Zkušenosti majitele "šuntu tisíciletí" - bicí Millenium - Part 2
Tak jsem zpět po více než měsíci od bouřlivé debaty kolem mé koupě sady Millenium MX 720. Ne snad proto, abych to tady zase nechtěně rozvířil, ale abych se podělil o zkušenosti s touto sadou, a také s čerstvou (dnešní) zkušeností s ještě nižší řadou (MX220) tohoto výrobce nejlevnějších bicích na trhu jako OEM pro Thomanna.
Na bicí MX720 cvičím už měsíc téměř denně, vždy tak půlhodiny. Zatím nic neupadlo, nic se nepovoluje, kromě stoličky. U té jsem částečně vyřešil problém s okamžitým sjížděním dolů na doraz – odmaštěním a zdrsněním tyčky i objímky clampu. Bohužel to dál pomalu sjíždí dolů. Použil jsem nejjemnější šmirgl, tuším, že s hrubším půjde ta oprava dotáhnout do konce, až někde hrubší šmirgl vyhrabu. Řešit asi moc nepůjde povolování sedátka, kde není clamp, ale jen šroub. Možná dotáhnout kombinačkami, tady se asi nemá co vymačkat.
Blány (Remo UT Made in China) i činely (mosazná sada Millenium HL3 - 14" Hi-Hat, 16" crash, 20" ride) drží, žádné důlky ani praskliny. Stojany na činely se nekácejí ani nepovolují. Co se týče HW, tak top kvalita asi opravdu není stojan na HH – trošku vrže. Poraďte - dá se to třeba nějak mazat? Šlapka kopáku asi taky není nic moc, co do chodu, neslyšnosti a nastavitelnosti, nicméně, funguje po měsíci bez problémů a beze změn, a já stejně zatím netuším, co bych na ní měl chtít seštelovat, a o nějakých tricích, které bych na ní chtěl předvádět, stejně zatím nemám (a asi ani dlouho nebudu mít) páru.
Bicí zatím neprošly zevrubnějším testem od zkušených bubeníků, viděl je zatím jen ten jeden, jak jsem psal, a samozřejmě taky ne cyklem rozborek-sborek, protože stojí dosud na jednom místě v mé domácí zkušebně. Provoz a plná zátěž bubeníka je čeká v příštích týdnech, kdy snad konečně začneme zkoušet s kapelou i s bubeníkem. Zkušenosti pak sdělím.
Nicméně jsem asi pochopil averzi vás zkušených bubeníků vůči nejlevnějším sadám, protože dnes jsem měl tu čest se sadou MX220, což je druhý nejlevnější Millenium set. Sousedovic osmiletá holčička začala chodit do ZUŠ na bicí, a tuto sadu jsem jí nedoporučil já, jak byste nejspíš mysleli, ale její učitel. Nebudu říkat kam chodí, ani jméno toho pána, abyste ho třeba nejeli lynčovat. Nicméně, byl jsem u něj na konzultace a myslím, protože už nějaký pátek v kapelách hraju a hrál jsem i s dost dobrými bubeníky (Žežulka, Razím), že je to zkušený a výborný bubeník – jazzman. Ale to odbočuju ... Sousedi mě požádali o pomoc při sestavení, odtud moje zkušenost se soupravou.
Už asi chápu, co jste měli na mysli při kritice činelů, které se dodávají s nejlevnějšími soupravami. To, co přišlo se soupravou, je fakt parodie na činely, dětská hračka z plechu od sardinek. Dodaný crash/ride(?) se dá asi ještě použít aspoň na nácvik úderu, i když se asi při silnějším úderu ohne nebo praskne, ale HH je skoro nefunkční, protože při nárazu na sebe při otevření-zavření se činely vůbec necinknou, ale jsou tak slabé, že se vzájemně prohnou a zhasnou. O zvuku zavřené HH nebo při jejím otevření taky radši nemluvit. Blány jsou mnohem slabší než ty Remo UT (čili asi to, co označujete jako transportní), na virblu je hladká (oproti pískované Remo UT). Nicméně, po usazení na korpusy šly docela v pohodě naladit (s TuneBotem), a nezněly až tak katastrofálně, s dodanými tlumicími kroužky docela použitelně minimálně na cvičení. Korpusy mi přišly v pohodě, rozhodně to není tvrzený papír, ale několik vrstev překližky, o celkem slušné tloušťce (neměřil jsem). Hrany (zkosené) velmi čistě provedené, bez ťukanců. typ dřeva nepoznám. Plechový virbl přišel už sestavený, ovšem s hodně povolenou spodní blánou. Má jen 6 ladicích šroubů, nicméně po napnutí spodní blány to i s tou šuntovou vrchní jako virbl hraje, na cvičení (s povolenými strunami, jako to mají v ZUŠce, kde mají navíc všechny bubny nějak zatlumené) v pohodě. HW je ovšem něco diametrálně odlišného od té MX720. Žádné memory clampy, jen šrouby s křídlovou matkou nebo na kličku. Všechny trubičky menšího průměru a ze slabšího materiálu. Tady bych se vážně bál rozborek-sborek, a ani bych je nechtěl absolvovat, protože ještě teď mě bolí prsty otlačené z utahování a pak ještě horšího povolování při sestavování a dolaďování soupravy.
Dodaná stolička vypadá OK, pro holčičku určitě v pohodě, a mě udržela bez úrazu. Výšku má štelovatelnou asi jen ve 4 krocích zarážkou, ale pokud se ta nepodesere (pod ní určitě ne), bude jí nejspíš pár let bez problémů sloužit (vydrží-li u bicích).
Pro informaci, sada MX220 stojí 222 EUR (cca 5700 Kč), je to tato:
http://www.thomann.de/cz/millenium_mx22 ... in_rot.htm
Sousedi budou muset investovat rozhodně do činelů, takže min 99 EUR za HL3 (
http://www.thomann.de/cz/headliner_hl3.htm), kterou jim bez ohledu na předchozí kritku doporučím (diskutovali jsme to i s učitelem). K tomu potřebují min. 1 stojan, a spíš 2, protože ten slaboučký rovný dodaný pro ten sranda crash/ride těžší činel možná neunese. Takže to dělá asi min 25 EUR (
http://www.thomann.de/cz/millenium_cbs7 ... aender.htm), příp. k tomu dalších 20 EUR (
http://www.thomann.de/cz/millenium_cs718.htm). Blány bych zatím možná neřešil, stejně to budou možná budou muset tlumit (jsme hned vedle sebe v řadovce a my to nejspíš přežijeme – doufám, že holčička nebude moc pilná , jak jsme dnes vyzkoušeli, ale sousedi na druhé straně třeba tak vstřícní nebudou).
Každopádně budou skoro na dalších 150 EUR (od poštovného jim asi pomůžu spojenou objednávkou, něco přihodím), takže cca 370 EUR oproti 399 EUR za kvalitativně mnohem vyšší MX720 koupenou v bundle s činely ...
Edit: Zapomněl jsem, že MX220 měla i nějaké vizuální a technické vady: někde nelícovala na koncích barevná fólie, šlapka byla blbě seštelovaná, takže palička nedorazila až k bláně, pedál se zarazil zespodu o křídlovou matku svorky - vyřešili jsme posunem řetízku o 1 článek.
Tak, a hrrr na něj, nebubeníka!!!