníčkem na třech strunách, a kupodivu jim struna e zní bez problémů.Atkins píše:A co tenké "e", zaručeně se vždy ozve, že?
Já to ale nedám.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Nejpohodlnější a nejergonomičtější je - druhý, třetí, čtvrtý - třeba také proto, že ukazovák je připraven na následující hmat.
Také se nedá jednoznačně říci, že úzký hmatník s prohnutím je pro hru pohodlnější, než krk rovný a široký, dlouhá léta jsem hrál na všemožné španělky a dvanáctky s rovným a širokým hmatníkem a dodnes mi některá barré na úzkém a oblém hmatníku znějí občas hůře. Dodnes si velmi rád zahraju na rovnou širokou "španělku".
V současnosti mám u kytaráře korpus z APX a kompletní krk ze staré Schneiderky - na výsledek jsem moc zvědav.
Také se nedá jednoznačně říci, že úzký hmatník s prohnutím je pro hru pohodlnější, než krk rovný a široký, dlouhá léta jsem hrál na všemožné španělky a dvanáctky s rovným a širokým hmatníkem a dodnes mi některá barré na úzkém a oblém hmatníku znějí občas hůře. Dodnes si velmi rád zahraju na rovnou širokou "španělku".
V současnosti mám u kytaráře korpus z APX a kompletní krk ze staré Schneiderky - na výsledek jsem moc zvědav.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Často se A střídá s D, a to je potom 2-3-4 pomalejší. Často hraju ten první hmat 2-1-3, jde to i se silnějšími prsty.Atkins píše:Nejpohodlnější a nejergonomičtější je - druhý, třetí, čtvrtý - třeba také proto, že ukazovák je připraven na následující hmat.
http://www.jamplay.com/tools/guitar-cho ... a/85-major
ale obecně platí, že u každého akordu hraju více hmatů a obratů. Jednak každý jinak zní, a jednak je rychlejší střídání akordů.
Je tam i to baré o kterém psal jakub.kubaaa
Tady
http://www.jamplay.com/tools/guitar-cho ... b/85-major
je vidět na druhém obrázku ten hmat velké/malé baré
o kterém jsem psal výš
šířka nultého pražce alespoň 47 mm ?
Ahoj, nevíte někdo o jakékoliv 6-strunné akustické kytaře (ideálně dreadnought, nebo grand), která by měla šířku nultého pražce alespoň 47mm ? Na užší hmatník se mi nevejde ruka (resp. vejde, ale při sebemenším přehmatu se nechtěně dotýkám dalších strun) a na španělku se bluegrass a folk nehraje nijak valně 
Re: šířka nultého pražce alespoň 47 mm ?
Podle mne seagullovských 46 mm bohatě stačí... Jinak ale co si pamatuji, viděl jsem s takto širokými krky Strunaly a Rieger Klossy...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Většinou stačí jen cvičit, znám chlapy s rukama jak lopaty a hrajou na 43mm.
Trojdo, neřeš prosím již řešené téma na více místech. Znepřehledňuješ tím vyhledávání. Sloučeno.
http://www.zbozi.cz/?typ=nabidky&q=bato ... nt=nabidky
tahle kajtra má 46.5 mm nulták,je to kopie seagula L6
Mám ji doma se snímačem B-Band,zatim kdo na ní hrál tak chválil.Kdyby někdo chtěl koupit tak bych ji nechal za njákou rozumnou cenu,záruka na ní je více jak 1.5 roku. (nevyhovuje mě tělo chtěl bych grand concert)
tahle kajtra má 46.5 mm nulták,je to kopie seagula L6
Mám ji doma se snímačem B-Band,zatim kdo na ní hrál tak chválil.Kdyby někdo chtěl koupit tak bych ji nechal za njákou rozumnou cenu,záruka na ní je více jak 1.5 roku. (nevyhovuje mě tělo chtěl bych grand concert)
Taky jsem to dlouho řešil a zvyknul jsem si za týden - ze 46 na 43 mm. Seagulla jsem si nechal na "fingerstyle" a nakonec visí na zdi a vybrnkávám si na kytaru s třináctkama a nulťákem 43 mm
. Ale určitě taky záleží na profilu krku. Asi bych se při výběru soustředil spíš na hratelnost toho konkrétního modelu, než na šířku nulťáku. A v šířce 43 mm lze u déček vybírat z daleko větší nabídky.
- Nero
- Rádce
Absolutní souhlas s jbikerem - jsem rád, že se tu najde i někdo další s podobným názorem, protože mi přijde, že se tu pořád bojuje o každý papírový milimetr.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
No, ještě nedávno jsem byl taky nevěřící
.
Zase spanělska kytara se vyvíjela hodne dlouho, a nemá široký hmatník pro nic za nic.
Se šířkou ořechu souvisí i rozteč strun na pravé ruce, i celkový profil krku.
"Fingerstyle" je široký pojem od strumingu' pres "vybrkavani" - rozklad akordu, az po klasickou hru.
Takze smysl to ma, a podstatnou roli hraje i menzura.
Se šířkou ořechu souvisí i rozteč strun na pravé ruce, i celkový profil krku.
"Fingerstyle" je široký pojem od strumingu' pres "vybrkavani" - rozklad akordu, az po klasickou hru.
Takze smysl to ma, a podstatnou roli hraje i menzura.
O tom žádná! Ale kolega zmiňuje bluegrass a folk. Bluegrasáka s kytarou s krkem širším než 1 3/4" jsem ještě neviděl (nevylučuji, že existují, pikery zas až tak nesleduji). A folk je hodně širokej pojem. Když zůstaneme doma - třeba Plíhal nebo Merta by váleli i na krabici od bot se strunama a šířka krku je viditelně moc neomezuje. Poslední dobou jsem došel k tomu, co říkáš o kus výš, moc neřešit a radši cvičit
.
Dtto. Taky jsem při přechodu z 46mm (Seagull) na 43mm (Taylor) prakticky nepozoroval rozdíl.
A cca před týdnem jsem byl zkoušet nějaké kytary a opět jakýkoliv přechod mezi těmito šířkami mi nedělal žádný problém.
A cca před týdnem jsem byl zkoušet nějaké kytary a opět jakýkoliv přechod mezi těmito šířkami mi nedělal žádný problém.
- Nero
- Rádce
Konkrétně u těhle dvou značek mnohem větší rozdíl než šířka nulťáku dělá znatelně odlišný profil krku. Zrovna v pátek jsme s DL prohnali pár kytar těchto značek včetně Seagullů ve slim neck provedení a šířka nulťáku byla to poslední, co bychom řešili.Jester píše:Taky jsem při přechodu z 46mm (Seagull) na 43mm (Taylor) prakticky nepozoroval rozdíl.
PetrPeter 1975 - 2008
Zkoušel jsem i jiné značky než jen Seagull a Taylor. Kdybych zkoušel se zavázanýma očima, asi bych ani rozdíl v šíři hmatníku nepoznal.
Daleko víc u mě má vliv tvar a velikost těla, tam cítím rozdíl hned.