Koupě krku na kytaru

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
kmensik
Rádce

Re: Koupě krku na kytaru

Příspěvek od kmensik »

Tenhle přístup "vše udělat doma" bych na první stavbu nedoporučil. Málokdo je tak prcizní, aby to dotáhl k použitelnému konci. V minulém století to asi jinak nešlo. Dnes bych co nejvíc dílů koupil a dodělával jen dřevo. Zakázkovou kobylku nebo jiné pražce bych nechal na pokročilejší stavitele.

Taky mne napadlo prostě vyříznou do hmatníku drážky na šířku pilového kotouče (2-3mm) a vložit do nich proužky nerez plechu, vyčnívající části pak zaoblit. Pilka 0,5mm se neprodává jen tak někde. Nakonec jsem drážky řezal pilkou na železo obroušenou z boků na menší tloušťku, a použil pražcový drát.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

kmensik píše:Tenhle přístup "vše udělat doma" bych na první stavbu nedoporučil. Málokdo je tak prcizní, aby to dotáhl k použitelnému konci. V minulém století to asi jinak nešlo. Dnes bych co nejvíc dílů koupil a dodělával jen dřevo.....
Tím jsi nakousnul problém "povrchnosti". Dokončovat jen povrchovou úpravu dřeva a konstrukcí se moc nezdržovat je sice rychlejší, ale tak nějak jako horolezectví lanovkou. Ano, v minulém století se odborně fušovalo při zaměstnání a z materiálu v soc. vlastnictví. To, co se dá dnes běžně koupit, zkrátka nebylo. Amatérům nezbylo nic jiného, než hledat náhradní řešení a učit se, učit se, učit. Hlavně mít hodně známých, pracujících v jiném potřebném oboru.
Dnes je všechno k dostání, ale co zpravidla chybí, jsou zase peníze na zaplacení. To znamená, zamyslet se nad tím, co se při stavbě kytary dá vlastnoručně vyrobit a co prostě nejde udělat doma. A nakonec dojdeme k závěru, že snad jenom home made struny jsou nesmysl. Nebo to je problém s únavou pověstných zlatých ručiček v srdci Evropy?
Zakázkovou kobylku nebo jiné pražce bych nechal na pokročilejší stavitele.
Taky mne napadlo prostě vyříznou do hmatníku drážky na šířku pilového kotouče (2-3mm) a vložit do nich proužky nerez plechu, vyčnívající části pak zaoblit. Pilka 0,5mm se neprodává jen tak někde. Nakonec jsem drážky řezal pilkou na železo obroušenou z boků na menší tloušťku, a použil pražcový drát.
Taky jsem dříve drážky řezal pilkou na železo obroušenou z boků na menší tloušťku (v nástrojárně na magnetce), pražcový drát nebyl, tak jsem vzal mosazný drát Ø 3 mm a upiloval na profil půlměsíce (ručně, moje pracovní síla se neplatí). Takový profil má dostatečnou plochu, aby ho epoxid udržel. Není potřeba řezat drážky do hmatníku, jen zajistit, aby se pražec při lepení neposunul.
Jinak se řídím heslem:"Co neumíš, přenech zkušeným", ale někdy je rozumější:
"Nenech si vzít šanci se něco doučit".
:wink: -kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Zdravím,

za boha nemůžu nikde sehnat krk na stratocastera na šrouby z olše nejlépe od fendera nevíte někdo o nějakém e-shopu ?
José

Příspěvek od José »

lincencované Fender dřevo dělá značka warmoth
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Jeden Fender krk se válí i na bazaru, třeba by ti vyhovoval.

http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... =25&order=
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

kmensik píše:Tenhle přístup "vše udělat doma" bych na první stavbu nedoporučil. Málokdo je tak prcizní, aby to dotáhl k použitelnému konci. V minulém století to asi jinak nešlo. Dnes bych co nejvíc dílů koupil a dodělával jen dřevo. Zakázkovou kobylku nebo jiné pražce bych nechal na pokročilejší stavitele.

Pilka 0,5 mm (a jiné podobné rozměry) je běžně ke koupi, samozřejmě nemá rozvod, jde o přesně dimensované kotoučky z rychlořezné oceli původně určené k frézování kovů (drážky) se střídavým jednoduchým zubem (do tvrdého a suchého dřeva přijatelno). Díry jsou u těchto pilek roztodivné, musíš si poradit, mezikroužky nebo osoustružit unašeč, příruby. Často to pasuje do rozbrusky, tedy můžeš využít i stojan na rozbrusku, výkyvný mechanismus a upínání pod mašinou, prostě to nedělat na koleně, že.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
José

Příspěvek od José »

Reaguješ na rok a půl starý post..
MilanT

Příspěvek od MilanT »

José píše:Reaguješ na rok a půl starý post..
Žvanilům nejde o to operativně někomu radit, těm jde o něco jiného.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“